06 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Almanlar minare yasağına karşı

Almanların önemli bir bölümü minare yasağına karşı çıkıyor. ‘’Bild am Sonntag’’ gazetesinin bin kişi üzerinde yaptığı anket, Almanların yüzde 48’inin minare yasağına karşı çıktığını, yüzde 38’inin ise yasağa onay verdiğini gösterdi.

Almanlar minare asağına karşı

ALMANLARIN önemli bir bölümü minare yasağına karşı çıkıyor. ‘’Bild am Sonntag’’ gazetesinin bin kişi üzerinde yaptığı anket, Almanların yüzde 48’inin minare yasağına karşı çıktığını, yüzde 38’inin ise yasağa onay verdiğini gösterdi. Anket sonuçlarına göre, Almanya’nın Batı eyaletlerinde yaşayanların yüzde 51’i minare yasağına karşı çıkarken, yasak isteyenlerin oranı yüzde 37 oldu. Doğu eyaletlerinde ise minare yasağı isteyenlerin oranı yüzde 37, istemeyenlerin oranı yüzde 44 oldu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) taraftarları ve çoğunluğunu 65 yaş üstü Almanların oluşturduğu grup, minare yasağını onaylarken, yüksek eğitim alan kişilerin ve Yeşiller Parti’si seçmenlerinin yasağa karşı oldukları belirlendi.

06.12.2009


 

Gaspçılar saldırıyor, askerler seyrediyor

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem'in sözcüsü Sarit Michaeli, dün Batı Şeria’da tarlada çalışan Filistinlilere Yahudi yerleşimcilerin taşla saldırması üzerine çıkan çatışmalara İsrailli askerlerin müdahale etmediğini gösteren video görüntüleri kaydettiklerini bildirdi.

Zulme göz yumuluyor

İSRAİLLİ insan hakları örgütü B’Tselem, İsrailli askerlerin Batı Şeria’da Filistinliler ile Yahudi yerleşimciler arasında çıkan çatışmaya müdahale etmediğini gösteren video görüntüleri kaydettiğini bildirdi. B’Tselem sözcüsü Sarit Michaeli, yerleşimcilerin, dün tarlada çalışan Filistinlilere taşlarla saldırdığını belirterek, ancak görüntülerde çatışmayı kimin çıkardığının belli olmadığını söyledi. Ordu sözcüsü, yetkililerin henüz görüntülere ulaşmadığını, ancak olayın soruşturulacağını ifade etti. Batı Şeria’daki gerilim, İsrail hükümetinin yerleşim inşaatlarını dondurma emrini vermesinden sonra, Yahudi yerleşimcilerin hükümetin kararını boşa çıkarmak için yemin etmelerinin ardından yükselmişti.

06.12.2009


 

İsrail’in Kudüs izolasyonu

İleride kurulacak Filistin Devleti’nin başkenti olması öngörülen Doğu Kudüs’ün kalbi Şeyh Cerrah mahallesinde, El Kürd ailesinin mahkeme kararıyla boşaltılan evi, yine mahkemece geçen hafta ortasında Yahudi yerleşimcilere teslim edildi. Böylece yasal yolla evlerinden edilen Filistinli ailelerin sayısı 4’e ulaştı.

24 ailenin aynı sorunla karşıya karşıya olduğu belirtiliyor.

65 yaşındaki Nebil El Kürd, annesi 85 yaşındaki İmm El Nebil, karısı Meysun (42), çocukları ve torunları şimdi evlerinin bahçesinde kurdukları çadırda, sağa sola atılmış eşyalarının ortasında, komşuları, akrabaları ile birlikte otururken, iki ayrı aileye daha evlerini boşaltmaları için tebligat geldi. Esselaymi ve El Fetiyanni aileleri de 15 Aralıkta evlerini boşaltmak zorunda. Nebil El Kürd, “1956 yılından beri burada yaşıyorum... Bu ev benim” diyerek, şimdi ne yapacağını bilmediğini, gidecek bir yeri de olmadığını söyledi. İsrail mahkemelerinde hakkını Osmanlı arşivlerindeki Filistinlilere ait tapu belgeleriyle arayacağını kaydeden El Kürd, “Haftaya Türkiye’ye gidiyorum. İstanbul’a, doğrudan Osmanlı Arşivleri Müdürlüğüne gideceğim. Biliyorum, daha önce arşivlerin bir kısmı buraya devredildi. Avukatımız onların içinde aradı, ama bulamadığını söyledi. Benim umudum, kalan diğer ailelerin tüm umudu şimdi İstanbul’daki arşivlerde” diye konuştu. El Kürd ailesi, yıllardır devam eden mahkemelerden, uzun süren hukuk mücadelesinden sonuç alamayan Şeyh Cerrahlı 28 aileden biri. Tüm ailelerin ortak savaşı, 1967 yılında, İsrail’in Doğu Kudüs’ü ele geçirmesiyle başladı. Bu aileler, Ürdün ile BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın ortaklaşa verdiği evlerde, 1956’dan bu yana yaşıyorlar. 1967’de İsrail’in işgali ile birlikte, Sefardik Yahudilerin örgütü, buradaki arsaların 1948 yılı öncesinde kendilerine ait olduğunu öne sürerek, dava yoluna gitmişti. Uzun süren hukuk mücadelesinin sonucunda evlerin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkılmaları kararı alındı, 4 Filistinli ailenin evi boşaltıldı.

06.12.2009


 

Rusya’da korkunç patlama: 94 ÖLÜ

RUSYA'NIN Ural bölgesi Perm şehrinde bulunan bir kafede meydana gelen patlamada 94 kişi öldü, 134 kişi de yaralandı.

Olağanüstü Hal Bakanlığı olayın sebebinin terör saldırısı olmadığını belirtti. Bölgeden ölü sayısının 100’ün üzerinde olduğu yönünde bilgiler de geliyor. Rusya Araştırma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin olayın sebebinin kutlama esnasında kullanılan patlayıcılar olduğunu açıkladı. Kafede yeterli yangın güvenliğinin olmaması ölü sayısının artmasına sebep oldu. “Topal At” ismindeki kafenin jübile kutlaması yaptığı ve daha çok kafede çalışan ve yakınlarının akşam eğlencesine katıldığı belirtiliyor. Cuma gecesi TSİ 22:15’de meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına aldığı belirtiliyor. Olağanüstü Hal Bakanlığı bölge yetkilileri, konutlardan ayrılmış olan kafede meydana gelen patlama sebebiyle diğer binaların zarar görmediği bilgisini verdi. 200’den fazla insanın kafede bulunduğu bir anda gerçekleşen patlama sonrası panik yaşayan insanların büyük çoğunluğunun karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin olayla ilgili bir hükümet komisyonunu oluşturarak bölgeye gönderdi. Moskova’nın 1200 km doğusunda bulunan Perm’in 1,2 milyon nüfusu bulunuyor. Olayla ilgili incelemeler devam ediyor.

06.12.2009


 

Cidde’de sel bilançosu artıyor

SUUDİ Arabistan’da Kasım sonunda yağan şiddetli yağmurun sebep olduğu sel felaketinde ölenlerin sayısının 109’a yükseldiği bildirildi.

Cidde Sivil Savunma Müdürü Muhammed El Karni’nin yaptığı açıklamaya göre, hala 39 kişiye ulaşılamadı, ölenlerin sayısı 109’a çıktı. El Karni, 1313 ailenin çeşitli merkezlere geçici süre için yerleştirildiğini belirterek, sel felaketinde 4664 aracın hasar gördüğünü söyledi. Selden etkilenen bazı okulların tamir edilmesi sebebiyle kısa süre için kapatıldığı kaydedildi.

06.12.2009


 

Afganistan’da hükümet açıklanacak

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ‘’birkaç gün içinde’’ yeni hükümetini açıklayacağı bildirildi.

Karzai’nin sözcüsü Hamid Elmi, Ağustostaki tartışmalı seçimlerde yeniden seçilen Karzai’nin eskiler, nüfuz sahibi kişiler, siyasi yetkililer ve Afgan uzmanlarla istişare içinde gelecek hafta yeni hükümetin tam ya da kısmi listesini meclise sunacağını kaydetti. Karzai, 19 Kasımdaki yemin töreninde, geçmişi tartışmalı Hazara Karim Halili ile Tacik Mareşal Muhammed Kasım Fehim’i yardımcıları olarak atamıştı.

06.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl