07 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

DSÖ’den Türkiye’ye övgü

TÜRKİYE, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ‘’Küresel Tütün Salgını Raporunda’’, 179 ülke içinde kapsamlı ulusal tütün kontrolü uygulayan 7 ülke arasında yer aldı.

DSÖ’nün, küresel tütün salgınının durumu ve bu salgının önlenmesine yönelik önlemlerin yer aldığı ikinci kapsamlı raporu olan 2009 yılı ‘’Küresel Tütün Salgını Raporu’’, 9 Aralık Çarşamba günü İstanbul’da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katılacağı toplantıyla açıklanacak. DSÖ her yıl tütünle mücadele faaliyetlerini değerlendirmek amacıyla üye 179 ülkeden tütün salgını ve kanıta dayalı tütün kontrolü politikaları ile temel bilgileri topluyor. Bu bilgiler, mevcut tütünle mücadele politikalarının ve karşılaşılan güçlüklerin değerlendirilmesi, üye ülkelerdeki sigara kullanım oranlarının saptanması amacıyla analiz edilerek bir rapor halinde yayımlanıyor. Bu raporların tanıtımı, her yıl sigarayla mücadelede önemli gelişme kaydeden ve bu mücadelesiyle örnek olan farklı bir ülke veya şehirde yapılıyor. 2008 toplantısı, yemek ve eğlence yerlerinde başlatılan ve başarıyla uygulanan sigara yasağı nedeniyle ABD’nin New York kentinde yapılmıştı. Bu yılki toplantı için de kapalı ortamlarda sigara yasağının başlatılması dolayısıyla İngiltere’nin Londra, İrlanda’nın Dublin, Meksika’nın Meksiko City, Uruguay’ın Montevideo ve Türkiye’nin İstanbul şehirleri aday gösterilmişti.

Yapılan değerlendirme sonucunda 2009 yılı Küresel Tütün Salgını Raporu’nun tanıtımının, ‘’Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası’’ oluşturulması ve kapalı ortamlardaki sigara yasağının başarıyla uygulanması dolayısıyla İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı.

Toplantıya, Akdağ’ın yanı sıra, DSÖ’nün bulaşıcı olmayan hastalıklar ve ruh sağlığı konuları ile ilgili Başkan Yardımcısı ve eski Irak Sağlık Bakanı Dr. Ala Alwan, DSÖ Tütünsüzlük Girişimi Direktörü Dr. Douglas Bettcher, Bloomberg Sigara Mücadele Projesi Genel Direktörü Dr. Kelly Henning, DSÖ Avrupa Bölgesi ve Türkiye ofisinden yetkililer katılacak.

DSÖ’nün Küresel Tütün Salgını Raporunda, tütün kullanımının yaygınlığına ve tütün kontrol tedbirlerinin etkisine ilişkin küresel ve ülkelere ilişkin rakamlar yer aldı. Pasif içiciliğe maruziyet üzerinde hassasiyetle durulan raporda, bu durumun dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 bin zamansız ölüme, çok sayıda insanın sakatlayıcı ve iz bırakan hastalıklara yakalanmasına ve 10 milyarlarca dolarlık ekonomik kayba yol açtığına dikkat çekiliyor.

Rapora göre, geçen yıl kapsamlı tütün kontrolü yasalarıyla korunan dünya nüfusunda kayda değer bir artış meydana gelmiş olmakla birlikte, insanların yüzde 94’ünden fazlası henüz benzer yasalarla korunamıyor.

Raporda ele alınan ülkelerden biri olan Türkiye, 2008 yılında kapsamlı ulusal tütün kontrolü uygulayan İngiltere, İrlanda, Uruguay, Meksika, Bermuda ve Yeni Zelanda ile birlikte sayıldı. Rapora göre Türkiye’de 13-15 yaş arasındakilerin yüzde 6.9’u sigara, yüzde 8.4’ü ise tütün ürünleri kullanıyor. Bu yaş arasındaki kızların yüzde 3.5’i sigara, 4.4’ü tütün, erkeklerin ise 9.4’ü sigara, 11.1’i tütün içiyor.

Raporda erişkinlerde tütün kullanma oranlarına da yer verildi. Buna göre, 18 yaş üstündekilerde sigara kullanma oranı yüzde 33.4. Bu yaş grubundaki erkeklerin yüzde 50.6’sı, kadınların ise yüzde 16.6’sı sigara kullanıyor. Raporda Türkiye’de bireylerin sigara dumanından pasif etkileniminin önlenmesine ilişkin bilgiler de bulunuyor. Buna göre, sağlık kuruluşları, üniversiteler, eğitim kuruluşları, devlet kurumları, kapalı ortamlar, restoranlar, pub ve kafeler, toplu ulaşım araçları sigarasız ortamlar olarak sayıldı. Ulusal kanunda ceza öngörüldüğü, yasak olmasına rağmen sigara içilen mekânlara ve kişilere ceza uygulandığı, ancak kanunun icrası için bütçe ayrılmadığı ve şikâyetten sonra yerinde inceleme yapılmadığı belirtildi. Raporda, Türkiye’de sigarayı bırakmak isteyenlere yardım konusunda da değerlendirmede bulunuldu. Raporda, Türkiye’deki tütün paketlerinde yer alan sağlık uyarılarına da yer verildi.

Tütün ve tütün ürünlerinin reklam, tanıtım ve sponsorluğunun ulusal ve uluslar arası radyo ve televizyonlarda, yerel dergi ve gazetelerde, reklam panosu ve dış ortamlarda, satış noktalarında ve internette yasaklandığı, uluslar arası dergi ve gazetelerle yasaklanmadığı ifade edilen raporda, yasaklara uyumun 10 puan üzerinden 10 olduğu dile getirildi.

07.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıbrıs’ta anlaşma için son şans

  ISLAK İMZAYA “KİLİDİ ÇÖZECEK” DEMİŞTİ

  Türkiye, AB için saygıdeğer üye olacak

  KEY ödemeleri TBMM gündeminde

  Bütçe maratonu 14 Aralıkta başlıyor

  Katsayı iptali, geleceğe dinamit

  Elitaş’tan, 2 metrekarede “empati yapın” tavsiyesi

  Terör örgütünde çözülme arttı

  Millet, Afganistan’a askere izin vermez

  Bağış: Sevigen’in iddiası hayal mahsulü

  Kılıç: Açılım, daha fazla özgürlük demek

  Bülent Arınç: Baykal bile kabul etti

  Tarlada arta kalan fıstığa hücum

  Katsayı takip süreci platformu

  Öğrencilere, 26.5 bin dizüstü bilgisayar dağıtılacak

  Kimse din görevlilerimize hakaret edemez

  Danıştay, YÖK’ün alanına müdahale etti

  Meslek lisesi öğrencileri ayakta

  Danıştay, kendi kararıyla çelişti

  DSÖ’den Türkiye’ye övgü

  47 bin ton ambalaj atığı geri kazandırıldı

  Kadir Has Parkı açıldı

  Mistik Bursa anlatılacak

  Engellilere, serada rehabilitasyon

  Boğazlarda gemiler arızalandı

  Trabzon’da domuz gribinden ilk ölüm

  Acil serviste yemek molasına tepki

  GİZLİ KANSERE DİKKAT

  GİZLİ KANSERE DİKKAT

  Üç ülke, tünelle bağlanıyor

  Türkiye’de, bu köpekler yasaklı

  ‘Fetva hattı,’ intihardan vazgeçirtiyor

  Marmara’da, yarım tonluk ‘Jaws’ yakalandı

  Görme engelliler, karşıdan karşıya rahat geçecek

  TEMA’dan, ‘gönüllü olun” çağrısı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl