08 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Bilgisayar Mühendisliği

- Baba, bilgisayarım bozuldu galiba… - Yine ne yaptın yahu bilgisayarına? - Bilmem, yeni aldığım oyunu yükledim, ve tekrar başlattım bilgisayarı, açılmadı!!

- Ne bileyim ben, Ahmet ağabeyini bir ara bakalım o bilgisayar mühendisliği okuyor, muhakkak bilir…

Yukarıdakine benzer konuşmalara şahit olmuşsunuzdur, hatta siz bile böyle bir konuşmanın içinde bulunmuş olabilirsiniz. Nitekim bilgisayar bir makinedir, bozulur, Bilen birisi gelir yapar. Bu süreç böyle devam eder.

Şimdi benim bu sürece diyeceğim bir şey yok. Ama “bilen biri” hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki;

Bilgisayar mühendisi kimdir ve -daha da önemlisi ve bilinmeyeni- kim değildir? Toplumdaki değer yargılarını değiştirmek kadar zor bir iş yoktur. (ne alaka) Efendim bombayı patlatalım artık: Bir bilgisayar mühendisi çok defa oyun yüzünden bozulan bir bilgisayarı açmasını bilmez! Ekranda tuhaf şeyler çıktıysa, bilgisayar mühendisi arkadaş bu tuhaf şeyleri hemen anlamlandırır ve çözer diyorsanız, yanılıyorsunuz. Bilgisayar mühendisliği eğitiminde “oyun oynarken bozulan bilgisayarı düzeltme” diye bir ders hatta bir konu bile yoktur. Bilgisayar mühendisleri Word, Excel türü şeyleri de sizden iyi bilemeyebilir. Çünkü onlar böyle bir Word, Excel dersi filan da görmezler.

Şimdi içinizden gelen bir iki itirazı dinleyelim:

1 ) İyi de bilgisayar mühendisliği okuyan Ahmet ağabeyi çağırdık, hiç böyle bir şey söylemedi, geldi uğraştı yaptı! Demek ki oluyormuş…

Elcevap: Efendim hiçbir bilgisayar mühendisi kolay kolay kendini ele vermez. Daha değişik bir ifadeyle karizmayı çizdirmez! Öyle ya , o kadar çalışıp kazanmışsın bilgisayar mühendisliğini, koskoca bilgisayar mühendisliği okuyorsun, sonra ufak bir çocuğa “bilmiyorum bana bunu öğretmediler, git onu bilen birine sor” mu diyeceksin! Neyse ki bilgisayar mühendisi bilir ki bilgisayarda bu tür sorunlar uğraşılırsa herkes tarafından çözülebilir. Eğer çözülemezse de format atılır bilgisayar yeniden kurulur. Bahane olarak da “başka çare yok, hem tertemiz olacak senin bilgisayarın” türü laflar edilir.

2) Benim tanıdığım bilgisayar mühendisi bir arkadaş vardı, Word’u Excel’i hepimizden iyi biliyordu.

Elcevap: Efendim o bilgisayar mühendisi arkadaşı tebrik ediyorum. Ama hiç sordunuz mu bu arkadaşa “ yahu hangi derste öğrendin bu programları” diye? Sorsaydınız hiç şüphesiz çok tuhaf cevaplar alabilirdiniz. “Eee, şey, bize bunu derste öğretmiyorlar” yada “Kendi Word’unu kendin öğren diye bir ders vardı oradan öğrendim” alacağınız muhtemel cevaplardır.

İsterseniz bombaların şiddetini biraz daha arttıralım. Bir bilgisayar mühendisliği eğitimi –Türkiye’de- programlama üzerine kurulmuştur. Doğru, ama bilgisayar mühendisleri programcı değillerdir! Biraz bir şeyler bilenleriniz bile buna şaşmış olabilir. Ben de şaşmıştım. Ama hal-i hazırda hakikat böyle değilmiş gibi gözüküyor. İnat ediyorum işte! Tekrar söyleyelim bir bilgisayar mühendisi programcı değildir. Hemen gözünüzü korkutmayalım. Bir bilgisayar mühendisi programcı olmamakla birlikte programlama bilmek zorundadır ve bilir…

Aslında mühendislik kavramının açılımlarıyla ilgili bir sorunumuz var: Yani, inşaat mühendisi harç taşımaz, Çevre mühendisi bahçıvan değildir. Bilgisayar mühendisi de bilgisayarda olan her programı kullanmasını bozulunca tamir etmesini bilmeyebilir.

Sanırım şimdi bir itirazınız daha var gibi:

3 ) İyi de kardeşim, bilgisayar mühendisi onu bilmez, bunu bilmez, şunu yapmaz. Eee, o zaman ne yapar bu bilgisayar mühendisi.

Bu sorunun cevabını bir başka yazıda işleyelim inşallah.

AHMET TAHİR UÇKUN

08.12.2009


Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

Bu yazımda ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlayan Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemi (Kısaca BTBS)bölümünden bahsetmek istiyorum. Yazımın ÖSS’ye hazırlanan arkadaşlarımız için faydalı olacağı inancındayım.

Bu bölümle tanışmamız 1994 senelerinde başlar. Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu bünyesinde kurulan bu bölüm 2005 senesine kadar Türkiye’de tek olmayı sürdürür. Burada bu bölümün niye fakülte değil de yüksekokul bünyesinde açıldığı sıkça sorulan sorulardan birisidir.BU bölümün yüksek okul çatısı altında olmasının en önemli esprisi uygulamalı eğitimin fakültelere nazaran daha fazla olmasıdır. Fakültelerde teoriklere yer verilirken bu tür okullarda uygulamaya daha fazla ağırlık verilir. Zaten İngilizce olan‘Applied School’ ifadesinin dilimizdeki karşılığıdır Yüksekokul. İngilizcesinden de anlayabileceğimiz gibi ‘apply’ yani uygulama ön plandadır bu okullarda. Diplomaya gelecek olursak, fakülte mezunlarına verilen diploma arasında fark yoktur. Bu uygulamalı eğitim labaratuar ve staj çalışmalarından oluşmaktadır. Özellikle staj ile iş ortamı tanınmasında önemli adımlar atılmaktadır.

Bu açıklamadan sonra gelelim bu bölümün ülkemizdeki seyrine.1994 senesinden 2005 senesine kadar beri Bilkent çatısı altında devam eden bu bölüme devlet üniversiteleri de ilgi duymaya başladı. Mersin Üniversitesine bağlı olarak Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu çatısı altında bu bölüm 2005 yılında açılmıştır. Devlet üniversiteleri arasında ilk olma özelliğine sahiptir. Bilkent’te bu bölümden mezun olanların kariyer bakımından parlak geleceklere sahip oldukları görülmüştür. 2008-2009 senesinde yine Mersin Üniversitesine bağlı Silifke’de olarak bu bölüm kurulmuştur. Aynı sene içerisinde Tarsus’a da aynı isimde bölüm kurulmuş ama öğrenci alımı yapılmamıştır.

Burada akla gelen aynı bölümün 3 farklı şehirde niye Mersin Üniversitesine bağlı olarak açıldığıdır. İkinci olarak Erdemli’de açılan bölüm 2 sene öğrenci almış ve 3 sene öğrenci almamıştır. Diğer açılan bölümlere öğrenci alımına hiç başlanmamıştır. Bu durumun ‘akademik kadro yetersizliği’ ile açıklandığını görüyoruz ama başta bu bölüm açıldığı zaman bu durum bilinmiyor muydu, sorusu aklımıza gelmektedir. Yani Mersin Üniversitesi bu bölümü bünyesine almıştır ama gittikçe ihtiyaç duyulan bu bölüme yaptığı yatırım ve verdiği önemin yeterli seviyede olup olmadığı tartışılmalıdır. Diğer bir konuda akademik kadro yetersizliği ve uygulamalı olarak yapılması gereken bir çok dersin uygulamadan yoksun olması. Bu bölümler ilk olmanın dezavantajını yaşamaktadırlar ne yazık ki. Bu bölüm bu sene ilk mezunlarını verecek. Neyse, bu bölüm hakkında yaşanan olumsuzluklar bölümün güzelliğini örtmesin. En son Trakya Üniversitesine bağlı olarak bu bölüm açılmış ve öğrenci alımına başlamıştır.

Bu arada bir noktayı da ifade edelim. Bilgisayar Mühendisliği, yazılım mühendisliği vb. gibi bölümler dururken bilgisayar mühendisliği derslerinin de verildiği bu bölümün niye var olduğu sorusuna gelelim. Bu bölümde yer alan derslerin 3’te biri İşletme ile ilgili derslerdir.Böylece işletmenin yapısını bilen ve buna göre kendisini hazırlayan ve bilgisayar sistemleri geliştirebilen elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece işine son derece hakim olsa da ‘işletme, finans,muhasebe vb.’ gibi konularda yabancılık çeken elemanların önü alınması amaçlanmaktadır.

Bir de bu bölümün iş imkânlarına bakalım. Devlette öğretmen ve memur olarak yer alma imkanı vardır. Ama bölümün öğrenciyi yetiştirme tarzı özel sektör ağırlıklıdır. Bunu verilen derslerden (Bilişimse müşteri ilişkileri, iş hayatı için yabancı dil vb.) anlayabiliriz. Ayrıca bu bölümde okuyanların işletme yönetimine dair dersler alması istihdam alanını genişletmektedir. Bu bölüme SAY1 puanı ile öğrenci alınmaktadır.

Bölümün öğrenciyi yetiştirme mantığı çok güzel. Yer alan dersler ile iş bulma konusunda sıkıntı yaşanmayacağına inanıyoruz. Bölümde okutulan derslerde çok mantıklı bir biçimde yerleştirilmiş. Bir sonraki yazımda bu bölümde okutulan derslere yer vermek istiyorum.

Bilişim Dünyasından Kısa Kısa…

* Arama motorları piyasasında dev olarak görülen Google’in arabirimini değiştireceği internette konuşulmaya başlandı. Uzun zaman sade tasarımı ile isteklere hızlı bir şekilde cevap veren Google’in yeni tarzını merak etmemek elde değil.Yeni arayüzün eskisine benzeyeceği ama daha kullanışlı olacağı da söylentiler arasında. En iyisi: “Bekle ve gör!”

* İnternetteki ansiklopediniz Wikipedia, BBC’nin araştırmasına göre 49 bin editörünü kaybetti. Bu yüzden sistemin zayıflayacağı yorumları yapılıyor. Siteye editör olarak çalışma yapanların ise şikâyetleri, çalışmaların kaynaksız iddiası ile silinmesi. Yani Wikipedia’nin titiz kaynak soruşturmasının da bu duruma neden olabileceği görülüyor. Bazı kullanıcılar da eğer her konunun rahatça ele alınması durumunda Wikipedia’nın kalitesini düşeceğini ve normal bloglardan farkı kalmayacağı şeklinde düşünüyorlar.

* Dünyanın en çok kullandığı 5 popüler tarayıcıdan biri olan Opera Takımı, tarayıcının 10.20’nin alfa versiyonunu sundu. Bu sürümün en başta gelen özelliklerinin başında ‘widget’ olduğu ifade ediliyor. (Widget; internet tabanlı uygulamaları masaüstünde kullanma)

* En dayanıklı dizüstü bilgisayar markası hangisi? Aklımıza takılan bu soruya SquareTrade adlı bir sigorta şirketi Acer, Apple, Dell, Asus, Gateway, HP, Lenovo, Sony ve Toshiba markalarını içeren bir araştırma yaparak cevaplıyor. Elde edilen verilerde satın alınan bir bilgisayarın ilk 2 ve 3 yılda bozulma oranları belirlendi. Buna göre en az bozulan dizüstü Asus, en fazla bozulan ise HP dizüstüler çıktı. En az bozulma sırasını Toshiba, Sony, Apple, Dell, Lenova takip ediyor şeklinde. Bozulmalarda hatalı kullanımların payını da unutmamak gerek.

ZÜBEYİR ERGENEKON

08.12.2009


Nokia PC Suite

NOKİA marka telefonlar ile bilgisayar arasında bağlantı kurmak için bilgisayarınıza Nokia PC Suite yazılımını kurmanız gerekir.

Program sayesinde bluetooth üzerinden, kızılötesinden veya bağlantı kablosu ile telefonunuzdaki oyun, resim, müzik, video v.b dökümanları bilgisayarınıza kolayca aktarabilir, bilgisayarınızdaki uyumlu dökümanları da telefonunuza gönderebilirsiniz.

Nokia PC Suite’de yapabilecekleriniz

n Nokia PC Suite’de yapabilecekleriniz Telefonunuzdaki kişisel verileri PC’ye yedekleme.

n Kişisel verilerinizi PC’den desteklenen herhangi bir telefona geri yükleme.

n Kişisel verileri telefonla PC arasında senkronize etme.

n PC’nizi Internet’e bağlamak için telefonunuzu modem olarak kullanma.

n Telefonunuzda kartvizitler oluşturma, düzenleme ve görüntüleme.

n İş kartvizitlerini multimedya mesajları veya e-postayla paylaşma.

n Bilgisayarınızdan metin ve multimedya mesajları gönderme.

n Mesajları görüntüleme ve klasörler halinde düzenleme.

n Telefonunuzdaki takvim girişlerini düzenleme ve yönetme.

n Telefonla PC arasında dosya aktarma.

n Telefon dosyalarınızı ve klasörlerinizi PC’de görüntüleme.

n Bilgisayarınızda yüklü işletim sistemi ve Microsoft yazılımına bağlı olarak cep telefonunuzu Windows Gezgini’nde Windows Taşınabilir Aygıtı olarak yönetebilirsiniz.

n Resimleri ve video klipleri telefonunuzdan PC’ye depolama.

n Bilgisayarınızla telefonunuz arasında video dosyaları aktarma.

n Oyunları ve diğer programları bilgisayardan telefonunuza yükleme.

n Nokia Music Store’u keşfedin, PC’nize müzik indirip bu müzikleri dinleyin ve bunları mobil cihazınıza aktarın.

n Nokia Software Updater yazılımını Internet’ten indirip ek işlevler ve geliştirilmiş performans için telefon yazılımınızı güncelleme.

n Internet’ten haritalar indirip Nokia Maps uygulaması için önceden telefonunuza yükleme.

PROGRAM TANITIMI - Hazırlayan:

www.gezginler.net

08.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl