13 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Tedavi gideri artıyor

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından (SES) yapılan açıklamada, ‘’katkı ve katılım yelpazesine her gün yeni hayatî ilâçlar eklendiği ve bu ilâçlar için ödenen para oranının yükseltildiği’’ ifade edildi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Eylül ayından beri bütün sağlık kurumlarında muayene ücreti alınmaya başlandığı, yatarak tedavilerde ise katılım payı talep edildiği hatırlatılarak, 1 Ocaktan itibaren hastanelerde alınacak ilâve ücretin yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkarıldığı belirtildi. Katkı ve katılım yelpazesine ‘’her gün yeni hayatî ilâçların eklendiği ve bu ilâçlar için ödenen parasal oranın yükseltildiği’’ savunulan açıklamada, ‘’Artık, yeşil kartlılardan bile muayene ücreti tahsil ediliyor’’ görüşüne yer verildi. Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Ocak-Temmuz dönemindeki gelir gider farkının geçen yıla göre olumsuz yönde yüzde 5.2 arttığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

‘’Bu dönemde kurumun açığı 16 milyar 766 milyon lira düzeyine çıktı. 2009 yılı bütçesinde SGK’nın yıl sonu açığının 21 milyar 378 milyon TL düzeyinde olması beklenirken daha ilk 6 ayda açık 16 milyar 766 milyon TL oldu. Çok açıktır ki sağlıkta dönüşüm programı iflâs etmiştir. Özellikle krizle birlikte değerlendirildiğinde bu programla geçirilen her gün, sağlıkta yıkımdır.’’

13.12.2009


Cerrahlara ‘Sanal Akademi’de eğitim

TÜRK Cerrahi Derneğinin hayata geçirdiği ‘’Sanal Akademi’’ ile Türkiye’de ilk defa doktorlar internet üzerinden akademik eğitim alabilecek.

Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, ‘’Sanal Akademi’’ adı altında hizmet verecek internet sitesinde, tıp öğrencilerine ve cerrahlara yönelik eğitim materyali bulunacağını söyledi. Bu tür eğitimlerin iki yılda bir düzenlenen kongrelerde verilebildiğini, buralara da her hekimin katılımının mümkün olamadığını anlatan Terzi, sanal akademiye her yerden hızlı bir şekilde ulaşımın mümkün olduğuna işaret etti. Terzi, şunları kaydetti: ‘’Üyelerimiz 7 gün 24 saat, bulundukları her yerden internet üzerinden Türkçe olarak yeni çıkan makaleleri ve tedavi kılavuzlarını, son ameliyat tekniklerini, ender vak'alara yaklaşımları takip edebilecekler. Programı, Türk Tabipleri Birliğinin kredileme sistemiyle de bağlantılı hale getirdik. Bunu takip edenler, hazırladığımız testi geçtikleri takdirde sürekli tıp eğitimi puanı alabilecek.’’ 15 uzmandan oluşan çalışma birimi tarafından sitenin yeni gelişmelere göre güncelleneceğini bildiren Terzi, birçok ameliyatın animasyon ve gerçek görüntülerle sunulacağını belirtti. İnternet üzerinden uygulanacak bu eğitimin avantajlarına da değinen Terzi, modülleri, dersleri, kursları alan asistanların soru ve yorumlarla tartışma imkânı bulabileceklerini, bunların modül hazırlayıcıları tarafından izlenerek uygun geri bildirimlerde bulunulacağını söyledi.

13.12.2009


Açıkta deterjan satmak yasaklandı

TÜRKİYE'NİN Avrupa Birliği’ne (AB) uyum süreci sebebiyle, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde açıkta satılan deterjanlara yasak getirildi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday ülke olması dolayısıyla deterjan satışlarına AB standardı getirildi. Uyum süreci çerçevesinde harekete geçen Ceylanpınar İlçe Sağlık Grup Başkanlığı (İGSB) personeli ilçede faaliyette bulunan iş yerlerini gezerek açıkta satışı yasaklanan deterjanları denetleri. Yapılan kontrollerde açık deterjan satışı gerçekleştiren 3 iş yeri hakkında tutanak tutuldu. İGSB yetkilileri, “4703 sayılı kanun gereği açıkta deterjan satışı yasaklanmıştır. Yaptığımız kontroller neticesinde, ilçede 3 iş yerinde açıkta satışı yasak olan deterjanın satışının yapıldığı tesbit edilmiştir. İş yerlerine açıkta deterjan satışının yasak olduğunu ve 15 gün süre zarfında açıkta satmış oldukları deterjanın satışını ortadan kaldırmalarını istedik. 15 gün sonraki kontrollerde yapmış olduğumuz tebliğe uymayan iş yerlerine 4703 sayılı yasa gereği para cezası uygulanacaktır. Denetimlerimiz aralıksız devam edecektir” dedi.

13.12.2009


Meme kanseri tedavisinde yeni ilâç

AMERİKALI araştırmacılar, deneme aşamasındaki bir ilâcın kemoterapiden sonra memede kalan kanserli kök hücrelerinin öldürülmesinde etkili olduğunu açıkladı. İlaç, terapiye direnç gösteren kanserli hücreleri temizlemede etkili oldu.

Meme kanserinin ilerlemiş safhalardaki tedavisi için hayvanlar ve kadınlarda yapılan araştırmalar sonucunda, Merck & Co Inc firması tarafından geliştirilmekte olan deneme aşamasındaki MK-0752 ilâcının kemoterapiden sonra memede kalan kanser kök hücrelerini öldürebildiği belirlendi. Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda araştırmayla ilgili çalışmalarını sunan Baylor Tıp Okulu’ndan doktor Jenny Chang, kanser kök hücrelerinin tümörlerden farklı olarak terapiye direnç gösterdiklerini belirtti. Doktor Chang, kök hücrelerinin yeniden üreyebildiklerini, nüksedici olduklarını ve metastaza sebep olduklarını bildirdi. Chang, çalışmalarında bundan sonraki adımın ilâcın daha büyük ve ilerlemiş safhalarda denenmesi olacağını kaydetti.

13.12.2009


Ruşeym tüketimi artıyor

HER ton buğdayın işlenmesinden bir kilogram elde edilen ve E vitamini ve mineral bakımından zengin olan ruşeym tüketiminin her geçen gün arttığı bildirildi.

Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırabilir, taze ya da kuru meyveye ilâve edilerek zenginleştirilebilir, çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek lif değeri arttırılabilir. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabileceği bildirilen bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih edilebiliyor. Bunların yanı sıra, yaşlılığı geciktirici, E vitamini olarak kullanılabilir ve böylece vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağladığı, koroner kalp hastalığı riskini azalttığı ifade edilen ruşeymin, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, uzmanlar tarafından sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterip, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip, kırışıklıkları önlediği kaydedilen bu ürünün kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığı, kansızlığı önleyip, halsizliği giderdiği kaydediliyor.

13.12.2009


Gebelikte, sağlıklı beslenme çok önemli

TRABZON Özel İmperial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ayşe Müsellim, sağlıklı gebelik döneminde dengeli beslenme alışkanlığının önemine işaret ederek, “Gebe anne iyi beslenmez ise bebek, annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar ve böylece anne ve bebeğinin sağlığı tehlikeye girer” dedi.

Normal sınırlar içinde kilo almak, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası eski kilolara dönmek için ilk adımın çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Müsellim, “Dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde kilo almak, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası eski kilolarınıza dönmek için ilk adımları başarıyla attınız demektir. Gebe anne iyi beslenmez ise bebek, annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar, böylece anne ve bebeğinin sağlığı tehlikeye girer” dedi.

13.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl