15 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İşte örnek başkan

İsviçre’de yeni minare inşası yasaklanırken, Romanya’da bütün dünyaya örnek olacak bir durum yaşanıyor. Köstence’ye bağlı Cumpana kasabasının belediye başkanı Mariana Gaju, Müslüman ahalinin ibadet ihtiyacını karşılayacak bir caminin inşası için kolları sıvadı. 2 yılda tamamlanacak olan cami inşaatının 500 bin euroluk giderleri, belediye kasası ve AB fonlarından karşılanacak. Belediye Başkanı Gaju, “Kasaba için yaptırdığım iki kilise ne kadar ihtişamlı ise camiyi de aynı güzellikte yaptıracağım. Bu bir başkan olarak halkıma karşı görevim.” dedi.

İşte örnek başkan

Köstence’ye bağlı Cumpana kasabasının belediye başkanı, Müslüman ahalinin ibadet ihtiyacını karşılayacak bir caminin inşası için kolları sıvadı. Eylül ayında başlanan inşaat 2 yılda tamamlanacak. Cumpana’da ikâmet eden bin 200 kişilik cemaati modern camiye kavuşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Cumpana, Köstence’nin hemen güneyinde 15 bin nüfuslu bir belde. Kozmopolit bir yapıya sahip beldenin 340 hanesinde yaklaşık bin 200 Müslüman yaşıyor. Kasabada iki dönemdir belediye başkanlığını yürüten Mariana Gaju, icraatlarıyla halkın takdirini kazanmış. Her vatandaşına eşit davranmaya özen gösteren Gaju, Romen seçmenine götürdüğü sosyal hizmetlerin aynısını farklı etnik ve inanışa sahip olanlara da sağlıyor. Bu hizmetlerin son örneği eylül ayında başlanan cami inşaatı. 500 bin Euro’luk projenin tüm giderleri, belediye kasası ve AB fonlarından karşılanacak. Kendini ‘Müslüman kardeşlerinin arasında doğmuş büyümüş biri olarak’ tanımlayan belediye başkanı Mariana Gaju, “Kasaba için yaptırdığım iki kilise ne kadar ihtişamlı ise camiyi de aynı güzellikte yaptıracağım. Bu bir başkan olarak halkıma karşı görevim. Çünkü camide çocuklarımız dinlerini, köklerini öğrenecekler.” sözleriyle projeye sahip çıkıyor. “Müslüman kardeşlerimizin bayramlarında beraber seviniyoruz. Geçen kurban bayramında Türk konsolosu ile birlikte onları kültür merkezinde ağırladım.” diyen Gaju, Müslümanlığın Cumpana sakinleri tarafından saygı gösterilen bir din olduğunu vurguluyor. 500 yıldır Müslüman ve Hıristiyan toplumunun iç içe yaşadığının altını çizen Mariana Gaju, “Romenler yemek kültürünü Müslüman komşularından öğrendi. Sebze meyve yetiştiriciliğini öğrendi. Ev kadınlığını Müslüman komşularımızdan öğrendik.” tespitini yapıyor.

Belediye başkanı Mariana Gaju, Avrupa ülkelerinin Müslüman toplumuna karşı tutumunda temel yanlışlıklar olduğu görüşünde. Avrupalıların dinin gelişmesine katkıda bulunmadıklarına parmak basan Gaju, “Halbuki biz medeni insanlar şu yeryüzünde beraber yaşadığımız, her gün karşılaştığımız insanlara saygı duymak zorundayız. En azından yeniliklere açık olmamız lazım. İnsanlar arasında uyum, barış ve hoşgörünün tesisi için yeni kapılar açmalıyız.” görüşünü dile getiriyor.

“DOBRUCA’DA 5 YIL DA 4 YENİ CAMİ VE 15

MİNARE İNŞA EDİLDİ”

Dobruca bölgesinde farklı dinlerin mensupları arasında mükemmel bir uyum yaşandığını dile getiren Romanya Müftüsü Murat Yusuf da, Romanya’daki hoşgörü ortamının Avrupa’ya model olabileceğini söylüyor. Bölgede son 5 yılda 4 yeni cami ve 15 minare inşa edildiği

bilgisini veren Romanya Müftüsü Yusuf, inşaat sürecinde hiçbir engelle karşılaşmadıkları gibi destek gördüklerini kaydetti.

15.12.2009


 

İntihar saldırısı haramdır

Pakistan’da din adamlarının oluşturduğu İttihad-ı Müslimîn ve Ulema Kurulu, intihar saldırılarını “İslâm dışı ve haram” olarak nitelendirdi. Kurul tarafından yapılan açıklamada, “İntihar saldırılarının ve masum insanları öldürmenin İslâm dininde yeri olmadığına, insanların hayatına kasteden kişilerin dinen büyük günah işlediğine ve bu eylemin dinen yasaklandığına oybirliğiyle karar verilmiştir” denildi.

İslâm alimleri: İntihar saldırısı haramdır

Pakİstan’da din adamlarının oluşturduğu İttihad-ı Müslimin ve Ulema Kurulu, intihar saldırılarını “İslâm dışı ve haram” olarak nitelendirdi. Pencap eyaletinin başşehri Lahor’da Eyalet Başbakanı Mian Şehbaz Şerif’in başkanlığında düzenlenen, ülkenin önde gelen din adamları ile üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, Pakistan’da son zamanlarda artış gösteren intihar saldırıları ele alındı. Toplantı sonunda yayımlanan açıklamada, “İntihar saldırılarının ve masum insanları öldürmenin İslâm dininde yeri olmadığına, insanların hayatına kasteden kişilerin dinen büyük günah işlediğine ve bu eylemin dinen yasaklandığına oy birliğiyle karar verilmiştir” denildi. İttihad-ı Müslimin ve Ulema Kurulu, intihar saldırılarını “İslâm dışı ve haram” olarak nitelendirdi. Pakistan’da son bir yılda intihar saldırılarında ve bombalı eylemlerde iki binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

15.12.2009


 

Times’tan gizli belge’ iddiası

İngİlİz Times gazetesi dünkü sayısında, İran’ın bir nükleer bomba yapmaya hazırlandığını ispatlayan yüzlerce sayfalık gizli bir belgeye ulaştığını iddia etti. Gazete, “İran’ın en hassas nükleer projesiyle ilgili ele geçirdiği bu belgelerin” nükleer bombayı ateşleyecek bileşenle ilgili dört yıllık bir deneye ait olduğunu ileri sürdü.

Dış istihbarat örgütlerine göre, belgelerin 2007 yılı başlarına ait olduğunu belirten gazete, İran’ın bu belgede anlatılan deneyin sivil amaçlı olduğunu ileri sürebileceğini, ancak uzmanlara göre bu teknolojinin sivil alanda kullanılmadığını kaydetti. Belgelerin batılı istihbarat örgütleri ve Atom Enerjisi Kurumu’nun da bilgisi dahilinde olduğu bildirildi. Gazete belgelerde anlatılan deneyleri şemalarıyla aktarıp, başyazısında yer verirken, bir başka haberinde de “İsrail’in İran’a saldırıp saldırmayacağına birkaç ay içinde karar vermek zorunda olduğu” yorumunda bulundu.

15.12.2009


 

Cesedi Romen çete çalmış olabilir

The Daily Telegrapİngİlİz gazetesi The Daily Telegraph Romenlerden oluşan bir çetenin, fidye almak için eski Rum lider Tassos Papadapoulos’un cesedini çalmış olabileceğini öne sürdü.

h’taki haberde, geçtiğimiz yıl Alman milyoner Friedrich Karl Flick’in da cesedinin benzer şekilde çalındığı hatırlatıldı. Karl Flick’in cesedini çalan Romen ve Macarlardan oluşan çete bu ayın başlarında Avusturya polisinin operasyonu sonucunda yakalanmıştı. Kıbrıs’taki olayın Almanya’dakine benzerliği, Rum yetkililerin benzer bir çeteye odaklandığı yorumlarına yol açıyor. Papadapoulos’un Güney Lefkoşa’daki Deftera mezarlığında bulunan cesedi, ölümünün birinci yıl dönümünden bir gün önce kimliği belirsiz kişilerce çalınmıştı. Şubat 2003’ten Şubat 2008’e kadar 5 yıl boyunca Rum yönetimi liderliği yapan Papadopulos, 12 Aralık 2008’de 74 yaşındayken akciğer kanserinden ölmüştü. Lefkoşa polisi sözcüsü açılan soruşturmada yol alınamadığını kaydetti.

15.12.2009


 

Obama kendine “B” notu verdi

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da geçirdiği 11 aya B notunu verdi.

ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show programlarından biri olan ‘’The Oprah Winfrey Show’’a katılan Obama, Beyaz Saray’da geçirdiği 11 ay için kendisine 20 üzerinden 16 anlamına gelen B notunu verdiğini söyledi. Kendisine en iyi not olan ‘’A’’ yerine ‘’sağlam bir B ‘’vermesinin nedenini, ‘’Franklin Delano Roosevelt’in başkanlık döneminden beri yönetimine en ağır görevlerden birinin miras kalmasıyla’’ açıklayan Obama, ‘’Henüz yerine getirilmemiş görevler yüzünden B . Daha sağlık reformu imzalanmadı. Reform onaylanırsa o zaman 20 üzerinden 19 alabilirim’’ dedi.

15.12.2009


 

Berlusconi iyi, ama Türkiye-İtalya zirvesi ertelendi

İtalya’nIn kuzeyindeki Milano’da saldırıya uğrayan Başbakan Silvio Berlusconi’nin sakin bir gece geçirdiği ve sabah gazeteleri görmek istediği açıklandı.

ANSA ajansındaki haberde, önceki gece Milano’daki San Raffaele Hastanesine kaldırılan Berlusconi’nin özel doktoru Alberto Zangrillo’nun Başbakanı bir ya da iki gün hastanede gözlem altında tutulacağını söylediği belirtildi. Psikolojik sorunları yüzünden 10 yıldır tedavi gördüğü belirtilen 42 yaşındaki saldırgan Massimo Tartaglia’nın ise Milano’daki cezaevinde bir hücrede tecrit edildiği ve bir cezaevi yetkilisi tarafından sürekli gözlem altında tutulduğu kaydedildi. Öte yandan Berlusconi’nin yumruklu saldırıya uğraması, Türkiye-İtalya arasındaki hükümetler arası zirvenin ertelenmesini de beraberinde getirdi. İki ülke yetkilileri arasında dün yapılan telefon görüşmeleri sonucu, yarın Roma’da yapılması planlanan hükümetler arası zirvenin daha sonraki bir tarihe ertelenmesi kararlaştırıldı. İtalya-Türkiye arasındaki hükümetler arası zirve, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Berlusconi önderliğinde, yedi İtalyan, sekiz Türk bakanın katılımıyla yapılacaktı. Ancak Berlusconi’nin saldırıya uğrayarak tedavi altına alınmasının ardından, zirvenin yapılması için İtalya başbakanının kendisini toparlamasının beklenmesi tercih edildi. Türkiye-İtalya arasındaki hükümetler arası ilk zirve toplantısı, 2008 yılında İzmir’de yapılmış, bu toplantının dönüşümlü olarak her yıl düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

15.12.2009


 

Başörtüsü yasağI talebİne büyük tepkİ

Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in okullarda başörtü yasağı talebine karşı tepkiler sürüyor.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Sarrazin’in kamu alanında görev yapmasının artık savunulamayacağını ve görevden alınması gerektiğini belirtti. Roth, Sarrazin’in açıklamalarıyla bir kez daha azınlıklara karşı saygısı olmadığını gösterdiğini kaydetti. Berlin eyaletinin eski yabancılar sorumlusu Barbara John da Sarrazin’in Taliban düşüncesinde olduğunu ifade ederek, “Birisi başörtüsü takmaya zorluyor, Sarrazin gibi kişiler de başörtüsünü kesinlikle yasaklamak istiyor” diye konuştu. Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) Berlin eyalet teşkilatı Başkanı Frank Henkel ise Sarrazin’e destek çıkarak, okullarda başörtüsü takılmasının uyumu destekleyici olarak görmediğini, Türkiye’de de okullarda başörtü takmanın yasak olduğunu ifade etti. Yeşiller Partisi Berlin Eyaleti Meclisi Üyesi Özcan Mutlu ise çocukların din özgürlüğünü kısıtlayan yasaklara karşı çıktığını kaydetti. Almanya’da yaklaşık iki ay önce bir dergiye yaptığı açıklamalarda Türkleri eleştirerek gündeme gelen Sarrazin, kız öğrencilerin başörtüsüyle derslere girmesinin yasaklanmasını isteyerek, “Ben derslerde başörtüsü takılmasını yasaklardım. ” demişti.

15.12.2009


 

ÖnyargIlar dİyalogla ortadan kalkar

Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) ‘’ProDiyalog’’ adlı projesi çerçevesinde eğitim gören 30 gönüllü cami rehberi, sertifikasını aldı.

Berlin Türkevinde düzenlenen törene Berlin eyaletinin uyum ve göç sorumlusu Günter Piening, DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, DİTİB diyalog sorumlusu Bekir Alboğa, Berlin Başkonsolosluğu Müavin Konsolosu Mert Doğan, DİTİB Berlin eyalet sorumlusu Fatih Eroğlu, Alman Dışişleri Bakanlığından Heidrun Tempel ve ‘’ProDiyalog’’ projesine katılanlar yer aldı. Piening, yaptığı konuşmada, İslam’ın Almanya’daki toplumsal hayatın içinde olduğunu, diyalog ve saydamlığın demokratik toplumun temelini oluşturduğunu ve diyalogla ön yargıların ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Bu sertifika töreninin İsviçre’de alınan karara ve son olarak İslam karşıtı açıklamalar yapan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’e bir cevap olduğunu ifade eden Piening, ‘’İslam düşmanlığına karşı daha fazla diyalog çalışması yapılması lazım’’ dedi. Berlin eyalet hükümetinin buradaki toplumların din özgürlüğü için mücadele verdiğini kaydeden Piening, “Müslümanlara karşı ayrımcılık olduğunda ya da Müslümanlara yönelik ön yargıların ortadan kalkmasına yönelik mücadelede bizi yanınızda bulacaksınız’’ dedi.

15.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl