15 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“EVLİLİK ATEŞ GİBİDİR, İLGİLENİLMEZSE SÖNER”

BURSA Kent Konseyi’nin düzenlediği “Aile ve kadın psikolojisi” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk aile yapısının önemini vurguladı.

Başkan Altepe, sağlıklı kentlerin ancak sağlıklı bireylerle oluşabileceğini, bunun da aile yapısının güçlü olmasıyla gerçekleyebileceğini söyledi. Türk toplumunun aile yapısı üzerine kurulduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Bizi geleceğe taşıyacak olan aile yapımızdır. Türk toplumunu diğer toplumlardan ayıran ön önemli özellik aile yapısına verdiği önem ve bunun sağladığı birlik ve beraberliktir. Bundan dolayı Türk toplumunu ayakta tutan güçlerden geleneksel aile yapısını özenle korumalıyız” dedi.

Kadının konforu

sadakate dayalı evlilik

Yoğun katılımdan dolayı onlarca kişinin ayakta izlediği konferansta konuşan İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başarılı bir evlilikten iyi çocuk yetiştirmeye, hayatta mutluluğu yakalayabilmekten başarılı olmaya kadar birçok konu hakkında önemli ipuçları verdi. Kadın erkek ilişkilerinde 1990’lardan sonra önemli bazı değişimler yaşandığını belirten Prof. Dr. Tarhan, “1960’lı yıllarda başlayan feminizm akımı adeta kadın- erkek savaşlarına dönüşmüştü. ‘Erkek sana vuruyorsa sen de ona vur’ anlayışı aile yapısını kurban ediyordu. Ancak bu akımın önceleri bugün, ‘kadının konforu nerededir?’ sorusuna, “Evinin hanımı, sadakate dayalı bir evlilik’ cevabını vermektedir” dedi.

Kadın beyninde duygu,

erkekte bilgi hakim

Konuşmasında kadın erkek ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklara da değinen Prof. Dr. Tarhan, kadın beyni ile erkek beyni arasındaki farlılıklara değindi. Kadın beyninin daha çok duygu aktarımında erkek beyninin ise bilgi aktarımında olduğunu ifade eden Tarhan, “Genellikle alışverişlerde yaşanan tartışmalar bunun en güzel göstergesidir. Kadın daha çok güzel ve hoş olanı arar, erkekse daha matematiksel olarak düşünüp hesaplı olanı ister. Erkekler bir sorun yaşıyorsa, bunu susarak ve düşünerek çözmeye çalışır. Kadın ise duygusal baktığı için konuşarak, paylaşarak rahatlamaya çalışır” diye konuştu.

Evlilik ateş gibidir

ilgilenilmezse söner

Günümüzde evliliklerin kısa sürmesine de değinen Prof. Dr. Tarhan, evliliğin, romantizm, güç çatışması ve bağlılık olarak 3 dönemden geçtiğini kaydetti. Birbirlerine âşık olduklarını söyleyen iki insanın kısa sürede boşanmaya giderken, birbirlerini tanımadan evlenenlerin ömür boyu birliktelikler kurduklarının da toplumda yaşandığını hatırlatan Tarhan, “Önemli olan romantizm evresinden sonraki güç çatışmasını sağlıklı bir şekilde atlatmaktır. Bu da ancak iyi bir işbirliği ve karşılıklı anlayışla sağlanır. Bu sürenin sonunda da bağlılık dönemi başlar ve mutlu bir evlilik oluşur. Evlilik ateş gibidir, eğer ilgilenirseniz onu sürekli beslerseniz hep yanar. Ancak ilgilenmezseniz, o zaman o ateş sönüp gider” dedi.

İnternet, madde bağımlılığı gibi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konferansın son bölümünde dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. Tarhan, bir dinleyicinin “Oğlum bütün gün bilgisayar başında, ne yapmalıyım?” şeklindeki sorusuna, “Günümüzde internet bir bağımlılık haline geldi. Amerika’da, Çin’de internet bağımlılığıyla ilgili özel klinikler açılıyor. Aynı uyuşturucu bağımlılığı gibi. Oralarda 4-6 hafta tedavi görüp, bu bağımlılıktan kurtulabiliyorsunuz. Sanal ortamda mutluluk hormonları salgılanıyor. Bilgisayarı kapadı diye annesine bıçak çekenler, babası modemi söktü diye intihara kalkışanlar var. İnternette kontrolsüz bir serbestlik var. Orada rahatlıkla yalanlar söylenip, yanlış arkadaşlıklar kurulabiliyor. Bu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Ancak direkt yasaklama mantığıyla gitmek daha tehlikelidir. Belki internete çocuğunuzla birlikte girmek çözüm olabilir. En önemlisi de çocuğunuzla daha fazla zaman geçirmeniz gerek. Bundan 50 yıl önce çocukla yarım saat zaman geçirmek yeterliydi, ancak günümüzde 1 saat bile yetmeyebilir” şeklinde cevap verdi.

Ekonomik krizler ve aile

Tarhan bir soru üzerine, ekonomik krizlerin doğal olarak aileyi ve aile bireylerini de etkilediğini, bu süreçte evliliğin bir paylaşım müessesesi olduğunu karşılıklı olarak unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Aile’nin temelini sarsan iki şey vardır. Bunlardan ilki bencillik, diğeri lükse düşkünlüktür. Aile bireyleri aynı çatı altında hayatın her halini paylaşmaları gerektiğini unutmamalıdır. Evliliğe karar veren taraflar oksijenle hidrojen gibidirler. Bu iki madde havada serbest olarak bulunur ve özgürdürler. Ama belli şartlar altında ve belli oranlarda bir araya geldiklerinde yaşamın en büyük nimeti suyu oluştururlar. Evlilikte böyledir. Evliliği kabul eden insanların ben hem evleneyim, hem de özgür olayım deme lüksü yoktur. Evlilik bir sorumluluktur ve bir disiplin içinde yürütülmelidir. Evliliğin temelinde yaşamın her türlü halini; acıyı da, yokluğu da mutluluğu da paylaşmak vardır”

15.12.2009


 

Kardeş Masallar ozanı Türkiye’de

KIBRIS-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı (KIBATEK) Almanya Temsilcisi ve Alman Yazarlar Birliği üyesi Yücel Feyzioğlu, bir dizi edebiyat etkinliğine katılmak üzere İstanbul’a geliyor.

14 kitaplık, Türk Dünyasından Kardeş Masallar dizisinin yazarı Feyzioğlu, Türkiye’de olduğu kadar, batıda da sevilerek takip ediliyor. Feyzioğlu, 17 Aralık’ta İstanbul Alman Kültür Merkezi’nde Almanca öğretmenlerine masallarla ilgili bir seminer verecek. Yücel Feyzioğlu, Kardeş Masallar’ı 30 yıl boyunca Türk Coğrafyalarını gezerek derledi. Yazarın, derlediği masallardan oluşan bir seçki, Yapı Kredi Yayınları 2009’un Mart ayında, ‘Kardeş Masallar’ adıyla yayımlandı. Kardeş Masallar, Çin’den Sovyetler Birliği’ne, Türkiye’den Avrupa içlerine kadar, Türk topluluklarından derlenmiş, üzerinde yeniden çalışılmış aile ve çocuk klasiklerinden oluşuyor. Bu masallar, yüzyıllarca kapalı kalmış, gün yüzüne çıkarılmamış, akılda iz bırakacak olağanüstü güzellikte kahramanların hikâyeleridir. Halklarımız, çocuklarını binlerce yıl boyunca bu masallarla eğitmiş, onları hayata hazırlamış. Ancak ne yazık ki masalların en çok yaygınlaştığı son 200 yılda bunlar unutulmaya terk edilmiş, batıdaki Türkler çocuklarını batı masallarıyla, doğudaki Türkler çocuklarını Çin ve Rus masallarıyla eğitmişler. Kardeş Masallar, çocuklarımıza, Batman, Spiderman, Heman ve Peter Pan’ların yanında, kendi kültürel kimliklerine ait kahramanlara kavuşma imkânı sunuyor.

15.12.2009


 

Nehrin öte yakasında bizden kalanlar

17 YILDIR Atina’da yaşayan ve çalışmalarını sürdüren fotoğraf sanatçısı / görüntü yönetmeni Kamil Ercüment Atak, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) işbirliğiyle hazırladığı, Lale Organizasyon’un katkılarıyla küratörlüğünü Lütfi Şen’in yaptığı “Karşı Kıyıda Bizden Kalanlar: Yunanistan’daki Osmanlı Mimarisinden Yansımalar” konulu fotoğraf sergisi izleyicilerle buluşuyor. Sanatçının özel ekipmanlarla çektiği, çoğunluğu Türkiye’de ilk kez sergilenecek olan fotoğraflardan oluşan bu sergide, Atina kentinden genel görüntülerin yanı sıra, Osmanlı’dan kalan Dizdarhane Camii ve Fethiye Camii ile Epiros (Epir) bölgesinde yer alan ve pek bilinmeyen Kanunî Sultan Süleyman Camiî, Şişman Hüseyin Konağı, Kamber Ağa Köprüsü, Değirmen Köprüsü ve diğer köprüler gibi geçmişten günümüze kalan bazı Osmanlı eserleri gözler önüne seriliyor. Bugün saat 18.00’de açılışının yapılacağı sergi, 28 Aralık 2009 tarihine kadar Bahçeşehir Üniversitesi sergi alanında gezilebilir.

15.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl