31 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

400 BİNDEN FAZLA İŞÇİ İŞSİZ KALDI

Krize karşı kısa sürede tedbir alınmadı, alınanlar uyumlu olmadı, beklenen sonuç elde edilemedi. Kriz nedeniyle 400 binden fazla işçi işsiz kaldı. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması mümkün olmadı. İşçi ve memura yapılan ücret zamları, kriz gerekçesiyle düşük tutuldu.

YASALAR DEMOKRATİKLEŞMEDİ

Çalışma hayatını düzenleyen yasalar, 2009’da da demokratikleştirilemedi. Vergi adaleti sağlanamadı.

İşçileri köleleştirmeye yönelik politikalar sürdürüldü. Asgarî ücret yine sefalet ücreti olarak belirlendi. Ölümlü iş kazaları ve hak arayanlara orantısız güç kullanımı devam etti.

YENİ ZAMLAR HAYRA ALÂMET DEĞİL

Alınan yeni zam kararları 2010 yılının da emeği ile geçinenler açısından parlak geçmeyeceğinin göstergesi. Yorumlar 2010’da da eşitsizliğin devam edeceği, ücret zamlarının her geçen gün eriyeceği, borç stokunun artacağı, büyüme eksiden artıya geçse bile krizin süreceği şeklinde.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, konfederasyon genel merkezinde toplandı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, açılışta yaptığı konuşmada, 2009’un gerek Türk siyaseti, gerekse çalışma hayatı açısından parlak bir yıl olmadığını söyledi. Türk siyasetinin çeşitli uygulamalarla beraber gelen polemiklerle oradan oraya savrulduğunu ve siyasetteki çatışmacı üslubun toplumun her kesiminde büyük rahatsızlıklara sebep olduğunu ifade eden Kumlu, Türkiye ekonomisinde de ciddi sorunlar yaşandığını, hayat kalitesi gün geçtikçe düşen çalışanların, sorumlusu olmadıkları bir krizin tüm yükünü üstlenmek durumunda kaldığını belirtti. Kumlu, 2009’a ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: ‘’-Krize karşı kısa sürede önlem alınmamış, alınan önlemler uyumlu olmamış ve beklenen sonuç elde edilememiştir. -Ekonomik kriz sebebiyle 4 yüz binden fazla işçi işsiz kalmıştır. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınabilmesi mümkün olmamıştır. -İşçilere ve memurlara kriz gerekçe gösterilerek yetersiz ücret zamları yapılmıştır. -Çalışma hayatını düzenleyen yasalar, 2009’da da demokratikleştirilmemiştir. -Vergi adaleti sağlanamamıştır. -Asgari ücret yine sefalet ücreti olarak belirlenmiş, Türk-İş komisyon çalışmalarına katılmayarak bu ayıba ortak olmamıştır. -Ölümlü iş kazaları 2009 yılında da devam etmiştir. ’’

31.12.2009


 

JİTEM’in varlığı kesin

Genelkurmay’ın, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) adlı birim için yaptığı “Yok” açıklaması kimseyi tatmin etmedi. TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, JİTEM’in varlığının tartışmasız olduğunu söyledi. Elkatmış, Jandarma Genel Komutanlığının o dönemde de JİTEM diye bir kuruluşun varlığını kabul etmediğini, ancak bu kuruluşun yaptıklarıyla ayan beyan ortada olduğunu kaydetti. JİTEM, Susurluk Raporunda da “Varlığı tartışılan, ancak eylemleri tartışmasız gerçek olan” diye tarif ediliyor.

TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, JİTEM’in varlığının tartışmasız olduğunu söyledi. Elkatmış, Jandarma Genel Komutanlığı’nın o dönemde de JİTEM diye bir kuruluşun varlığını kabul etmediğini, ancak bu kuruluşun yaptıklarıyla ayan beyan ortada olduğunu kaydetti. JİTEM, Susurluk Raporu’nda da “Varlığı tartışılan ancak eylemleri tartışmasız gerçek olan’ diye tarif ediliyor.

Genelkurmay’ın, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiği “JİTEM adlı bir birimin olup olmadığı, var ise hangi tarihte kurulduğu, faaliyetine devam edip etmediği, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıkları” cevabi yazıda “Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş JİTEM adında herhangi bir birim mevcut değildir.” açıklaması JİTEM’in varlığını bir kez daha tartışmaya açtı. TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, JİTEM’in varlığının dünya âlem tarafından bilindiğini ifade etti.

“YOK DEMEKLE YOK OLMUYOR”

Elkatmış, Genelkurmay’ın yaptığı açıklamanın JİTEM gerçeğini değiştiremeyeceğini söyledi. Genelkurmay’ın hala geçmişte yapılan hataların üstünü örtme anlayışı ile hareket ettiğini ileri süren Elkatkış, “Bir şeye yok demekle yok olmuyor. Nitekim o dönemde de Jandarma Genel Komutanlığı Susurluk Araştırma Komisyonu’na gönderdiği bir yazı ile ‘JİTEM diye bir kuruluş yoktur’ diye bildirmişti. Ama JİTEM’in varlığını dünya alem biliyor. Nitekim resmi kayıt ve evraklarda var. Para ödenmiş, takdirler verimli maaş bordroları var. O tarihlerde JİTEM’e bağlı çalışan Binbaşı Cem Ersever’in açıklamaları ve kitapları ortada. Yine Ergenekon sanıklarından Albay Arif Doğan övünerek ‘JİTEM’i ben kurdum’ diyor. Geçmişte bununla uğraşanlar var diyor.” şeklinde konutu.

Elkatmış, adı ne olursa olsun böyle bir kuruluşun varlığı konusunda kamuoyunun şüphesinin bulunmadığını ifade etti. Elkatmış şu ifadeleri kullandı: “İsmine JİTEM demezsin de başka bir şey dersin. Burada önemli olan kamuoyunun nasıl algıladığıdır. Varlığını herkes biliyor. İcraatları var, faili meçhuller var. Yoksa Doğu ve Güneydoğu’daki faili meçhulleri kim işledi? İtirafçıları kim kullandı, kullanıyor? Türkiye’nin sıkıntısı tam da budur. Bir şey dürüstçe ifade edilemiyor. Hatalar dile getirilmiyor. Tahammül edilemiyor.”

Mehmet Elkatmış, dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman’ı dinlemek üzere komisyona çağırdıklarını ancak gelmeyerek yazılı açıklama gönderildiğini söyledi. Elkatmış, o dönemde gelen yazılarda da JİTEM’in varlığının inkar edildiğini ancak bunun hiçbir komisyon üyesini ikna edemediğini aktardı. Elkatmış, yaptıkları araştırmalar sonucunda Doğu ve Güneydoğu’daki faili meçhullerin tamamının JİTEM tarafından işlendiğini tesbit ettiklerini belirtti.

EYLEMLERİ TARTIŞMASIZ GERÇEK

ÖTE yandan o dönemde hukuk dışı yapılanmaları ortaya çıkarmak amacıyla kurulan TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu’nun kaleme aldığı Susurluk Raporu’nda JİTEM ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yer alıyor. Buna göre, JİTEM’in varlığı, raporun öneriler kısmının 315. sayfasının son iki paragrafında şu ifadelerle formüle ediliyor: “Devletin içinde çok sayıda istihbarat örgütü kurulurken, bunlar arasında koordinasyonsuzluk yaşandığı anlaşılmıştır. Hatta JİTEM’in tam olarak ne görev yaptığı öğrenilememiştir. JİTEM’in varlığı tartışılırken, eylemlerinin tartışmasız gerçek olduğu ortaya çıkmıştır.” Ankara / cihan

31.12.2009


 

Aramada 5. gün

Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Kirazlıdere’deki Seferberlik Bölge Komutanlığında hakim kararıyla gerçekleştirilen aramaların beşincisi yapıldı. Aramaları Ankara Adliyesi Hakimi Kadir Ayhan gerçekleştiriyor.

Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Kirazlıdere’deki Seferberlik Bölge Komutanlığı’nda hakim ararıyla yapılan aramaların beşincisine başlandı. Aramaları Ankara Adliyesi Hakimi Kadir Ayhan gerçekleştiriyor. Ayhan ve beraberindekiler karargaha saat 11.15’de giriş yaptılar. Ankara / cihan

31.12.2009


 

Bize bilgi verilmez

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Arınç’a suikast iddiaları için ‘’Tartışıyoruz bu konuyu kaç gündür, ne biliyoruz? Vallahi ben hiçbir şey bilmiyorum. Bize bilgi verilmez, verilmemesi de gerekir. Bu bir yargısal işlemdir’’ diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiaları hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını ifade etti. Çiçek, ‘’Tartışıyoruz bu konuyu kaç gündür, ne biliyoruz? Vallahi ben hiç bir şey bilmiyorum. Bize bilgi verilmez, verilmemesi de gerekir. Neden bilgi verilecek? Bu bir yargısal işlemdir’’ dedi. Çiçek, canlı yayında NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını cevapladı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’Türkiye’de adalet neden yavaş işliyor’’ şeklindeki soruyu cevaplarken, bunun sadece Türkiye’ye özgü olmadığını belirtti. Çiçek, ‘’Yargının ağır işlemesi tembelliğinden değil, kılı kırk yarmasından kaynaklanır. Bir saatte yargı karar veriyorsa, kişi haksız yere suçlanabilir, ceza alması gerekirken beraat alabilir. İlk günden insanları ya mahkum ediyoruz, ya beraat ettiriyoruz’’ görüşünü dile getirdi.

‘’Gerçeği ortaya çıkarmada bir kısım hususları ihmal ederseniz daha büyük sonuçlar ortaya doğurur, o yüzden sabırla beklemelisiniz’’ diyen Çiçek, hazırlık soruşturmasının gizli olduğunu da anımsatarak, ‘’Tartışıyoruz bu konuyu kaç gündür, ne biliyoruz? Vallahi ben hiç bir şey bilmiyorum. Bize bilgi verilmez, verilmemesi de gerekir. Neden bilgi verilecek? Bu bir yargısal işlemdir. Bu soruşturma, sadece soruşturmayı yapanları ilgilendirir’’ diye konuştu.

‘’MGK MİLLÎ TAKIMDIR’’

Çiçek, konunun Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) görüşülüp görüşülmediğine yönelik soruyu cevaplarken de Türkiye’de çok yoğun bilgi kirliliği yaşandığını bildirdi. MGK sonrası açıklanan bildiride, toplantıda neyin konuşulduğunun belirtildiğini anımsatan Çiçek, medyayı eleştirdi. Medya tarafından MGK’nın gündeminin belirlendiğini anlatan Çiçek, bunların doğru olmadığını söyledi. Toplantı tarihine bir kaç gün kala medya organlarında ‘’yüksek tansiyonlu, gergin, hareketli bir toplantı olacağı’’ yönünde haberler yapıldığına dikkati çeken Çiçek, ‘’MGK toplantısında sanki orada iki ayrı takım var; siviller ve askerler. Bunlar orada gırtlak gırtlağa girecek havasında bir takdim yapılıyor. Orası milli takım. Orada katılan insanlar Türkiye’de en üst düzeyde sorumluluk taşıyan insanlar. Ülkenin güvenliği ile gündemindeki konularla ilgili devletin ortak aklını temsil ediyor’’ şeklinde konuştu.

Çiçek, ‘’Geçmişte bir iki defa (gerginlik) oldu diye, iki ayda bir yapıyoruz toplantıları, sanki bir kavga, iki ayrı takım, bir bilek güreşine tutuluyor. kim kimi yenecek. Böyle bir anlayış içerisinde bir anayasal organa bakarsak, ordaki müzakerelere böyle bir usülle sürdürülüyor görüntüsü verirsek Türkiye’de demokrasi adına söylenen lafların hepsi boş’’ dedi. Çiçek, toplantılara yedi yıldır katıldığını ve ‘’öyle bir atmosferin hiç yaşanmadığını’’ ifade etti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine, teknik takip konusunda yeni bir yasal düzenleme yaptıkları ve imzaya açıldığını bildirdi. Çiçek, düzenlemenin yılbaşından sonra TBMM’ye geleceğini belirtti. Ankara / aa

31.12.2009


 

Aydın Doğan da emekliye ayrıldı

Hürriyet Genel Yayın Müdürü Ertuğrul Özkök’ten sonra dün Doğan Grubunda şok bir gelişme daha yaşandı. Aydın Doğan, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliğinden ayrıldığını bildirdi. Doğan’ın ayrıldığını bildiren karar, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda açıklandı.

Hürrİyet Genel Yayın Müdürü Ertuğrul Özkök’ten sonra dün Doğan Grubu’nda şok bir gelişme daha yaşandı. Aydın Doğan, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliğinden ayrıldığını bildirdi. Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş’nin Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayınlanan açıklamasında, şöyle denildi: “Yönetim Kurulumuzun bugün yapılan toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aydın Doğan yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliğinden 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere ayrılmış olup, yönetim kurulu üyeleri arasında yapılan yeni görev dağılımında Sayın Arzuhan Yalçındağ’ın bu tarihten itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevlendirilmesine karar verilmiştir.”

31.12.2009


 

Özdabak’ın dâvâsı ertelendi

“Kamu görevlisine neşren hakaret” iddiasıyla hakkında dâvâ açılan çizerimiz İbrahim Özdabak’ın duruşması dün Bakırköy Adliyesinde görüldü.

Yazışmaların devam ettiği dâvâ, 22 Şubat 2010, saat 09.25’e ertelendi. Adalet Bakanlığı’nın ihraç talebinde bulunduğu Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Osman Kaçmaz’ın “kamu görevlisine neşren hakaret” iddiasıyla çizerimiz İbrahim Özdabak hakkında açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili tartışmalı karara imza atan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz’ın şikâyeti üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, çizerimiz Özdabak hakkında 1 Mayıs 2009 tarihli Yeni Asya’da yayınlanan karikatüründe “kamu görevlisine neşren hakaret” iddiasıyla dâvâ açmıştı. İstanbul / Yeni Asya

31.12.2009


 

SENOZ VADİSİNE SAHİP ÇIKILSIN

KARADENİZ'DEKİ hidroelektrik santrallara (HES) karşı yürütülen mücadele, ‘tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan...’ noktasına geldi.

Doğu Karadeniz’in incilerinden Senoz Vadisi’nde 11 köyün muhtarı, 2008’de Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuş ve “Vadimizi sit alanı ilân edin” demişti.

Rize’nin Çayeli ilçesine gelerek bölgede incelemelerde bulunan kurul kararını verdi. Kurul “Senoz Vadisi’nde halen faaliyet gösteren taşocakları ve yapımı devam eden HES projeleri vadiyi olumsuz etkilemiş. Söz konusu alan doğal sit alanı özelliklerini yitirmiştir” dedi! TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, “Deniz seviyesinden başlayan ve kısa sürede 3 bin metrelerin üzerine çıkan derin vadileri, şelâleler yaparak denize ulaşan dereleri, doğal yaşlı ormanları, binlerce bitki türü ve yaban hayatı, ilginç coğrafyası, yöreye özgü mimarisi ve doğayla bütünleşmiş sosyal ve kültürel özellikleriyle doğal sit alanı olduğu açıktır” dedi. Özer, mahkeme kararlarına rağmen süren inşaatlar sebebiyle çevrenin tahrip edildiğini hatırlattı: “Senoz’da yapımına başlanan iki HES projesinde Rize İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen inşaat faaliyetleri sürdü. Tabiî sit karakteri taşıyan bir alanda HES projelerine kolaylıkla ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmekte.”

Çevre Bakanlığı kararıydı

HÜKÜMET, Doğu Karadeniz’de HES atağına kalkmaya karar verince, Rize’de ilk olarak Senoz Vadisi’ndeki iki projeye verilmişti. Çevre ve Orman Bakanlığı; 43 MW ve 20 MW’lık her iki projeye de “ÇED ‘Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu Gerekli Değildir” kararı vererek, santral inşaatlarına başlanılmasının yolunu açtı. Sonradan mahkeme kararlarıyla Bakanlığın “ÇED gerekmez” kararı iptal edildi, ancak inşaatlar sürdü.

31.12.2009


 

Bayrak gibi buzağı!

ARDAHAN'IN Posof ilçesindeki kırmızı renkli buzağının alnındaki ay yıldız, görenleri şaşırtıyor. Aşık Zülali Köyünde hayvancılık yapan Gökay Uludağ’a bir yaşındaki buzağı, alnındaki hilâl ve yıldızdan dolayı herkesin ilgi odağı haline geldi. Büyümesiyle alnındaki ay yıldızın daha da belirginleştiği buzağıya gözü gibi baktığını söyleyen çiftçi Uludağ, bu hayvanı kesmeyeceğini ve çok iyi besleyeceğini belirtti. Ardahan / iha

31.12.2009


 

Ümit Sayın: Aklî dengem yerinde

Ergenekon ana davasının tutuklu sanığı Ümit Sayın, avukatı Mehmet Aytekin’in vekillik görevinden istifa etmesinin ardından yaptığı açıklamada aklî melekelerinin yerinde olduğunu söyledi.

Ergenekon ana davasında diğer sanıkların yokluğunda yapılan kapalı oturumda gizli tanık ‘Anadolu’ olduğunu itiraf eden tutuklu sanık Doçent Doktor Ümit Sayın, avukatı Mehmet Aytekin’in istifasının ardından açıklama yapmak istediğini söyledi. Talepler bölümünde kürsüye gelen Sayın, 7 Aralık 2009 tarihinde verdiği ifadesiyle ilgili olarak ek açıklama yapmak istediğini belirtti. Avukatı Mehmet Aytekin’in “Ümit Sayın’ın akli melekesini yitirdiğini sizin de gözlediğinizi düşünüyorum” sözlerine de cevap veren Sayın, depresyonda olduğunu ilâç kullandığını ancak aklî melekelerinin yerinde olduğunu söyledi. Sayın akli dengesinin yerinde olduğuna dair koğuş arkadaşı Doç.Dr. Emin Gürses’i de tanık gösterdi. Sayın tıp fakültesinin üzerine bir de hukuk fakültesi bitirmeyi hedeflediği için 5 aydır matematik ve geometri çalıştığını da duruşmada açıkladı. Ardından da “Ben akıl yürüterek problem çözüyorum. Akli dengesi yerinde olmayan bir insan bunu başaramaz. Aklî melekelerim yerindedir” dedi. Duruşmalarda kendisinden çok bahsedildiğini de anlatan Sayın, gizli tanık olarak ifade vermek için savcılardan baskı görmediğini, hatta bunun için dilekçe verdiğini de aktardı. Tutuklu sanık Ümit Sayın, “Avukatım, savcı Zekeriya Öz’ün beni ‘35 yıl yatarsın’ diye tehdit ettiğini söyledi. Ancak ben böyle bir tehdit almadım.” diye konuştu. En çok “Komutanlar sana neden bu kadar güvendi” sorusunun yöneltildiğini belirten Sayın bu konu hakkında açıklayıcı bilgi de vermek istediğini ifade etti. İstanbul / cihan

31.12.2009


 

İntiharlara gizlilik kalkanı

DİYARBAKIR Milletvekili Akın Birdal’ın son günlerde TSK bünyesindeki intiharlara ilişkin soru önergesi, Millî Savunma Bakanlığı’nca ‘gizlilik derecesi’ gerekçe gösterilerek cevaplandırılmadı. MSB ‘tasnif dışı’ diye ayırdığı dosyada şu ifadelere yer verdi: “Soru önergesine konu olan bilgiler ‘GİZLİ’ gizlilik derecesi taşımaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nın soru önergeleri ile ilgili yazışmalarda da not olarak belirttiği üzere soru önergelerine verilecek cevaplara gizlilik kaydı konulamamaktadır. Bu nedenle soru önergesinin cevaplandırılması mümkün olmamıştır.” Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün imzasını taşıyan cevap metninde soru önergesine konu olan intiharların neden gizli olduğuna dair herhangi bir kanuni dayanak belirtilmedi. Akın Birdal, 30 Eylül 2009 tarihinde TBMM Başkanlığı’na son günlerde intihar eden ordu mensubu sayısının arttığını ifade edip “İntiharların yaygınlığı kuşku uyandırmaktadır. Bunun ortadan kaldırılması için kamuoyunun ve ailelerin bu konuda aydınlatılması, soruşturmaların yansız bir şekilde yapılması ve doğru bilgilendirme büyük önem taşımaktadır.” diyor. Ankara / cihan

31.12.2009


 

Vergi artışı sanayiciyi zora sokar

MÜSTAKİL Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Hasan Çepni, doğalgaz zammı ve vergi artışına gidilmek istenmesine tepki göstererek, “Bütün dünyada kriz dönemlerinde vergi indirimine gidilirken, ülkemizde vergi artışının gündeme gelmesi, yüksek mevcut vergi ağırlığından dolayı zaten ezilen özel sektörü düşündürmektedir” dedi. MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Hasan Çepni, 2010 bütçesinin görüşülmesi esnasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bazı maktu vergilerde güncelleme öngördüklerini ve vergi oranlarında artışın makro ekonomik şartlar doğrultusunda olabileceğini söylemesini değerlendirdi. Çepni, verginin artırılması ve doğalgaza zam yapılmasıyla sanayicilerin büyük bir yük altında kalacağını kaydetti. Bursa / iha

31.12.2009


 

İhmâlin bedeli cana mal oldu

ARNAVUTKÖY’DE ters yöne giren otomobil, yolcu minibüsüyle kafa kafaya çarpıştı. Araç içerisinde sıkışan sürücü Mustafa Hikmet ve beraberindeki Uğur Şahin (30) olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından sıkıştığı yerden kurtarıldı. Olayda Şahin ölürken Hikmet ve minibüs şöförü yaralandı. Görgü şahitleri, 4-5 aydır bakım-onarım çalışması bulunan yola işaret levhası koyulmaması sebebiyle, sürücünün yolun daraldığını fark edemediğini ve kazanın meydana geldiğini ifade ettiler. Edinilen bilgiye göre olay Fenertepe Yolu üzerinde saat 00.00 sıralarında meydana geldi. Çalışma olan yolun daraltılmış olduğunu fark edemeyen Mustafa Hikmet yönetimindeki 34 CA 8589 plâkalı Ford Fiesta marka otomobil karşı şeride geçti. Tam bu sırada son seferini tamamlayan ve garaja gitmekte olan Abdulcelil Tan (29) yönetimindeki 34 M 5522 plâkalı Gaziosmanpaşa-Arnavutköy hattında çalışan minibüs, karşı istikametten gelen Hikmet’in yönetimindeki otomobil ile kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonrası araç, minibüsün altına girdi. Otomobil içinde bulunan iki kişi araç içinde sıkıştı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri Şahin ve Hikmet’i sıkıştığı yerden kurtardı. Hikmet ve minibüs şoförü Tan yaralı olarak ambulansla hastaneye kaldırılırken, Şahin’in vefat ettiği tesbit edildi. Polis ekipleri, olay yerinin çevresine şerit çekti. Kazanın nasıl meydana geldiğini tesbit etmeye çalışan trafik ve olay yeri inceleme ekipleri delil topladı. Ceset torbasına konan Şahin’in cansız bedeni Özel Batıbahat Hastanesi morguna kaldırıldı. Otomobilin sürücüsünün ters yöne girdiğini ve minibüsle kafa kafaya çarpıştığını belirten görgü şahidi Hikmet Altuntaş, “Yolda 4-5 aydır çalışma var. Yol kenarında uyarı levhası ve dubalar olmadığı için yolun daraldığının farkına varamayan sürücü, ters yola girmiş ve kaza meydana gelmiş” dedi. İstanbul / cihan

31.12.2009


 

Pendik’te ulaşımın 5’i bir arada

KARA, hava, deniz ve demiryolu ulaşımına sahip Pendik, ‘Kadıköy-Kartal-Pendik Metro Projesi’ kapsamında yapılacak olan Pendik ve Kaynarca İstasyonlarının hizmete girmesiyle, İstanbul’da ikinci, Anadolu Yakası’nda tek ‘5 ulaşım yoluna sahip ilçe’ konumunda olacak. Marmaray’a entegre edilecek olan projede Pendik ve Kaynarca İstasyonlarının inşasının önümüzdeki dönemlerde başlayıp 2011 yılının ilk yarısına doğru hizmete girmesi bekleniyor. Bütün istasyonlar tamamlanıp Marmaray’a entegre edildiğinde Pendik, mevcut Sabiha Gökçen Havaalanı, E-5 (D-100), TEM, İDO iskeleleri, Pendik Belediyesinin yap-işlet-devret modeliyle yaptığı marina ve demiryolu ile birlikte metroya da kavuşmuş olacak. Bu sayede bölge, İstanbul’da ikinci, Anadolu Yakası’nda tek ‘5 ulaşım yoluna sahip ilçe’ konumunda olacak. 2 bin 450 işçinin yerin 45 metre altında 24 saat esasıyla çalıştığı “Kadıköy-Kartal-Pendik” metrosu tamamen bittiğinde, Pendik’ten hareket eden bir yolcu Kadıköy’e sadece 35 dakikada varmış olacak. Projede Kaynarca İstasyonundan Sabiha Gökçen Havaalanı’na da hat çekilerek istasyon kurulması planlanıyor. İstanbul / Yeni Asya

31.12.2009


 

Yörük çocuğu olmak zor

ANADOLU’NUN bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcileri olan Sarıkeçililerin çocukları da anne ve babaları gibi zor şartlar altında ha-yatlarını sürdürüyor. Yaz mevsimini Konya ve Karaman yaylalarında geçiren, kışın ise sahil kesimlerine inen Sarıkeçili Yörüklerinin çocukları, eğitimlerine güç şartlar altında devam etmek zorunda kalıyor. Mersin’in Silifke ilçesi Narlıkuyu beldesi Hasanaliler Mahallesi’ne 1.5 kilometre mesafede yaşayan Sarıkeçili Yörüklerinin çocukları da zorlu hayat şartlarında, bütün imkânsızlıklara rağmen kara çadırda teknolojiden uzak yaşıyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla Toros Dağlarının eteklerindeki çadırlarından çıkıp, 1.5 kilometrelik yürüyüşle okul servislerine ulaşan çocuklar, mangal kömüründe ısınıyor, lüks lambası ışığında ders çalışıyorlar. Narlıkuyu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Yörük kızı Semra Gök de bu öğrencilerden biri. Okula gitmek için de dağlık arazideki kıl çadırdan çıkıp yaklaşık 1.5 kilometre yürümenin kendisini çok yorduğunu anlatan Gök, ‘’Yağmurda, çamurda çok zor oluyor. Ancak okumayı çok istediğim için bu zorluğa katlanıyorum’’ dedi. En büyük hayalinin öğretmen olmak istediğini ifade eden Gök, kapısını anahtarla açacağı bir evinin olmasını çok istiyor. Silifke / aa

31.12.2009


 

Yılbaşında telefon ile konuşmak bedava

TÜRK Telekom, bütün müşterilerine yılbaşında şehir içi ve şehirler arası aramalarda kullanabilecekleri tam 4 saat konuşma hediye ediyor. 31 Aralık 2009 günü 18:00’den 1 Ocak 2010 gecesi 23:59’a kadar kullanabilecek 4 saat bedava konuşma için herhangi bir başvuru ya da taahhüt gerekmiyor. İstanbul / Yeni Asya

31.12.2009


 

İÇDAŞ’a yılda, 18,5 milyar Euro kazandıran işçiye ödül

MİLLÎ Prodüktivite Merkezi (MPM), İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi’de yılda 18 milyon 530 bin euro kazanç elde edecek bir üretim sistemi geliştiren işçi Mustafa Yüksel ile Çelikhane Müdürü Fuat Erken Tekin’i yılın işçisi ve işvereni seçti. Yüksel ödülünü Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün elinden aldı. İÇDAŞ’ta çelikhane bölümünde refrakter işçisi olarak 6 yıldır çalışan Yüksel, bir yıl önce “Daha iyi nasıl üretim yapabilirim” diye düşünerek geliştirdiği yeni iş modelinde ark ocağı döküm deliği tuğlasının delik çapının ve tuğla ebatlarının büyütülmesini sağladı. Yılmaz, buna bağlı olarak tuğla et kalınlığı belirli oranda arttırılarak ve bu sayede döküm devirme süresinde döküm başı 1 dakika, ortalama 150 döküm olan tuğla değiştirme ömrünü 250 döküme çıkararak yılda 18 milyon 530 bin euro kazanç elde edilmesinin önünü açtı. İstanbul / Yeni Asya

31.12.2009


 

Patlayan su borusu Ankara’nın trafiğini aksattı

ANKARA Eskişehir yolu üzerindeki su borusunun dün sabah patlaması araç trafiğini aksattı. Başşehirliler sabah saatlerinde Eskişehir Yolu’na çıktıklarında bir sürprizle karşılaştı. Eskişehir Yolu üzeri Armada karşısında su borusu patladı. Patlayan borudan akan sular yolda su birikintisine ve küçük bir göletin oluşmasına sebep oldu. Su birikintisi araç trafiğini yavaşlattı. Sabah yoğun trafiğe su patlağının sebep olduğu gölet de eklenince sürücüler ne yapacaklarını şaşırdı. Patlayan boruyla ilgili herhangi bir tedbir alınmadığı için su, Eskişehir yoluna dakikalarca aktı. Ankara / cihan

31.12.2009


 

Trabzon sahili ormanlaştırılıyor

TRABZON merkezinde sahil kesiminde bulunan bir milyon metrekarelik alana 4 bin 500 yetişmiş ağaç dikiliyor. Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’da ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti. Sahili ağaçlandırma çalışmalarının kendileri için çok önemli ve çok büyük bir proje olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, ‘’Bütün sahilimizi yemyeşil bir orman haline getirmeyi çok önemli bir hedef olarak koyduk ve bunun için Çevre ve Orman Bakanlığımızın çok büyük katkıları oldu’’ dedi. Trabzon’da Beşirli ile 100. Yıl Parkı arasında kalan 1 milyon metrekare alana 4 bin 500 yetişmiş, 34 çeşit ağaç dikileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, ‘’Bu alanda ayrıca 40 bin çalı türü bitki dikilecek. Bölgede bin 500 ağacı Çevre ve Orman Bakanlığı hibe yoluyla verdi. Kalan 3 bin ağaç, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden temin edilecek’’ diye konuştu. Trabzon / aa

31.12.2009


 

GADER’den başarılı öğrencilere burs

İSTANBUL’DAKİ Sivil toplum kuruluşlarından GADER (Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Sultangazi Adıyamanlılar Derneği), bu yıl da 100 başarılı öğrenciye burs veriyor. Yeni kurulmasına rağmen önemli faaliyetlere ve hizmetlere imza atan GADER önceki yıl başlattığı burs geleneğine bu yıl da devam etti. GADER merkezinde gerçekleştirilen, 2009-2010 Eğitim Öğretim yılı burs dağıtım törenine İlçe Millî Eğitim Müdürü Yaşar Demir’in yanı sıra; GADER Başkanı Ramazan Okay ile siyasî partilerin ilçe başkanları, Adıyaman Dergisi Yayın Yönetmeni Abdurrahman Cüneyd Fidancı, öğrenciler ve velileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Okay, Türkiye’de eğitimin bugünkü durumuna dair bilgiler vererek, “Her şeyi devletten beklememeliyiz. Bizim dernek olarak bazı alanlarda çalışmalarımız olmuştur. 2010 yılında 100 öğrenciye burs vermeyi hedefliyoruz. Tabi ki bu oranı yeterli bulmuyoruz ama bazı iş adamlarımızın desteği ile bu oranı daha da arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. İstanbul / Yeni Asya

31.12.2009


 

Bezirganbahçe’de ücretsiz göz taraması yapıldı

KÜÇÜKÇEKMECE Belediyesi ve Dünya Göz Hastanesi işbirliğiyle Bezirganbahçe bölgesindeki vatandaşlar ücretsiz göz taramasından geçirildi. Halkın göz sağlığı bilincinin artırılması hedefiyle gerçekleştirilen etkinlikte Bizim Halk’a Sosyal Kalkınma Programı çalışanları gün boyu bölge sakinlerine yardımcı olurken vatandaşlar muayene olabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Tam donanımlı mobil göz kliniğinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı, katarakt, hipermetrop, miyop, astigmat gibi göz kusurlarına yönelik teşhisler konuldu ve vatandaşlara gerekli yönlendirmelerde bulunuldu. İstanbul/Yeni Asya

31.12.2009


 

MEB sözleşmeli öğretmen atadı

MİllÎ Eğitim Bakanlığı 163 kadrolu, 6 bin 46 sözleşmeli olmak üzere toplam 6 bin 209 öğretmenin atamasını yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla 165 kadrolu, 6 bin 122 sözleşmeli olmak üzere toplam 6 bin 287 boş kadroya öğretmen atamasının sonuçlandırıldığı bildirildi. Öğretmen ataması başvuruları için toplam 25 bin 566 başvurunun yapıldığı belirtildi. Atamanın bakanlık personeli, öğretmen adayları ve velilerin hazır bulunduğu bakanlık toplantı salonununda dün saat 10.00’da bilgisayar ortamında gerçekleştirildiği ifade edildi. Açıklamada, ‘’Bu kapsamda 163 kadrolu, 6 bin 46 sözleşmeli olmak üzere toplam 6 bin 209 öğretmen ataması gerçekleştirilmiştir’’ denildi. Ataması yapılan öğretmenler 15 Ocak 2010 tarihinden itibaren göreve başlayacaklar. Ankara / aa

31.12.2009


 

Abdullah Gül: “Adaptasyon sorunu yaşıyoruz”

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, 2009 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, “Son dönemde TSK’ye haksız yakıştırmalar beni rahatsız ediyor” diye konuştu. Hür ülkenin meselelerinin olduğunu söyleyen Gül, Türkiye’nin AB ile katılım müzakereleri yapar bir ülke olduğunu, yol haritasının belli olduğunu, bu şekilde hukuk, sağlık ve eğitim gibi konularda demokratik standartlarını yükselttiğini söyledi. Gül, “Benim gördüğüm bir adaptasyon sorunu yaşıyoruz. Eski alışkanlıklarımız var. Bir de bugünkü hukukumuz var. Bugünkü hukukumuzu kabullenme zorlanıyoruz” diye konuştu. “Son soruşturmalarla devletin yatak odasına girildi” şeklinde yorumlar yapıldığını böyle söylenince de insanların “ne oluyor?” diye sorduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Ortada mevcut bir durum var. Adaptasyon derken bunu diyorum. Hukuk uygulanıyor. Hukuka herkesin riayet etmesi gerekir. Beni rahatsız eden, konuşurken, yazarken üslup kaçılıyor. Özellikle TSK ile ilgili tasvip etmediğim yazılar çıkıyor. Ölçüsüz ve rahatsız edici. TSK’ya lüzumsuz ve haksız yakıştırmalar oluyor. Bunlar yanlış şeyler. Diğer yandan hukuk uygulanıyor. Her kurumun içinde yanlış yapanlar çıkabilir. Ancak kurumları haksız yere yıpratmayın” diye konuştu. Ankara / Mehmet Kara

31.12.2009


 

Baykal: Suikast planı çıkarsa deprem etkisi yapar

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığı’nda devam eden aramalardan ‘darbe hazırlığı, suikast palanları’ içerikli belgeler çıkması durumunda bunun deprem etkisi yapacağını bildirdi. Sonucu yargının belirleyeceğine işaret eden Baykal, gerçeklerin bir an önce ortaya çıkması gerektiğini belirtti. Partisinin MYK toplantısında konuşan Baykal, Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığı’nda arama yapılarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin şüpheli konumuna düşürüldüğünü ileri sürdü. İlk kez bir kurumun böyle bir duruma düşürüldüğünü savunan Baykal, soruşturmanın suç işleyenler ve onların irtibatlı olduğu kişileri aşan bir duruma geldiğini öne sürdü. Ankara / cihan

31.12.2009


 

Reşadiye’de, köy muhtarı tutuklandı

Tokat’In Reşadiye ilçesindeki terörist saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltında bulunan köy muhtarı, tutuklandı. Terörist saldırıya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve ilçedeki bir köyün muhtarı olduğu bildirilen zanlı H.İ, jandarmadaki sorgu ve işlemlerinin ardından Reşadiye Cumhuriyet Savcılığına sevk edildi. Burada savcı tarafından ifadesi alınan zanlı H.İ, sevk edildiği Nöbetçi Mahkemece tutuklandı. Reşadiye’de 7 askerin şehit olduğu, 3 askerin yaralandığı terörist saldırıyla ilgili olarak, aralarında bölgede faaliyet gösteren özel bir şirketin çalışanlarının da bulunduğu 6 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden 5’i ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı. Reşadiye / aa

31.12.2009


 

Adalet Bakanlığı’na personel ataması

Adalet Bakanlığı, taşra teşkilâtı için 2 bin 178 sözleşmeli zabıt kâtibi alacak, 220 mübaşir ve 80 şoför kadrosuna da açıktan atama yapılacak. Buna göre, Adli ve idari yargıda çalıştırılmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi uyarınca, ilk defa istihdam edilmek üzere 2 bin 178 sözleşmeli zabıt kâtibi pozisyonuna, adalet komisyonlarınca yapılacak uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre personel alınacak. Adalet komisyonlarınca yapılacak uygulamalı sınav ve sözlü sınava, 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavlarında (KPSS-2008), lisans mezunları için KPSSP3, ön lisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puan türünden 70 ve daha yukarı puan alanlar başvurabilecek. Başvurular 21 Ocak 2010 Perşembe günü başlayacak, 8 Şubat 2010 Pazartesi günü mesai saati bitiminde sona erecek. Adayların daktilo veya bilgisayar ile vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az 90 kelime yazıp yazamadıklarının tespiti için 20 Şubat 2010 Cumartesi günü uygulama sınavı yapılacak. Adaylar, 27 Şubat 2010’da da sözlü sınava alınacak. Ayrıca, adli ve idari yargıda çalıştırılmak üzere, yardımcı hizmetler sınıfındaki 220 mübaşir kadrosuna ve genel idare hizmetleri sınıfında bulunan 80 şoför kadrosuna, Adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre açıktan atama yapılacak. Ankara / aa

31.12.2009


 

Bu da ayakkabı açılımı!

HÜKÜMETİN ‘demokratik açılımı’ndan esinlenen Bursalı ayakkabıcı, başlattığı ‘ayakkabı açılımı’ ile 1 TL’ye ayakkabı satışına başladı. 50 yıllık ayakkabıcı, elinde bulunan stokları eritmek için 1 ile 9 TL arasında ayakkabı satışı yapması sebebiyle vatandaşların akınına uğradı. Beşyıldız Ayakkabı sahibi Mustafa Duman, Hükümetimizin başlattığı demokratik açılımdan esinlenerek biz de burada bir ayakkabı açılımı başlattık. Maksadımız burada hem elimizde biriken stoklarımızı eritmek, hem de ‘ekonomik açılım’ yaparak halkımızını alım gücüne katkıda bulunmak. 1 ile 9 TL arasında ayakkabı satıyoruz.” şeklinde konuştu. Bursa / cihan

31.12.2009


 

Dünya Kur’ân okuma birincileri Muğla’daydı

ANADOLU Gençlik Derneği Muğla Şubesi tarafından düzenlenen Kur’ân programı yoğun ilgi gördü. Sunuculuğunu Kur’ân okuma dünya birincisi Mustafa Özcan Güneşdoğdu’nun yaptığı programda Yasin’den sonra diğer bazı sûrelerden bölümler, şiirler ve ilahiler okudu. Programa, belediye başkanları ve yaklaşık 3 bin 500 vatandaş katıldı. Dünya Kur’ân okuma birincileri Suriyeli Hafız Mustafa Cüleylati, İranlı Hafız Muhammede Said Tusi ve Güney Afrikalı Hafız Abdurrahman Sadien de Kur’ân ziyafeti verdi. Muğla / cihan

31.12.2009


 

Meydana gelen 17 bin yangının sebebi sigara

İSTANBUL'DA bu yılın 10 aylık döneminde meydana gelen 28 bin 736 yangından 16 bin 965’i, yanık haldeki sigara izmaritinden çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca hazırlanan rapora göre, 2009 yılı Ekim ayı sonuna kadar yaşanan 42 bin 608 itfaiye vak'asından 28 bin 736’sını yangınlar oluşturdu. Çıkış nedenlerine bakıldığında, yangınların 16 bin 965’ine yanık halde unutulan veya atılan sigara izmariti, 1968’ine de kibrit, çakmak ya da elektrikli ev aletleriyle oynayan çocukların sebep olduğu görüldü. Elektrik kontağı sonucu 3 bin 855 yangın çıkarken, baca yangınlarının sayısı 1024 olarak raporda yer aldı. En fazla yangın sırasıyla Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çıkarken, sadece Haziran ayında 6 bin 683 yangın vak'ası kayıtlara geçti. Bu arada, 2008 yılında meydana gelen 24 bin 889 yangından 13 bin 496’sı yanık haldeki sigara izmariti nedeniyle çıkmış, 1367 yangına da çakmak ya da kibritle oynayan çocuklar sebep olmuştu.

31.12.2009


 

Dev petrol platformu Çanakkale’den geçti

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya firması Petrobras’ın işbirliğinde Karadeniz’de sondaj çalışması yapmak için Norveç’ten yola çıkarılan dev petrol arama platformu “Leiv Eiriksson” Çanakkale Boğazı’ndan geçti. Leiv, İsle Of Man bayraklı “Normand Pioner” isimli römorkör tarafından çekilen 120 metre uzunluğunda, 86 metre genişliğindeki dünyanın en büyük petrol platformlarından birisi. Çanakkale / iha

31.12.2009

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl