25 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Toprağımızı kimseye hediye etmeyiz

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in dâveti üzerine Soçi’de Yukarı Karabağ sorununu görüşmek üzere bir araya gelecek. Kasım 2008’de saldırmazlık anlaşmasının imzalanmasından bu yana onuncu kez bir araya gelen liderlerin Soçi zirvesinde ilerleme sağlaması bekleniyor.

Ancak Bakü’deki yetkililer görüşmelerden sonuç alınamazsa Azerî halkının diğer çözüm yolları için hazırlık yapması gerektiği uyarısında bulundu. Savaş alternatifinin masada olduğunu daha önce de ifade eden Azerbaycan, bu kez ‘topraklarımızı kimseye hediye etmeyiz’ tehdidini dile getirdi.

ANS televizyonuna konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdarî Başkanı Ramiz Mehdiyev, “25 Ocak’ta Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Soçi’de görüşmesi bekleniyor. Biz sorunu barış yolu ile çözmek istiyoruz. Barış yolu ile bu sağlanamazsa, muhtemelen diğer alternatif yollara bakacağız. Biz topraklarımızı işgalden kurtarmak zorundayız. Biz topraklarımızı birilerine hediye olarak veremeyiz” dedi. Azerî halkının sorunun en uygun bir şekilde barış yolu ile çözülmesinden yana olduğunu kaydeden Azeri yetkili, “Cumhurbaşkanı Aliyev sorunun çözümü için birçok girişimde bulundu. Çalışma ziyaretleri ve konferanslar düzenlendi” bilgisini verdi.

RUSYA ZİRVEDEN UMUTLU

Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci Yukarı Karabağ’dan ayrı değerlendirmek isteyen Moskova, sorunun çözümünde ilerleme sağlanmasının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesine de olumlu katkı sağlayacağının farkında. Bu çerçevede Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12-13 Ocak’ta gerçekleştirdiği Moskova temaslarının ardından, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı Moskova’da ağırlayarak konuyu detaylı bir şekilde ele aldı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen hafta Ermenistan’da iki gün yoğun temaslarda bulundu. Medvedev Kremlin İdarî Başkanı Sergey Narışkin’i de Azerbaycan’a gönderdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer yetkililerle Bakü’de bir araya gelen Narışkin, Soçi’de gerçekleşecek üçlü zirvede Yukarı Karabağ sorunun çözümünde ilerleme beklediklerini söyledi.

25.01.2010


 

Haiti’de son bilânço: 112 bin 226 ölü

ŞİDDETLİ depremin büyük yıkıma yol açtığı Haiti’de yardım dağıtımı, güvenlik alanındaki yetersizlik dolayısıyla güçlükle yapılıyor.

BM askerleri, başşehir Port-au-Prince’te bir yardım dağıtımı sırasında daha önce yardımdan nasibini almayan yüzlerce Haitili’nin saldırısı üzerine uyarı ateşi açmak ve göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kaldı. Basın mensupları, eski bir askerî havaalanında yapılan dağıtımının başta sorunsuz gittiğini, ancak daha sonra 12 Ocaktaki depremden beri hiçbir yardım alamayan yüzlerce Haitilinin karışıklık çıkarmaya başladığını belirttiler.

Öte yandan, Haiti İçişleri Bakanlığı, 7 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 112 bin 226’ya ulaştığını, yaralı sayısının da 194 bin olduğunu açıkladı.

Hasarın korkutucu boyutta olduğunu belirten İçişleri Bakanlığı, bir milyon insanın evsiz kaldığını ve depremden en çok etkilenen Port-au-Prince, Jacmel ve Leogane’deki binaların yarısının yıkıldığını kaydetti. Haitili yetkililer, en az 23 özel hastane ile okul, bankalar, sanayi ve ticaret kuruluşlarının ağır hasar gördüğünü belirttiler. Amerikalılar toplam ölü sayısının 150 bin ila 200 bin olabileceğini belirtirken, BM, depremde 3 milyon kişinin etkilendiğini tahmin ediyor.

ESNAF: GELEN MALLAR

YOLDA YAĞMALANIYOR

Haiti’yi yerle bir eden depremin ardından başşehir Port-au-Prince’de yeniden normal hayata dönme hazırlıkları başladı. Depremden önce yurt dışından gelen bağışların yıllık 1.5 milyar dolarlık gelirin ana kaynağını oluşturduğu ülkede, insanların yüzde 80’inden fazlası günde 2 dolarla hayatta kalmaya çalışıyordu. Depremin ardından iş yerlerinin kapanması ya da iş göremez hale gelmesiyle insanlar nakit para sıkıntısına girdi. Depremin ardından şehirde 11 gün sonra açılan bazı bankalarda uzun kuyruklar oluşurken, Port-au-Prince’deki marketlerin de yavaş yavaş açılmaya başladığı, ama bazılarının depremde zarar gördüğü de bildirildi. Marketlerdeki çoğu malların ithal olduğu, limanın zarar görmesi ve güneydeki iskelenin insani yardım bölgesine dönüştürülmesi dolayısıyla ithal malların ülkeye sevkiyatı da imkânsız hale geldi. İş yerlerinin ve depoların yağmalanması da marketlere mal sevkiyatında endişelere yol açıyor.

25.01.2010


 

Türkiye dünyanın gündeminde

BAŞBAKANLIK Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), 2009 yılı dış basın değerlendirmesini yayınladı.

Değerlendirmede Türkiye’nin son beş yılda olduğu gibi 2009 yılında da yabancı basının ilgi odağı olmayı sürdürdüğü, iç politikada yaşanan gelişmeler ve dış politikada yürütülen aktif siyasetle dünya basın yayın organlarının gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ettiği gözlendi. Türkiye’de 2009 yılında Hükümet tarafından başlatılan demokratik açılımlar ve bu konudaki tartışmalar, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki hayat şartlarıyla ilgili olarak Güneydoğu’da yapılan protestolar, Tokat Reşadiye’de 7 askerin şehit edilmesi, Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nin kapatılması ve buna ilişkin protestolar, Ergenekon soruşturmasında gözaltılar, duruşmalar, çeşitli yerlerdeki kazılarda bulunan silâhlar, yargı mensuplarının ve Yargıtay’ın dinlenme iddiaları, askerî yetkililerin çeşitli vesilelerle yaptığı açıklamalar ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiaları ve buna ilişkin gelişmeler yabancı basın yayın organlarının ağırlıklı olarak ele aldıkları konuların başında geliyor. Açıklamada, Davos’ta düzenlenen Forum’daki “Gazze” konulu oturumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisi üzerine gelişmeler, Barack Hüseyin Obama’nın ABD Başkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yapması, İstanbul’da yapılan Medeniyetler İttifakı Toplantısı, Başbakan Erdoğan’ın ABD, Orta Doğu ve Türkiye’ye komşu ülkelere yıl içinde yaptığı ziyaretler, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun dış ülkelere ziyaretleri, Nabucco Projesinin Hükûmetlerarası Anlaşmasının İstanbul’da imzalanması, Türkiye- Ermenistan arasındaki ilişkiler ve ortak sınırın açılmasına yönelik gelişmeler yabancı basın yayın organlarının önemli oranda ilgi duyduğu dış politika konuları olduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, 2009 yılında Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne yurt dışındaki Basın Müşavirlikleri, yabancı haber ajansları, izlenen yabancı radyo ve televizyonlar ile internet sitelerinden toplam 1.053.280 Haber/Yorum/ Program (HYP) ulaştı. Toplam HYP’lerin içinde Türkiye’yi doğrudan ilgilendirenlerin sayısı 22.408. Bunun genel toplama oranı ise yüzde 2.13 olarak belirlendi.

Umut YAVUZ

25.01.2010


 

Netanyahu: ABD’nin ilginç fikirleri var

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin’le görüşmelerin yeniden başlaması konusunda ABD’nin “ilginç fikirleri” olduğunu söyledi.

ABD’nin Orta Doğu temsilcisi George Mitchell ile biraraya gelen Netanyahu, haftalık bakanlar kurulu toplantısına girerken gazetecilere yaptığı açıklamada, “sürecin yeniden başlaması için ilginç fikirler duyduğunu” belirtti. ABD’nin bu “fikirleri” konusunda hiçbir açıklama getirmeyen Netanyahu, “Filistinlilerin de aynı iradeyi göstermesi durumunda, bu yeni fikirlerin sürecin yeniden başlamasına olanak tanıyacağı ümidini dile getirdiğini” kaydetti. Bu arada Kudüs’ten ayrılarak Amman’a giden George Mitchell’in, burada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la yeniden biraraya gelmesi bekleniyor.

25.01.2010


 

BM Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi’ne Gün Kut seçildi

TÜRKİYE'NİN 2002 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi’nin (CERD) 21 Ocak 2010 tarihinde yapılan üye seçimlerinde, Türkiye tarafından Batı Grubu için aday gösterilen Doç Dr. Gün Kut komite üyeliğine seçildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, komitenin görev süresini doldurmasının ardından boşalan dokuz koltuk için New York’ta düzenlenen 23. Taraf Devletler Toplantısında yapılan seçimlerde, Türkiye tarafından Batı Grubunda boşalan dört koltuktan birine Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gün Kut aday gösterildi. 161 geçerli oydan 153’ünü alan Doç. Dr. Kut, seçimleri ilk turda kazandı. Kut, 2010-2013 döneminde komite üyeliği görevini yürütecek.

25.01.2010


 

Uçak saldırısını Ladin üstlendi

Terör örgütü El Kaide’nin elebaşı Üsame bin Ladin’e ait olduğu belirtilen bir ses kaydında Detroit uçağındaki bombalı saldırı girişimi üstlenildi.

El Cezire kanalında yayınlanan kayıtta Üsame bin Ladin, ABD Başkanı Barack Obama’ya; “Filistinlilerin güvenliği sağlanmadan, Amerika huzur içinde olamaz” mesajı veriyor. Ses kaydında ABD’nin İsrail’i desteklemeye devam etmesi halinde saldırıların süreceği tehdidinde bulunuluyor. Nijeryalı Ömer Faruk Abdulmuttalib’in 25 Aralık’taki saldırı girişimi, yolcuların müdahalesiyle sonuçsuz kalmıştı. Geçtiğimiz ay kaydedildiği tahmin edilen ses, “Kahraman Ömer Faruk’un uçağıyla size gönderdiğim mesaj, 11 Eylül’deki kahramanların mesajını teyit ediyor. Gazze’deki kardeşlerimiz büyük acılar çekerken, sizin huzur dolu bir hayat yaşamanız adil değil” diyor.

25.01.2010


 

Suudi Arabistan’da çatışmalar artıyor

Suudi Arabistan, Yemen’deki Zeydi Husilerle meydana gelen çatışmalarda kaybolan 26 askerden 20’sinin cesetlerinin bulunduğunu açıkladı.

6 asker ise halen kayıp. Böylece 5 Kasım’dan beri iki taraf arasındaki çatışmalardan ölen Suudi askerlerin sayısı 133’e yükseldi. Yemen’in kuzey batısındaki Saade bölgesinde yönetime karşı savaşan Şiî Zeydi Husiler 5 Kasım’da Suudi Arabistan sınırını geçerek 2 Suudi askeri öldürmüş, bunun üzerine Suudi Arabistan da havadan ve karadan Husilere yönelik büyük bir operasyon başlatmıştı. 2004’ten beri yönetime karşı mücadele eden Husiler, kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını öne sürüyor.

25.01.2010


 

Ukrayna’da seçim düellosu

Devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda mücadele edecek adaylar Yulia Timoşenko ve Viktor Yanukoviç kozlarını 1 Şubat’ta kameralar önünde paylaşacak.

Merkezi Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre adaylar 1 Şubat 2010 tarihinde bir televizyon kanalında karşı karşıya gelecekler. Her iki lider de birinci tur seçimleri öncesinde televizyon ekranlarında karşı karşıya gelmemişlerdi. Viktor Yanukoviç daha önce yaptığı bir açıklamada, başkan adayı Yulia Timoşenko ile ikinci tur öncesi bir tartışma programına katılmayı düşünmediğini söylemişti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Viktor Yuşenko ise düzenlediği bir basın toplantısında ikinci tur seçimlerinde kimseyi desteklemeyi düşünmediğini belirtti. Seçimlerden sonra 3’üncü gelerek büyük bir başarı elde eden Merkez Bankası eski Başkanı Sergey Tigipko da ikinci turda kimseyi desteklemeyeceğini söylemişti.

25.01.2010


 

Afganistan’da parlamento seçimleri ertelendi

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, ülkede 22 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin 18 Eylül’e ertelendiği bildirildi.

Seçimlerin ertelenmesinin Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile Batılı destekçileri arasındaki anlaşmazlığa da son verdiği belirtiliyor. Batı, Afganistan’da adil ve şeffaf seçimlerin yapılabilmesi için seçim reformları için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu üyesi Zekriya Barakzia, seçimlerin ‘bütçedeki sorunlar ve kısıtlamalar, güvenlik endişeleri, lojistik engeller ve seçim prosedürünü iyileştirilmesi’ dolayısı ile ertelendiğini açıkladı.

25.01.2010


 

İran’da uçak kazası: 59 yaralı

İran’da, bir yolcu uçağının iniş sırasında pistten çıkarak alev alması sonucu 59 kişi yaralandı.

İsfahan’dan 156 yolcusu ile Meşhed’e giden uçak iniş sırasında pistten çıktı. Yolculardan bazıları çıkan yangın sebebiyle dumandan zehirlendi.

25.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl