25 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

EMASYA YÜRÜRLÜKTE KALACAK MI?

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformunun haftalık eyleminde İlim ve Hikmet Vakfı adına basın açıklamasını okuyan Haluk Can, "Türkiye gizli ve hiçbir yasal dayanağı olmayan belgelerle mi yönetilecek? EMASYA yürürlükte kalacak mı? İç tehdit değerlendirmesini kim yapıyor? Neye göre yapıyor? Hangi hakla yapıyor? TBMM'nin denetimine tâbi olmayan bir Millî Güvenlik Siyaset Belgesi ve iç tehdit yorumu olabilir mi?" diye sordu.

TÜRKİYE ARTIK TERCİHİNİ YAPMALI

Can şunları kaydetti: "Görünen odur ki, bu darbe planı ne ilktir, ne de son olacaktır. Burada asıl meselenin altı çizilmelidir: Türkiye askerî vesayet altında bir ülke olarak mı devam edecektir, yoksa seçilmiş sivil otoritenin demokratik meşruiyetine dayanan bir ülke olarak mı yaşayacaktır? Türkiye artık tercihini yapmalıdır. Biz Türkiye'nin sivilleşip normalleşmesi yolundaki tüm engeller kalkıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Gizli belgelerle mi yönetileceğiz?

SAKARYA Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu (SAGİR) 228. Basın Açıklaması Adapazarı AKM önünde gerçekleştirildi. İlim ve Hikmet Vakfı adına Haluk Can’ın okuduğu basın açıklamasında, “Taraf gazetesinin gündeme getirdiği ‘Balyoz Harekatı Eylem Planı’ adı verilen darbe planı ile ilgili olarak Türkiye ‘gizli’ ve hiçbir yasal dayanağı olmayan belgelerle mi yönetilecek? EMASYA yürürlükte kalacak mı? ‘İç tehdit’ değerlendirmesini kim yapıyor? Neye göre yapıyor? Hangi hakla yapıyor? TBMM'nin denetimine tâbi olmayan bir Millî Güvenlik Siyaset Belgesi ve iç tehdit olabilir mi? Bu mesele de Türkiye’nin ‘askerî vesayet’ altında bir ülke olarak mı devam edecektir yoksa ‘seçilmiş sivil otorite’nin ‘demokratik meşruiyeti’ne dayanan bir ülke olarak mı yaşayacaktır?” diye sordu.

Darbe planlarının sivil yargıya taşındığı, kozmik odada bir aya yakın araştırmaların yapıldığı bir dönemde, Anayasa Mahkemesi’nin, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal ettiğini ve yürütmesini durdurduğunu hatırlatan Can, bugüne kadar siviller tarafından sürdürülen ve askerleri kapsayan tüm davaların bu karardan etkileneceğini ifade etti. Can, başörtüsü yasağından Cumhurbaşkanı seçimlerine, parti kapatmadan cuntacıların yargılanmasına ve katsayı kararına kadar, hak ve özgürlükler konusunda, yargının sürekli “yasakçı” kararlara imza atması meselesinin kökten çözülmesi gerektiğinin açıkça ortaya konulduğunu vurguladı. Can, “Başta darbe planları olmak üzere, bu tür kirli senaryolara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verdi.

TOKAD: Hükümet harekete geçmek için ne

bekliyor?

Tokat’ta düzenlenen eylemde darbe eylem planları protesto edilerek “Bu ülke insanlarını sürekli bir güvercin tedirginliğinde yaşatanlara binlerce kez “Artık yeter!” mesajı verildi. Tokat’ta faaliyetlerini sürdüren Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD), Balyoz Eylem Planı’nı yoğun yağış altında yaptığı bir eylemle protesto etti. TOKAD Genel Sekreteri Çetin Yıldırım tarafından okunan basın açıklamasında, “Halka bir gün bile rahat nefes aldırmayan darbecilere, cuntacılara, Ergenekonculara, Kafesçilere ve Balyozculara ‘Artık yeter!’ Bu ülke insanlarını sürekli bir güvercin tedirginliğinde yaşatanlara binlerce kez ‘Artık yeter!’ Her türlü haklı eleştiri 301. ya da 53. maddelerle susturulmak isteniyor. Asıl tehlikenin farkında mısınız? EMASYA protokolüyle her an yeni bir fiili darbe durumu yaratılabilir. Kozmik odalardan çıkan belgeler yok edilebilir. Yeni bir darbe planı daha hazırlanabilir. Tüm bu gerçekler ortadayken, Hükümet harekete geçmek için daha neyi beklemektedir? Bunca sözün ardından acilen atılması gereken adımlar neden hâlâ geciktirilmektedir? Resmi ideolojinin tahakkümüne dokunmadan açılım yapılabilir mi? Halkın talep ve beklentileri kırmızı çizgilere sığabilir mi?” denildi.

Kaya: EMASYA, bir an önce yürürlükten

kaldırılmalı

FATİH Saraçhane Parkı’nda toplanan Özgür-Der mensupları, Balyoz Darbe Planı’nı protesto ederek, başta plana sahip çıkan Genelkurmay Başkanı Başbuğ olmak üzere vahşet duygusuyla hazırlanan planda ismi geçen tüm generallerin yargılanmasını istediler. Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Balyoz’daki korkunç planlara dikkat çekerek, 12 Eylül Darbe süreci öncesinde ve sonrasında icra edilen pratikleri, 28 Şubat sürecindeki kampanyaları ve daha yakın bir tarihte askerlerce gerçekleştirilen Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nin bombalanması eylemlerini hatırlattı, bu planların TSK’ya yabancı olmadığını belirtti. Militarizmin köküne kadar kurutulması gerektiğine dikkat çeken Kaya, bunun için darbeci oluşumlara ve darbelere karşı mücadele etme sorumluluğuna işaret etti. İnsan olmanın gereği ve Müslüman olmanın yüklediği bir sorumluluk olarak halk düşmanı, İslam düşmanı cuntalara karşı direnmenin şart olduğunu söyleyen Kaya, Balyoz Planı’nın dayandığı EMASYA’nın bir an önce Hükümet tarafından yürürlükten kaldırılmasını istedi. İç-dış tehdit tanımlarının halk düşmanlığı olarak belirdiğine dikkat çeken Rıdvan Kaya, ordunun halk ve siyaset üzerindeki vesayetinin sonlandırılması ve darbecilerin yargılanarak tasfiye edilmesi çağrısında bulundu.

25.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Telekulak”a ceza 3 katına çıkacak

  EMASYA YÜRÜRLÜKTE KALACAK MI?

  142 Küçük Ali Gaffar bir arada

  Sağlıkçılar, Gül’den “Tam Gün”ün iadesini istedi

  Üçlü zirve, bugün Ankara’da toplanacak

  Mecliste ‘kriz’ mesaisi

  Havaalanında inanılmaz kaza

  MİLLET KÜRSÜSÜ - SGK Müdürlüğü’ne sesleniyorum

  Millet getirir, millet götürür

  Valinin uyarısı işe yaradı

  Ciddî bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var

  Bakan Çelik muhalefete bilgi verecek

  Şakir Eczacıbaşı vefat etti

  Iğdır Belediye Başkanı tutuklandı

  KUTUP SOĞUĞU GiBi

  Karlı ve buzlu yolda yürüme teknikleri

  Van Gölü ölmesin

  Ulucami’nin bahçesi yenilenecek

  Belediyeden yolda kalanlara servis hizmeti

  Kibelya bebekleri istihdam sağlayacak

  Karakışı hem işsiz, hem aşsız geçiriyor

  Diyanet, verdiği bilginin etkisini araştıracak

  En çok ceza reklâmlara

  Almanya’da minareli cami için onay

  Bursa tarihi korunacak

  ‘Altı Zirve Projesi’nde zorlu etap

  12 kez kalbi durdu, ölmedi

  Karpuz alana bir koli yumurta

  Yargıtay, GSM operatörünü haksız buldu

  Kedilere balık ekmek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl