02 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Hattımız çekmediği durumda nasıl acil arama yapabiliriz?

İsimsiz okuyucumuzun sorusu;

Hattımızın çekmediği durumlarda acil aramaları nasıl kullanabiliyoruz?

Cevabımız;

Aslında durum biraz daha farklı. Önemli olan hat takılı olup olmaması bile değil. Telefonlarımız zaten doğrudan herhangi bir şebekeye bağlanabilirler. Sim kart takmamızdaki amaç, bizim, o şebekeden bağlandığımızı göstermek. Telefonumuzdan acil servis numaralarını aradığımızda herhangi uygun bir ağ arıyor telefon. Bu, herhangi bir sinyal aldığı yer olabilir. Aldığı bu sinyali de doğruca acil servislere iletiyor.

Telefonumuz, eğer içinde takılı olan sim kartın kendi şebekesini kullanamıyorsa diğer ağlardan ulaşabildiği ilk ağa bağlanma isteği gönderiyor. İletişimi sağlayan ağlar için özel bir durum söz konusu. Durum, acil arama olduğunda aramaları kabul ediyorlar.Yoksa, bir mağaraya gidip telefonla ararsanız, sesinizi duyuramazsınız.:)

Yani, eğer 911 112 gibi numaralar aranırsa oradaki kontrol mekanizması direk olarak telefonun bağlanabileceği herhangi bir şebeke arıyor ve bulduğu zaman acil arama olduğu için şebeke bu isteği kabul ediyor.

(Yararlandığımız kaynak;http://wikipedia.org.Yardımcı olan arkadaşımız;Orhan Veli Direk)

Geçen hafta güvenli mail göndermek için yapabileceklerimizden bahsetmiştik. Devam ediyoruz:

Mail adresimizi paylaşırken;

Mail adresimizi internet üzerinden yayın yapan bir yerde paylaşacaksak, “@” işareti yerine, “[at], [et]” gibi ifadeler, “.” yerine “[nokta], [dot]” gibi ifadeler kullanabiliriz. Böylece, belli şeylere tanımlı mail toplama amaçlı oluşturulmuş sanal robotlara karşı tedbir alabiliriz.

Kullandığımız ifadelerin de sanal robotlarca tanımlanmış olma ihtimaline karşı, mail adreslerimizi bir resim dosyası haline getirip, öyle paylaşmak da etkili ve basit bir tedbirdir.

Bu da aşılamaz bir engel değildir lakin en zorudur diyebiliriz.

Peki, maillerde bulunan “Cc” ne işe yarıyor?

“Cc” kısmı, Türkçe mail servislerinde “Bilgi” olarak da görünebilir. Gönderdiğimiz e-postanın kopyasını başka bir kişiye ya da kişilere göndereceksek onları bilgilendirmek amacıyla e-mail adresleri yazılır. Cc kısmına adresini yazdığınız kişiler, maili kime gönderdiğinizi (to/kime kısmında sizin maili kime gönderdiğinizi) ve Cc kısmındaki kendileriyle beraber e-mailin gittiği diğer kişileri de görür. Maili gönderdiğin kişi de Cc kısmındaki mailin gittigi diğer kişileri, yani kendisine gönderdiğiniz e-mailden kimlerin haberi olduğunu görür.(Genellikle, e-posta içeriği ile 2. dereceden ilgili kişileri bilgilendirmek, bu maili onların da görmesi içindir).

Mynet kullanıcıları için açıklama: Mynet kullanıcıları göndermek istedikleri emaili hazırlayıp göndermek için “adres defterimden ekle” dediklerinde çıkan kutudan bu emaili kime To, kime Cc ve kime Bcc ile göndereceklerine karar verip (bu kutuda email listenizde kayıtlı olan her arkadaşınızın emailinin önünde To, Cc ve Bcc seceneklerini işaretleyebileceğiniz ufak kutucuklar var) ilgili kutuyu işaretleyip gönderebilirler.

Hotmail kullanıcıları için açıklama: Hotmail kullanıcıları emaili göndermeye hazır olduklarında farenin imlecini önce Bcc de tıklasınlar (farenin imleci Bcc de görünüp kaybolsun) sonrada sağ taraftaki kişi listenizdeki göndermek istediğiniz arkadaşlarınızın email adreslerine tıklayın, her tıkladığınız adres Bcc ye gidecektir.

Yahoo kullanıcıları için açıklama: Yahoo email kullanıcıları emailini yazarak hazırlayıp göndermeye hazır olduğunda, To kısmının hemen üzerinde görecekleri “Add Cc-Add Bcc” seçeneklerine tıklayarak bunla ilgili açılan kutuya, gönderecekleri email adresini girebilirler.

Gmail kullanıcıları için açıklama: Gmaili kullanan arkadaşlar email yazmak için Compose (posta oluştur) dediklerinde Cc ve Bcc yi çok kolay göreceklerdir.

Outlook kullanıcıları için açıklama: Outlooku yeni yeni kullanmaya başlayanlar için ufak bir bilgi vereyim. Outlook ayarını ilk yapıp kullanmaya başladığınızda sanki outlookta Bcc yokmuş gibi görünür. Yani posta oluştur deyip açılan sayfada emailinizi yazıyorsunuz ama burada Bcc göremiyorsunuz. Bu durumda Görünüm menüsünden “tüm üst bilgi” seçeneğini tıklayın, böylece Bcc meydana çıkacaktır.

Bilge Kaptan’ın bilgeliği, sormaktan geliyor. Bilmediğini bilmek ve bilen birisine sorabilmek, küçük/büyük ayırt etmeksizin... Büyük bir erdemdir. Geleceği, bilgeliktir...

Sorularınızı, [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

02.02.2010


HTML kodları ile resim ekleme

Selamün aleyküm. Web derslerine kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Web sayfaları sadece yazılardan oluşmaz malumunuz üzere. Grafiklerle sayfalarımızı daha zengin ve daha çekici hale getirmeliyiz. İşte bu derste öncelikli olarak HTML kodlarımızın içerisine resimleri nasıl gömeceğimizi işleyeceğiz.

Resimleri eklemek için kodumuz img src=”yeniasya.jpg” şeklinde kullanılır. Tırnak işaretlerinin arasına koyacağımız resmin adını yazarız. Hemen örneklere geçelim

Resim ekliyoruz. Öncelikle yeniasya.jpg şeklinde bir resim ayarlıyoruz. Web dikkat etmemiz gereken yapacağımız sayfa ile resmin aynı klasörde olması aynı klasörde olmasa bile yolunu düzgün olarak göstermek.

Resim eklenmiş sayfa örnek kodları  :

Yeni Asya Web Akademisi - Resim yerleştirme

Eğer koyduğumuz resim images klasörü içinde olsaydı.

kodumuz

şeklinde olacaktı.

Resimleri sağa sola hizalama ve ortalama

Resmi ortalamak

Resmi sağa hizalamak

Eğer her hangi bir hizalama komutu veremzsek resim default ( varsayılan ) olarak sola dayalı olarak duracaktır.

Resme açıklama eklemek

Resme açıklama eklemek için alt etiketini kullanırız.

Örnek kullanım

”Yeni

Açıklamayı browserda resmin üzerine mousu getirip bir süre bekleyerek görebilirsiniz.

Width ve Height etiketleri ile resmin boyutlarını ayarlamak

Resmin genişliğini ve boyunu width ve height etiketeleri ile şu şekilde ayarlayabiliriz :  “width=180 height=150”

Sayfa içinde örnek kullanımı

Gelecek derste görüşmek üzere, Allah’a emanet olun.

ABDULCELİL TOP

www.celilcan.com / [email protected]

02.02.2010


QuarkXPress

 QuarkXPress, dünyada en çok tercih edilen ve masaüstü yayıncılıkta endüstri standardı haline gelmiş, Quark Inc. firmasının sayfa tasarım programıdır.

QuarkXPress’in Mac OS ve Windows ortamlarında kullanılabilir sürümleri ayrı ayrı üretilmektedir.

Bilgisayar ortamı kullanılarak üretim hazırlığı yapılan hemen hemen tüm ticari dergi, gazete, kitap gibi yayınların sayfa tasarımları ve metin içerik düzenlemeleri bu programla hazırlanabilmektedir.

 Web sayfası tasarımı konusuna yeni sürümlerinde (6’dan itibaren) ağırlık verilen yazılım, çokludil (multilanguage) desteğini de OpenType ve Unicode geliştirmeleriyle artırmıştır. Yine 6. sürümünden itibaren, betik (script) kullanımı da geliştirilmiştir.

 Üçüncü kişilerce geliştirilen birçok genişletmeler (extensions) vardır. Bunlardan en önemlilerden biri, tireleme genişletmesidir. Kitap gibi çok uzun metinlerde, Türkçe tireleme genişletmesi kullanıldığında, önemli bir iş kolaylıkla yerine getirilmiş olur.  Benzer yazılım gamında yer alan rakibi Adobe firmasına ait olan InDesign’dır. Bundan önceki rakibi de yine Adobe firmasının artık geliştirilmesi bırakılmış PageMaker adlı programıydı.

02.02.2010


BİLİŞİM DÜNYASINDAN KISA KISA

nFirefox tarayısının 3.6 sürümü çıktı. Bu sürümün 3.5.x sürümlerine göre daha hızlı olduğu ifade ediliyor.70’in üstünde farklı dil desteği veren Firefox tarayıcısının Türkçe sürümünü http://www.mozilla.com/en-US/firefox/upgrade.html adresinden indirebilirsiniz. Yeni sürümde Tek tıklamayla tarayıcının görüntüsünü değiştirebilme gibi yeni özellikler de içeriyor.

nGoogle’in mail servisi Gmail, kullanıcıları için https protokolünü hizmete sundu. Açılımı hyper text transfer protocol secure (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) şeklinde olan bu protokol kullanıldığı sitelerin/sayfaların bilgisayarda önbelleğe alınmamasını sağlıyor ve internet kullanıcılarına daha güvenli bir seçenek sunuyor. Google Ekibi bu protokolde mail hizmetinin daha yavaş çalışacağının uyarısını yapıyor. HTTPS protokolü ile çalışmak için ayarlar kısmından ilgili seçeneği aktif hale getirmek gerekiyor.

nApple, meşhur İphone’lerde varsayılan arama motoru Google yerine Microsoft’un arama motoru olan Bing’i kullanacak. Bu tercihin altında Google’in önlenemeyen büyümesi gösteriliyor. Apple’ın da uzun süreli bu arama motorunu kullanmayacağı ve kendi arama motorunu yapmak için kolları sıvadığı da söylenenler arasında.

nApple Boot Camp adlı yazılımı güncelleyerek, Windows’un başarılı işletim sistemi 7’nin Mac kullanılarınca kullanılmasını sağladı.Mac’i tercih eden herkesin MacOS işletim sistemlerinin hayranı olmadığı ve dış tasarım , uzun pil ömrü gibi nedenlerden dolayı Mac bilgisayarları tercih ettiği kaydediliyor.

02.02.2010


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Veri eldiveni: İnsan elinin parmaklarının konum ve yönelimlerini algılayıp, parametrelerini bilgisayara besleyen algılayıcı eldiven.

Veri gevezeliği: Bir veri terminalinin protokol tarafından kendisine izin verilen sürenin ötesinde veri göndermesi.

Veri İletim sistemi: Devreler , modemler ya da başka aygıtlardan oluşan ve bilginin bir yerden başka bir yere aktarılmasına ya da çevrilmesine imkân veren sistem.

Veri konferansı: Farklı konumlardaki kişisel bilgisayarlar arasında etkileşimli veri alışverişi yapılabilmesi ve uygulamaların paylaşımı. Veri konferansında tek bir dosyanın farklı yerlerdeki kullanıcılar tarafından erişilip değiştirilmesi mümkün olmaktadır.

Veri Öbeği: Bir bütün olarak işlenmesi tasarlanmış veriler.

Veri tableti: Fare, stilo gibi bir işaretçi alet ile dokunmaya duyarlı ve üzerinde bir ölçüm ızgarası bulunan düz bir yüzeyden oluşan grafik veri giriş aygıtı.

Veri toplama radarı: Bir hedefle ilgili olarak, başka biz izleme radarına gerekli konum verilerini sağlama işlevi olan gözetleme radarı.

Veri trafiği: Ağ üzerinde iletilen ve belirli bir gözlem sürecinde geçen elektronik mesajlar.

Veri uçuculuğu: Bellekte depolana verinin belirli bir süre sonunda değişime uğraması ya da bu değişimin hızı.

02.02.2010


Pbx nedir?

BAZEN işyeri kartvizitlerinde telefon numarasının yanında, parantez içerisinde PBX yazdığını görürüz.Firma içi kullanılan telefon santrallarına genel olarak Private Branch Exchange (PBX) denir. PBX’in açılımı, Özel Santral (Private Branch eXchange) demektir, yani bir şirket içersinde kullanılan özel telefon şebekesidir. PBX telefon sistemi kullanıcıları, dışarıya telefon etmek için birkaç tane dış telefon hattını paylaşır.PBX, müşterinin sahibi olduğu ve yönetimini yaptığı telefon santralıdır. Organizasyonun içindeki dahili görüşmeleri ve organizasyonun dış dünya ile harici görüşmelerini anahtarlayan ve yönlendiren sistemlerdir.

Peki bu neyi sağlıyor? Bir şirketin 10 tane hattı vardır PBX sayesinde tek numara ile sanki 10 hattın tek hat üzerinde olur. Bu sayede müşteriler tek numarayı arayarak hat meşgul olsa bile diğer hatta aktarır ve müşteriye cevap verilerek müşteri memnuniyeti sağlanmış olur.

02.02.2010


BUNLARI UNUTMAYIN!

n23 Mart’ta kadar Bediüzzaman Hazretleri için düzenlenen Yasin okuma kampanyasına Muhabbetfedaileri.com´un “Hatim Kampanyaları” bölümünden katılabilirsiniz...

02.02.2010


Haftanın İpucu

ORTAK bilgisayar kullanımlarımızda ‘bilgi güvenliğini’ sağlamak için yapmamız gereken bir takım işler vardır. Bunlara dikkat etmek son derece önemlidir.

n Web sayfalarından çıkarken ‘oturumu kapat’ seçeneğini kullanmalıyız. Tarayıcı penceresi kapatmakla oturumumuzun sonlanmayacağını unutmamalıyız.

n Önemli bilgiler girerken izlenmediğinizden emin olun.

n Anlık yazışma programları gibi bir çok sistemde bulunan otomatik oturum açma özelliğini devre dışı bıraktığınıza emin olun.

nTarayıcı geçmişi temizlenmezse ziyaret ettiğimiz sayfalar ve parolalar kayıtlı kalacaktır. Bunun için ‘tarayıcı geçmişinin’ temizliğine özen gösterin.

n Önemli bilgilerinizin görüntülendiği anlarda bilgisayarınızın başından ayrılmayın.

n Her ne kadar bunları uygulasanız da ‘keylogger’ gibi tehlikelere karşı korumasızsınız. Bunun için kredi kartı numaranızı veya diğer mali bilgilerinizi ya da önemli bilgilerinizi ortak bilgisayara hiçbir zaman yazmayın.

02.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl