14 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Nükleer karşıtları önce nükleer silâhtan arınsın

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Rusya’nın NTV kanalına verdiği demeçte nükleer silâhlar konusunda da açıklamalarda bulundu. Nükleer silâhların, bütün insanlık için tehdit olduğunu belirten Ahmedinejad, ‘’Bütün dünya kitle imha silâhlarından arındırılmalı’’ dedi.

‘’Nükleer silâhları insanlığın düşmanı olarak görüyoruz. Bu silâhlardan yararlanma dönemi sona ermiştir’’ diye konuşan Ahmedinejad sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bugün hiç kimse, nükleer silâhları kullanabilecek güce sahip değildir. ABD’nin nükleer silâh depolamasını da yanlış buluyoruz. Amerika için Irak ve Afganistan’dan daha ciddî ve önemli bir konu olmayacak. Peki bu silâhlar, ABD’yi zafere ulaştırabildi mi? Asla. Nükleer silâhlar artık işe yaramıyor.’’

Ahmedinejad, bölgede bazı ülkelerin nükleer silâhlara sahip olduğunu ve kimi ülkelerce de himaye edildiğini belirtti ve ‘’Nükleer silâhlara karşı olanlar, önce kendi nükleer silâhlarını imha etmeli ki doğru söyledikleri anlaşılsın’’ dedi.

İRAN’IN KALKINMASINA KARŞILAR

ABD, İngiltere, İsrail, Fransa, Almanya ve diğer bazı ülkelerin, İran’ın nükleer enerji faaliyetlerine karşı olmasını değerlendiren Ahmedinejad, ‘’Onlar aslında nükleer silâhlara değil, İran’ın kalkınmasına ve gelişmesine karşılar. Önümüzü kesmek için ellerinden geleni yaptılar, ama yenilgiye uğradılar. Onların engellemelerini boşa çıkaracak ve etkisiz kılacak güçteyiz’’ diye konuştu. Batılıların bilim ve teknolojiyi kendi tekellerine almak istediklerini savunan Ahmedinejad, ‘’Onların aleyhimizdeki faaliyetleri, kendimize güvenmemize ve yerli imkânlarla kalkınmamıza yol açtı. Belki de bundan dolayı onlara teşekkür etmek gerek’’ ifadesini kullandı. İran Cumhurbaşkanı, ‘’karşılıklı saygı esasına dayalı ve eşit şartlarda diğer ülkelerle nükleer konularda işbirliğine hazır olduklarını’’ sözlerine ekledi.

14.02.2010


 

Depremden bir ay sonra ihtiyaçlar hâlâ giderilemedi

HAİTİ'Yİ vuran 7 büyüklüğündeki depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen depremzedelerin barınma ve temizlik ihtiyaçları büyük oranda devam ediyor.

BM Acil Yardımlar Koordinatörü John Holmes, 200 binden fazla kişinin öldüğü depremin ardından Haitililerin acilen muşamba, çadır ve 25 bin tuvalete ihtiyacı olduğunu söyledi. Depremde yaralanan hastaların acil tıbbî bakım aşamasının büyük oranda bittiğini söyleyen Holmes, 12 Ocak’taki felâketten sonra yoksul Haiti’nin iki büyük önceliğinin barınma ve sağlık hizmetleri olduğunu ifade etti. Başkent Port Au Prince’i gezdikten sonra gazetecilere açıklama yapan Holmes, herkesin başını sokacak bir barınak bulmasının acil ihtiyaç olduğunu belirterek, su geçirmez barınak ihtiyacının sadece yüzde 30 ila 35’inin karşılandığını kaydetti. Holmes, Haiti için ilk aşamada yapılan 575 milyon dolarlık uluslar arası acil yardım çağrısının yüzde 99 oranında karşılandığını, BM’nin gelecek hafta yeni yardım çağrısı yayınlayacağını, ancak miktarın henüz belirlenmediğini bildirdi. Haiti hükümeti, bir milyon depremzedenin sokaklardaki geçici kamplarda barındığını tahmin ediyor. Holmes, 500 kampın çoğunun suyu ve tuvaleti olmadığını belirterek, buralara 25 bin hela sağlanmasının en büyük sorun ve öncelik olduğunu vurguladı. Bu arada hükümet yetkilileri, kamplarda tetanoz, ishal ve bazı ateşli hastalık vak'alarına rastlandığını, ancak bir salgın görülmediğini belirtiyor.

14.02.2010


 

Türk-Ermeni ilişkilerinde 24 Nisan önemli tarih

ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin onaylanma süreciyle ilgili olarak bundan sonraki önemli adım için beliren tarihin 24 Nisan olduğunu söyledi.

Sarkisyan, Washington’daki düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde (CSIS) Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreciyle ilgili konferans verdi. “Protokollerin parlamentolarda onayına giden sürecin, Yukarı Karabağ ile bağlantı kurma gibi herhangi bir ön şart içermemesi ve mantıklı bir zaman dili içerisinde olması gerektiğini” savunan Sarkisyan, “onay süreci uzadıkça yeni zorlukların da ortaya çıkma tehlikesinin bulunduğunu” söyledi. Sarkisyan, “21. yüzyılda beklenen, blokajlar, ambargolar değil, vizyoner liderlik” ifadesini kullandı. Sarkisyan, “iki tarafın aralarındaki önemli anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp ilişkilerini başlatarak bu sorunların çözümünü ikili çıkarları çerçevesinde daha sonra ele alabileceklerini” belirtti. “Dünyada aralarındaki her türlü soruna rağmen diplomatik ilişkilerini sürdüren birçok ülkenin bulunduğuna” işaret eden Sarkisyan, “protokollerin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin aslında bir başlangıcını oluşturduğunu, bütün sorunların çözüldüğü anlamına gelmediğini” kaydetti.

14.02.2010


 

Abhazya’da Rus askerî üssü kurulacak

GÜRCİSTAN'DAN tek yanlı bağımsızlığını ilân eden Abhazya’nın lideri Sergey Bağapş’ın 16 Şubatta Moskova’ya gideceği bildirildi.

Abhazya ‘’devlet başkanlığı’’ basın sözcüsü Kristian Bjaniya, Abhazya’da 12 Aralıkta yapılan ‘’devlet başkanı’’ seçimini yeniden kazanan Bağapş’ın ilk yurt dışı ziyaretini 16 Şubatta Rusya Federasyonu’na gerçekleştireceğini açıkladı. Bjaniya, iki gün sürecek ziyaret kapsamında Bağapş’ın, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Vladimir Putin ve Rusya Patriği Kirill ile bir araya geleceğini kaydetti. Abhazya ‘’dışişleri bakanlığından’’ verilen bilgiye göre, Bağapş ile Medvedev’in, Abhazya’da Rus askerî üssünün kurulmasına ilişkin anlaşma imzalamaları bekleniyor. Bağapş’ın temasları kapsamında yasa dışı göçle mücadele, askerî ve teknik alanlarda işbirliği anlaşmalarının yanı sıra deniz, hava ve ulaşım hizmetleri alanlarında da işbirliğini öngören çeşitli anlaşmaların imzalanması öngörülüyor.

14.02.2010


 

Gül, Bangladeş Başbakanı Hasina ile bir araya geldi Gül, Bangladeş Başbakanı Hasina ile bir araya ge

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Bangladeş ziyareti kapsamında Başbakanı Sheikh Hasina ile bir araya geldi. Gül daha sonra Bangladeş ana muhalefetteki Milliyetçi Parti Lideri ve eski Başbakan Khaleda Zia ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, başşehir Dakka’da kaldığı Pan Pacific Oteli’nde Bangladeş Başbakanı Hasina ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Görüşmeye, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Türkiye’nin Dakka Büyükelçisi Şakir Torunlar da katıldı. Gül daha sonra Bangladeş ana muhalefetteki Milliyetçi Parti Lideri ve eski Başbakan Khaleda Zia ile görüştü.

14.02.2010


 

Irak seçimlerine El Kaide tehdidi

IRAK'TAKİ El Kaide lideri Ebu Ömer El Bağdadi, ülkede 7 Mart’ta yapılacak genel seçimleri engellemek için şiddet eylemleri düzenleyecekleri tehdidinde bulundu. Amerikan kuruluşuna (SITE) göre, El Bağdadi, başta askerî olmak üzere, mümkün olan bütün olanaklarıyla bu seçimleri engellemeye karar verdiklerini söyledi. Bu arada, seçimler için kampanya dönemi dün başladı.

14.02.2010


 

Burmalı Camiinin yeniden inşası isteniyor

MAKEDONYA İslam Birliği ile Türk sivil teşkilâtları, başşehir Üsküp’ün merkez meydanında geçmiş dönemlerde yıktırılmış olan Osmanlı eseri ‘’Burmalı Camii’’nin tekrar inşa edilmesini istedi. Makedonya İslâm Birliği sözcüsü Abaz İslâmî, Burmalı Camii’nin kendi arsasında inşa edilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin ‘’Üsküp 2014’’ projesinin Burmalı Camii’ni içermediğini, böylece Müslümanların haklarının çiğnendiğini söyledi. İslâm Birliği, inşaatla ilgili ruhsatın verilmemesi halinde demokratik haklarını kullanacaklarını bildirdi. Türk Sivil Teşkilâtlar Birliği (MATÜSİTEB) Dönem Başkanı Süleyman Baki de basın toplantısı düzenleyerek, Üsküp 2014 planı çerçevesinde Burmalı Camii’nin inşa edilmesini istedi.

14.02.2010


 

Guatemala’da iki eski asker tutuklandı

GUATEMALA'DA iki eski asker, 1982’de iç savaş sırasında 200’den fazla köylünün öldürüldüğü katliâmla ilgili olarak tutuklandı. Guatemala Kayıp Yakınları Derneği’nden Auara Farfan, ordunun direnişle mücadele konusunda uzmanlaşan birimine üye 2 eski çavuş Manuel Pop Sun ile Reyes Collin’in Salı günü tutuklandığını açıkladı. Farfan, Peten’de tutuklanan Pop Sun ile başşehir Guatemala yakınlarındaki bir kasabada yakalanan Collin’in, 1982’de ülkenin kuzeyindeki Peten bölgesinin Dos Erres Köyünde 200’den fazla sivilin öldürülmesiyle ilgili tutuklanan ilk kişiler olduğunu ifade etti. İki çavuşun ordunun elit mangası Kaibil’in üyesi olduklarını belirterek, “Onlar ölüm makinesiydi, öldürmek için eğitilmişlerdi” diyen Farfan, eski askerlerin, ölüm emrini kimlerin verdiğini açıklamalarını ümit ettiğini söyledi.

14.02.2010


 

Somali’deki saldırıda yaralanan bakan öldü

SOMALİ'NİN başşehri Mogadişu’da önceki ay düzenlenen intihar saldırısında ağır yaralanan Spor Bakanı Saleban Olad Roble’ın öldüğü bildirildi.

Yetkililer ve bakanın yakınları, 3 Aralıkta başşehirde yapılan bir mezuniyet törenine düzenlenen saldırıda yaralanan Roble’ın, saldırıda yaralanan diğer kişilerle birlikte tedavi gördüğü Suudi Arabistan’daki hastanede öldüğünü belirtti. Saldırıda, aralarında eğitim, yüksek eğitim ve sağlık bakanlarıyla 10 Benadir Üniversitesi mensubu ve öğrencilerin bulunduğu 22 kişi ölmüştü.

14.02.2010


 

Taliban’a karşı büyük operasyon

AFGANİSTAN'DA ABD birliklerinin ağırlıkta olduğu NATO muharip güçleri ve Afgan askerlerinin, Taliban’ın elindeki son büyük mevzi olarak bilinen, Helmand vilayetindeki Marjah bölgesinde başlattığı geniş çaplı operasyona 15 bin asker katılıyor. NATO’nun Afganistan’daki güçlerinin komutanı Tümgeneral Nick Carter, Taliban’ın kalesi ve uyuşturucu trafiğinin kilit noktası Marjah’a yönelik “Müşterek” adlı operasyona 15 bin Afgan ve koalisyon askerinin katıldığını açıkladı. Carter, Marjah ve komşusu Nad Ali bölgesindeki 7 bin 500 askerin militanlara karşı savaştığını belirterek, bu askerlerinin 3 bin 500’ünün Amerikan, 2 bininin İngiliz, bin 500’ünün Afgan, 500’ünün ise zırhlı birlik mensupları olduğunu, Afgan askerler arasında birkaç Kanadalı ve Fransız danışman bulunduğunu ifade etti. Tümgeneral Carter, kalan 7 bin 500 askerin ise destek ve lojistik operasyonlarıyla görevli olduğunu kaydetti.

14.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl