21 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Afgan işgali hükümeti dağıttı

Hollanda hükümeti, koalisyondaki iki büyük partinin, Afganistan’dan asker çekme konusunda anlaşamamaları üzerine çöktü. Yaklaşık 16 saat süren görüşmelerde, Uruzgan vilâyetindeki askerlerin bu yıl planlandığı gibi çekilip çekilmemesi konusunda anlaşmaya varılamadı. Başbakan Jan Peter Balkenende, Afganistan misyonunun görev süresini uzatıp uzatmamak konusundaki uzlaşmaz görüş ayrılığı yüzünden koalisyonun ikinci büyük partisinin hükümetten ayrılmaya karar verdiğini söyledi.

Afgan işgali Hollanda koalisyonunu dağıttı

HOLLANDA hükümeti, koalisyondaki iki büyük partinin, Afganistan’dan asker çekme konusunda anlaşamamaları üzerine çöktü. Yaklaşık 16 saat süren görüşmelerde, Uruzgan vilayetindeki askerlerin bu yıl planlandığı gibi çekilip çekilmemesi konusunda anlaşmaya varılamadı.

Başbakan Jan Peter Balkenende, Afganistan misyonunun görev süresini uzatıp uzatmamak konusundaki uzlaşmaz görüş ayrılığı yüzünden koalisyonunun ikinci büyük partisinin hükümetten ayrılmaya karar verdiğini söyledi.

Partisinin küçük ortak Hıristiyan Birlik’le yoluna devam edeceğini söyleyan Balkenende seçimlerden söz etmedi. Bununla birlikte İşçi Partisi’nin ayrılmasıyla hükümetin sandalye sayısının görev yapmasına imkân tanımayacak kadar düşeceği belirtiliyor. Siyasî uzmanlar, seçimin kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar.

NATO, Taliban’la mücadele çabaları çerçevesinde Hollanda’dan Uruzgan’daki askerlerinin görev süresini uzatıp uzatamayacağını sormuştu. Başbakan Balkenende’nin merkez sağ Hıristiyan Demokrat İttifakı (CDA), Ağustos 2010’dan sonra sayısı azaltılmış bir gücün kalmasını fikrini öne sürdü, ancak İşçi Partisi, planlandığı gibi Afganistan misyonunun Ağustos’ta bitmesini istedi. Koalisyon 3 yıl önce göreve başlamıştı.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

21.02.2010


 

Kosova’nın geleceği AB’de

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “AB olarak yüzde yüz uzlaştığımız mesele Kosova’nın geleceğinin AB’de olduğudur” dedi. Ashton, Balkan ülkelerini diyaloğa, işbirliğine ve AB’ye giden yolda siyaset yapmaya çağırdı. Kosova’yı 27 AB ülkesinden 5’inin tanımamasına rağmen, bu ülke ile diğer Balkan ülkelerinin geleceğinin AB’de olduğunu ve buna öncelik verildiğini söyledi.

Kosova’nın geleceği Avrupa Birliği’nde

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “AB olarak yüzde yüz uzlaştığımız mesele Kosova’nın geleceğinin AB’de olduğudur” dedi. Ashton, Kosova’da yerel yetkililer ve uluslar arası kurumların yöneticileriyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Balkan ülkelerini diyaloğa, işbirliğine ve AB’ye giden yolda siyaset yapmaya çağırdı. Kosova’yı 27 AB ülkesinden 5’nin tanımamasına karşın, bu ülke ile diğer Balkan ülkelerinin geleceğinin AB’de olduğunu ve gündeminde buna öncelik verildiğini söyleyen Ashton, Kosova hükümetinden ülkedeki AB Misyonuyla (EULEX) işbirliğini sürdürmeye ve yeni yatırımlar için ekonomik ilerlemeye önem verilmesini istedi. Kosova Başbakanı Haşim Taçi ise AB’nin bölge ülkelerine uyguladığı entegrasyon politikasında eşitlik istedi ve Kosova olarak bu dinamik süreç içinde kendilerine düşen görev ve yükümlükleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacaklarını belirtti.

21.02.2010


 

Karzai: Sivil kayıpları önleme çabası yetersiz

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai, NATO’nun düzenlediği operasyonlarda sivil kayıpları önleme çabalarının yetersiz olduğunu bildirdi. Karzai, NATO birliklerinin ülkede Taliban’a karşı ‘büyük operasyonu’ devam ederken, masum insanların ölmeye devam ettiğini belirtti.

Karzai, parlamentonun açılış konuşmasında, Taliban’ın El Kaide’den vazgeçerek hükümet ile birleşme çağrısını yeniledi. Konuşması sırasında 8 yaşındaki bir kız çocuğunu fotoğrafını gösteren Karzai, Marjah kentinde NATO roket saldırısında 12 kişilik aileden sadece onun kurtulduğunu ifade etti. Afgan lider olayı bütün Afganistan’ın faciası olarak nitelendirdi. Karzai, ülkedeki birçok büyük sivil kayıp olaylarından sorumlu olan NATO’nun son dönemlerde bu kayıpları azalttığını kaydetti. Buna rağmen Karzai çabaların yetersiz olduğunu da vurguladı. Afgan lider, “Biz sivil kayıpların sıfır olduğu hedefe ulaşmalıyız. Bizim bu konudaki çabalarımız ve eleştirilerimiz sivil kayıplar sıfır oluncaya kadar devam edecek” dedi. NATO operasyonlarda sivilleri koruyacağını açıklarken, son günlerdeki saldırılarda 15 masum Afgan’ın öldüğü bildirildi.

21.02.2010


 

Haiti’de 2 milyondan fazla kişi gıdaya muhtaç

HAİTİ'DE yıkıcı depremin üzerinden 5 hafta geçtikten sonra 2 milyondan fazla insanın gıda yardımına muhtaç olduğu bildirildi.

Hayvancılık ve Tarım Bakanlığı Müsteşarı Michel Chancy, “Uluslar arası camianın yardımı sayesinde 15 gün içinde 10 bin tondan fazla pirinç dağıttık. Çadır kentlerde bu dağıtım işlemi sürüyor” dedi. Önümüzdeki 6 ayda ülkenin 105 bin ton gıdaya ihtiyaç duyacağını söyleyen müsteşar, devletin tarım alanında gerekli yatırımları yapması halinde bu ihtiyacın ancak yüzde 53’ünün yerli üretimle karşılanabileceğini anlattı. Müsteşar, Haziranda kasırgalar başlayana kadar 90 bin ton gıda stoku yapmayı öngördüklerini, ancak hükümetin bu kadar gıdayı satın alacak parası bulunmadığını, bu yüzden dışardan gelecek yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

21.02.2010


 

Filistinli köylülerin duvara karşı mücadelesi sürüyor

FİLİSTİNLİ köylülerin duvara karşı şiddet içermeyen mücadeleleri tam hızla sürüyor.

Batı Şeria’nın Ramallah yakınlarındaki Bileyn köylülerinin başlattığı mücadele 5. yılını geride bırakırken, mücadelenin 5. yıldönümünde gösterilere binden fazla kişi katıldı. İsrail askerleri, köy etrafındaki çitlerin bir bölümünü yıkan göstericileri gözyaşartıcı bomba atarak, gerçek ve plastik mermiler kullanarak ve kokarca kokusu sıkarak dağıttı. Bileyn’in yanı sıra Ramallah yakınlarındaki Naalin ile Beytüllahim’in El Masara köylerinde de duvar karşıtı gösteriler tüm hızıyla sürdü. Yüzlerce kişi atılan göz yaşartıcı bombalardan etkilenirken, Bileyn’deki gösterilerde 2, diğer yörelerdeki gösterilerde 10 kişi yaralandı. Bileyn’deki gösterilerin 5. yılını geride bırakması nedeniyle, yüzlerce İsrailli sol eylemci, uluslar arası eylemciler, basın mensupları, Bileyn köylüleriyle birlikte sabahın erken saatlerinden itibaren köy merkezinde toplandı. Öğle namazı sıralarında Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad da köye geldi ve toplu namaza katıldı.

21.02.2010


 

İsrail ordusu ateş açtı

İSRAİL ordusuna ait helikopterler, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerinde, güvenlik çiti yakınında silâhlı oldukları belirtilen Filistinlilere ateş açtı.

Filistin kaynaklarına göre, olayda 3 kişi yaralandı. Fiilistin kaynakları, İsrail ordusunun Kisufim geçiş noktası civarındaki bölgeyi hem top ateşine tuttuğunu, hem de helikopterlerden oraya ateş açıldığını belirtti. Gazze’deki, Sağlık Bakanlığına bağlı Acil Yardım ve Ambulans Hizmetleri Direktörü Dr. Muaviye Hasaneyn bölgedeki Nasır hastanesine 3 yaralı getirildiğini söylerken, Maan haber ajansı Kisufim civarına İsrail tanklarından bazılarının girdiğini, tanklardan füzeler atıldığını bildirdi. İsrail ordu sözcülüğü de ateş açıldığını doğruladı.

21.02.2010


 

Timoşenko ümidini kesti

UKRAYNA Başbakanı Yulia Timoşenko 7 Şubat’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna itiraz dilekçesini Yüksek İdare Mahkemesi’nden geri çekti.

Mahkeme Timoşenko’nun davadan çekilme talebini değerlendiriyor. Timoşenko yaptığı değerlendirmede, “Bir başkan adayı olarak, adaletli bir yargılamanın olmayacağı kanaatine vardım... Biz mahkemenin tanıkları bile dinleme ihtiyacını hissetmediğini gördük. Bu adalet değil” eleştirisi getirdi. Timoşenko bundan sonraki süreçle ilgili bilgi vermedi. Bölgeler Partisi lideri Viktor Yanukoviç’in seçimleri yüzde 3,48 oranla önde tamamlamasına itiraz eden Timoşenko oyların yeniden sayılmasını istemişti. Mahkeme Timoşenko’nun başvurusunun ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonuçları ile ilgili resmi açıklamasını askıya almıştı.

21.02.2010


 

İran tehdidi olursa NATO kendini korur

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İran’ın nükleer programının sürmesiyle kendilerini tehdit altında hissederlerse NATO ülkelerinin kendilerini koruyacaklarını söyledi.

İtalyan Corriera della Serra gazetesine demeç veren Rasmussen, “İran nükleer gücünü geliştirmeye devam ederse NATO ülkeleri tehdit hissedebilir” dedi. “Öyle olursa müttefikleri korumak için her türlü kararı alırız” ifadesini kullanan genel sekreter, buna rağmen İran’la siyasî çözüm bulmaya yönelik çabaları desteklediklerini söyledi. Rasmussen, “İranlı yöneticilerin uranyum zenginleştirme sürecini durduracaklarını ümit ettiğini” de belirtti. İran, Natanz tesislerinde uranyum zenginleştirmeye başlamış bulunuyor. Tahran yönetimi, atom bombası peşinde olduğu iddialarını reddediyor ve Batının korkusunun yersiz olduğunu söylüyor.

21.02.2010


 

Suriye Başbakanı Itri’den İsrail’e savaş uyarısı

SURİYE Başbakanı Naci Itri, Ortadoğu’da yeni bir savaşın bölge içinde ve dışında felâkete sebep olacağı konusunda İsrail’i uyardı.

Fransa Başbakanı Fransuva Fillon’la görüşmesinin ardından konuşan Itri, yeni bir savaşın sadece Ortadoğu’da değil uluslar arası ölçekte de yansımalara neden olacağını söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, yeni bir savaşın İsrail şehirlerine de ulaşacağını söylemişti. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise savaş çıkması durumunda Suriye’ni bozguna uğrayacağını ve Şam rejiminin çökeceği karşılığını vermişti.

21.02.2010


 

Nijer cuntası bakanları serbest bırakacak

NİJER'DE iktidarı ele geçiren cuntanın kurduğu “Demokrasiyi Yenileme Yüksek Konseyi”, ülkede durumun “kontrol altında” olduğunu bildirdi.

Konseyin sözcüsü Gukoye Abdülkerim, gazetecilere yaptığı açıklamada, “durumun kontrol altında olduğunu, anlaşmazlığın bulunmadığını” belirtti. Tutuklanan bakanların yakında serbest bırakılacağını söyleyen Abdülkerim, devrik Devlet Başkanı Mamadou Tandja’nın bir büroda tutulduğunu ve durumunun iyi olduğunu, doktorunu görebildiğini ifade etti. Sözcü, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını ve ülkedeki kara ve hava sınırlarının tekrar açıldığını da bildirdi.

21.02.2010


 

Fas’ta minare çöktü: 40’dan fazla ölü

FAS'IN Meknes şehrinde 400 yıllık caminin minaresinin yıkılması sonucu 41 kişi öldü. Resmî haber ajansı MAP, yaralı sayısının da 71 olduğunu bildirdi. Sivil savunma yetkilileri, caminin bulunduğu eski şehirdeki (Medine) sokakların çok dar olması yüzünden kurtarma çalışmalarının yavaş yürüdüğünü söyledi.

Yetkililer, dar sokaklara büyük iş araçları giremediği için arama-kurtarmada sadece insan gücünden yararlanabildiklerini belirttiler. İçinde 300 kişilik cemaatin bulunduğu caminin minaresi, imam vaaza başlarken çökmüştü.

21.02.2010


 

Irak’ta Sünnîler seçime girmiyor

IRAK'TA siyasî koalisyonunun Sünnî kanadı, geçersiz olacağını savunduğu, Mart ayında yapılacak genel seçimlere katılmayacağını açıkladı.

Irak Ulusal Diyalog Cephesi’nin sözcüsü Haydar El Molla, seçim yarışından çekilme kararını, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Korgeneral Raymond Odierno’nun, Saddam Hüseyin yanlılarını hükümet dışında tutmakla görevlendirilen iki üst düzey Iraklı yetkilinin, İran’la bağlantısı olduğuna dair ellerinde istihbarat bulunduğu yönündeki açıklaması üzerine aldıklarını söyledi.El Molla, “Irak Ulusal Diyalog Cephesinin, yabancı bir gündemin yönettiği siyasî bir sürecin içinde yol almaya devam edemeyeceğini” bildirdi. Irak Ulusal Diyalog Cephesi, diğer partilere de seçimden çekilmeleri çağrısında bulundu.

21.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl