21 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Köprü üzerinde hat öğreniyorlar

TÜRKİYE’NİN sayılı mimarî mekânlarından olan arastalı (dükkânlı) Irgandı Köprüsünde geleceğin san'atkârları yetişiyor. Irgandı Köprüsü, Bursa’nın 1922 yılındaki Yunan işgali sırasında yakılarak ortadan kaldırıldı.

Ancak Osmangazi Belediyesi’nin gayretleri ile 10 yıl önce yeniden yapılan dükkânlı köprüde şimdi gelenekli el san'atları icra ediliyor. Irganda Köprüsü’nde vatandaşların en fazla girip çıktığı dükkânı ise Bab-ı Nun atölyesi. Cumartesi günleri hat öğrenmek isteyenler, Pazar günü ise ebru kursuna gelenler, 20 metrekarelik mekânı dolduruyor. Atölyede diğer günler tezhip ve naht (ahşap oyma ile hat) dersleri de meşk ediliyor. İstanbul’dan 4 yıldır her Cumartesi bıkmadan Bursa’ya gelen, hattat Hüseyin Kutlu’nun icazetlilerinden Mahmut Şahin, 80 civarındaki talebenin grup grup sabahtan gece yarısına kadar kendisine yaptıkları çalışmaları gösterip, eksiklerini öğrenmelerinden büyük keyif alıyor. Bir tarafta hanım talabeler, diğer tarafta yaşlısı ve genciyle erkek öğrenciler, her harfin yazılışındaki zorlukları, hassas noktaları tek tek hocanın divitinin şekillendirmesi ile görüp pekiştiriyor. Köprü üzerindeki Bab-ı Nun atölyesinde, ileri seviyedeki hat öğrencileri Bursa için güzel çalışmalara da imza atıyor. Bazen temalı sergiler için eser hazırlıyor, bazen de Mahmut Şahin Hocanın tavsiyesi ile civardaki tarihî camilerdeki eski hatların durumlarını, özelliklerini fotoğraflarını çekip inceliyor. Talebeler hem Bursa camilerine levha asan eski hattatları araştırıyor, hem de arada çalınıp giden eserlerin takipçisi oluyor.

Kültür Bakanlığı san'atçılarından Mahmut Şahin, Ulucami ve Kayhan Cami’den son dönemde çalınan hatların hiçbir ücret almadan yenilerini yazabileceklerini belirtiyor. Şahin, “Elimizde fotoğrafları bulunan bu eserlerin Bab-ı Nun’un kabiliyetli kursiyerleri ile ortak çalışma gerçekleştirerek benzerlerini yapmak mümkün olabilir. Orijinalindeki tarza ve ketebelerinin imzasına sadık kalarak, yeniden yazıp boş kalan yerlere asmaya hazırız. Ancak bu hususta vakıflar veya Bursa’daki mülki amirden bir işaret bekliyoruz” dedi.

21.02.2010


 

300 yıllık tarihî konağı bağışladı

MERSİN’İN Silifke ilçesinde yaşanan 72 yaşındaki Şerife Al adlı hayırsever, 300 yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihî konağın restore edilip topluma kazandırılması amacıyla Silifke Belediyesine bağışladı.

Pazarkaşı mahallesi, Taşhan sokak üzerinde bulunan ve bir birinden farklı ahşap işlemeleriyle ön plana çıkan iki katlı konak Tapu Sicil Müdürlüğü makamında düzenlenen tapu devir-teslim töreniyle Silifke Belediyesine bağışlandı.

Geçmişte aile büyükleri ile birlikte yaşadığı tarihî konağın yıkılıp yok olmasına müsaade etmeyeceğini ifade eden Şerife Al, “Ben bu evde doğdum büyüdüm. Aile büyüklerimle birlikte yaşadığım bu tarihî evimizi belediyemize bağışladım. Binanın tekrar restore edilerek topluma kazandırılması ile ilgili proje beni mutlu etmiştir. Halkımızın hizmetine sunulacak olan bu tarihî konağın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek konağın tapusunu Başkan Öngel’e verdi. Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, yaptığı açıklamada, “Silifkeli hayırsever vatandaşımız Şerife Al hanıma bu duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyorum. Tesbitlerimize göre en az 300 yıllık bir geçmişe sahip olan bu binayı biz de belediye olarak hazırlayacağımız bir restore projesi ile tekrar halkımızın hizmetine sunacağız. Daha sonra bu konağı halkımızın hizmetine açarak buraya ‘Süleyman-Hacıkız Gürsoy Konağı’ ismini vereceğiz. Belediye olarak ilçemizde bulunan tarihî evlerin restore edilerek hizmete açılmasından yanayız. Bu konaklar ilçemizin tarihî ve kültürünü yansıtmaktadır. Bu sebeple yıkılıp yok olmasını istemiyoruz. Silifke genelinde yıkılmaya yüz tutmuş birçok tarihî ev bulunmaktadır. Mülk sahipleri bu evleri kendileri yaptıramıyorlarsa belediyemize bağışlamalarını öneriyoruz” dedi.

21.02.2010


 

Çanakkale’de ‘tahta baskı ve vitray’ sergisi açıldı

EĞİTİM Araştırmaları Birliği Derneği’nin (EAB) katkılarıyla düzenlenen “Tahta Baskı ve Vitray” sergisinin açılışı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları san'atçısı Handan Cengiz’in, 33 vitray ve 150’ye yakın tahta baskı çalışmalarından oluşan serginin açılışında İl Kültür ve Turizm Müdür yardımcısı Özcan Alarslanbir konuşma yaptı. Ardından söz alan san'atçı Handan Cengiz, 20 yıldır bu san'at dalıyla uğraştığını ifade ederek “Bu Çanakkale merkezde açmış olduğum ilk karma sergim. Burada yaklaşık 7 yıllık çalışmalarımın sonucunda ortaya çıkan eserlerim sergide yer alıyor. Tahta baskı ve vitray san'atını yaşatmak için elimden geleni yapıyorum. 2005 yılından bu yana bu san'at dalındaki çalışmalarımı Çanakkale’de sürdürüyorum” dedi. San'atçı Cengiz’in konuşmasının ardından söz alan Profesör Doktor Dinçay Köksal ise eserleri beğeni ile izlediklerini belirterek, “Bizim amacımız unutulmaya yüz tutmuş san'at dallarımızı gün yüzüne çıkartarak unutturmamak. Bu konuda her zaman böyle değerli san'atçılarımızın yanında yer almaya, destek vermeye gayret ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından birbirinden güzel eserlerin oluşturduğu sergiyi gezen konuklara Handan Cengiz çalışmalar hakkında bilgiler vererek tanıtım yaptı. Sergi, 28 Şubat Pazar gününe devam edecek.

21.02.2010


 

Avrupa Kültürel Miras Zirvesi İstanbul’da

AVRUPA ile Türkiye’deki STK’ler arasında köprü kurmayı, yeni iletişim kanallarını açmayı hedefleyen Europa Nostra Haziran’da İstanbul’da yapılacak. Organizasyonun konukları arasında Umberto Eco, Amin Maalouf, Felipe Fernandez- Armestro gibi isimler var.

Europa Nostra, bu yılın Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülleri Töreni’ni, Kültürel Miras Forumu’nu, Kültürel Mirasın Korunmasında Örneğin Gücü - Avrupa’da En İyi Uygulamalar Sergisi’nin Açılışını, Kültürel Miras Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmasını ve 2010 yılı Genel Kurulu’nu, 8-13 Haziran tarihleri arasında, İstanbul’da yapmaya hazırlanıyor. Organizasyonun konukları arasında Umberto Eco, Amin Maalouf, Felipe Fernandez- Armestro gibi dünyaca ünlü isimler de var. Avrupa’da kültürel miras alanında sivil toplumun sesi olarak 1963’ten beri çalışma yürüten ve Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO’nun en yakın ortağı olarak çalışan Europa Nostra’ya 450 civarında sivil toplum kuruluşu üye bulunmakta.

21.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl