03 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Antalya’da Genç Yaklaşım seminerleri sürüyor

ANTALYALI gençlerin organize ettiği, Genç Yaklaşım Seminerleri devam ediyor. İlkini Yunus Emre Orhan’ın verdiği “Risâle-i Nur’da Vicdan” konulu seminer ilgiyle dinlenmişti.

Ayda bir gerçekleştirilen seminerlerin ikincisi ise Yeni Asya Antalya temsilciliği seminer salonunda yapıldı. Konuşmacı matematik öğretmeni Metin Ekeer idi. Metin Ekeer’in, “Risâle-i Nur ve Matematik” konulu semineri gençler tarafından yine ilgiyle izlendi. Ekeer’in verdiği seminerde öne çıkan ana konuları şöyleydi: “Olasılık ve Evham İlişkisi, Kesir Darbı ve Dayanışma İlişkisi, Yokluk ve Sıfır İlişkisi, Tümdengelim ve Ayetü’l Kübra Risâlesi, Olmayana Ergi Metodu ve Tabiat Risâlesi, Vücut-Adem-Sonsuz ve Sıfır İlişkisi, Rızık ve Ters Orantı, Sünnet-i Seniye ve Geçişme Özelliği.”

03.03.2010


 

Çanakkale’den ‘mektup’ var

ÇANAKKALE’NİN Eceabat Kaymakamlığı, Çanakkale Savaşları sırasında Türk askerlerinin cepheden ailelerine, yakınlarına ya da sevdiklerine yazdığı mektuplardan 33’ünü kitap haline getirecek.

Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Çanakkale Savaşları’nın 95. yıl dönümü dolayısıyla Kaymakamlık olarak bir dizi proje hazırladıklarını söyledi. Bu projelerden birisinin de Türk askerinin cephede yazıp, gönderdiği mektupları derleyip, kitap haline getirmek olduğunu anlatan Uygur, savaş döneminde, posta hizmetlerinin de devam ettiğini belirtti.

Türk Posta Teşkilâtının savaş döneminde Eceabat’ta daha bir gayretle faaliyet gösterdiğini ifade eden Uygur, ‘’O dönemde çeşitli posta alım merkezleri bulunuyordu. Cephede bir yandan düşmanla savaşan asker, savaşı, kendi durumunu, yaşadıklarını kaleme aldıkları mektuplarla ailelerine, arkadaşlarına ya da sevdiklerine bildiriyordu’’ dedi. Projeyi Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakır’ın ‘’Mektuplar’’ adlı çalışmasından esinlenerek ortaya çıkardıklarını belirten Uygur, şunları söyledi: ‘’Çalışmasında, 600 mektubu bir araya getiren hocamızla görüştük. Onun çalışması bilimsel kaygılarla yazılmış bir eserdi. Biz ise daha sade, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir çalışma yapmak istedik. Hocamızı ilçemizi dâvet ettik. 600 mektup arasından 33’ünü belirledik ve bunları kitaplaştırma yoluna gittik. Böylelikle projemizi Çanakkale Savaşları’nın 95. yıl dönümünde oluşturduk.’’ Uygur, kitapta, Çanakkale Savaşları kahramanlarının kendi kalemleriyle yazdıkları orijinal mektupların, Türkçe’ye çevrilmiş şekliyle de okuyucuya ulaşacağını belirtti.

03.03.2010


 

KİTRE BEBEKLERE BÜYÜK RAĞBET VAR

ANTALYA’NIN Manavgat ilçesinde, geçen yıl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (HEM) kursuna katılan Sehel Çavuş isimli ev hanımı, folklorik bebek yapımını öğrendikten sonra taleplere yetişmede zorlandığını söyledi.

Bölgelere göre yaptıkları folklorik bebeğe en fazla rağbetin turizmcilerden geldiğini belirten Sehel Çavuş, taleplere cevap verebilmek için öğrenci yetiştiriyor. Çavuş, kitre bebek yapımını öğrendikten sonra HEM’in kendisini Ilıca Halk Eğitim Merkezi’nde öğretici olarak görevlendirdiğini belirterek, bebeklerin yöresel kıyafetlerini aslına bire bir uygun yaptıklarını kaydetti.

03.03.2010


 

İşitme engelli Keloğlan

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi 22 işitme engelli gence hazırlattığı “Keloğlan Aramızda” filminin galası yapıldı. Çoğunluğu işitme engellilerden oluşan izleyiciler, sessiz Keloğlan’a büyük ilgi gösterdi.

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, 22 işitme engelli gencin hazırladığı “Keloğlan’dan Masallar” film serisinin ilki “Keloğlan Aramızda”nın galası yapıldı. “Konuşan parmaklar” sloganıyla yola çıkılan proje kapsamında sahnelenen filme, çok sayıda bedensel ve işitsel engelli izleyici iştirak etti. Tiyatral bir tarzda sergilenen “Keloğlan Aramızda” filmi, keloğlan karakteriyle canlandırılan işitme engelli bir gencin, köyünden İstanbul’a gelmesiyle başlayan süreci konu aldı. Ayrıca filmde, işitme engelli bireylerin sağlıklı bir şekilde sosyalleşebilmesi ve sigara, alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara sahip olmaması doğrultusunda da mesajlar verildi. İşaret dili ile çekilen Keloğlan filmi, işitme engeli olmayanlar için seslendirildi.

03.03.2010


 

Avrupa Edebiyatı Muğla’da

AVRUPA Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürütmeye başladığı “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesi; 9-12 Mart 2010 tarihleri arasında Muğla’da olacak.

Muğla’da gerçekleşecek faaliyetler kapsamında, üç Alman yazar eserlerinden bölümler okuyacak ve gençlerle söyleşiler gerçekleştirecekler. Eserleri 14 yabancı dile tercüme edilen, çocuk ve gençlik romanları ile çok sayıda ödül sahibi Dirk Walbrecker, Berlin Edebiyat Ödülü, Premio Grinzane Cavour Ödülü, Leipzig Kitap Fuarı Ödülü gibi birçok önemli ödüle sahip Ingo Schulze ve Ingeborg Bachmann Ödülü, 1995 Alfred Döblin Ödülü gibi önemli edebiyat ödüllerine sahip Katja Lange-Müller, Muğlalı edebiyatseverlerle buluşacak.

03.03.2010


 

Kayseri’de Mevlânâ sevgisi

YAŞADIĞI asrının müceddidi olan ve Bediüzzaman’ın “Ben onun vaktinde gelseydim Risâle-i Nur’u Mesnevî tarzında; o bu zamanda gelseydi Mesnevîyi Risâle-i Nur tarzında yazardı” dediği Mevlânâ Hazretlerinin hocası ve Kayseri’nin manevî gönül sultanı Seyyid Burhaneddin Hazretlerinin sevgisine gönül verenlerin kurduğu Seyyid Burhanettin Derneğinde Mesnevî ve Maarif dersleri yapılıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Korkmaz, Perşembe günleri tasavvuf ve Cumartesi günleri ise Mesnevî şerhinin bir yıla yakındır okunduğunu kaydederek, isteyenlerin dernekteki derslere katılabileceğini söyledi. Korkmaz ayrıca, Seyyid Burhanettin Hazretleri için yapılan ilmi çalışmalarında hızla devam ettiğini ve Mevlânâ’yı bilenlerin hocasını daha fazla merak ettiklerini, kendilerinin de bu değerli İslâm âlimini karınca kararınca tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Mesnevî okumaları, derneğin Sahabiye Mahallesi Ahmet Paşa Caddesinde bulunan dernek binasında yapılıyor.

03.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl