06 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

‘ERMENİ AÇILIMI’NA AMERİKAN KİLİDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik karar tasarısının kabul edilmesinin açılım sürecini baltalayacağını söyledi. Davutoğlu, “Alınan karar, bu süreci yavaşlatma değil, durdurma riskini de beraberinde getirmiştir. Yapılan her müdahale, Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin önüne engel çıkarmaktadır” dedi.

FT: MODEL ORTAKLIK SINAVDA

İngiliz Financial Times gazetesi de, ABD Temsilciler Meclisindeki sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili oylamaya geniş yer ayırdı. Gazete, ABD Başkanı Barack H. Obama’nın geçen yıl Ankara ve İstanbul ziyaretlerinde ortaya koyduğu ‘Model Ortaklık’ düşüncesinin, Türkiye’nin Washington büyükelçisini geri çekmesiyle birlikte en büyük sınavdan geçtiğini yazdı.

KARAR ERMENİLERİ MEMNUN ETTİ

Öte yandan, karar tasarısının kabulü Ermeni tarafını memnun etti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan tasarının kabul edilmesini takdir ettiklerini söyledi. Nalbandyan, “Bu, Amerikan halkının evrensel insanî değerlere bağlılığını bir kez daha ispatlamıştır. İnsanlığa karşı işlenen suçların engellenmesine yönelik önemli bir adımdır” dedi.

AÇILIM SÜRECİ BÜYÜK YARA ALDI

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik karar tasarısının kabul edilmesine Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında tepki gösterdi. Kararın ve alınış sürecinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin doğasının nasıl değişmek zorunda olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, “Üçüncü tarafların her müdahalesi bu normalleşmeyi imkânsız hale getirecektir” diye konuştu. Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan arasındaki protokollerin bundan sonraki süreçte nasıl bir takvimde ele alınacağı sorusu üzerine ise, Türkiye’nin süreci yavaşlattığı iddialarının doğru olmadığını vurgulayarak ‘’Dün alınan karar, bu süreci yavaşlatma değil, durdurma riskini de beraberinde getirmiştir. Bu kararlarla hiçbir yol alamayız” dedi. Davutoğlu, Güney Kafkaslarda barışın sağlanması için Azerbaycan topraklarındaki işgalin bitmesi gerektiğini ve Türk-Ermeni barışının yanı sıra Azeri-Ermeni barışının da sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Bizim bölgemizde tek ayaklı barış yürümüyor” dedi. ABD Temsilciler Meclisine seslenmek istediğini söyleyen Davutoğlu, “Yaptığınız her müdahale, Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin önüne engel çıkarmaktadır. Gayri ciddi şekilde aldığınız her karar Türklerle Ermenilerin tarihi barışını engellemektedir. Lütfen bu konuyu yeniden gözden geçiriniz” diye konuştu.

Model Ortaklık büyük yara aldı

İngİlİz Financial Times (FT) gazetesi, sözde ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının ABD Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nde bir oy farkla kabul edilmesine geniş yer ayırdı. Gazete, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz yıl Ankara ve İstanbul ziyaretlerinde ortaya koyduğu ‘Model Ortaklık’ düşüncesinin, Türkiye’nin Washington büyükelçisini geri çekmesiyle birlikte en büyük sınavdan geçtiğini yazdı.

Haberinde, ‘Oylama, Obama’nın Türkiye stratejisinin altını kazıyor’ başlığını kullanan gazete, Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin, Obama yönetimi stratejisinin kalbinde olduğunu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile diğer diplomatların önemli bir vaktini kapsadığını bildirdi. “AKP’nin İslami köklerine rağmen, ABD’nin Türkiye’nin laik politik sistemini Müslüman dünyası için bir model olarak gördüğü” belirtilen haberde, Amerikalı politikacıların, NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan ve küresel konularda kendine güveni artan Türkiye’nin, Ortadoğu’da da giderek büyüyen bir etkiye sahip olduğunu kabul ettiklerini aktardı. Gazete, ABD’nin, İran’la yaşanan gerilim konusunda Türkiye’nin desteğini aradığını hatırlatarak, “Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir sandalyeye sahip ve ayrıca Brezilya ve Çin gibi, İran konusunda kararsız” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz sonbaharda Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller ile ilgili bilgi verilen haberde, Ankara ile Erivan arasındaki anlaşmaların “dağılmak üzere” olduğu savunuldu.

FT’nin haberine göre, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, Hillary Clinton’ın, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollere zarar verilebilir” uyarılarına direndi. Haberde, Berman’ın, “Tasarının kabul edilmesi Türk halkı için zor ve sancılı bir süreç. Ancak günün sonunda Türk demokrasisi güçlenecek ve ABD ile Türkiye ilişkileri daha iyi bir zemine oturabilecek” ifadelerine yer verdi.

Nalbandyan memnun

Ermenİstan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan tasarının kabul edilmesini takdir ettiklerini söyledi. Reuters’e konuşan Nalbandyan, “Bu, Amerikan halkının evrensel insanî değerlere bağlılığını bir kez daha ispatlamıştır. İnsanlığa karşı işlenen suçların engellenmesine yönelik önemli bir adımdır” dedi.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

06.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyükelçi Namık Tan Ankara’ya dönüyor

  ‘ERMENİ AÇILIMI’NA AMERİKAN KİLİDİ

  Hillary Clinton da oylamadan rahatsız

  Sonuç, Türk-ABD ilişkilerini zedeler

  Mercan: Obama ağırlığını koyamadı

  KOBİ’ler de “açılım” istiyor

  Sorumlusu Türkiye olmayacak

  ŞAHİN: SOYKIRIM İDDİALARI YALAMA OLDU

  Hükümet: Tasarıyı kınıyoruz

  ‘UMARIM BU HATADAN BİR AN EVVEL DÖNÜLÜR’

  e-Fatura dönemi başlıyor

  STK’lardan CHP’ye çarşaf yırtma tepkisi

  TÜSİAD: Kıbrıs’ta çözümü önemsiyoruz

  TÜRK ASKERİ ADEN KÖRFEZİ’NE UĞURLANDI

  Nabucco Projesi TBMM'de onaylandı

  Habur Sınır Kapısı 3 gün kapalı

  Hurdacıda 52 dinamit lokumu bulundu

  En yüksek tüketici enflasyonu Türkiye’de

  KIRMIZI ETTE SIKINTIMIZ YOK

  Yazı işleri çalışanları yemekte buluştu

  Almanya’da İslâm konferansı hazırlığı

  Rasathaneden halk günü dâveti

  Belediyeler ticarî menfaat beklemesin

  Çanakkale’de evleri su bastı

  Özel Müteahhitler kayıt altına alınacak

  Mescid, Havra ve Kilise yan yana

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl