10 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Depresyon ‘kadınları’ vuruyor

TÜRKİYE Psikiyatri Derneğinden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, ‘’Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve fobiler başta olmak üzere anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıkların, kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir’’ dedi.

Ruhî hastalıklar arasında ‘’Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve fobiler başta olmak üzere anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıkların, kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğüne’’ dikkati çeken Başterzi, ‘’Kadınların yüzde 8-12’inde gebelik döneminde, yüzde 6-13’ünde doğum sonrasında majör depresyon görülmektedir’’ diye konuştu.

Başterzi, depresyonun 2020 yılında dünyada en çok yeti yitimine yol açacak hastalıklar listesinde 2. sırada yer almasının beklendiğini ifade ederek, ‘’Bu artışın kadınlarda daha yüksek olacağı öngörülmektedir. Kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla intihar girişiminde bulunmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda depresyon erkeklerden iki kat daha sıktır’’ diye konuştu.

Kadınların ruh sağlığının, genel olarak daha kötü olması yalnızca erkeklerle kadınlar arasındaki biyolojik farklılıklar, bunun yanında bireysel ya da hayat tarzı ile ilişkili faktörler ile açıklanamayacağını dile getiren Başterzi, şunları kaydetti:

‘’Ekonomik, yasal ve çevresel faktörlerin, erkeklerle kadınlar arasındaki güç ilişkisinin kadın yaşamını belirgin biçimde etkilediği, bunun sonucu olarak ruhî hastalıkların sıklığını arttırdığı görülmektedir. Sosyal faktörler farklı ülkelerde, hatta ülke içinde cinsiyet rollerinin gelişmesi ya da geri kalması yönünde etkiler gösterebilir. Kadının ruh sağlığını derinden etkileyen bu sosyal faktörlerin belirlenmesi, ve uygun girişimler ve politikalarla değiştirilmesinin bazı ruhî hastalıkların görülme sıklığını azalttığı gösterilmiştir. Kadın ruh sağlığını etkileyen en temel iki sosyal faktör şiddete maruz kalma ve yoksulluktur.”

10.03.2010


Çocukların iştahsızlığına karşı anlayış gerekli

ERCİYES Üniversitesi, Mustafa Eraslan-Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi, Sosyal Pediatri Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Meda Kondolot, “Çocuklarda yetişkinler gibidir.

Psikolojik sorunlar da çocuklarda iştahsızlığa sebep olabilir” dedi. Yrd. Doç. Dr. Meda Kondolot, “Bazı fizikî rahatsızlıkların yanında psikolojik sorunlarda iştahsızlığa neden olabilir. Bu sebepten çocuklara karşı anlayışlı olmak gerekir. Aile ortamında yaşanan stres, endişe, üzüntü, belki yeni kardeş nedeniyle yaşanan kıskançlık, ebeveyn-çocuk arasında iletişim sorunları, ayrıca çocukla yeterince vakit geçirmeme, ilgisizlik, ihmal ve ruhsal yeme bozuklukları iştahsızlık nedeni olabilir” diye konuştu. İlk yıllarda oluşturulan beslenme alışkanlıklarının ileriki yıllarda, okul döneminde ve erişkin ha-yatta devam edeceğini belirten Kondolot, “Beslenme zamanlarında anne ve çocuk arasında yaşanan gerginlik, anne-çocuk iletişimini olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerinde bulundu.

10.03.2010


Öksürük, hastalık habercisi

NEZLE, grip ya da soğuk algınlığı sonrasında 7-10 gün içinde geçmeyen, balgamlı, kriz tarzında peş peşe gelen, kimi zaman kusmaya sebep lan öksürüğün astım ya da akciğer hastalıkları gibi alt solunum yolu hastalıklarından kaynaklanabileceği belirtildi.

Uzmanlar, bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden konunun uzmanına başvurulması ve öksürük kaynağının belirlenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İpek Türktaş, öksürüğün üst solunum yolu hastalıklarının dışında ciddî sağlık sorunlarına yol açabilen akciğer hastalıklarının belirtisi olabileceğini söyledi. Öksürüğün, hayatın her döneminde bazı hastalıkların tanımlanması açısından önemli olduğunu vurgulayan Türktaş, 7 yaşından küçük çocuklarda öksürük şikâyetinin çok sık görüldüğünü belirtti. Türktaş, bu yaşlardaki çocuklarda öksürüğün genellikle nezle, grip ve soğuk algınlığı ile kendini gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıktığını anlattı. Bu hastalıkların, doğumdan itibaren görülebildiğini, özellikle kreş döneminde artış gösterdiğini dile getiren Türktaş, üst solunum yolu hastalıklarının hiçbir şekilde üşütme, cereyanda kalma, terin sırtta kuruması gibi gerekçelerle ortaya çıkmadığını, virüs kaynaklı olduğunu ve bunun da insandan insana bulaşma şeklinde yayıldığını bildirdi.

10.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl