11 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Haiti hâlâ kendisine gelemedi

Haiti’de 12 Ocak’ta meydana gelen ve 200 binden fazla insanın ölümüne, yaklaşık 300 bin insanın yaralanmasına, 250 bini aşkın evin yıkılmasına yol açan 7 büyüklüğündeki depremin ardından yoksulluğun hakim olduğu ülkede özellikle açlık, sağlık ve eğitim konularında ciddî sorunlar yaşanıyor.

Haiti kendine gelemedi

Haİtİ’de 12 Ocakta meydana gelen ve 200 binden fazla insanın ölümü, yaklaşık 300 bin insanın yaralanması, 250 bini aşkın evin yıkılmasına yol açan 7 büyüklüğündeki depremin ardından uluslararası kuruluşların desteğiyle enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Yoksulluğun hakim olduğu ülkede özellikle açlık, sağlık ve eğitim konularında ciddi sorunlar bulunuyor. Deprem sebebiyle 4 bin 500’den fazla insanın sakat kaldığı bildirilen ülkenin başkentinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler tarafından depremin hemen ardından seyyar hastaneler kuruldu. Port-au-Prince’teki okullarda eğitim öğretime devam ediliyor. Ancak depremden kaynaklanan mağduriyetler, ülkede eğitim alanında da sıkıntılar doğmasına yol açtı.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

11.03.2010


 

KUDÜS'DE 1600 KONUTLUK YENİ BİR İNŞAAT PLANI

ABD'nin ortaya attığı, Arap ülkeleriyle Filistin yönetimi tarafından da kabul edilen Filistin-İsrail dolaylı görüşmeleri başlamadan Tel Aviv, Kudüs'te 1600 konutluk yeni bir inşaat planını açıkladı. Abbas'ın sözcüsü: Plan, barış çabalarını başlamadan durduracak "tehlikeli" bir karar.

ABD GÖRÜŞMELER İÇİN 24 AYLIK SÜRE

ÖNGÖRMÜŞTÜ

ABD yönetiminin dolaylı görüşmeler için 24 aylık bir süre biçtiği, bu süre içinde tarafların nihaî statü konuları olarak adlandırılan Kudüs'ün durumu, sınırlar, yerleşimler, mülteciler, güvenlik ve su ile ilgili konuların tamamlanmasını öngördüğü bildirilmişti.

İsrail’den Doğu Kudüs’te yeni bir provokasyon

ABD tarafından ortaya atılan ve Arap ülkeleriyle Filistin Yönetimi tarafından da kabul edilen Filistin-İsrail dolaylı görüşmeleri başlamadan Tel Aviv, Kudüs’te bin 600 konutluk yeni bir inşaat planını açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in İsrail’de olduğu bir sırada duyurulan plan başta Filistin tarafı olmak üzere bütün dünyadan sert tepki çekerken, İsrail İçişleri Bakanı Eli Yişai, Filistinlilerle alay eden bir açıklama yaptı.

Koalisyon hükümetinde yer alan din eksenli parti Şas’ın üyesi olan Yişai, şehir meclisinin aldığı kararın kendisine iletilmeden açıklandığı için üzgün olduğunu, kendisi bu karardan haberdar olsaydı en azından bunu birkaç hafta erteleyeceğini duyurdu. Yişai, kararın uygulanmasında hiçbir sakınca olmadığını da öne sürdü. Kudüs Belediye Meclisi üyesi, sol parti Meretz’in temsilcisi Meir Margalit ise yeni konut yapılacağı kararının, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyareti sırasında açıklanmasını kasıtlı buldu. Margalit, açıklamayı, Filistinlilerle dolaylı barış görüşmelerine başlanmasını isteyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, koalisyonun dinci partilerinden Şas’ın lideri ve İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai’nin bir cevabı diye nitelendirdi.

Binyamin Netanyahu’nun başbakanlığındaki aşırı sağcı hükümetin işbaşına gelmesinden sonra İsrail, Kudüs’ü Yahudileştirme projelerine büyük bir ağırlık veriyor. İsrail hükümeti şu ana kadar yüzlerce konutun inşasına onay verdi. Son onayla 1600 konut aşırı Yahudi grupların yaşadığı 20 bin nüfuslu Ramat Şlomo bölgesinde inşa edilecek.

ABD’DEN İSRAİL VE FİLİSTİN'E İKİ YIL SÜRE

ABD yönetiminin İsrail ile Filistin Yönetimi arasında prensipte kabul edilen dolaylı görüşmeler için 24 aylık bir süre biçtiği, bu süre içinde tarafların nihai statü konuları olarak adlandırılan Kudüs’ün durumu, sınırlar, yerleşimler, mülteciler, güvenlik ve su ile ilgili konuların tamamlanmasını öngördüğü bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bir süre önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a gönderdiği bildirilen mektubun, Clinton’un Filistin tarafına yönelik taahhütlerini içerdiği ifade ediliyor. Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, içeriğiyle ilgili bilgi verirken, mektubun İsrail-Filistin uyuşmazlığına son verilmesi doğrultusunda, iki toplum için iki devlet ilkesi çerçevesinde referansları Arap Barış Planı, Madrid Barış Konferansı ve 242 sayılı uluslararası karar olarak sıraladığını belirtti. ABD yönetiminin Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell, İsrail ve Filistin Yönetiminin dolaylı görüşmelerin başlatılmasını kabul ettiklerini açıklamıştı. Müzakerelerin ne zaman başlayacağı konusunda bir netlik yok.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

11.03.2010


 

Ezher Şeyhi Muhammed Tantavî vefat etti

Mısır’ın ünlü El Ezher Üniversitesinin Şeyhi Muhammed Tantavî’nin Suudi Arabistan ziyareti sırasında hayatını kaybettiği bildirildi. Mısır’ın resmî haber ajansı, 81 yaşındaki İslam âliminin kalp krizinden öldüğünü duyurdu.

MIsIr’In en yüksek dinî otoritesi El Ezher Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi, Suudi Arabistan ziyareti sırasında kalp krizinden öldü. El Cezire televizyonu, 81 yaşındaki Tantavi’nin dinî bir tören için geldiği Suudi Arabistan’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiğini duyurdu. Tantavi, ılımlı görüşleriyle dikkat çekiyordu.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

11.03.2010


 

ÇABALAR BOŞA GİDECEK

Fİlİstİn Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, İsrail İçişleri Bakanlığının bu kararını, ABD yönetiminin barış çabalarını başlamadan durduracak “tehlikeli” bir karar olarak değerlendirdi.

“İsrail hükümetinin barış müzakerelerini ve barışı istemediği açık” diye konuşan Ebu Rudeyna, Amerikan yönetiminden bu tür provokasyonlara karşı etkili bir cevap vermesini, barış sürecini bozan İsrail’in bu tür faaliyetlerini durdurma yolunda etkin ve gerçek bir tavır takınmasını da istedi. İsrail’deki Şimdi Barış, İr Amim (Halkların Şehri) gibi sivil toplum örgütleri de Doğu Kudüs sınırları içinde kalan Yahudi mahallesinin genişletilmesi kararını kınadılar.

11.03.2010


 

BİDEN: GÜVENİ BALTALAR

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de İsrail’i kınadı. Orta Doğu turu kapsamında İsrail’i de ziyaret eden Biden, “Kesinlikle, şu anda ihtiyaç duyduğumuz güveni baltalayacak türde bir adımdır ve İsrail’de yaptığım yapıcı görüşmelere ters düşmektedir” dedi.

Biden, İsrail ve Filistinlilerin müzakereleri zorlaştıracak değil, destekleyecek bir atmosfer oluşturmaları gerektiğini de söyledi.

11.03.2010


 

ABD’DEN KINAMA GELDİ

ABD, İsrail İçişleri Bakanlığının, Doğu Kudüs sınırları içindeki bir Yahudi mahallesinde 1600 yeni konutun yapımına onay vermesini kınadı.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, ABD Başkanı Barack Obama’nın yerleşim yerleri hakkındaki tavrının gerek İsrail gerekse Filistinliler tarafından bilindiğini de kaydetti.

11.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl