11 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bu toprağın değerlerine sahip çıkmalıyız

ÜMRANİYE Belediyesi ve Klâsik Türk Sanatları Vakfı işbirliğiyle düzenlenen ‘Bir İstanbul Sanatı: Hüsn-ü Hat’ konulu seminerde konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, ‘bu san'atlara sahip çıkmak hepimizin görevi’ dedi.

Klâsik Türk Sanatları Vakfı’nın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘15 Sergi 15 Seminer’ programının ikincisi Ümraniye Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. ‘Hüsn-ü Hat Sergisi’ ve ‘Bir İstanbul Sanatı: Hüsn-ü Hat Semineri’ faaliyeti Cemil Meriç Kültür ve Eğitim Merkezi’nde yapıldı.

BAŞKAN CAN: ‘BU SAN'ATLARA

SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN GÖREVİ’

Program, Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde, Hüsn-ü hat san'atına ait örneklerin sergilenmesi ile başladı. Başkan Hasan Can, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ve konuklar sergiyi birlikte gezdiler. Seminerin açılış konuşması yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, ‘Kur’ân-ı Kerim Mekke’de nazil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı’ özdeyişiyle, İstanbul’daki hat san'atının kıymetinin vurgulandığını söyledi. Resim san'atının İslâm coğrafyasında meşruiyeti tartışılması dolayısıyla hat ve tezhip san'atının hızla geliştiğini ifade eden başkan Can, sözlerine şöyle devam etti: “Kültüre hep ayrı bir değer verdik. Bu nedenle Ümraniye’nin fizikî yapılarıyla olduğu kadar kültür san'at ve sosyal aktiviteleriyle de adına yakışır bir noktaya gelmesi için çabaladık. Gerek yaptırdığımız kültür merkezleri ve buralardaki etkinlikler ve gerekse hikâye, resim ve şiir alanında düzenlediğimiz yarışmalarla ilçemizi bir kültür-san'at merkezi haline getirdik. Bugün Klâsik Türk Sanatları Vakfı, ile birlikte bir sergi ve seminer düzenledik. Çok kıymetli eserleri sergiledik. Bizce bu san'atları yaşatmak hepimizin vazifesidir. Bu toprağın değerlerine sahip çıkmak bir sorumluluk gereğidir.”

‘HAT’, KUR’ÂN-I GÜZEL YAZMA

GAYRETİYLE DOĞDU

Seminere konuşmacı olarak katılan Klâsik Türk Sanatları Vakfı Başkanı Prof. Uğur Derman, İstanbul fethedildikten sonra kültür san'at hareketlerinin buraya toplandığını hatırlatarak, hat san'atının bir İstanbul san'atı olduğunun altını çizdi. Derman, özetle şunları söyledi: “Bu san'atın aslı Arap harflerdir. Önce okuma yazma, sonra da san'at vasıtası olarak kullanılmıştır. Hüsn-ü hattın doğuşu İslâm’ın kitabı Kur’ân-ı Kerim’in en güzel şekilde yazılması, tezhiple de bezenmesi gayretiyle olmuştur. San'atın esası dini konudur. Bu sonraki yıllarda insanlara garip gelmiştir. Halbuki bunda garipsenecek bir şey yok. Düşününki Rönesans asıllar boyunca dinî konular işlemiştir. Mesih, Meryem Ruhu’l-Kudüs vs ana konular olmuştur. Birkaç yüzyıl da böyle devam etmiştir. Dolayısıyla bizde de garip karşılanmaması icap eder.”

Diğer konuşmacısı Yard. Doç. Dr. Mehmet Memiş ise hat san'atının önemli isimlerine dair bilgi ve örnekleri konuklarla paylaştı. İstanbul’a bu san'attaki mertebeyi kazandıran ustaların tanınması gerektiğini ifade eden Memiş, 13. yüzyıldan itibaren bu alanda öne çıkan çeşitli san'atçıların biyografi ve san'at anlayışlarını ayrıntılarıyla sundu. Memiş, hat san'atının temel taşlarından olan Yakut Mustasımi ile sonraki yıllarda isimlerini duyuran Şeyh Abdullah, Ahmed Karahisari, Sami Efendi ve diğer önemli hat ve tezhip san'atçıları hakkında bilgiler verdi. 32 adet seçkin eserin yer aldığı Klâsik Türk Sanatları konulu sergi, 6 Nisan tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak.

RECEP BOZDAĞ

11.03.2010


 

Erzurum’un gravürleri sergide

Erzurum Gravürleri Sergisi açıldı. Palandöken ilçesindeki Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergi, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler tarafından açıldı.

Serginin açılışına Başkan Küçükler’in yanı sıra, çok sayıda dâvetli ve üniversite öğrencileri katıldı. Atatürk Üniversitesi ‘BAP’ projelerince kaynağı sağlanan ‘Erzurum gravürleri’ projesinde 2000’li yıllar sonrası Erzurum gravürleri san'atseverlerle buluştu. Sergide; Kongre Binası, kaleler, kuleler, tabyalar, kapılar, medreseler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, köprüler, camiler, türbeler, kümbetler, kiliseler, Erzurum evleri, tabiî güzellikler yer alıyor. ‘Erzurum Gravürleri’ projesi için Erzurum ve ilçelerinde alan araştırmaları ve görsel kayıt gezileri yapılmış, elde edilen veriler katılımcıların sanatsal yorumları ile gravür atölyesinde ahşap, linol ve çinko plâkalara aktarılarak üç yüze yakın kalıp ve baskı üretilerek Gravürlerle Erzurum kataloğu oluşturuldu. Gravürler, proje kapsamında birçok yerde de sergilenmiş. Ayrıca, birçoğu uluslar arası ve ulusal yarışma sergilerine katılmış ve bir kısmı da ödül almış. 39 san'atçının eseriyle katıldığı sergi, Erzurum’un kurtuluşunun 92. Yılı hatırasına 92 gravürden oluşturuldu.

11.03.2010


 

Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü’nün 2.si veriliyor

ÜNLÜ yazar merhum Cengiz Aytmatov hatırasına adını yaşatmak, gelecek kuşaklara onu ve eserlerini aktarabilmek amacı ile GASAT (Girişimci Sanat, Edebiyat Ve Bilim Adamları Topluluğu) Ödül Komisyonu başkanlığınca alınan karar üzerine, her yıl “Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü” verilmesi kararı alınmıştı.

Bu doğrultuda GASAT Yönetim Kurulu tarafından alınan karar üzerine, düzenlenen ödül yönetmeliğine uygun olarak edebiyat, kültür, san'at ve eğitim alanında başarı göstermiş, ödül kurulu tarafından onaylanmış ve yılda bir kişiye verilmesi uygun görülmüştü. Bu ödülün ikincisi 26.03.2010 günü saat 17.00’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Muzaffer Göker konferans salonunda düzenlenecek olan programla Prof. Dr. Nurullah Çetin’e verilecek.

11.03.2010


 

1453’ün, 7. sayısı raflarda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’nin yeni sayısı okurla buluşuyor.

Şehir dergiciliğinin en önemli örneklerinden birisi olan dergi, geçmişten günümüze İstanbul’un güzelliklerini anlatma çabasının bir ürünü olarak ortaya çıkmış. Akademik bir ciddiyet ve herkesi kucaklayan dille kaleme alınan derginin 7. sayısı, birbirinden ilginç dosyalarla okurlarına “merhaba” diyor. Halit Refiğ’in hatırasına özel olarak hazırlanan “Halit Refiğ’in İstanbul’u” dosyasında, usta yönetmenin filmlerindeki “İstanbul” uzun uzun anlatılıyor.

11.03.2010


 

KOŞYAB’da yeni yönetim

Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliğinde (KOŞYAB) devir teslim töreni yaşandı.

Türkiye Kamu-Sen Kocaeli İl Temsilciliği’nde gerçekleştirilen toplantıda yapılan seçim sonucu, yeni yönetimin seçimi gerçekleştirildi. KOŞYAB’ın Başkanlığı’na Gazeteci-Yazar Alptekin Cevherli seçilirken, Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Şair–Yazar Gültekin Yazıcı ile Şair-Yazar Serdar Arslan oy birliği ile seçildiler.

11.03.2010


 

Barla’da Diriliş Ümraniye’de

Bediüzzaman’ın Barla hayatından kesitler sunan Barla’da Diriliş oyunu Alternatif Sanat Organizasyonu ile 11-12-24-25 Mart tarihlerinde Ümraniye Cemil Meriç Kültür Merkezinde gösterimde olacak.

Proje Danışmanı Hüseyin Kurtça oyunun özellikle bu zamana kadar Bediüzzamanla tanışamamış olan veya yeterli tanıyamayan izleyeciler için buluşma tanışma ve değerlendirme noktasında çok önemli bir görev ifa edeceğini söyledi.

11.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl