25 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Netanyahu ile ‘kapalı’ görüşme

nObama, Kudüs’te yeni konut planları yüzünden ülkesiyle İsrail arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde, Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Oval Ofis’te basına kapalı olarak yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede Netanyahu ile tokalaşma görüntüsünün alınmasına dahi izin verilmedi.

Obama ile Netanyahu kapalı kapılar ardında

görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Kudüs’te yeni konut inşa etme planları yüzünden ülkesiyle İsrail arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde, Washington’da temaslarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Oval Ofis’te basına kapalı olarak yapılan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmede Obama ve Netanyahu arasında tokalaşma görüntüsünün alınmasına izin verilmedi. Beyaz Saray’dan da görüşme hakkında henüz herhangi bir açıklama gelmezken, Obama’nın Washington’ı ziyaret eden müttefik bir ülkenin başbakanı ile görüşmesinden görüntü aldırılmaması ya da açıklama yapılmamasının olağandışı olduğu yorumları yapılıyor.

Netanyahu’nun Obama ile resmî görüşmesinden sonra iki saat daha Beyaz Saray’da kaldığı, ancak bu sürede ne yaptığının bilinmediği ifade ediliyor. ABD Başbakan Yardımcısı Joe Biden’ın iki hafta önce bölgeyi ziyareti sırasında, İsrail’in Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşa edileceği açıklaması ABD’nin sert eleştirilerine neden olmuş, iki ülke ilişkilerinde ciddî kriz yaşanmıştı. Amerikalı yetkililer, İsrail’in bu adımının, ABD arabuluculuğunda İsrail ile Filistin arasında tekrar başlatılması planlanan görüşmeleri tehlikeye attığı uyarısında bulunmuştu.

ABD’nin, İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşim politikasına eleştirileri Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından da bir kez daha dile getirilmiş, ancak Netanyahu daha sonra aynı toplantıda yaptığı konuşmada, bu konuda geri adım atmayarak, “Yahudi halkı Kudüs’ü 3 bin yıl önce inşa ediyordu, bugün de inşa ediyor. Kudüs, bir yerleşim yeri değil, o bizim başkentimiz” demişti.

Konuk başbakan Netanyahu, Obama ile görüşmesinden önce de Kongrede temaslarda bulundu. Burada gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi kanattan daha sıcak sözlerle karşılandığı gözlenen Netanyahu, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Cumhuriyetçi John Boehner ve bir grup Kongre üyesiyle bir araya geldi.

Pelosi, düzenlenen üçlü basın açıklamasında, “Kongre olarak İsrail’in yanındayız. Kongre içinde İsrail konusunda tek sesle konuşuyoruz” mesajını verdi. Boehner de “Dünyanın herhangi bir yerinde İsrail’den daha güçlü bir müttefikimiz yok. Zor bir dönemde olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Başbakan Netanyahu’nun burada olmasından mutluyum, böylece açık diyalog kurabileceğiz” dedi. Gerek Pelosi gerekse Boehner, açıklamalarında İran’ın nükleer silâh sahibi olmasının engellenmesi yönündeki çabalara ve bu konuda ABD ile İsrail arasında yürütülen diyaloğun önemine işaret etti.

Netanyahu da Kongrenin her iki kanadından İsrail’e verilen destek mesajlarından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İki büyük zorlukla karşı karşıyayız. Filistinli komşularımızla barış arayışı ve İran’ın nükleer silâh geliştirmesinin engellenmesi” diye konuştu.

ARABİSTAN'DAN, NETANYAHU'YA KINAMA

Suudİ Arabistan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD ziyareti sırasında yaptığı değerlendirmeleri şiddetle kınadığını açıkladı. Suudi Arabistan Haber Ajansı (SPA)’ya demeç veren resmi bir yetkili, “İşgalci İsrail otoritesinin Başbakanı, Filistinlilerin, Arapların ve Müslümanların Kudüs-ü Şerif üzerindeki haklarını açıkça göz ardı etmektedir. Bu davranışla Filistinlilerin şer-i hakları-ki bu hakların başında işgal altındaki Kudüs-ü Şerif gelmektedir- hiçe sayılmaktadır. Bununla birlikte uluslar arası barış girişimi çabaları da baltalanmaktadır.” dedi. İsmini açıklamayan yetkili, “Garip ve dehşetli olan da, İsrail Başbakanı’nın bu açıklamaları yapmak için ABD ziyaretini fırsat olarak kullanmasıdır. Aynı yetkili, ABD Başkan Yardımcısı’nın son İsrail ziyareti sırasında daha fazla kanun dışı yerleşim birimlerinin inşasını ilân eden kasıtlı bir açıklama yapmıştı.” ifadelerini kullandı. Haberde, Suudi Arabistan’ın uluslar arası toplumu, “İsrail’in tek taraflı, sert ve barış girişimlerine direnen siyaseti karşısında sorumlu davranmaya dâvet ettiği” kaydedildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

25.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Macaristan’dan örnek tavır

  Netanyahu ile ‘kapalı’ görüşme

  İNGİLTERE'DEN, VATANDAŞLARINA PASAPORTLARDA 'İSRAİL' UYARISI

  Ladin ailesi sığınacak ülke arıyor

  Sırbistan’ın Kosova düşmanlığı sürüyor

  Sarkozy reformlara devam edecek

  Bağdat’ta 5 asker öldü

  ABD ve Rusya Prag'da nükleer anlaşma imzalayacak

  3 Guantanamo tutsağı Gürcistan’a gönderildi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl