25 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

TOKAT, HÜRRİYET VE DEMOKRASİ MESAJI VERDİ

Risale-i Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Tokat Temsilciliği tarafından 'Demokrasi ve İnsan Hakları’ konulu olarak tertip edilen konferansta Bediüzzaman Said Nursî’nin hürriyet ve demokrasi anlayışı anlatıldı.

RİSALE-İ Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Tokat Temsilciliği tarafından tertip edilen, Risale-i Nur Enstitüsü’nün organize ettiği Bediüzzaman Haftası (23-30 Mart) faaliyetleri çerçevesinde ülke genelinde düzenlenen konferans, panel, seminerlerden biri de 20 Mart 2010 Cumartesi günü Kültür Sarayı salonunda gerçekleştirildi. Sunuculuğunu eğitimci Ahmet Bozkurt’un yaptığı program, Ali Paşa Camii İmam-Hatibi Halit Sert’in Kur'ân tilâvetiyle başladı. Emekli Kur’ân Kursları Müdürü Ömer Demir’in yaptığı açış konuşmasında; hafta boyunca Türkiye genelinde ‘Demokrasi ve İnsan Hakları’ konulu konferanslar verileceği, seminerlerle birlikte paneller yapıldığını ve yapılacağını söyledi. Demir ayrıca, Bediüzzaman Said Nursî’nin en büyük düşmanımız olan cehalet, zaruret ve ihtilâfın; san'at, marifet ve ittifak silâhıyla kaldırılacağını vurguladığını da ifade etti.

Şair Ferhat Erdönmez kendi yazdığı “Ümitvar Olunuz” adlı şiirinin sunumu salondaki dinleyicileri coşturdu.

Daha sonra kürsüye gelen eğitimci yazar Nejdet Pehlivan, hürriyetin tarifini yaptıktan sonra Bediüzzaman’ın hürriyet anlayışını izah etti. Bediüzzaman Said Nursî’nin daha 1908’lerde meşrûtiyete, hürriyetçi demokrasiye sahip çıktığını anlatan Pehlivan, Bediüzzüman’ın doğudaki aşiretlere telgraflar çekerek, gerçek meşrûtiyetin İslâm’da bulunduğunu beyan ettiğini hatırlattı. Pehlivan, Bediüzzaman’ın hürriyeti tanımlarken ‘Hürriyet; insanın ne kendine ne de başkasına zarar vermeden yaptığı serbestçe haraketler’ mânâsında anladığını ifade ederek, demokrasi kültüründen de genişçe bahsederek, herkesin kendi alanında demokrat olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Asr-ı Saadetten ve Hz. Ömer’den örneklerle bahsederek devlet yöneticisinin nasıl olması gerektiğine dikkat çeken Pehlivan, dört halifenin seçimle işbaşına geldiğini, demokrasinin sadece devlette değil, aile ve aile fertleri arasında da hâkim olması icap ettiğini söyledi. Nejdet Pehlivan, Peygamberimizin (asm) Veda Hutbesi’nin İnsan Hakları Bildirgesine kaynaklık ettiğini de sözlerine ekledi.

Konferans sonrası Muhammed Sevinç yönetimindeki ilâhî korosunun söylediği ilâhiler salondaki dinleyicileri duygulandırırken, “Risâle-i Nur Bilgi Yarışması” neticesi münasebetiyle üniversite düzeyinde Kadir Teksoy, Züleyha Sağlam, Melih Zengin, Gülhan Güçlü; lise düzeyinde de Onur Çağman, Selim Erdoğan ve Habil Yavuz’a ödülleri verildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

25.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  TOKAT, HÜRRİYET VE DEMOKRASİ MESAJI VERDİ

  Solgun karelerden “Bir Hürriyet Türküsü” albümüne

  Çocuklara çevre tiyatrosu Carousel’de

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl