25 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Öğretmen ve imamdan örnek çalışma

Van’In Satibey Köyünde görevli imam ve öğretmen, kendi imkânlarıyla temin ettikleri kitapları kapı kapı dolaşarak dağıtıyor.

Van merkeze bağlı Satibey Köyünde görev yapan imam Müşerref Halak ile Satibey İlköğretim Okulu öğretmeni Musa Özen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından başlatılan ‘’Türkiye Okuyor’’ kampanyası kapsamında köy halkına okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla proje geliştirdi. İmam Halak ile öğretmen Özen, kendilerine ait kitaplar ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan temin ettikleri toplam 300 kitabı ev ev gezerek köy halkına dağıttı. Öğretmen Musa Özen, imam Müşerref Halak’la birlikte bütün köy halkına kitap dağıttıklarını, her vatandaşa kendi seviyesine uygun kitap verdiklerini söyledi. Köydeki yaşlıların çoğunun 40-50 yıl önce okulda okudukları kitap dışında hiçbir kitapla tanışmadığını bildiren Özen, ‘’İlk etapta biraz zorluk çektik ancak kitap okuma alışkanlığı giderek yerleşmeye başladı. Şimdi bizden yeni kitaplar istiyorlar’’ dedi. Kitapların okunup okunmadığını kontrol etmek için Halak ile her gün bir eve çay içme bahanesiyle gittiklerini ifade eden Özen, ‘’Kampanya kapsamında en fazla kitap okuyana sürpriz ödüllerimiz olacak. Okuma yazma bilmeyenlere de okuma yazma öğretiyoruz. 60 haneli köyde 6 kişi okuma yazma bilmiyor. Bu kişileri de kısa sürede okur yazar hale getireceğiz. Bu kampanya kapsamında köydeki vatandaşlarımız kendilerini daha rahat ifade etmeye başladı’’ diye konuştu.

‘İSLÂM DİNİ OKUMAYA ÖNEM VERİR’

Müşerref Halak da İslâm dininin okumaya önem verdiğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Bu doğrultuda cami dışında, köydeki vatandaşlara yararlı olabilmek için öğretmen arkadaşımla böyle bir çalışma yaptık. Köyde kitap okuma seferberliği başlattık. Vatandaşlara dinimizin okumaya verdiği önemi anlattık. Bu konuda başarılı olduğumuza eminim. Çünkü herkes projeye ilgi gösterdi.’’ Halak, öğretmen Özen ile köyde çevre temizliği ve aile planlaması gibi konularda da benzer projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi. Köy muhtarı Ferzende Enginyürek ise öğretmen Musa Özen ile imam Müşerref Halak’ın bu köyde görev yapmasından dolayı şanslı olduklarını kaydederek, ‘’İkisi de burada görev yapmaya başladığından itibaren güzel değişiklikler oldu. Köyde hayatı boyunca kitap okumayanlar bile kitap okumaya başladı. Köy halkı adına öğretmen ve imamımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.

25.03.2010


 

Karayolunda ‘inek’ tehlikesi

Çanakkale-Çan karayolunda başıboş gezen inekler sürücülere tehlikeli anlar yaşatıyor. Çanakkale- Çan yolunda sık sık bu olayların yaşandığını belirten sürücüler, bu duruma tepki göstererek, “Her gün bu yolu kullanıyoruz.

70 kilometrelik yolda belirli yerlerde aniden yola çıkan inekler yüzünden facianın eşiğinden dönüyoruz. Bazen inekler yolun ortasına oturup kalkmıyor. Aracı yolun ortasında durdurup aşağı inip inekleri yoldan çıkarmak için çaba sarf ediyoruz. Çoban mıyız, şoför müyüz anlamış değiliz. Son olarak 30. kilometrede yolun ortasında oturup kalkmak istemeyen inekleri güçlükle bulundukları yerden kaldırabildik. Yetkilileri göreve dâvet ediyoruz” dedi.

25.03.2010


 

Vali de bizim gibi birisiymiş

Adana’nIn Kozan ilçesine bağlı dağ köyü Kalkamuç’ta kadınlar Cumhuriyet tarihinde ilk kez köylerine gelen valiyi görmek için 3 saat yağmur altında beklediler. Valiyi gören kadınlar, ilk kez vali gördükleri için çok mutlu olduklarını söylediler.

Adana Valisi İlhan Atış, geçtiğimiz günlerde Adana’nın Kozan ilçesine bağlı dağ köylerini ziyaret etti. Kalkamuç sakinleri ise yağmura ve soğuk havaya rağmen valiyi görmek için okulun bahçesini doldurdular. 87 yılda ilk kez bir vali geleceği için genç-ihtiyar, erkek-kadın herkes okulun bahçesine geldi. Bazı engelli vatandaşlar bile yağmura rağmen ilk kez vali görmek için okulun bahçesinde yerini aldılar. Vali Atış’ı en çok görmek isteyenler ise köyün kadınları oldu. Kadınlar yağmura rağmen ayaklarında terliklerle çamurlu yollara bata çıka okul bahçesini doldurdular. Vali Atış, yollar bozuk olduğu için biraz gecikmeli gelince köylüler yağmura tutuldu. Bu sebeple köylüler okulun bahçesinde odun yakarak vali gelene kadar ısınmaya çalıştılar. Özellikle yaşlı ve çocuklar ateş başında toplanarak kendini soğuktan korumaya çalıştılar. Valiyi bekleyen 75 yaşındaki Elif Umar, “3 saat bekledik, vali ondan sonra geldi. 75 yıllık hayatımda ilk kez vali görüyorum. Onu görmek için beklerken çok üşüdüm, ama onu görünce çok mutlu oldum. Valinin gelişi köyümüze hayırlı uğurlu olsun” dedi. 82 yaşındaki Eşe Başarı ise çok üşüdüğünü belirterek, “Hayatımda ilk kez vali gördüm. Daha önce köyümüze hiç vali gelmemişti. O da bizim gibi birisiymiş” diye konuştu. Vali Atış, önce Kalkumaç Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri ile uzun uzun sohbet etti. Ardından dışarı çıkan Atış, köylü kadınlarla tek tek ilgilenip onlarla sohbet etti. Atış, bir bebeği kucağına alarak sevdi. Vali, kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Köylü kadınlar Atış’a ceviz hediye ettiler.

25.03.2010


 

SBS’ye başvurular yarın sona eriyor

lköğretİm 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) başvurular 26 Mart Cuma günü sona erecek. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’na (PBYS) başvuru işlemleri ise 2 Nisan’a kadar yapılabilecek.

Kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacak başvuru için 10 TL sınav ücretinin e-başvuru kılavuzunda belirtilen bankalardan birisine öğrencinin T.C. Kimlik numarası ile yatırılmış olması yeterli olacak. İlköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri PYBS’ye başvurmaları halinde ayrıca bir sınava girmeyecek, SBS sonuçlarına göre PYBS puanı hesaplanacak. PYBS için başvuru yapacak öğrencilerin başvurularını, okul müdürlüğü elektronik ortamda onaylayarak başvuru belgesinin aslını okulda saklayacak, bir örneğini öğrencinin velisine imza karşılığı verecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, SBS için 24 Mayıs, PYBS 5,9,10 ve 11’inci sınıflar için 20 Nisan tarihlerinde, ‘’http://www.meb.gov.tr’’ veya ‘’http://oges.meb.gov.tr’’ adreslerinden okul müdürlükleri tarafından kesinlikle renkli alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. 2010 yılı PYBS 5, 9, 10 ve 11’inci sınıflar için 2 Mayıs Pazar günü, SBS ve PYBS 8’inci sınıflar için 5 Haziran Cumartesi günü, 7’nci sınıflar için 6 Haziran Pazar günü, 6’ncı sınıflar için ise 12 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınavlar, yurt içi ve yurt dışı sınav yerlerinde Türkiye saatiyle 10.00’da merkezi sistemle aynı anda gerçekleştirilecek.

POLİS KOLEJİNE BAŞVURULAR

Polİs Koleji için başvuru şartlarını taşıyan öğrenciler ise 26 Mart’a kadar ‘’http://www.meb. gov.tr’’, ‘’http://oges.meb.gov. tr’’ ile ‘’https://e-okul.meb. gov.tr’’ adreslerinde açılacak olan başvuru ekranından öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından başvuruda bulunacak. Bu öğrenciler SBS’ye girmek zorunda oldukları için SBS başvuru döneminde sınav ücretini yatıracak, bunun dışında bir ücret ödemeyecek. Polis Koleji başvuruları okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak.

25.03.2010


 

Engellilerin artık dikili bir ağacı var

BağcIlar Belediyesi’nin Marmara Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Engellilerin Sosyal Hayata Katılımı Projesi kapsamında engelli öğrencilerle üniversite öğrencileri birlikte ağaç dikti.

Orman Haftası dolayısıyla Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde gerçekleştirilen ağaç dikme programına Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’nden 30 öğrenci ile Bağcılar’dan zihinsel engelli 30 genç katıldı. Her bir üniversite öğrencisinin bir engelli ile ilgilendiği programda, her engelli adına bir çınar ağacı dikildi. Duygusal anların yaşandığı programda bazı engellilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Bağcılar Belediyesi Zihinsel Engelliler Koordinasyon Birimi tarafından gerçekleştirilen programda zihinsel engelliler güzel bir gün geçirdi.

25.03.2010


 

Toplumun, sağlıklı gıda bilgisine ihtiyacı var

Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu tarafından gerçekleştirilen “Helal ve Sağlıklı Beslenme Paneli”ne katılan dinleyicilerin panelistlere çok soru sormasınnın, toplumun helâl ve sağlıklı gıdayla ilgili bilgiye ne denli ihtiyaç duyduğunun göstergesi olduğunu gösterdi.

Çamlıca Çevre Ahlâk ve Kültür Derneği’nin Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu’yla birlikte tertip ettiği panel, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panelin yöneticiliğini Helâl ve Sağlıklı Gıda Platformu Sözcüsü, Vet. Hek. Erhan Bağ ve TÜ-MER Gıda Komitesi Başkanı Vet. Hek. Muhammed Efe yaptı. Panelde, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker “Helal Gıda”; Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Bayıroğlu “Doğal Yaşam”; 19. Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alişarlı “Gıda Güvenliği”; Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Öztürk “Beslenme Hastalıkları” ve Uzman Diyetisyen Aydın Kırış “Sağlıklı Beslenme” başlıklı bildirileriyle katılımcılara hitap etti. Yaklaşık 800 kişilik salon tamamen doldu ve 200 den fazla katılımcı da ayakta programı takip etti. Konuklar tarafından tebliğcilere 700’ün üzerinde yazılı soru yöneltilmesi ilginin ve ihtiyacın boyutlarını gösterdi. Helâl ve Sağlıklı Gıda Platformu sözcülerinden Vet. Hek. Muhammet Efe, sorularının tamamının www.vefader.org ve yakında aktif olacak www.helalvesaglikli.com ile www.helaldogal.com sitelerinden uzmanlar tarafından cevaplanacağını söyledi.

25.03.2010


 

Tapusuz köy

İzmİr’İn Tire ilçesine bağlı Dibekçiler Köyü sakinleri, kadastronun tespitine itiraz etmeyince tapularından oldu.

İlçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan 80 haneli Dibekçiler Köyü’nün yüzde 94’ü, 2007 yılındaki kadastro çalışmasıyla orman arazisi olarak belirlendi. Tapuları ellerinden alınan köy halkının bir anda evsiz ve yurtsuz kaldığını ifade eden Dibekçiler Köyü Muhtarı Adem Gökoğlu, evlerinin yanı sıra tarlaları ve bahçelerinin de orman arazisi kapsamına alındığını, bu sebeple mağdur duruma düştüklerini söyledi. İçinde oturdukları evlerinin bile kendilerine ait olmadığını anlatan Gökoğlu, ‘’Köyümüze gelen kadastro memurları, alınan kararlara 10 yıl boyunca itiraz etme hakkımızın bulunduğunu söylediler, ancak itiraz edersek, çıkacak 2B yasasından faydalanamayacağımızı da söyleyince itiraz edemedik, çünkü öyle bir durum olursa, az sayıda köylümüzün elinde kalan az miktardaki arazi tapularının da iptal edileceği endişesini taşıdık’’ dedi. Yaşadıkları sıkıntılı durumdan kurtulmak için bugüne kadar çeşitli yerlere başvurduklarını, ancak başvurdukları yerlerin kendilerini hep başka kurumlara yönlendirdiğini anlatan Gökoğlu, dertlerine çare bulmak için resmî muhatap bulamadıklarından yakındı.

25.03.2010


 

Siirt-Batman karayolu yargıya taşındı

Sİİrt Barosu, yapımı devam eden Siirt-Batman kara yolunu standartlara uygun olarak yapılmadığı gerekçesiyle yargıya taşıdı.

Baro Başkanı M. Ali Özel, yetkililer ve yüklenici firma hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. M. Ali Özel yaptığı açıklamada, Tabipler Odası ve Şoförler ve Otomobilciler Odası ile birlikte suç duyurusu yaptıklarını belirtti. Av. Özel, “Bu yol standartların altındadır. Çift şeritli bu yolda, ölümlü ve maddî hasarlı birçok kazalar meydana gelmektedir. Bugüne kadar onlarca hemşehrimiz meydana gelen trafik kazalarında yaşamını yitirdi, bir o kadarı hatta daha fazlası da yaralandı. Bu sebeple ilimizdeki bazı dernek odalarıyla birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü ve 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında yol güvenliğini tehlikeye atma, görevi ihmal; yüklenici firma hakkında da TCK 236 maddesi gereği edimin ifasına fesat karıştırma gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduk” dedi.

25.03.2010


 

Kocaeli’ne gençlik merkezi

Kocaelİ Gençlik ve Spor İl Müdürü Kenan Malkoç’un, 22 yıl önce yurt dışı görevi sırasında Strazburg ve Köln’de inceleyerek Türkiye’de de yapılması için hayalini kurduğu uluslar arası gençlik merkezinin üçüncüsü görev yaptığı ilde inşa edilecek.

Bünyesinde 270 kişilik konferans salonu, 76 yataklı suit odalar, 4 yıldız otel konforunda misafirhanesi, iş atölyeleri, spor salonları ve restoranların yer alacağı tesisin inşaatına İzmit’in Körfez Mahallesi’nde Hasan Gemici Spor Salonu’nun yanındaki arsada başlandı. Uluslar arası gençlik merkezinin 14 ayda tamamlanması ve 4 milyon TL’ye mal olması planlandı. İşletme maliyeti yıllık 4,5-5 milyon TL olarak hesaplanan tesiste görev yapacak 25 uzman personelin eğitimlerinin İsviçre, Fransa (Strazburg), Ankara ve İstanbul’da devam ettiği bildirildi. Kenan Malkoç, “Bu benim 22-23 yıl önce oluşturduğum bir hayaldi, gerçekleşiyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

25.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl