28 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Gazze’de tansiyon yükseliyor

Gazze’de faaliyet gösteren gruplarla İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda ikisi İsrail askeri 4 kişi öldü.

İsrail kabinesinin güvercin Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze’deki bütün faaliyetlerden Hamas’ı sorumlu tutacaklarını belirterek, son olayların Hamas’ın Gazze üzerindeki gücünü kaybetmeye başlamış olabileceğini gösterdiğini söyledi. Aralık 2008’de başlayan 22 günlük Gazze saldırısından sonraki en büyük çatışma olarak adlandırılan son olayların, İsrail’in Doğu Kudüs’teki yeni yerleşim birimleri ve Dubai cinayetiyle uluslar arası kamuoyunun baskısı altında kaldığı bir sırada gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Uzmanlar, İsrail’in Gazze’den yükselen tansiyonu kullanarak hem üzerine yoğunlaşan baskıları bertaraf edebileceğini ve hem de Doğu Kudüs’teki Yahudileştirme faaliyetlerini kolaylıkla gerçekleştirebileceğini belirtiyor. İsrail, son olayların, Gazzeli bazı grupların İsrail’in ördüğü güvenlik tellerinin dibine patlayıcı yerleştirdiklerinin tesbit edildiğinin anlaşılması üzerine başladığını öne sürüyor. Gelişme üzerine İsrail tanklarının Gazze’ye girmesi üzerine çıkan çatışmada iki İsrail askeri ile birlikte iki Gazzeli direnişçinin öldüğü belirtiliyor. Çatışmalarda biri ağır iki İsrail askerinin de yaralandığı açıklandı.

Filistin kaynakları İsrail tankları ve zırhlı araçlarının çatışmalardan sonra Gazze Şeridi’ne geçerek Han Yunus şehrindeki bazı noktalara ateş ettiklerini ifade etti. Çatışmalara Hamas ile birlikte El Fetih’e bağlı Aksa Tugayları, İslami Cihad ve Halk Direniş Komitesi’ne bağlı grupların da katıldığı belirtiliyor. İki İsrail askerinin öldürülmesi üzerine Hamaslı milletvekili Muşir el Masri önderliğinde sokağa çıkan Hamas taraftarlarının kutlama gösterileri yaptığı ifade ediliyor. 22 günlük Gazze Savaşı sırasında bin 400’den fazla Filistinli vefat ederken, 5 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Savaş sonrası bir rapor hazırlayan BM, İsrail’in bölgede savaş suçu işlediğini duyurmuştu.

Mart ayı başında Ortadoğu’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail ve Filistin arasında gayri resmî görüşmeleri başlatmayı amaçlamış, ancak ziyaretle aynı anda İsrail Doğu Kudüs’te bin 600 konutluk yeni bir projeyi onayladığını duyurmuştu. Bunun üzerine ABD ve İsrail arasında kriz baş göstermiş, ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında gerçekleşen iki görüşmenin gerilimli geçtiği öne sürülmüştü.

Aynı şekilde Dubai’de üst düzey bir Hamas yetkilisini öldüren ölüm timinin İngiliz pasaportlarını kullanması İngiltere-İsrail diplomatik gerilimine sahne olmuş, Londra bir İsrailli diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.

ASKERLER BÖLGEYİ TERK ETTİ

İSRAİL askerlerinin, şiddetli çatışmaların olduğu Gazze Şeridi’nden ayrıldığı bildirildi. İsrail ordu sözcüsü, “askerlerin çekilmeden önce saldırılar için kullanılan altyapıları buldozerlerle yerlebir ettiğini” söyledi.

AMR MUSA: İSRAİL KONUTLARDAN VAZGEÇSİN

ARAP Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, müzakere istiyorsa İsrail’in, bin 600 yeni konut inşaatından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Musa, ‘’Arapların tavrı çok açık: (İsrail ile) müzakereler yerleşim birimi inşasının, başta da Doğu Kudüs’te bin 600 yeni konut inşaatının durdurulmasına bağlı’’ dedi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Genel Sekreter, Arap zirvesinde İsrail ile Filistinlilerin dolaylı müzakerelerine ilişkin Arap liderlerin tavrı ile ilgili bir karar alınacağını da sözlerine ekledi.

28.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze’de tansiyon yükseliyor

  Hamas’tan çağrı:KUDÜS’Ü KURTARIN

  Çifte saldırının bilânçosu: 57 ölü

  Irak’ta seçimlerin galibi resmen Allavi

  BM: SEÇİMLER İNANILIR

  AMERİKA MEMNUN

  Alman siyasetçi camileri gezdi

  Rus Kültür Bakanı: Stalin’in portresi hiçbir yere asılamaz

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl