28 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Turizmden 129 milyar dolar geldi

KÜltür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, turizmin son 10 yılda ülke ekonomisine katkısının 129 milyar doları bulduğunu bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adana Valiliği tarafından gerçekleştirilen “Adana Turizm Arama Konferansları” programına katılan Müsteşar Yılmaz, Türkiye’nin uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi için en önemli sektörlerden birinin turizm olacağını söyledi. “Turizm geleceğimizdir veya geleceğimiz turizmdedir” diyen Yılmaz, Türkiye’nin turizmde sahip olduğu rekabet alanlarının ve gelişme potansiyelinin başka hiçbir sektörde olmadığı kadar güçlü olduğunu vurguladı. 2009’da hem küresel ekonomik hem de salgın hastalık krizinin ardından dünyada turizmin yüzde 4 gerilediğini hatırlatan Müsteşar, “Türkiye’de sayı bakımından turist sayısı yüzde 3 artarak 27 milyonun üzerine çıkmış. Gelirimizde ise yüzde 3 civarında bir gerileme olmuştur. Bu da kişilerin daha ucuz, daha yakın ve daha az süreli tatil yapmalarından kaynaklanmıştır. Ancak Türkiye 27 milyon turist sayısıyla dünyada 7’nci sırada ve ilk 10 arasındadır. Yani bizim rakip olacağımız rekabet ettiğimiz hiçbir ülke turist sayısını yüzde 3 artırmamıştır. Bırakın yüzde 3’e ulaşmayı sıfırın üzerine çıkan başka ülke yoktur. Bu da göstermektedir ki Türkiye bulunmaz bir avantaja ve imkânlara sahiptir. Turizm sektörünün önemi ve yerinin anlaşılması bakımından 2009 dikkat çekici bir yıl olmuştur “ diye konuştu. Dış ticaret açığının finanse edilmesinde en büyük kaynakların başında gelen turizmin son 10 yılda ülke ekonomisine katkısının 129 milyar doları bulduğunu aktaran Yılmaz şunları söyledi: “Yine bu zaman dilimi içinde dış ticaret açığının yüzde 36’sı turizm gelirlerinden karşılanmıştır. Büyüme hızının giderek arttığı ülkemizde, turizm sektörünün ekonomideki payının katlanarak artıyor.”

KOMŞU ÜLKELERİN KATKISI ARTTI

YILIN ilk 2 ayında Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artışta komşu ülkelerin katkısı dikkat çekiyor. Hey Travel Trends’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı yılın ilk 2 ayında yüzde 6,85 oranında artışla 1 milyon 763 bin 822 kişiye ulaşırken, artışta özellikle İran, Bulgaristan, Gürcistan, Rusya gibi komşu ve çevre ülkelerin katkısı gözleniyor. Geçtiğimiz yıllarda ilk 5 ülke arasında yer almayan İran, hızlı çıkış göstererek yüzde 11,37’lik payla Almanya’dan sonra Türkiye’ye turist gönderen ikinci ülke oldu. Hey Travel Trends Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Bektaş, komşu ülkelerle, ticarî anlamda ve vizelerin kalkmasıyla başlayan dost ilişkilerin sektör açısından meyvesini verdiğine işaret ederek, ‘’Kültürel anlamda da birbirimize çok benzediğimiz için, komşularımız seyahatlerinde bizi tercih ediyorlar’’ dedi. Bu ülkelerden seyahat edenlerin, Avrupa’ya gideceklerse mutlaka Türkiye’ye uğradığını ve 1-2 gün konakladığını kaydeden Bektaş, Mart ayı verileri açıklandığında Türkiye’ye komşu ülkelerden gelen turist sayısının çok arttığının görebileceğini belirtti.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

28.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Turizmden 129 milyar dolar geldi

  EN PAHALI PASAPORT TÜRKİYE'DE

  TİMAŞ AVM'DE, KARGAŞASIZ İZDİHAM

  THY yaz tarifesine başlıyor

  Çağrı, 20'nci şubesini Haznedar'da açtı

  ABD’de 4 bankaya daha el konuldu

  Dubai World’e destek piyasaları canlandırdı

  Demirçelik sektörü: Fon vergisi kaldırılsın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl