28 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Mesir, 470’inci kez saçılacak

MANİSA'DA Sultan Camii külliyelerinden halka 470. kez saçılacak olan mesir macunları, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’nin Gıda Çarşısı’nda bulunan imalathanesinde dualarla paketlendi.

Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, dernek imalathanesinde mesir macunlarının yapımını ve ambalajlanmasını izledi. 3 ton mesir macunu, bu yıl 470. kez Sultan Camii külliyelerinden halka saçılacak. Vali Güvenç, Belediye Başkanı Ergün ve dernek başkanı Tanık’ın katıldığı duayı, İl Müftü Vekili Hasan Çakıroğlu okudu. Duanın ardından, mesir macununun yapımı, kesimi ve ambalajlanmasına kadar geçen aşamalar hakkında, imalathane çalışanlarından bilgi alındı. Mesir Festivali’nde artık sona gelindiğini söyleyen Ergün, bugün yapılacak dağıtım törenine herkesi dâvet etti. Ergün, “470 yıldır süren geleneği bir kez daha coşku ile yaşayacağız. Artık festivalin sonuna yaklaştık. Pazar günü hayırlısı ile okunmuş şifalı mesir macunlarını saçacağız. Bu yıl hep birlikte mesir macunlarının okunması törenine de katıldık ve geleneğimizi yerine getirdik. Heyecanla festivalin saçım gününü bekliyoruz” dedi.

28.03.2010


 

Edirne’de selin yol açtığı zararlar telâfi edilecek

EDİRNE'DE yaşanan su taşkınların yol açtığı zararların telâfi edilmesi için çalışmalara başlandı. Bölgenin aldığı aşırı yağış sonucunda nehirlerin taşması sonucu sular altında kalan alanların temizlenmesi ve patlayan seddelerin onarılması için hükümet harekete geçti. Bunun için Pazartesi günü ihaleye yapılacak.

İhale sürecinin tamamlanmasının ardından çalışmalara başlanacak. Bu yıl yaşanan selden etkilenen tarım arazilerinin çeltik ekim dönemine kadar temizlenmesi hedefleniyor.

28.03.2010


 

Dâvetli oldukları toplantıya başörtüsü dolayısıyla giremediler

BİR ilâç firmasının beslenme üzerine düzenlediği toplantıya katılmak üzere Edirne’ye gelen bayan doktorlar başörtüsü dolayısıyla içeri alınmadı.

Toplantı Trakya Üniversitesi Balkan Kampüsü içerisinde bulunan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Özel bir ilâç firması tarafından dâvet edilen doktorlar toplantıya katılmak üzere Edirne’ye geldi. Balkan Kongre Merkezi’ne giden bayan doktor grubu, salona girmeye çalıştığı sırada güvenlik görevlilerinin engeli ile karşılaştı. Sebebini sorduklarında kendilerine ‘dekanlığın bir emri’ olduğunu ve bu sebeple içeri alınamayacakları cevabı verildi. Konuyla ilgili bir yetkili ile görüşme talebini ileten bayan doktorlar, herhangi bir yetkili ile görüşemeyince toplantıya katılamadan üniversiteden ayrıldı.

28.03.2010


 

Modern seraya geçti, 6 kat fazla ürün aldı

MERSİN'İN Bozyazı ilçesinde topraksız kültürle yerden ısıtmalı modern serada üretim yapan öncü bir çiftçi, bir dönümde 6 kat daha fazla ürün almayı başardı.

Bozyazılı çiftçi Mustafa Toprak, bölgede tek olarak topraksız kültürde domates yetiştiriciliği yaptığını belirterek, “Mersin-Antalya arısında yerden ısıtmalı ve topraksız kültürde domates yetiştiriciliği yalnızca bu seramızda yapılıyor. 4 dönümlük bu sera için 800 bin TL harcadık. Bu yıl ürün hasadından beklentimiz ise 450 bin TL civarındadır” dedi. Bu tür seralarda yetişen domatesin hem kaliteli hem de veriminin yüksek olduğunu ifade eden Toprak, “Normal bir seradan yani klasik tarzda bilinen seralardan dönümde alınabilecek üretim miktarı ortalama 5-6 ton civarındadır. Oysa modern bir serada dönümde 30 ton ürün almak çokta şaşırtıcı değil. Ben böyle bir sera sahibi olarak, üreticilerimize imkanları ölçüsünde modern serada üretim yapmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

28.03.2010


 

Yarısı dilsiz, yarısı sağır köy

KARS'IN Susuz ilçesine bağlı 60 haneli Küçük Çatak köyündeki 30 hanede sağır ve dilsiz yaşarken, her 4 aileden birisinde ise ya sağır ya dilsiz ya da kekeme fertler bulunduğu belirtildi.

Küçük Çatak köyünün kurulduğu günden beri devam eden bu durumu köylüler sıradan karşılıyor. Engellilerin çoğu okuma yazma bilmezken, okula gidenlerin de yaşadıkları problemler sebebiyle eğitim öğretimi bırakmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Herkesin işaret diliyle konuştuğu köyde, evli olan engellilerin eşleri ile sağlıklı iletişim kurmakta problem yaşamadıkları belirtiliyor. Yıllardan beri bu şekilde yaşayan köylüler, doktora gittiklerinde sorunlarının akraba evliliğinden kaynaklandığının söylendiğini ifade ediyor. Bazı çocukların sağlıklı olması da dikkat çekiyor.

28.03.2010


 

Yılda, 83 bin ton bal üretiliyor

TÜRKİYE Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye’de her yıl 83 bin ton bal üretildiğini söyledi.

Yılmaz, MKÜ, Dörtyol Kaymakamlığı, Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği ve İŞKUR tarafından gerçekleştirilen ‘’Arı ve Arı Ürünleri Yetiştirme Kursu’’nu tamamlayan 24 kursiyere sertifika dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin aracılıkta dünyada önemli bir yerde olduğunu kaydetti. Dünyada bulunan 64 milyon arı kovanından 5 milyonunun Türkiye’de bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’de bazı sıkıntılara rağmen arıcılık hayli iyi konumda. Her yıl 83 bin ton bal üretiliyor, bunun 3 bin tonu ihraç ediliyor. ’’

28.03.2010


 

Tarlalar ekime hazırlanıyor

BAHARIN gelmesiyle Karadeniz’de tarla belleme çalışmaları başladı.

Geçmiş yıllara göre tüketimi olmasa da kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretimi yapılan mısır ekimi için bellemenin ön hazırlık olduğunu belirten Mustafa Civelek, “Bu zamanlarda her yıl tarlalar ekim için hazırlanmaya başlar. Karadeniz bölgesinde daha çok mısır ekimi yapılır. Ancak mısır da geçmiş yıllardaki kadar ekilmez oldu. Bizlerde kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar ekip–biçiyoruz”dedi.

28.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl