29 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

TÜRKİYE’NİN KAHRAMAN ÇOCUKLARI ANILIYOR

VAN Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği tarafından ilki defa 2008 de yapılan, Türkiye Kahraman Çocuklarını Van’da Anıyor anma-saygı yürüyüşü bu yıl üçüncü kez düzenleniyor.

Birinci Dünya, Çanakkale ve İstiklâl Savaşlarında cephede ve cephe gerisinde canları pahasına okullarını, çocukluklarını feda ederek, hayatlarının baharında vatan savunmasına katılarak destan yazan, eşsiz kahramanlık örnekleri sergileyen ve tarihte ‘’meçhul çocuk askerler’’ olarak altın harflerle yerlerini alan kahraman çocuklar, bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından, 12 ilden dâvet edilen 10’ar çocuk olmak üzere, toplam 120 çocuğun katılımıyla ulusal boyutta anılacak. Anma-saygı yürüyüşüyle Van’da toplumun hafızası tazelenecek, adsız kahraman çocukların ruhu huzur bulacak, kahraman çocukların emeklerinin zayi olmadığı dile getirilecek.

Dernek Başkanı İkram Kali, bu yıl yapılan kahraman çocukları anma gününe, kapsayıcı, bütünleştirici ruhu doğrultusunda Birinci Dünya, Çanakkale ve İstiklâl Savaşlarında özellikle çocukları, gençleri kahramanlık gösteren iller başta olmak üzere Van’a komşu bazı illerde katıldığını belirtti. İller arasında, İstanbul, Trabzon, Balıkesir, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Erzurum, İzmir, Ağrı, Bitlis, Iğdır ve Hakkâri’nin yer aldığını anlatan Kali “Anma-saygı yürüyüşü ile Vanlı 120 Kahraman Çocuklarımız ile birlikte; Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında kahramanlık destanı yazan Galatasaray Lisesi öğrencileri, Vefa Lisesi öğrencileri, Tokatlı Onbeşliler Trabzon Lisesi öğrencileri, Gaziantepli Sado Ağanın Oğlu Küçük Mehmet, Balıkesirli izcileri, Çanakkaleli Bilal ve 22 arkadaşı, Erzurumlu çocuklar, Şanlıurfalı Küçük Bozan, Adanalı Osman, Trabzon Sultanî öğrencileri, Konya, İzmir Lisesi öğrencileri, İstanbul Dar-ül Fünun ve Vefa öğrencileri, Rüştiye öğrencilerini ve nihayet genç, çocuk bütün şehit kahramanlar ve 1915 te öğrencilerini cephelerde kaybederek mezun dahi vermeyen okullar saygıyla minnetle, şükranla anılacak, anlatılacak.

Kali, 2 Nisan Kurtuluş Bayramı tören geçidini müteakip, anma programı çerçevesinde, mehteran takımı eşliğinde illerden gelen temsili misafir çocukların, Vanlı kardeşleriyle birlikte protokolün, Van halkının katılımıyla valilik binasının önünden Cumhuriyet Caddesini müteakip, Kâzım Karabekir Caddesinden yürüyeceğini anlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

VANLI 120 KAHRAMAN ÇOCUK

Birinci Dünya Savaşı sırasında (1915) Ruslarla o dönemlerde Osmanlı toprağı olan Hoy Cephesinde de savaşırken cephanesi tükenen askerler Van’dan acil cephane isterler. Ancak Van’da eli silâh tutan Vanlıların çeşitli cephelerde savaşta bulunması dolayısıyla cepheye cephane taşıma sorumluluğunu okullardan gönüllü olarak katılan Vanlı 120 kahraman çocuk üstlenir. 1915 Ocak ayında canları pahasına Van’dan yaya olarak cepheye cephane teslim eden Vanlı 120 kahraman çocuktan 98’i Van’a dönüş yolunda donarak vefat eder. Ve Vanlı 120 kahraman çocuk, tarihte “Meçhul çocuk askerler” olarak yerlerini alırlar.

29.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜRKİYE’NİN KAHRAMAN ÇOCUKLARI ANILIYOR

  Yeşil Cami’nin gümüş kakmaları pastan temizleniyor

  Siyer-Edebiyat ilişkisi masaya yatırılıyor

  ‘46. Kütüphaneler Haftası’na özel damga

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl