29 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Cezaevleri ıslâh etmiyor

UYUŞTURUCU kaçakçılığıyla mücadelede büyük başarı yakalayan emniyetin başı cezaevine girenlerle dertte.

Operasyonla yakalanıp tutuklanan şahıslar, cezaevinden çıktıktan sonra yeniden uyuşturucu kaçakçılığına yöneliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, suçla mücadelede başarıyı, uzun vadeye yayılması; bireyleri suç işlemeye teşvik eden sebeplerin tesbiti, ortadan kaldırılmalarına yönelik faaliyetlerin faaliyetle yürütülmesine bağlıyor. İç tüketim için Türkiye’ye getirilen veya tüketilmek amacıyla üretilen uyuşturucu maddelerin yurtiçindeki dağıtım ve satışını yapan ülke içi uyuşturucu şebekelerine yönelik profesyonel çalışmalar, KOM Daire Başkanlığı tarafından 2005 yılı sonunda gerçekleştirilen Stratejik Araştırmalar Kurulu (SAK) toplantısında alınan stratejik bir karar doğrultusunda hayata geçirildi. İstatistiki verilere göre, ülke içi uyuşturucu şebekelerine yönelik operasyon yapan il sayısında sürekli bir artış gözleniyor. Bu şebekelere karşı en fazla operasyon 2007 yılında gerçekleştirildi. 2007 yılına göre 2008 yılında yüzde 3,4’lük azalma, 2008 yılına göre 2009 yılında ise yüzde 1,8’lik bir artış oldu. Yıllara göre, ülke içi uyuşturucu şebeklerine yönelik gerçekleştiren operasyonlarda yakalanan şahısların sayıları ise şöyle: 2007 yılında 4 bin 842, 2008 yılında 5 bin 271 ve 2009 yılında 5 bin 425 kişi.

Emniyet kaynakları, bu durumun ortaya çıkmasında; 2007 yılında yakalanan şahısların tekrar piyasada yer alma girişimlerinin etkili olduğunu değerlendiriyor. Suçla mücadelede başarının uzun vadeye yayılması; bireyleri suç işlemeye teşvik eden nedenlerin tesbitiyle, ortadan kaldırılmalarına yönelik faaliyetlerin faaliyetle yürütülmesine bağlanıyor. Bireyleri çıkar amaçlı suçları işlemeye motive eden en önemli unsur ise kazanç. Emniyetin raporuna göre; kazanç bir motivasyon unsuru olmaktan çıkarılmadığı sürece; klâsik suçla mücadele metotlarının uzun vadede etkisiz olması; suç örgütlerinin cezaevinden çıktıktan sonra bile illegal faaliyetlerine kaldıkları yerden devam etmesi kaçınılmaz. Çünkü hürriyeti bağlayıcı cezalarını çektikten sonra suçtan elde ettikleri kazançlara geri dönebileceğinin hesabını yaparak yakalanma riskini bile göze alan suç örgütleri, toplumda her zaman var olacak.

SUÇ ÖRGÜTLERİ, DEVLETİ VERGİ KAYBINA

UĞRATIYOR

ÇIKAR amaçlı suçlardan elde edilen ve maliklerinin elinden geri alınamayan suç gelirlerinin, sosyo-ekonomik yapı üzerindeki zararları; suç işleme motivasyonunun kırılamaması ve suç örgütlerinin eleman temininde sıkıntı yaşamaması hususları ile sınırlı değil. Mevcut vergi mevzuatına göre suçtan elde edilen gelirler vergilendirilemiyor. Suç gelirlerinin vergilendirilmemesi ile vergide eşitlik ve adalet ilkeleri ihlâl ediliyor, devlet hazinesi önemli miktarda vergi kaybına uğruyor. Vergilendirilmeyen suç gelirleri ekonomik sisteme sokulduğunda, aynı zamanda piyasalardaki adil rekabet kayıtlı mükellefler aleyhine bozuluyor, suç gelirlerinin yoğun olarak girdisi bulunan sektörlerde güvensizlik duygusu hakim oluyor. Suçtan elde edilen gelirlerden yasadışı zeminde de istifade edilebiliyor. Gelirler, çıkar ve terör amaçlı suç örgütlerinin organizasyonel-operasyonel kabiliyet ve kapasitelerinin arttırılması amaçlarına tahsis ediliyor ve yeni suç faaliyetlerinin finansmanında kullanılıyor.

29.03.2010


 

Köylüler: İnternet gelmezse oy yok

Antalya’nın Elmalı İlçesi, Bayındır Köyünde yaşayan vatandaşlar, köylerine internet gelmemesi halinde yapılacak ilk seçimlerde hiç oy kullanmayacaklarını söylediler.

Antalya’nın Elmalı İlçesinde tarihi Elmalı sikkelerinin gün ışığına çıktığı Bayındır Köyü halkı köylerine internet bağlantısının gelmemesine tepki gösterdi. Köy meydanında toplanan Bayındırlılar kısa süreli ‘internet istiyoruz’ eylemi yaptılar. Tıpkı 1973 yılında gerçekleştirilen seçimlerde köylerinde bulunan caminin istinat duvarının yapılmaması dolayısıyla hiç oy kullanmayan köylüler internet bağlantısı gelmemesi halinde de en yakın seçimlerde sandık başına gitmeyeceklerini söylediler. Köylerinin Elmalı İlçesine 5 kilometre uzaklıkta ve 200 haneli olduğunu belirten Bayındır Köyü Muhtarı Hasan İpek” Telekom yetkilileri hatların değişmesi gerektiğini ve bununda yatırım gerektiğini söylediler. Köyümüzdeki evlerin yüzde 60’ında bilgisayar var, ama internet bağlantısı olmadığı için bilgisayarlarımız tozdan paslanmaya yüz tuttu. Köy halkımız çağın nimetlerinden faydalanmak istiyor” dedi.

29.03.2010


 

Boğaziçi Köprüsünde çevre için karartma

DÜNYA Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) küresel iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla düzenlediği ‘’Dünya Saati’’ eylemine destek vermek amacıyla Boğaziçi Köprüsü’nün dekoratif amaçlı ışıkları söndürüldü.

WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, küresel bir eyleme dönüşen ‘’Dünya Saati’’ etkinliğinin tanıtımı amacıyla Radisson Blu Bosphorus Otel’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kampanyaya Türkiye’den yaklaşık 5 bin hanenin, 200’ü aşkın şirketin, İstanbul Valiliğinin ve 7 belediyenin destek verdiğini söyledi. Asya ve Avrupa kıt'alarını birleştiren Boğaziçi Köprüsü’nün dekoratif amaçlı ışıklarının da 20.30-21.30 saatleri arasında yakılmayacağını belirten Baştak, 2007’de Avustralya’da başlayan eylemin, 2008’de küresel iklim değişikliği konusunda farkındalık meydana getirmeyi hedefleyen evrensel bir kampanyaya dönüştüğünü anlattı. Baştak, 2009’da 88 ülke, 4 bin şehirde çok sayıda insanın 1 saat süresince ışıklarını kapattığını hatırlatarak, bu yıl da 125 ülkede ‘’Dünya Saati’’ hareketi kapsamında ışıkların söndürüldüğünü söyledi.

29.03.2010


 

Manisa, Mesir Macunu Festivali ile coştu

MANİSA 470. Uluslararası Mesir Festivali kapsamında yabancı gazetecilerle biraraya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, mesir macununu “Ancak yemekle, tadarak göreceksiniz” ifadeleri ile tanıtması, Türk gazetecileri güldürdü, yabancı gazetecileri şaşırttı.

Festivale katılmak üzere memleketi Manisa’ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yabancı konuklarla akşam yemeğinde biraraya geldi. Saruhan Otel’de düzenlenen yemeğe Arınç’ın yanı sıra Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, çeşitli ülkelerden büyükelçiler, belediye başkanları, çok sayıda yabancı ve Türk gazeteci katıldı. Yemeğin ardından yabancı konuklara festivalle ilgili tanıtım toplantısı yapıldı. Mesir Macunu Festivali, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan tarafından 470 yıl önce başlatılan mesir saçma geleneğine dayanıyor. Tanıtım programının ardından şehir merkezinde fener alayı düzenlendi. Fener alayında protokol ve binlerce vatandaş yer aldı. Mesir Saçım Töreni’nin gerçekleştirileceği Sultan Cami önünden başlayan kortej, mehter eşliğinde büyük bir coşkuyla Cumhuriyet Bulvarı’nda ilerleyerek merkez kavşağına ulaştı. Ellerinde meşalelerle, ışıklı Manisa caddelerinde yürüyen kalabalık şehirde adeta bayram havası yaşattı. Fener alayı Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.

29.03.2010


 

Beyoğlu'nun simgesi Ağa Camii restore ediliyor

BEYOĞLU’NUN tarihi simgelerinden biri olan Hüseyin Ağa Camii, restore ediliyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın himaye ve koordinasyonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik A.Ş. arasında tarihi Hüseyin Ağa Camii’nin restorasyonu için belediye başkanlık binasında protokol imzalandı.

Beyoğlu Belediye başkanlık binasında gerçekleştirilen restorasyon protokolü, Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik A.Ş. adına Tayfun Demirören ve İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci tarafından imzalandı. Tarihi cami, Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik A.Ş tarafından zeminindeki çökmeler ve duvarında meydana gelen çatlaklar dolayısıyla restore edilecek. Buna göre sponsor firma tarafından restorasyon çalışmalarının 13 ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

29.03.2010


 

Otomobil ambulansa çarptı: 10 yaralı

NEVŞEHİR’İN Avanos ilçesinde, otomobilin ambulansa çarpışması sonucu meydana gelen kazada 10 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Abdullah Ç. yönetimindeki 50 LC 767 plâkalı otomobil, Avanos Çevreyolu Kavşağı’nda, Mehmet S’nin (50) kullandığı Nevşehir Sağlık Müdürlüğü’ne ait 50 EC 112 plâkalı ‘’112 Acil Servis Ambulansı’’na çarptı. Kazada, otomobil sürücüsü Abdullah Ç, yanında bulunan Sinan Özdoğan (30), Seda Yurttutan (25), Ayşe Özhan (25), Sedanur Papacı (14) ve Ali Özdoğan (10) ile ambulans sürücüsü Mehmet S, sağlık görevlileri Dudu Selvi (27), Hanife Dündar (40), Ömer Sözel (40) yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla kaldırıldıkları Nevşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındılar.

29.03.2010


 

At arabasıyla kaza yaptılar

İZMİR’İN Tire ilçesinde 3 kişi, çaldıkları at arabası ile şehir turu atarken kaza yaptı. Görgü şahitlerinin ifadesine göre yaşları 15-16 arasında olan gençler çaldıkları at arabası ile şehir içinde gezintiye çıktılar.

Kurtuluş Mahallesi Hafize Hatun sokağına gelen gençler, at arabası ile park halindeki bir otomobile çarparak otomobilin aynasını kırdılar. Paniğe kapılan gençler, at arabasını olduğu yerde bırakarak kayıplara karıştılar. Vatandaşların 155 nolu polis imdat telefonunu aramaları ile olay yerine gelen polis ekipleri, kimlikleri belirlenemeyen gençleri alarak aramaya başladı. At arabası ise bir süre yolun ortasında bekledikten sonra polis ekipleri tarafından Çiftçi Malları Koruma Derneği’ne, sahibi bulunmak üzere geçici olarak teslim edildi.

29.03.2010


 

Engelli çocuklar ağaç dikti

ORMAN Haftası ve Ağaç Bayramı dolayısıyla Karabük Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar çerçevesince zihinsel ve bedensel özürlü çocuklar Yaylacık mevkiinde çam fidanı dikti.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ağaç dikim seferberliği kapsamında bu yıl Karabük’de 20 bine yakın ağaç dikilecek. Orman Haftası ve Ağaç Bayramı dolayısıyla 300 zihinsel ve bedensel özürlü çocuk da ağaç dikti.

29.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl