25 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kırsal kalkınmaya 3 milyar avro

TÜRKİYE'DE devletin uyguladığı desteklemeler yanında, Avrupa Birliği’nden (AB) kırsal kalkınma için sağlanacak 910,89 milyon avroluk kaynak ile 2016 sonuna kadar, kırsal kesimde, 42 ilde 3 milyar avroluk yatırım yapma imkânı bulunuyor.

AB hibesinin kullanımı, bu amaçla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) akreditasyonunun tamamlanması ile gelecek yıl başlayabilecek. Hibe, kırsal kesimde, AB standartlarına uygun süt, et, sebze-meyve işleme tesislerinin kurulması, kültür balıkçılığı ve turizmin geliştirilmesine yönelik projeler için kullanılabilecek. Kredinin kullanılmasında, köyden şehre göçü önlemeye yönelik olarak, gençler, kadınlar ve dağlık bölgelerde yaşayanlar öncelikli durumda bulunuyor. Türkiye, ‘’Kırsal kalkınma’’ bileşeni kapsamında ‘’Katılım Öncesi Yardım (IPA)’’ olarak, 2007 yılı için 20,7 milyon avro, 2008 yılı için 53 milyon avro olmak üzere 2007-2013 dönemi için toplam 910,89 milyon avro hibe fon kullanabilecek. Ancak, Türkiye’nin AB’nin katılım Öncesi Yardım Kırsal Kalkınma Programı’nın (IPARD) toplam bütçesi, 1,2 milyar avro. Bunun 910 milyon 89 bin avroluk bölümü AB’den hibe olarak sağlanırken, Türkiye cumhuriyeti, aynı programa 300 milyon 52 bin avro katkı sağlayacak. Böylece, 2007-2013 dönemi için IPARD kapsamında toplam 1,2 milyar avroluk kaynak kırsal yatırımlara yönlendirilecek. Program kapsamında desteklenen projelerde hibe oranı yüzde 50-65 arasında değiştiği için, IPARD çerçevesinde, kırsal kesimde, özkaynaklar ile birlikte, 2016 sonuna kadar yaklaşık 3 milyar avroluk yatırım imkânı bulunuyor.

HİBE DESTEĞİ VERİLECEK İLLER

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan ve AB Komisyonu tarafından kabul edilen IPARD programında, öncelikli iller ve sektörler belirlendi. İllerin GSYH’dan aldıkları pay, iller arası net göç hızı, desteklenecek sektörlerdeki potansiyelleri dikkate alınarak, 2007-2010 dönemi için 20 öncelikli il belirlenirken, 2010-2013 dönemi için 22 il daha bu illere eklendi. Bu iller de belirlenme aşamasında AB ile müzakere edildi. TKDK, ilk aşamada projelerin destekleneceği 20 ilde koordinatörlüklerini kurdu. Uygulamada sorun yaşanmaması için de 18 kamu kurumu ile işbirliği protokolü imzalandı. Akreditasyon sürecindeki gelişmelere bağlı olarak, ilk aşamada, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat’taki projeler desteklenecek. İkinci aşamada, 2010-2013 döneminde ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak da IPARD’a dahil edilecek.

25.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Kırsal kalkınmaya 3 milyar avro

  ‘En büyük doğalgaz yatağı Doğu Akdeniz’de

  Perakendeciler: AVM’ler Pazar günü tatil olsun

  TİSK: 18 yıldır kalkınmada atak yapamadık

  TOKİ, 2 ayda 51 ihale yapacak

  Ahilik kutlaması giderini esnaf karşılayacak

  Osmangazi Elektrik’in özelleştirmesine onay

  Vodafone ve Teknosa’dan kampanya

  Ette, fiyata müdahalenin haberi bile yetti

  Yangınları söndürmek için havuz yaptırın

  Toparlanma beklenenden hızlı

  Çorum’da ‘Bayim Olur musun?’ Fuarı

  Rusya’ya toptancı halinde Türk imzası

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım