27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Çernobil hâlâ radyasyon yayıyor

Ukrayna 26 Nisan 1986’da meydana gelen Çernobil felaketi kayıplarını anarken, kazanın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, santral hâlâ çevreye radyasyon yaymaya devam ediyor.

Çernobil Enformasyon Ajansı yetkililerinden Yuriy Tatarçuk kazanın meydana geldiği santralin önünde ölçümleme yaparak bilgi verdi. Doğal ortam radyasyonunun 12 mikro röntgen olduğunu belirten Uzman Yuriy Tatarçuk, kazanın yaşandığı santrale 300 metre mesafede yaptığı ölçümlemede bu oranın kat kat üstünde olduğunu söyledi. Çernobil seviyesinin 250 - 300 mikro röntgen olduğunu, bunun ise uçağın uçtuğu yükseklikteki radyasyon seviyesine eş değer olduğunu ifade eden Tatarçuk, bu seviyedeki radyasyonun kısa süre maruz kalındığında ölümcül olmadığını ifade etti.

Çernobil Nükleer Santrali’nin üzeri kazadan hemen sonra mezar şeklinde kapatıldı. Bu koruma kalkanının ömrünün tükenmek üzere olduğunu ifade eden Tatarçuk, Ukrayna hükümetinin santralde kazanın meydana geldiği 4’üncü bloğun üzerini uzay çatı sistemi ile kapama çalışmalarına hız verdiğini bildirdi. Hâlihazırda santralin üzeri 105 metre yüksekliğinde ve 150 metre uzunluğunda ve 260 metre genişliğinde bir uzay çatı sistemi ile kapatılması planlanıyor. 28 ülkenin maddi destek verdiği projenin kısa zaman içerisinde başlanması bekleniyor. Dünyadaki en büyük çevre felâketinin yaşandığı Çernobil bölgesi ileride de radyasyon ile anılmaya devam edecek. Bölgede işlenmiş nükleer atık deposu ve radyoaktif sıvı atıkların işlenmesi için bir tesis kurulması planlanıyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yaklaşık 136 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali bundan 24 yıl önce 25 Nisan’ı 26 Nisan’a bağlayan gece saat 1 sıralarında kaza sonucunda patlamıştı. İnsanlığın en büyük nükleer faciasındaki patlamanın etkisiyle reaktörün içindeki radyasyon çevreye yayılarak Türkiye’ye kadar ulaşmıştı.

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hamas lideri bomba, ateş ve buldozerle öldürüldü

  İSRAİL DE ERMENİ İDDİALARINI GÖRÜŞECEK

  DOĞU KUDÜS’TE İNŞAATLAR DURDU MU?

  Çernobil hâlâ radyasyon yayıyor

  Peçeli çarşaf yasağı Avrupa Konseyinde

  Talas sorumlusu yargılanacak

  Bu kez Tayvan sallandı: 6,9

  Sarkozy Çin’e gidiyor

  Avusturya’da Fischer yeniden seçildi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım