27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Padişah kumaşı turizmle gündeme geliyor

GEÇMİŞTE padişah giysilerinin hazırlanmasında kullanılan kutnu kumaşından yapılan oyuncak bebek, çanta, kravat gibi hediyelik eşyalar, Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Gaziantep’te 16. yüzyıldan bu yana dokunan, eskiden Anadolu’da özellikle alımlı giyinmek isteyenlerin hayallerini süsleyen kutnu kumaşı, o zamanlar zarafet ve estetik ifadesiydi.

Anadolu Selçuklularından bu yana dokunan ve Osmanlı padişahlarına giysi yapılmasında kullanılan kutnu kumaşı, maharetli ellerde bugüne uyarlanarak giysi, çanta ve hediyelik eşya olarak yeniden hayat buldu. Gaziantep’e gelen turistlerin ilgisini çeken kutnu kumaşı kullanılarak yapılan oyuncak bebek, çanta, kravat, masa örtüsü, kınalık, mücevher kutusu gibi hediyelik eşyalar, Bayazhan Gaziantep Kent Kültürü Müzesi ile Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’ndeki stantlarda 3 ile 25 lira arasında satışa sunuldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentin sadece tarihi dokusuna değil somut olmayan kültürel mirasına da sahip çıktıklarını söyledi. Gelenekleri, görenekleri, el sanatlarını ve yöreye özgü her şeyi somut olmayan kültürel miras kapsamında değerlendirdiklerini ifade eden Güzelbey, şöyle konuştu:

‘’Bunlardan biri de kutnu kumaşıdır. Asırlardır kültürümüzün bir parçası el dokuması olan kutnu kumaşının tanıtımı ve yaşatılması için önemli çalışmalar yapıyoruz. Kentimizdeki iki müzede kurduğumuz hediyelik eşya stantlarında kutnu kumaşından yapılan ürünler de satışa sunuldu. Böylelikle hem kutnu kumaşı yaşatılıyor hem de turizme katkı sağlanıyor. Tarihî eserlerimize nasıl sahip çıkıyorsak kültürel mirasımıza da sahip çıkıyoruz.’’

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Evinizde okuyun, görme engelliler dinlesin

  Padişah kumaşı turizmle gündeme geliyor

  13. Hikmet Okuyar ödüllü şiir yarışması sonuçlandı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım