11 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Merkel seçimde hüsrana uğradı

Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da önceki gün yapılan seçimlerde Angela Merkel başkanlığındaki federal hükümet büyük hüsran yaşadı. Partisi CDU, eyalette son 10 yılın en kötü sonucunu elde ederek 2005 seçimlerine kıyasla yüzde 10 dolayında oy kaybetti.

Merkel’e yerel şok

Almanya’nIn en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yapılan seçimlerde Angela Merkel başkanlığındaki federal hükümet büyük hüsran yaşadı. Seçimler iktidardaki Hrıstiyan Demokrat Parti’nin (CDU) yanı sıra ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) açısından da iç açıcı olmadı. Deutsche Welle’nin haberine göre CDU, eyalette son 10 yılın en kötü sonucunu elde ederek 2005 seçimlerine kıyasla yüzde 10 dolayında oy kaybetti. Buna karşılık SPD de 2005’e göre daha az oy aldı. Her iki parti de eyalet parlamentosunda 67 sandalyede kaldı. Seçmen, federal hükümetin ortaklarından Hür Demokrat Parti’yi (FDP) de uyardı. Son genel seçimlerde yüzde 14,6 ile büyük çıkış yakalayan FDP, eyalet seçimlerinde yüzde 6,7’de kaldı. Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçimlerinin asıl galibi Yeşiller Partisi oldu. Yeşiller, 2005’e kıyasla oylarını ikiye katlamayı başardı. Yüzde 6,2’lik oy oranını yüzde 12,1’e çıkaran Yeşiller Partisi, eyaletteki en iyi sonuçlarını elde etti. Sol Parti yüzde 5 barajını aşarak Kuzey Ren Vestfalya eyalet parlamentosuna ilk kez girdi. KRV seçim sonuçlarının federal düzeyde de sonuçları oldu. Federal hükümetin ortakları Hıristiyan Birlik ile FDP Eyalet Temsilcileri Meclisi’ndeki çoğunluğu da kaybetmiş oldu.

6 TÜRK MECLİSE GİRDİ

Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki eyalet meclisi seçimlerinde, meclise girmeyi başaran Türk kökenlilerin sayısı 6 oldu. Sol Partiden 11. sırada milletvekili adayı olarak gösterilen Hamide Akbayır meclise girmeyi başarırken, KRV eyalet tarihinde ilk kez Türk kökenli milletvekilleri eyalet meclisinde yer alacak. Geçici kesin seçim sonuçlarına göre, Yeşiller Partisinden 22. sıra adayı Arif Ünal, Sol Partiden 8. sıra adayı Ali Atalan, 9. sıra adayı Özlem Alev Demirel ve 11. sıra adayı Hamide Akbayır listeden milletvekili seçilirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bochum adayı Serdar Yüksel ve Wesel kenti adayı İbrahim Yetim de doğrudan seçilerek meclise girmeyi başaran isimler oldu. Kuzey Ren Vestfalya eyalet meclisine toplamda Sol Parti’den 3, SPD’den 2, Yeşiller Partisinden de 1 Türk kökenli milletvekili seçildi.

11.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkel seçimde hüsrana uğradı

  Tepkilere rağmen İsrail OECD’de

  İzlanda hava sahasını açtı

  Bağdat kan gölüne döndü

  Maden kazasında ölü sayısı 30'a yükseldi

  İsrail, Refah’taki tünelleri bombaladı

  Sırbistan’da yeni toplu mezar

  Eroğlu, siyasî partilerle görüşüyor

  İngiltere’de başbakan kim olacak?

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım