31 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

ANA SÜTÜ

Bir ananın yavrusunu sevdiği gibi evlâtta anayı sever mi acaba?

Ağlarsa anam ağlar gerisi pleybek yapar.

Ananın hakkı ödenmez, ana gibi yâr olmaz.

Açlığından dolayı ağlayan yavrusunu bağrına basan ananın aldığı hazzı ve mutluluğa şahit olmuşsunuz dur.

Dışardan alınan süt eğer yeni doğmuş bebeye verilecekse biraz su katılır. Çünkü yeni doğmuş bebe koyu sütü hazmedemez.

Kanguru doğum yaptığında sulu sütle yavrusunu besler. Yavrusu daha sütten kesilmeden ikinci yavrusu doğar. Kangurunun birinci memesinden ilk doğan yavruya su oranı düşük süt çıkarken, sonra doğan yavru için diğer memeden su oranı yüksek süt akar.

Yeni doğan insanında beslenmesi için Rabbimiz memeler musluğundan sulu süt gönderir.

Bütün yaratılmış mahlûkat böyle nazeninane beslenir. Hususan insan bir damla sudan, bir çiğnem etten halden hale çevrilerek yaratılır. Anne karnında kordon bağı ile beslenir. Dünyaya gelince emrine amade iki tane süt musluğu ile iki tanede her dediğini yapacak insan bulur.

Ana olunca merhamet, şekil değiştiriyor mahlûkat. Vahşi bir cüssedeki sivri dişler, yavrusuna dokunduğunda, ne kesiyor, ne incitiyor. Yırtıcı bir pençe, şefkat eline dönüşüyor. Küçük bir kedicik, aslan kesiliyor yavrusunu müdafaa ederken. Gözünü kırpmadan meydan okuyor, kendinden kat kat büyük hasımlarına. Cesaret, merhametin omuzlarında yükseliyor.

Merhamet, annelerin kalbinde taht kuruyor. Gece yarısının tatlı uykusu, bir anne için tatlı bir uyanışa dönüşüyor bir bebek ağlamasıyla. Sonra merhamet bembeyaz süt oluyor, Cenâb-ı Hak rahmeti yaratmış ve yüzde birini yeryüzüne indirmiş. O yüzdendir ki canavarlar dahi yavrusunu şefkatle besler.

Allah korusun bir yangın çıksa çocuğu alevler içinde kalan bir anne hiç düşünmeden kendini alevlere atar. Peki, neden atar? Yüzde birlik rahmetten dolayı.

"Yüzde birlik" rahmet yavrusu için insanı ateşe atabiliyorsa, yüzde doksan dokuz rahmetin sahibinden nasıl ümit kesilir?

Günahkâr bir şair ölüm döşeğinde Rabbine şöyle niyaz etmiş:

“Ol kadar çok ki günahım haddini fehm eylemem/Rahmetinin deryası ondan çoktur gam yemem.”

Yine çok günahkâr bir zat ağır hasta iken yanına bir yakını ziyarete geliyor. Yakını ona diyor ki ;

“Ömrün hep günah deyasında geçti hiç bu hallerini düşünmedin mi? Allah huzurunda ne cevap vereceksin?” diye sorunca hasta olan zat yakınına demiş ki:

“Allah (cc) cennete veya cehenneme girme işini benim günahlarımı bilen anneme bıraksa annem acaba hakkımda ne hüküm verir? Cennete mi yoksa cehennemin alevleri içinemi koyar" diye sorar. Yakını derki;

"Elbette ki annen seni cehenneme atmaz." Hasta “Rabbim annemden daha şefkatli ve merhametlidir. Beni hiç ateşlere atar mı?” diye cevap verir.

Yavrusu için kendini feda eden annelere iyi davranmalıyız. Âyeti kerimede buyrulduğu gibi onlara "öf" bile dememek lâzım, Rabbim cenneti onların ayakları altına sermiş. Ne mutlu o evlâda ki hayatta iken annesinin kıymetini anlar. Onları razı eder ki dünyada şah iken ahirette geda olmasın.

Aziz ÖZKAN / [email protected]

31.05.2010


Ailedeki eğitim sevgiye dayanmalı

Eğİtİmcİ-Yazar Vehbi Vakkasoğlu, ailelerin çocuklarına sevgi merkezli eğitim vermesi gerektiğini söyledi.

Vakkasoğlu, “Bir yuvada sevgi iletişimi korunmazsa o yuva zindan haline gelir. Bizim kültürümüz sevgi kültürüdür. Eğitimin sevgiden başka yolu yoktur” dedi. Patnos Kültür ve Eğitim Vakfı (PAKEV) tarafından “Sevgi Merkezli Eğitim” konulu konferans düzenlendi. Konferans, Patnos Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Emin Yiğit’in Kur'ân-ı Kerim tilâvetiyle başladı. Öğrencilerin ilâhiler seslendirdiği programda söz alan Vehbi Vakkasoğlu, Hz. Peygamber'in (asm) güzel ahlâkından örnekler vererek, sürekli “sevgi” kavramı üzerinde durdu. “Sevgi ya tam olur, ya da hiç olmaz” diyen Vakkasoğlu, bizi yaratan Rabbimize karşı da sonsuz bir sevgiyle bağlanmamız gerektiğine dikkat çekti. Sevginin ipek kadar yumuşak, sevgisizliğin ise kılıç kadar keskin olduğunu ifade eden Vakkasoğlu, sevginin paylaşmakla çoğalacağını vurguladı. Sevgisiz eğitim olamayacağını ve sevilmesi halinde ise öğretmenliğin dünyanın en güzel mesleklerinden biri olduğuna dikkat çeken Vehbi Vakkasoğlu, öğretmenlik mesleğinin sevgiden ibaret olduğunu dile getirdi.

EŞLER BİRBİRİNE

YARDIMCI OLMALI

Vakkasoğlu, ‘’Sevgi merkezli eğitimin ilk şartı sevmekten geçiyor. İçinde anne babanın denetimi olmayan eğitim ise sevgi merkezli eğitim değildir. Sevgi merkezli eğitimin ilkokulu evdir. Evde başöğretmen şefkat kahramanı anne, öğretmen de babadır. Ne var ki, babaların annelere gerektiği kadar destek vermediğini çoğu şikâyetlerden anlamaktayız. Evlilikte eşlerin birbirlerine her konuda yardımcı olması gerekiyor. Evlilikte sevgi ibadettir’’diye konuştu.

31.05.2010


Hipertansiyondan sonra ikinci ölüm sebebi sigara

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm sebebinin tütün kullanmak olduğunu belirterek, dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne tütünün sebep olduğunu söyledi.

Murat İlikhan, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, sigaranın insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün, artan tütün kullanımına ve tütün kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekmek amacıyla ilân edildiğini hatırlatan İlikhan, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl “Dünya Tütün Endüstrisinin Hedefi: Kadın” temasıyla tütünün kadın ve genç kızlar üzerindeki etkilerine dikkat çektiğini kaydetti.

Dünyada 1 milyon sigara içen kişi bulunduğunu, bunların yaklaşık yüzde 20’sini kadınların oluşturduğunu kaydeden İlikhan, şu bilgiyi verdi: “Tütün kullanımı önemli bir kadın sağlığı sorunudur. Günümüzde yaklaşık 250 milyon kadın sigara içmektedir. Bugün erkekler kadınlardan 4 kat daha fazla sigara içmektedir. Ancak sigara içen erkeklerin oranı en üst seviyelerdeyken sigara içen kadınların oranı da artmaya devam etmektedir. Sigara içen 1 milyar kişinin yüzde 20’sini oluşturan kadınlar, ana sebebi tütün kullanımı olan hastalıklardan ölecek olan hali hazırdaki tütün kullanıcılarının yarısının yerine geçecek potansiyele sahip olması nedeniyle müşteri ihtiyacı olan tütün endüstrisinin ana hedefidir.”

Dr. İlikhan, sigaranın kadınlarda çeşitli kanser türlerinden kalp, felç, bronşit, düşük, bebek ölümleri, kısırlık gibi ciddî sorunlara yol açtığına da dikkat çekti.

31.05.2010


Mafya dizileri, öğrencileri olumsuz etkiliyor

Erzurum’da, 20 ilköğretim okulunda görev yapan 200 öğretmenle gerçekleştirilen ‘’Sosyal bilgiler dersinin öğrencilerin şiddet algılarına etkisi’’ isimli araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldı.

Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Bektaş Öztaşkın tarafından Erzurum şehir merkezinde 20 ilköğretim okulunda görev yapan öğretmenlerle gerçekleştirilen araştırmaya göre, son yıllarda öğrenciler arasında sorunları çözme yolu olarak şiddeti seçme eğiliminin arttığı belirlendi.

Şiddet ve zorbalığın, göz ardı edilmez risk faktörleri taşıyan davranışlar olduğunu ifade edilen araştırmada, hem toplumsal hem de eğitimsel olarak öğrencilerin üzerinde tehdit oluşturan risklere karşı okul politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Çalışmada ayrıca, öğrencilerde şiddet davranışlarını etkileyen çok sayıda faktör bulunduğuna değinilerek, ailelerde çocukların düşüncelerine değer verilmemesinden kaynaklanan aile içi iletişim güçlükleri, farklı sosyo-ekonomik yapılara sahip olan ailelerin çocukları arasında görülen üstünlük durumu ya da maddî imkânsızlıklarından kaynaklanan sorunları şiddete sebep olabildiği belirtiliyor.

ŞİDDET MUHTEVALI MEDYA, DERS KİTAPLARI VE İNTERNET FAKTÖRÜ

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 87’si öğrencilerinin okullara çok yakın olan internet kafelerdeki savaş ve dövüş muhtevalı bilgisayar oyunlarını öncelikli olarak tercih ettiğini belirtti. Öğretmenlerin yüzde 93’ü mafya muhtevalı sinema ve dizilerde şiddetin bir hayat modeli olarak sunulmasının, müstehcen yayınların, seviyesi düşük programların, şiddet muhtevalı film ve dizilerin öğrencilerde olumsuz davranışlar görülmesine sebep olduğunu ifade etti. Yine öğretmenlerin yüzde 94’üne göre, spordaki şiddet görüntüleri çocuk ve gençlerin maganda türü davranışlar sergilemesine sebep oluyor. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 92’si ise, yaralama, öldürme ve gasp gibi haberlerin basın ve televizyonlarda sürekli gündemde tutulmasının öğrencilerde şiddete doğru bir eğilim meydana getirdiği görüşünde olduklarını bildirdi.

31.05.2010


Çocuklar, unutulan oyunlarla buluştu

Buca Aktif Hanımlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, İzmirli çocukları unutulmaya yüz tutan oyunlarla buluşturdu.

Dernek tarafından organize edilen “Çocuk Şenliği” yarışmasına yaklaşık bin çocuk katıldı. Yarışmada masal dinletileri, animasyon gösterileri, güreş müsabakası, unutulmaya yüz tutan oyunlar ile dereceye giren çocuklara ödül verilmesiyle tamamlandı. Buca Aktif Hanımlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emel Tulunay, “Çocuklarımız gerçek oyunlarla özgür olduklarını hissettiler” dedi.

31.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.