24 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İhracatçılarda ‘Temmuz’ endişesi

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa’da yaşanan krizin ihracatçıları kısa ve orta vadeye dönük olarak endişelendirdiğini belirterek, talep daralması ve dolar-avro paritesinin ihracatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İhracatçıların ikinci sıkıntısının ise pariteden kaynaklandığını ve dolar-avro paritesi dolayısıyla fiyat veremediğini bildiren Büyükekşi, ‘’Bir tarafta talep daralması, bir tarafta da fiyat baskısı. Avrupa’ya ihracatımızda Temmuz ayından itibaren sıkıntılar yaşanabilir’’ dedi. TİM Başkanı Büyükekşi, Almanya’nın tasarruf tedbirleri uygulamaya koyduğunu, Yunanistan’ın, İspanya’nın ve Portekiz’in de ücretleri düşürdüğünü anlattı. Tasarruf tedbirleri ve ücretlerde yapılan gerilemelerden dolayı Yunanistan, Portekiz ve İspanya’da talep daralmaları olabileceğine işaret eden Büyükekşi, talep daralmasının da ihracata olumsuz etki yapabileceğini söyledi. TİM Başkanı Büyükekşi, ikinci sıkıntının pariteden kaynaklandığını ifade ederek, dolar-avro paritesi ile ihracatçının fiyat veremediğini kaydetti. Büyükekşi, ‘’Bir tarafta talep daralması olacak, bir tarafta da fiyat baskısı. Onun için Avrupa’ya ihracatımızda Temmuz ayından itibaren sıkıntılar yaşanabilir. Bu da ihracatımızı olumsuz etkileyebilir’’ diye konuştu. İhracatın ithalatı karşılama oranının yeni bir çıpa olması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, kur konusunda büyük şikâyetleri olduğunu söyledi. Büyükekşi, ‘’Kur İstikrar Fonu önerimiz ve kısa vadeli sıcak para girişlerine yüzde 1’lik stopaj uygulanması talebimiz, mutlaka değerlendirilmeli’’ diye konuştu.

“ESAS KONU, KUR’’

ESAS konunun kur olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, ‘’Pariteye bir şey yapamayız ama kurla ilgili bir şeyler yapabiliriz. Kurda, Merkez Bankası döviz alım ihalelerindeki miktarı belki bir parça arttırabilir. Kura yapılacak bir miktar iyileştirmenin ihracatımıza daha olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz’’ diye konuştu. Öte yandan, avronun hem dolar hem de dolaylı olarak TL karşısındaki değer kaybı otomotiv, hazır giyim ve demir çelik sektörleri ile turizmi olumsuz etkiledi.

24.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  İhracatçılarda ‘Temmuz’ endişesi

  Krizde, zengin sayımız yüzde 6,5 arttı

  KOBİ’lerin vizyonu genişletilmeli

  Türk-İş, istihdam stratejisinden endişeli

  Üç ülke banka vergisinde ortak hareket edecek

  Antalya’dan 27,5 milyon dolarlık lüks yat ihracatı

  iPad ile internete bağlanmak için Turkcell MikroSim’

  Sürat Kargo’dan öğrencilere yüzde 25 indirim

  Hanımeller’den yeni un kurabiyesi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.