01 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Büyüdük, ama rekoru kıramadık

TÜRKİYE ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü ancak rekor gelmedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızının yüzde 11.7 olduğunu açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün grup toplantısında yaptığı açıklamada büyüme rakamları ile yeni bir rekor kırılacağını söylemişti. Ancak büyüme yüzde 12’nin altında kaldığı için bu gerçekleşmedi. Türkiye ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 14.5’le tarihi bir küçülme yaşamıştı. Büyüme geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6 ile pozitife dönmüştü. GSYH’de ilk çeyrekte büyümenin tarihi rekor olması için artış oranının en az yüzde 12 seviyesinde gerçekleşmesi gerekiyordu. Türkiye ekonomisi mevcut 1998 bazlı verilere göre en son 2004 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 11.9 ile en büyük çeyrek bazlı büyüme oranına ulaşmıştı.Yılın ilk üç ayında, cari fiyatlarla gayri safi yurt içi hasıla 243 milyar 258 milyon lira oldu.

SANAYİ VE TİCARETLE BÜYÜDÜK

Büyüme ilk çeyrekte ağırlıklı olarak sanayi ve ticaretten kaynaklandı. Ekonomideki toparlanmayla birlikte ticaretin hızlanması ve içeride üretimin artışa geçmesi büyümede etkili oldu. Sektörel bazda büyüme rakamlarına bakıldığında en yüksek oran yüzde 22.4’le toptan perakende ve ticarette görüldü. Onu yüzde 20.6 ile imalat sanayii izledi. Büyüme vergi-sübvansiyonda yüzde 16.9, gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetlerinde yüzde 11.4, ulaştırma depolama ve haberleşmede yüzde 11.3, madencilik ve taşocaklığında yüzde 6.1, inşaatta yüzde 8, konut sahipliğinde yüzde 2.4, eğitimde yüzde 1.8 oldu. Küçülmenin yaşandığı iki sektörden biri olan tarımda yüzde 3.8 daralma gerçekleşirken, oteller ve lokantalarda daralma yüzde 2.1 olarak belirlendi. İlk çeyrekte geçen yılın aynı döneminde yüzde 10.1 gerileyen iç tüketim bu yıl yüzde 9.9 artış kaydetti. Tüketimdeki bu toparlanma büyüme oranına önemli katkı sağladı. İlk çeyreğe ilişkin veriler, büyümenin özel sektör tarafından sırtlandığını ortaya koydu. Toplam yatırımlarda yüzde 14.4’lük artış görüldü. Kamu sektörü yatırımlarında yüzde 25.6’lık düşüşe karşın, özel sektörde yüzde 22.1’lik artış kaydedildi.

ERGÜN: BÜYÜME BU YIL YÜZDE 6’YI AŞAR

Büyüme rakamlarını NTV’ye değerlendiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “İlk çeyrekte beklentilerin üzerinde bir rakama ulaştık” dedi. Ergün, Türkiye’nin 2010’un tamamında yüzde 6 ve üzerinde büyüyeceğini söyledi. İkinci çeyrek büyümesinin de önemli olduğunu belirten Ergün, “2. çeyrekte baz etkisi azalacaktır, ama yüzde 6-8 civarında bir büyüme gelecektir” ifadesini kullandı. Ergün, “Rakamlar Türkiye’nin krizden güvenli bir şekilde çıktığını gösteriyor” dedi.

01.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Büyüdük, ama rekoru kıramadık

  TİM: Pariteden en iyi korunmanın yolu TL ile satmak

  Dış açık beş ayda ikiye katlandı

  Yeni asgarî ücret yürürlüğe girdi

  Eleman ilânı sayısında yükselme gözleniyor

  Rusya ile vize kalktı, Rus turist sayısı arttı

  Enerji Kimlik Belgesi 6 ay ertelendi

  Emekliler Günü’nde emekliye kötü haber

  Elektrikte indirim iptal edildi

  Trakya'daki doğal gaz kuyu sayısı 28’e çıkacak

  Otomotivde hedef 2 milyon üretim, 50 milyar dolar ihracat

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.