08 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kayıtdışına yeni tedbirler

MALİYE Bakanlığı, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planını güncelliyor.

2011-2013 dönemine ilişkin de hazırlık yapılıyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin yeni taslak metin, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) götürülecek ve burada kesinleşecek. Ardından da ilgili kuruluşlar, kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili düzenlemeleri sür'atle gerçekleştirecek. Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Taslak Planında yer alan bazı düzenlemeler şöyle sıralanıyor: Akaryakıta elektronik takip geliyor. Hala çok önemli bir sorun olarak nitelenen akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacıyla ‘’Akaryakıtta Online Takip Sistemi’’ oluşturulacak. Arka Ofis olarak da adlandırılan bu modelde, dağıtım şirketleri ile akaryakıt istasyonları arasında online (çevrimiçi) çalışan bir bağlantı kurulacak. Akaryakıt tankeri A dağıtım şirketinin ana deposundan yakıt alıp çıktığı anda bu durum hemen sistemde görünecek. Tanker, B akaryakıt istasyonuna yakıtı götürdüğünde ve yakıtı boşaltıp döndüğünde de bu durum anlık şekilde izlenebilecek. Böylece akaryakıttaki fizikî hareket sürekli takip altında bulunacak. Başkanlık, online takip sisteminin bir ayağında da EPDK’nın bulunmasını talep ediyor. Gelir İdaresi, kamunun da dahil olmasıyla çok daha sağlıklı işleyen bir yapının kurulabileceğini vurguluyor.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMA SIKI TAKİP

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici iş göremezlik ödeneği alanların sayısını Gelir İdaresi ile paylaşacak. Kurumdan aylık alanlarla ilgili ayrıntılı bilgiler de İdareye verilecek.

SGK’ya istihdam bilgisi desteği: Maliye Bakanlığı denetim elemanları, merkezden sonra taşrada da yoklama yaptıkları işletmelerde, kayıtlı olup olmadıklarına bakmaksızın iş yerinde çalışan toplam kişi sayısını da tutanaklara yazacak. Bu bilgiler daha sonra SGK’ya aktarılacak. SGK da o iş yerlerinde çalıştığı belirtilen kişilerin sigortalı olup olmadıklarını araştıracak. SGK bildirimleri ile gelir vergisine ilişkin muhtasar beyannamelerin birleştirilmesi: Eylem Planında bu husus da yer almıştı. Ancak SGK bildirgesi ile muhtasar beyan için tek beyanname verilmesi uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK arasında şu ana kadar uzlaşma sağlanamadı. Muhtasar beyannamelerde ücret dökümü: Halen muhtasar beyannamelerde kişi sayısının toplamı ile ödenecek gelir vergisine yer veriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, muhtasar beyannamelere TC kimlik numarası bazında çalışanların brüt ücretleri ile vergilerinin eklenmesini düşünüyor. Bu şekilde işverenlerin, istihdam ettikleri kişiler için fiilî ücretin altında bildirim yapmasının önüne geçileceği ve bu bilgilerin vergiyle ilgili diğer kıyaslamalarda da kullanılabileceği ifade ediliyor.

KREDİ KARTI SLİPLERİ BELGE YERİNE GEÇECEK

HALEN doktorlar için uygulanmakta olan bu sistemin yaygınlaştırılması planlanıyor. Bankalararası Kredi Kartları Merkezi ve BDDK, her banka için ayrı POS cihazı kullanılması yerine işletmelerdeki POS cihazlarının birleştirilmesi ve tek tip POS cihazı kullanımına dönük bir çalışma yürütüyor. Gelir İdaresi de tek tip POS cihazına geçilmesinin ardından POS cihazları ile yazar kasaların birleştirilmesini düşünüyor. Bir firmanın Bakanlıktan POS cihazı ile yazar kasayı birleştiren yeni bir cihaz için onay da aldığı belirtiliyor. Birleştirme işlemi gerçekleşirse, kredi kartı ile de nakit olarak da yapılan bütün satışlar sisteme işlenecek. Gelir İdaresi Başkanlığı da kurulacak elektronik altyapı sayesinde bütün bilgileri günlük olarak izleyebilecek.

DEFTERLER ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULACAK

Elektronık fatura uygulaması yaygınlaştırılıyor. Elektronik deftere geçilecek. Büyük mükelleflerden başlanarak, bütün defterler elektronik ortamda tutulacak. Gelir İdaresi Başkanlığı da, elektronik defter sayesinde alış ve satışlarla ilgili detay bilgilere anında ulaşacak. Risk analizlerini çok daha hızlı ve sağlıklı gerçekleştirecek. Denetim elemanları da, elektronik ortamda denetim yapabilecek. Vergi İletişim Merkezi, ihbar ve şikâyetler için de devreye sokulacak. Mükellefe karne verilecek. Mükellef sektör kodları yenilenecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Merkezi Tüzel Kişilik Kayıt Sistemi kurulacak. Yeni denetim elemanları alınacak. Tapu kayıtlarının tamamen elektronik ortamda bildirilmesi sağlanacak.

08.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Kayıtdışına yeni tedbirler

  ESDER zammı yetersiz buldu

  Domatesin kilosu 13 kuruşa düştü

  Tavuk üreticileri rotayı İran’a çevirdi

  Sendikalı memur sayısı, yüzde 0,89 oranında arttı

  İsrail ile yaşanan kriz ticareti etkilemedi

  OECD: Türkiye’deki gençlerin yüzde 25,3’ü işsiz

  Mayıs’ta 3,7 milyar liralık teşvik belgesi verildi

  Su ürünleri üretimi 2009’da, yüzde 3,58 azaldı

  Ülker 65. yılını “Ülker Pötibör Çoko” ile kutluyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.