08 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

“Türk kanı” söylemi Türkiye’ye yakışmıyor

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, üç yıllık süreçte ordu içindeki suç faaliyetlerine dönük yargı soruşturmalarına Genelkurmay'ın hâlâ alışamadığını ve kabullenemediğini söyledi. Ertekin, Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un “Öyle şeyleri düşünenlerin Türk kanı taşıdığını düşünmüyorum” sözünü de “Hâlâ kanla yasal duruşu, eleştiriyi birbiriyle aynılaştırmaya çalışmak ayrımcı ve ırkçı bir bakış açısıdır. Sürçülisan değilse çok tehlikeli. Türkiye’ye hiç yakışmadığını düşünüyorum” diye eleştirdi.

İkinci ‘iyi çocuk’ gafı

Demokrasİ ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılama sürecine yönelik sözlerini sert bir dille eleştirdi. Başbuğ’un başta Albay Cemal Temizöz olmak üzere subay, general, astsubayların haksız yere suçlandığını iddia etmesinin tam anlamıyla bir fecaat olduğunu dile getiren Ertekin, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın Şemdinli dâvâsının sanığı Astbubay Ali Kaya için söylediği “iyi çocuktur, tanırım” sözlerinden sonra ikinci bir gaf olduğunu söyledi.

Ertekin, Başbuğ’un tanıdığı bir insanın o hallere düşmesinden dolayı üzülmesinin normal olduğunu belirtti. “Ama bizzat o insanların aklanması, suçsuzluğu üzerinden geliştiriyorsa, yargının aslında haksız bir biçimde yargılama yürüttüğüne dair olarak söylüyorsa tam anlamıyla büyük bir gaf demektir” diyen Ertekin sözlerine şöyle devam etti: “Büyükanıt’tan sonra ikinci gaftır. Bu sözleri tam anlamıyla bir fecaat. Türkiye’de ordunun son üç yıllık süreç içerisinde, yargısal soruşturmalara karşı tepkisinin hâlâ eski halinde kaldığını gösteren, 2006’daki Şemdinli iddianamesinde kaldığını gösteren çok önemli bir örnek niteliğinde. Büyükanıt zihniyetini hâlâ aşamadığını gösteren çok önemli bir örnek. Temizöz dâvâsını daha ciddî bir biçimde izlemiş olsaydı, çok daha başka şeyleri görecek durumdaydı. Cumhuriyet savcısı soruşturmasını o kadar sağlam bir biçimde yapmış ki herhangi bir olayın birbirinden farklı tanıklar tarafından hangi gün, hangi saat, o günün iklim koşullarıyla, gece mi gündüz mü olduğuna dair çok çeşitli ve çok ciddî araştırma ve soruşturmayla geliştirmiştir. Ama buna rağmen hâlâ Temizöz hakkında, diğer yargılama süreçleri hakkında, daha çok askerî mensuplara dönük eleştirinin bu seviyede hâlâ geliştiriyor olması, şu üç yıllık süreç içerisinde yargı faaliyetine, ordu içerisindeki suç faaliyetlerine dönük yargı soruşturmalarına hâlâ alışılamadığını, kabullenilemediğini, hâlâ eski günlerin özlendiğini, Türk ordusunun hâlâ hukuksal bir rehabilitasyondan geçmediğini gösterir.”

“KANIMI DONDURAN BİR İFADE”

Ertekin, ‘Türk Silâhlı Kuvvetleri’nden ayrılan 50 subayın PKK terör örgütünde yönetim kadrosunu ele geçirdiği, açılım süreci başladıktan sonra kaos için eylemlere hız verdikleri yönündeki iddia siz de nasıl bir etki yapıyor?’ şeklindeki bir soruya Başbuğ’un “Öyle şeyleri düşünenlerin ben Türk kanı taşıdığını düşünmüyorum” demesinin kanını dondurduğunu vurguladı. Ertekin şöyle devam etti: “Irkçı bir bakış açısını içeriyor. Herhangi bir duruş geliştirmenin, herhangi bir politik, hukukî duruş geliştirmenin kanla alâkasını kurmak demek, ırkçı bir bakış açısı demektir. Bir genelkurmay başkanının böyle bir dilden, herkesten önce sarfı nazar etmesi gerekir. Fakat her nasılsa öyle durumlarda, Türk devlet yapısı içerisinde bu ırkçı bakış açısı, öyle durumlarda ortaya çıkıyor ki gerçekten insanın kanı donuyor. Bu dönemlerde dahi hâlâ kanla yasal duruşu, eleştiriyi birbiriyle aynılaştırmaya çalışmak, kandan geldiğini düşünmek ayrımcı ve ırkçı bakış açısıdır. Türkiye’ye hiç yakışmadığını düşünüyorum. Eğer sürçü lisan değilse çok tehlikeli bir zihniyetin, hâlâ ordu içerisinde kendini gösterdiğini de ortaya koyar.”

“ÖNEMLİ OLAN KİMİN SIZDIRDIĞI

DEĞİL,DOĞRULUĞU”

Başbuğ’un, demokrasiye komplo planını gazeteye polisin servis ettiğini ileri sürmesini de değerlendiren Ertekin, son 10 yıldır emniyet, jandarma, ordu arasında siyasete akan, dönen bir çatışmanın çok açık ve net olduğunu savundu. Bunun Genelkurmay Başkanı tarafından söyleniyor olmasının ise aslında tescillendiğini gösterdiğini ifade eden Ertekin, “Polis tarafından konulup konulmadığının çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan doğru mu değil mi? ” diye konuştu. Başbuğ’un konuşmalarından kafasının karışık olduğunun ve kafasındaki soruları kamuoyuna yüklemeye çalıştığını kaydeden Ertekin, Genelkurmay başkanlarının siyasî süreçlere yön verecek, siyasî mahfillerde gerilim çıkaracak, mevcut siyasî gündemleri dönüştürecek demeçleri vermemelerinin demokratik kültürün bir gereği olduğunu belirtti. Ertekin, böyle durumlarda susması gerektiğini ve bir devlet memuru olduğunu bilmesi, bunun sürekli ona kamuoyu tarafından hatırlatılması gerektiğini söyledi.

08.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Cenazede tuhaf konuşma

  MECLİSTEKİ TASLAK DA SORUNU ÇÖZMEKTEN UZAK

  Terör Batman’da: 1 şehit, 3 yaralı

  Şehitler dualarla uğurlandı

  DDK: Adlî Tıp yeniden yapılandırılmalı

  Teröre asla taviz verilmeyecek

  Ankara Emniyet Müdürü tutuklandı

  “Ergenekon”a dair başvuru yok

  Şahin de Başbuğ gibi konuştu

  “Türk kanı” söylemi Türkiye’ye yakışmıyor

  Kararname taslağı HSYK’da

  İstanbul’a gidecekler dikkat!

  Danıştay, bandrol ücretini durdurdu

  Kızılırmak’ta taşkın önleme çalışmaları devam ediyor

  Ankara-Siirt arası “dolmuş” uçak

  Karakaya Barajına 2 bin 400 metrelik köprü

  Simav’da 3 büyüklüğünde deprem oldu

  Hayırseverlerden eğitime destek

  İSPARK uygulaması yargıya taşındı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.