13 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


13.07.2010


Doğru bilinçlendirme şart

Röportaj Ekibi: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Buğra Parlayan: İstanbul'da özel sektörde hizmet veren bir şirketin sahibiyim. Yöneticisi olduğum derneğin dışında elektronik sektöründe faaliyet gösteriyorum.

Bilişim dünyası ile ne zaman tanıştınız?

B.P: Bilişim dünyası ile tanışmam ilkokul yıllarına dayanmaktadır. Yaz tatillerinde çalıştığım elektronik atölyesinde arıza için gelen bir bilgisayarın tamiri ile başlayan hayranlığım ve merakım, lise yılların da yavaş yavaş bir mesleğe dönüştü. Bu dönemde Türkiye'de internetin yaygınlaşması ile bu dünyaya tam olarak giriş yapmış oldum. Yaklaşık 14 yıldır bilişim teknolojileri ile ilgileniyorum. Son 5 yıldır profesyonel olarak hizmet veriyorum. 2 yıldır yöneticisi olduğum derneğe bağlı olarak üniversiteler de ve diğer kurumlarda seminer vermekteyim.

Peki, kurulmuş olan derneğinizin ‘’Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği’’nin amacı hakkında bilgilendirir misiniz?

B.P: Derneğimizin başlıca amacı tüzüğünde yazdığı üzere ülkemizde bilişim kültürünün gelişmesi amacı ile seminer ve eğitim vermek, aynı zaman da bunların tartışılabildiği bir platform oluşturarak kullanıcıları doğru bilgiler ile bilinçlendirmektir. Bu amaç ile herhangi bir beklentimiz olmaksızın, ülke çapında birçok üniversitede seminer vermekteyiz. Bu konuda edindiğimiz sosyal sorumluluğu her geçen gün daha bir ciddiyet ile kitlere ulaştırmak, aynı zaman da teknolojiyi kullanan herkese güvenlikleri konusunda gerekli bilgileri ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz

Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı

Mücadele Derneği il temsilcileri planlanması ve bu konuda çalışma organizasyonu var mı? Her ilde seminer veriyor musunuz?

B.P: Derneğimizin şu an için resmi olarak herhangi bir şubesi ve il temsilcisi bulunmamaktadır. Fakat birçok ilde bilgi alabileceğiniz gönüllülerimiz mevcuttur. 2011 yılına göre yaptığımız çalışmalar da, il temsilcilikleri açmayı planlıyoruz. Şu an için ülkemizin birçok ilinde seminer vermiş bulunmaktayız ve bunu karşılıksız olarak devam ettiriyoruz.

Bilişim suçlarına karşı okuyucularımızın, Bilişim

Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği’nin yardım departmanlarından hangisine başvuracağını ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine kısaca değinir misiniz?

B.P: Bu konu da derneğimiz sitesinde (www.bg.org.tr ) yer alan irtibat telefonlarına ulaşarak, karşılaştıkları problemler konusun da bilgi vermeleri yeterli olacaktır. Bu bilgi doğrultusunda uzman arkadaşlarımız geri dönüş yaparak, sorun hakkında bilgi verecek ve izlemeleri gereken yol konusunda tecrübelerini paylaşacaklardır.

Teknoloji ve Bilgisayar, Bilişim bölümlerinin

geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?

B.P: Aslında bu konu ülkemiz için üstüne düşülmese de ciddî bir konudur. Şu an dünya, toplumsal olarak bilgisayar dünyasına giriş yapmaktadır. Hayatımızın kolaylığı ve devamı için mecbur kaldığımız bu dönemde, bu bölümlerde eğitim alan kişilerin konuyu son derece iyi kavramaları gerekmektedir.

Asrın icadı olarak tanımlanan internet her zaman bize gerekecektir. Ülkemizin daha iyi noktalara gelmesi ve diğer ülkelere göre, bir adım öne geçmesi için toplum olarak bu bölümlerin üzerinde durmalı ve ailelerin çocuklarını bu bölümlerde eğitim almasını sağlamalıdır.

Bununla birlikte devletimizin de desteği bu konu da sınırsız olmalıdır. Ülkemiz adına millî bir yazılımın çıkmaması, teknolojik anlamda bir markamızın olmayışı bu sisteme olan eksik destekten oluşmaktadır.

Şu an nasıl bir sosyal paylaşım sitesi dünyadaki internet trafiğinin %10'luk kısmını kullanıyorsa ve kendini bir marka haline getirerek bir noktada ülkesinin gururla reklamını yapıyorsa, bu bölümlerde mezun olan öğrencilerin de bu fikirleri ve sistemleri örnek alarak ülkemiz adına yararlı bir proje ile dünya yarışında "biz de varız" demelerini temenni ediyoruz.

Günümüz Türkiye’sinde bilişim alanına yoğun bir ilgi mevcut özellikle gençlerde. Bu ilgiyi hangi alanlarda kullanmamız gerektiği hakkında önerilerinizi alabilir miyiz?

B.P: Bilişim sektörü ülkemizde gelişen bir sektör ve ilgi çekiciliği çok fazla. Bu bağlamda kişiler ne yazık ki yanlış yönlenmelere maruz kalabiliyorlar. Şu an ülkemizde yazılım sektöründe bir boşluk bulunmaktadır. Bu konuya yönelmek isteyen gençlerimiz yazılım sektöründe kendilerini geliştirebilirler

Yeni Asya Bilişim Ekibi olarak okuyucularımızı

bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

B.P: Derneğimiz adına gazetenizi ve bu konudaki hassasiyetiniz üzerine sizleri tebrik ederim.

13.07.2010


EXA PC’LER, NVIDIA 3D TEKNOLOJİSİ İLE BOYUT DEĞİŞTİRİYOR

Teknoloji markası Exa, özel olarak hazırladığı NVIDIA 3D Vision destekli masaüstü bilgisayarları, oyun meraklılarının beğenisine sundu. Exa, NVIDIA 3D Vision destekli tasarladığı oyun bilgisayarlarını; Home PC, Performans PC, Enthusiast PC ve Extreme PC olarak dört farklı modelde oluşturdu. Güçlü donanıma sahip olan bu modeller, yüksek kalitedeki görüntüsü ile gerçeklik hissi verirken, kullanıcıyı tamamen görüntünün derinliklerine çekiyor.

Özellikle eşsiz oyun uygulamaları için geliştirilen masaüstü bilgisayarlar, gerçeklik hissi veriyor. NVIDIA 3D gözlük sayesinde ekrandaki görüntüyü boyutlandıran NVIDIA 3D Vision teknolojisi, eşsiz bir oyun tecrübesi yaşatıyor.

EXA 3D PC ile tam olarak neler yapabilirsiniz?

Stereoskopik 3D Oyunlar oynayabilirsiniz. 3D fotoğraflar görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Fujifilm ve Sony gibi fotoğraf makinesi üreticileri, 3D fotoğraflar çekebilmeniz ve yeni 3D PC’de görüntüleyebilmeniz için piyasaya 3D fotoğraf makineleri sunuyorlar.

Web’i 3D olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu özel konfigürasyonlu bilgisayarları satın almak için www.exa.com.tr‘yi ziyaret edebilirsiniz.

13.07.2010


STİLİ DETAYLARDA ARAYANLARA YENİ CASPER NİRVANA

Her geçen gün notebook ürün yelpazesine bir yenisini daha ekleyen Casper, tasarımıyla büyük beğeni toplayacak yeni ürünü 14 inç’lik Casper Nirvana’yı piyasaya sundu.

Casper’ın bu yeni serisinde stil sahibi şık tasarım dikkat çekiyor. Farklı ihtiyaçlara göre hazırlanmış alternatif olarak tümleşik ve harici ekran kartlı konfigürasyon seçenekleri bulunan ürünün notebook çantası ve mouse hediyeli fiyatı 629 Dolar+KDV ile 999 dolar+KDV aralığında değişiyor.

13.07.2010


Firefox’un açilişini hizlandirin!

Mozilla Firefox, güvenlik, onbinlerce muhteşem eklenti, hız ve birçok açıdan en kaliteli tarayıcılardan biri.

Ancak Firefox’un açılması diğer tarayıcılara nazaran daha uzun zaman alabiliyor. Bunu çözmek için Firefox açılışını hızlandırmanın muhteşem bir yolu var. Firefox Preloader adlı açık kaynak kodlu yazılımla Firefox’un açılış hızını saliseye indirebilirsiniz…

Artık önceki gibi saniyelerce hatta dakikalarca açılsın diye beklemek yok. Firefox Preloader’i indirip kuruyorsunuz, hiçbir ayar yapmadan artık Firefox simgesine bastığınız an Firefox açılıyor. Bir kez kurduktan sonra bilgisayar açıldığında program otomatik çalışıyor ve Fireox’u açmak istediğinizde sadece Firefox simgesine tıklamanız yeterli oluyor.

13.07.2010


Facebook Hatirlatici

Facebook bildirimlerini masaüstüne taşıyıp, Facebook’ta neler olup bittiğini öğrenmek isteyenler için “FBQuick” adlı ücretsiz uygulama Facebook bildirimlerini masaüstünüze taşıyor.

Yeni bir bildirim aldığınızda Windows’un sağ alt köşesindeki ekranda görebiliyorsunuz. Ayrıca ne tür bildirimler alındığında uyarılmanız gerektiğini de siz belirliyorsunuz.

FBQuick’in kolaylaştırdığı şeyler: Facebook güncellemelerini masaüstüne taşıyorsunuz.

Arkadaşlar, gruplar ve olaylarla bağlantınız kesilmiyor. Web tarayıcısı olmadan Facebook profilinizi görüntülüyorsunuz.

13.07.2010


GOOGLE DOCS ARTIK PDF VE TARAMALARI YAZIYA DÖNÜŞTÜREBİLİYOR

Google’ın muhteşem e-ofis sistemi “GoogleDOCS” artık pdfleri ve tarayıcıdan aldığınız sayfa taramalarınızı yazıya dönüştürebiliyor.

Bu yeni özelliği kullanmak ise çok basit. Goole hesabınızla Google Docs’a girip “Yükle” tuşuna bastığınızda “PDF dosyalarındaki veya resim dosyalarındaki metni Google Dokümanlar dokümanına dönüştür” seçeneğini işaretlemeniz ve yüklemeyi başlatmanız yeterlidir.

13.07.2010


Şifre ve özel bilgilerinizi cebinizde saklayın

Bu küçük ücretsiz programcık ile şifre ve özel bilgilerinizi korumalı bir şekilde cebinizde taşıyabilir, tek şifre ile tüm bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

“Hack Proof Password Manager ” adlı bu küçük programı kurduktan sonra özel bir şifre belirleyerek, tüm şifre ve özel bilgilerinizi kaydedin ve cebinizde taşıyın. Ücretsiz olarak sunulan bu program Java uyumlu tüm mobil cihazlarda çalışıyor.

Programı indirmek için “tiny.cc/1h452 ” internet sitesinden sağ üstten telefon modelinizi seçin, “Download App” düğmesine tıklayın. “Download to Computer” seçeneğindeki mavi yazıya tıklayın ve bilgisayarınıza indirin..

13.07.2010


PDF okuyucunuzu değiştirin!

Adobe Reader, PDF okuyucu olarak çoğumuzun kullandığı popüler bir yazılım.

Son zamanlarda bu yazılım güvenlik açıklarıyla dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde bu yazılıma ait bazıları kritik olan 18 açık kapatıldı. (Haber için http://www.sentezhaber.com/acrobat-pro-ve-readerdaki-bir-cok-acik-kapaniyor.htm) Adobe Reader 9.3.2 versiyonu 140 MB civarında. Eskiden hızlı bildiğimiz Adobe Reader yeni versiyonlarında hem dosya boyutunu büyüttü, hem de çalışma hızını yavaşlattı. Bu duruma bir de güvenlik açıkları eklenince Adobe Reader’ı artık değiştirmemiz gerektiğini anlıyoruz.

Adobe Reader’a alternatif olarak üretilen bir çok ücretsiz ve güzel pdf okuyucu yazılım var. Hem dosya boyutu küçük, hem de Adobe Reader’a göre daha hızlı açılan bu yazılımlarla tanışmanın zamanı geldi. Foxit Reader, Nitro-Pdf Reader kullanabileceğimiz başlıca yazılımlar. NitroPdf yazılımını http://www.nitroreader.com/download/download.aspx adresinden indirebilirsiniz. Foxit Reader’ı ise http://www.foxitsoftware.com/downloads/index.php#reader adresinden indirebilirsiniz. Bunun yanında Sumatra PDF ve Nuance PDF Reader yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Hepsi hızlı ve işinizi görmeye yarayan araçlarla donatılmış bu yazılımlarla tanışmakta acele edin!

13.07.2010


Bilgisayarınızın yanında kaktüs besleyin

ÖZELLİKLE uzun süre bilgisayar kullanan kişiler büyük ölçüde radyasyon almaktadırlar. Fakat bunun için çok ilginç bir çözüm var; kaktüs bitkisi.

Kaktüs bitkisi, çok kuvvetli bir radyasyon emici. Bu özelliği ilk olarak 1980'lerde bir araştırmada, İsviçre’de Chardonne üniversitesi Jeobiyoloji Enstitüsü’nde ortaya çıkmış. Günümüzde ise radyasyon emme özelliği radyestezi yöntemleriyle ölçülmüş ve kuvvetli bir radyasyon emdiği görülmüş.

Bu nedenle bilgisayarınızın yanında besleyeceğiniz 1-2 kaktüs sizi büyük ölçüde radyasyondan koruyacaktır..

13.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.