14 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Özel harekâtçı generale hapis

İtalya’da Jandarma Özel Harekât Dairesi Komutanı Tuğgeneral Giampaolo Ganzer, Milano 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 14 yıl hapis ve kamu görevinden men cezasına çarptırıldı.

İtalya’da özel harekât komutanına hapis cezası

İTALYA'DA Jandarma Özel Harekat Dairesi Komutanı Tuğgeneral Giampaolo Ganzer, Milano 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 14 yıl hapis ve kamu görevinden men cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 1990-1997 döneminde uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında yapılan usulsüzlüklerden dolayı yargılanan subay ve astsubaylardan 15’ini muhtelif hapis cezalarına çarptırırken, 3 zanlı hakkında beraat kararı verdi. Milano 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan kararı, 61 yaşındaki Tuğgeneral Ganzer, iki cümlelik bir açıklamayla, “Yargı kararına saygı göstermekten başka çare yok. Gerekçeli kararın açıklanmasını bekliyoruz” diye yorumladı.

Mahkeme, 1990’lı yıllarda Özel Harekat Dairesinde görev yapmasının ardından halihazırda İtalyan Askeri İstihbarat Teşkilatında görevli Albay Mauro Obinu’yu 7 yıl 10 ay hapis, 35 bin Avro para ve kamu görevinden men cezalarına çarptırırken, Assubay Gilberto Lovato da 13 yıl hapis ve 59 bin Avro para cezası aldı. Mahkemenin, zanlıların suçu örgütlü olarak işledikleri yolundaki suçlamayı yerinde bulmayarak, savcılık tarafından istenilen cezalarda önemli oranda indirime gitmiş olması da dikkati çekti.

Savcı Luisa Zanetti, uzun süredir devam eden davanın 14 Nisandaki duruşmasında, “Jandarma Özel Harekat Dairesine bağlı bir grup subay ve astsubayın, bir an önce kariyer yapabilme uğruna, usulsüzlük yapmak üzere örgütlü suç teşekkülü oluşturdukları ve uyuşturucu çetelerine mensup kimi zanlılarla ilişki içerisinde bulundukları” iddiasıyla, Tuğgeneral Ganzer için asgari 27 yıl ve diğer sanıklar için de muhtelif hapis cezası talep etmişti.

14.07.2010


 

İsrail askeri, Kaddafi’nin gemisini de durduracak

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Saif El İslâm’ın başkanlığındaki Kaddafi Uluslararası Yardım ve Kalkınma Vakfının desteklediği bir yardım gemisi Gazze’ye doğru yol alırken, İsrail ordusu bu gemiye de müdahale edeceğini bildirdi.

LİBYA lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Saif El İslam’ın başkanlığındaki Kaddafi Uluslararası Yardım ve Kalkınma Vakfı’nın desteklediği bir yardım gemisi Gazze’ye doğru yol alırken, İsrail ordusunun, gemiyi durdurmaya hazırlandığı belirtildi. Vakıf, Yunanistan’dan kalkan Moldova bayraklı yardım gemisinin, herhangi bir müdahalede bulunulmaması durumunda bugün Gazze limanına ulaşmasının hedeflendiğini açıklamıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise, ilgili dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde, geminin yükünü Mısır’ın Ariş limanına boşaltmasında mutabık kaldıklarını duyurmuştu. Ancak Kaddafi Uluslararası Yardım ve Kalkınma Vakfı yetkililerinden Yusuf Savani, geminin hedefinin Gazze olduğunu söyledi.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın, savunmayla ilgili birimlere, herhangi bir müdahalede bulunulmadan önce geminin Gazze karasularına yaklaşmasının beklenmesi tavsiyesinde bulunduğunu yazdı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Mavi Marmara gemisi öncülüğündeki yardım filosu Gazze’ye doğru seyir halindeyken de benzer bir tavsiyede bulunmuş ancak İsrail donanması gemiye uluslararası karasularda baskın düzenlemişti.

Bakanlık hukuk müşavirliğinin, savunma birimleriyle başbakanlığa da gönderdiği tavsiyede, gemiye ait belgelerde yolculuğun son limanının Gazze değil El Ariş’i gösterdiği, Gazze deniz ablukasını kırma niyetinin bulunup bulunmadığının ise belirgin olmadığı ifade edildi. Gemide 2 bin ton insani yardım malzemesiyle 12 mürettebat ve 6’sı Libya vatandaşı 9 yolcunun bulunduğu belirtiliyor. Vakfın, Kaddafi’nin oğluna ait olmasına rağmen Libya hükümeti, “sivil bir örgüt” olarak niteledikleri vakıfla doğrudan bir bağlantıları bulunmadığını kaydetti.

14.07.2010


 

İsrail’in raporu çöpe atılmalı

İNSAN Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İsrail’in Mavi Marmara baskınıyla ilgili uluslararası bir komisyon kurulması ve soruşturmanın bu komisyon tarafından yürütülmesi konusunda ısrarcı tavrını sürdürüyor.

İsrail’de kurulan askeri komisyonun tek taraflı olduğunu belirten İHH, “Açıklanan rapor da bu yönde olmuştur. Bundan sonraki komisyonların raporlarında da benzer sonuçlar çıkacaktır” açıklaması yaptı.

İsrail, bu raporda operasyonu en kötü senaryo ile yöneten askerini savunmuştur” denilen açıklamada, şöyle denildi: “Bir takım istihbarat eksiklikleri sıralandıktan sonra operasyonun planlaması ve uygulaması savunulmuştur. İsrail, bu raporda faturayı kamuoyunda prestiji zaten sıfırlanan Deniz Kuvvetleri Komutanı’na kesmiştir, operasyonda 9 aktivisti öldüren askerler ise suçlanmıyor. Oysa gemiye inen komandolar, silahsız insanları öldürdüler. Sadece nefs-i müdafada bulunan aktivistleri değil, olay esnasında fotoğraf çeken Cevdet Kılıçlar ve kamera çekimi yapan 19 yaşındaki Furkan Doğan’ı yakın mesafeden vurarak öldürdüler. Kılıçlar, alnına isabet eden kurşunla hayatını kaybederken, Furkan Doğan yaralandıktan sonra yakın mesafeden beş el kurşunla öldürüldü. İsrail askerleri lazer güdümlü silahlarla sivil insanları öldürdüler ve yaraladılar. Ancak bu rapor, İsrail komandolarının katliamını ört bas ediyor. Rapor asker için hazırlanan bir çalışma olsa da Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın onayı alınmadan bu operasyon yapılamazdı.”

İHH açıklamasında, “Raporda Mavi Marmara yolcularının gemiye inen askerlere ateş açtığı iddia ediliyor. Gemide silah bulunmadığı gibi arbede sırasında İsrail askerlerinin silahları da denize atılmıştır. İsrail, kendi askerini ve operasyonunu savunmak için böyle bir senaryoyu raporuna almıştır” ifadelerine de yer verildi.

14.07.2010


 

Beşir hakkında soykırım dâvâsı

HOLLANDA'NIN Lahey şehrindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i Darfur halkına “soykırım” uygulama suçlamasıyla dava açtı.

UCM Savcısı Luis Moreno Ocampo, “El Beşir hükümetinin Darfur’da 2,5 milyon insanı, Hitler’in dev Auschwitz kampındaki gibi hapsettiğini” söyledi. Mahkeme, dört ay önce Beşir hakkında uluslararası tutuklama müzekkeresi düzenlemişti.

14.07.2010


 

Irak’ta bombalı saldırılar: 6 ölü

IRAK'IN başkenti Bağdat ile Anbar ve Diyala vilayetlerinde düzenlenen saldırılarda 6 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

Irak’ın resmi ajansı INA’nın haberine göre, Bağdat’ın Mühendisler bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Asvat El Irak haber ajansı ise Anbar vilayetine bağlı Felluce kentinde bir kamyona iliştirilen bombanın patlaması sonucu kamyon sürücüsünün öldüğünü bildirdi. INA ve Asvat El Irak haber ajansları, Diyala vilayetinin merkezi Bakuba’nın 15 kilometre kuzeyindeki El Halis ilçesinde de 3 kişinin öldüğünü duyurdu.

14.07.2010


 

Almanya’da IHH yasağına tepki

ALMANYA İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından yasaklandığı açıklanan “Uluslararası İnsani Yardım Teşkilatı”nın (IHH) Başkanı Mustafa Yoldaş, yasak kararının “utanç verici ve hukuka aykırı” olduğunu belirtti.

Yoldaş, yaptığı yazılı açıklamada, “IHH’nın Almanya İçişleri Bakanı tarafından yasaklanması utanç verici ve hukuka aykırı” ifadesini kullanarak, karara karşı gerekli yasal işlemlerin hemen başlatılacağını bildirdi. Almanya İçişleri Bakanının açıklamasında, IHH’nın Hamas’ı desteklediğine ve böylece halklar arasında anlaşma zihniyetine aykırı hareket ettiğinin belirtildiğine işaret edilen açıklamada, “İsrail hükümetinin devletler hukukuna aykırı olarak baskı uyguladığı insanlara insani yardım yapılmasını istediği için IHH’nın yasaklanmasının insanları aşağılayıcı bir karar olduğu” görüşüne yer verildi. Maiziere’nin gösterdiği gerekçeyle Gazze Şeridi’nde yardım çalışmalarında bulunan BM’nin ve Kızılhaç örgütünün de yasaklanması gerektiğini ifade eden Yoldaş, “Alman devletinin de Filistin halkına yönelik terör uygulayan İsrail politikasının uygulayıcısı haline geldiğini” kaydetti.

14.07.2010


 

İHH: Bizimle ilgisi yok

İNSAN Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Almanya İçişleri Bakanlığının merkezi Frankfurt kentinde bulunan Uluslararası İnsani Yardım Teşkilatı (IHH) adlı Türk kuruluşunun faaliyetlerini yasaklamasıyla ilgili haberler üzerine, ‘’Almanya’daki İHH’nın bizimle ilgisi yok’’ açıklamasını yaptı.

İHH İnsani Yardım Vakfından yapılan yazılı açıklamada, Almanya, Hollanda, Belçika ve benzeri Avrupa ülkelerinde vakfın ismine ya da logosuna benzer isim ve logolarla aynı alanda çalışan birçok kurum göründüğü belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: ‘’Bu kurumların, kurumumuzla hiçbir organik bağı bulunmamaktadır. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı her yerde partner kuruluşlarla çalışmaktadır. Kurumumuzla benzer ya da aynı kısaltma ve logo kullanan kuruluşlar, rızamız dışında isim ve logo kullanmaktadır. Bu karışıklığa ve algılama yanılgısına sevk eden durum tarafımızdan doğru bulunmamaktadır. Ancak ayrı ülke hukuk sistemlerine tabi olan kuruluşlar olması nedeniyle bu karışıklığı önlemenin, bilgilendirme dışında farklı bir yol da bulunmamaktadır.’’

14.07.2010


 

Srebrenitsa’nın bütün sanıkları yakalansın

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 15 yıl önce Srebrenitsa’da 8 bin Boşnak erkeğin katledilmesinde rol oynayanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Srebrenitsa katliamının yıldönümü dolayısıyla BM Genel Merkezi’nde düzenlenen anma töreninde konuşan Ban, bölgede karşılıklı saygı ve güvenin yeniden tesis edilebilmesi için katliamın arkasındakilerin yargılanmasının şart olduğuna dikkat çekti. Uluslararası ve yerel mahkemelerin Srebrenitsa’daki dehşetin bir soykırım olduğu tespitinde bulunduğunu hatırlatan BM Genel Sekreteri, “Soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları sanıkları yargılanana kadar adalet arayışımız sürecek” ifadelerini kullandı. Srebrenitsa katliamı sanıklarından Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karaciç ile birkaç ismin daha yargılanması sürüyor. Bosnalı Sırp kuvvetlerin komutan Ratko Mladiç ise hâlâ yakalanamadı.

14.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.