14 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kırmızı et tüketimi azaldı

Türkıye’de son dönemlerde yaşanan fiyat artışı sebebiyle yıllık kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin 12 kilogramın altına indiği belirtildi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, son dönemlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaya bağlı olarak et üretimindeki düşüşün fiyatların artmasına yol açtığını belirtti. Fiyatlardaki artışın tüketimi olumsuz etkilediğini ifade eden Yalçındağ, gelir durumunun da etkisiyle tüketimde önemli bir daralma yaşandığını ifade etti. Türkiye’de yıllık kişi başına kırmızı et tüketiminin 12 kilogramda kaldığını kaydeden Yalçındağ, şöyle konuştu: ‘’AB ülkelerinde bu rakam 62 kiloya ulaşıyor. TÜİK rakamlarına göre 2009’da et üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 14,5 azaldı. Bu durum tüketime de yansıdı. Zaten az olan kırmızı et tüketimi daha da düştü.’’ Yalçındağ, bu yıl için ise üretimde yüzde 20-25 arasında bir daralmadan söz edildiğini belirterek, ‘’Üretimdeki daralma tüketimde azalma demektir. Yüzde 20 azalma bile olsa yıllık kişi başına düşen tüketimin 10 kilogramın altına indiği anlamına geliyor. Yani günlük kişi başına tüketim yaklaşık 32,8 gramdan, 27 grama kadar geriledi. Sağlıklı beslenme için günlük ortalama 100 gram et öneriliyor’’ dedi.

Et fiyatlarında, kıpırdanma var, yükseliş yok

Tarim ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kırmızı et fiyatlarında son 1 hafta 10 günlük dönemde ‘’bir kıpırdanma olduğunu’’ belirterek, ‘’Bu bir kıpırdanma, ciddi bir yükseliş değil’’ dedi. Bakan Eker, et fiyatlarında son dönemde yaşanan artışa ilişkin soru üzerine, kasaplık canlı hayvan ithalatı kararını 26 Nisan 2010’da verdiklerini, söz konusu tarihte ortalama market fiyatının kıyma için 23,77 lira olduğunu söyledi. Kıymanın ortalama market fiyatının 11 Temmuz 2010 itibariyle 19,80 lira olduğunu kaydeden Eker, kuşbaşı et fiyatının ise söz konusu dönemde yüzde 14 oranında düştüğünü söyledi. ‘’Bir düşüş olduğu kesin’’ diyen Eker, 10 gün öncesine kadar fiyatlardaki gerileme oranının yüzde 20 olduğunu ancak son 1 hafta, 10 günlük süreçte fiyatlarda bir ‘’kıpırdanma’’ yaşandığını ifade etti. Eker, ‘’Bu bir kıpırdanma, ciddi bir yükseliş değil’’ dedi. Bakan Eker, fiyatlardaki yüzde 17-20 oranındaki düşüşün, tüketimde yüzde 25-30 oranında artış getirdiğini de anlattı. Elindeki kağıdı gösteren Eker, et fiyatlarını her gün takip ettiklerini söyledi. ‘’Türkiye’de yaklaşık 1 milyon ton kırmızı et üretimi var, bunda bir azalma yok’’ diyen Eker, buradaki sorunun ‘’kayıt dışılık’’ olduğunu dile getirdi.

14.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Kırmızı et tüketimi azaldı

  Konut satışında İstanbul ilk sırada

  Yapı denetimi yaygınlaştırılıyor

  ‘Kampanyalı konut satışı’ uyarısı

  İkinci elde fiyatlar yükseldi

  Yunanistan’ın bütçe açığı ilk yarıda yüzde 46 azaldı

  Reyting kuruluşlarının tekeli sona ermeli

  Moody’s Portekiz’in notunu kırdı

  Beyaz altın eski günlerine dönüyor

  TEPAV: Harcama esnekliği düşüyor

  ASELSAN, ilk 100 dünya devi arasında

  Türk-İş yönetiminde istifa

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.