16 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Kiraz genleri toplanıyor

nDünyada kiraz üretiminde yıllara göre bazen ilk, bazen de ikinci sırada yer alan Türkiye’nin, bu üstünlüğünü sürdürebilmesi için kiraz gen kaynaklarının toplanması yönünde çalışma yapılıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Demirsoy, yaptığı açıklamada, dünya üzerinde yaklaşık bin 500 kiraz çeşidi bulunduğunu belirterek, ‘’Kirazda çeşitlilik başka hiçbir meyve türünde olmayacak kadar karışmıştır. Bunun nedeni de çeşitlerin birbirine büyük benzerlik göstermesidir’’ dedi. Doç. Dr. Demirsoy, Türkiye’nin ekolojisi, kiraz ihracatındaki gelişmeler ve kiraz üretim potansiyeli göz önüne alındığında, kirazda bu tür çalışmaların yapılmasının isabetli olduğunu kaydetti. Trabzon / aa

16.07.2010


 

Giresun’da fındık sepetleri pazara indi

nGİresun ve yöresinde fındık hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte fındık sepetleri de pazarlarda satışa sunulmaya başlandı. Yeni mahsul fındık hasadı Giresun ve yöresinde yaklaşık 15 gün sonra başlayacak

. Fındık hasadının yaklaşmasıyla birlikte de hasatta kullanılan en önemli araçlardan olan fındık sepetleri de pazarlardaki yerini aldı. Fındık sepetleri pazarlarda 12 ila 80 lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor.

16.07.2010


 

Gençler, Edebali’yi rehber edinecek

Gençlİk Spor Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Avrupa’daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor’ projesi kapsamında Türkiye’ye getirilen 350 Türk genci, Bilecik’te Şeyh Edebali’nin nasihatlerini dinledi.

İstanbul’da başlayan Türkiye’yi tanıma turu kapsamında Bilecik’i ziyaret eden Türk gençleri, tarihî ve turistik yerleri gezdi. Otobüslerle geldikleri Bilecik’te Gençlik Merkezi Müdürlüğü önünde halk oyunları gösterileri ile karşılanan misafir Türk gençleri, halay çekti. Ardından Şeyh Ebebali Türbesi yakınında bulanan Osmanlı çadırında misafir edilen gençlere, Bilecik Belediyesi tarafından gözleme ve ayran ikram edildi.

Osmanlı çadırında dinlenen gençler, giydikleri Osmanlı kıyafetleri ile fotoğraf çektirdi. Burada gençlere seslenen Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, gezinin önemine vurgu yaparken, “Sizler burada tarihinizi öğrenerek ülkelerinize döneceksiniz. Bundan sonra tarih bilinci ile yaşayıp, dilinizin döndüğü kadar buraları ve tarihinizi anlatacaksınız. Bilecik’in taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ise tabiî ipekçilik için çok önemlidir. Bilecik, aynı zamanda kuruluşun ve kurtuluşun yaşandığı topraklardır” dedi. Orhangazi Camisi’ni ziyaret eden gençler, daha sonra Şeyh Edebali Türbesine geçti. Grup, rehberler tarafından anlatılan Şeyh Edebali’nin özellikle ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözüne hayran kaldı. Bu söz ve felsefeden yola çıkarak Osmanlı’nın devlet ve millet felsefesini anlayan Türk gençleri, şaşkınlıklarını gizleyemedi. İngiliz ressam tarafından çizilen Osmanlı armasının hikâyesini de rehberlerden dinleyen öğrenciler, Osmanlı’nın büyüklüğünü anlamanın mutluluğunu yaşadı. Söğüt’te Osmangazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret eden gençler, Osmanlı devletinin kuruluşu ve Ertuğrul Gazi hakkında bilgi aldı. Metristepe Şehitliği’ni gezen Türk gençleri, gördükleri manzara karşısında duygulandı. Grup lideri Hasan Kılınç da projenin amacının, Avrupa’daki Türk gençlerine Türk tarihi ve kültürünü tanıtmak olduğunun altını çizerken, gezi programı kapsamında Bilecik’te bulunan tarihi yerleri dolaştıklarını anlattı. Kılınç, “Bu gezi öğrencilere çok faydalı oldu. Ben tarihi yerleri gezerken ağlayanları görüyorum. Bu da bu programın ne kadar verimli olduğunu ve amacına ulaştığını gösteriyor.” değerlendirmesi yaptı.

16.07.2010


 

MİMARÎ ZENGİNLİĞİMİZ MUHTEŞEM

Fransa’dan gelen gençlerden Hülya Aydın, gezide en çok Osmanlı Armasının kendisini etkilediğini söyledi.

Aziz Şahin ise Paris’te inşaat mühendisliği okuduğunu belirterek, bu gezinin kendilerine, bilmedikleri tarihlerini öğrettiğini aktardı. Fransa’dan gelen Mustafa Baltacı da aslen Konyalı olduğunu kaydederek, “Allah razı olsun, bizlere bu gezi ve imkânları sunanlardan. Ertuğrul Gazi’nin türbesinde, Osmanlı’nın kurucusunun yanında kendimi çok mutlu ve şanslı hissediyorum.” şeklinde konuştu. Elazığlı Şükran Bekirgil de şunları ifade etti: “Beni bu gezide en çok etkileyen mimarimiz oldu. Fransa’da mimarlık okuyorum. Orada bize mimarlık öğretiyorlar, ama hiçbiri güzel değil, sevmiyorum. Bizim mimarî zenginliğimiz öyle büyük ki hele Selimiye Camii. Onu anlatmak mümkün değil, muhteşem.” Fransa’dan gelen Yasin Çapar da geziye katılmak için 500-600 kişi ile yarıştığını hatırlattı. Çapar,”Bu geziye yüzlerce kişinin içinden seçilerek katıldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum” Avrupa’daki Türk gençlerinin kendilerini yalnız hissettiklerine işaret eden Çapar, “Biz Avrupa’daki Türkler kendimizi hep yalnız hissederdik. Arkamızda hiç Türkiye’yi göremezdik. Ama artık biliyoruz ki arkamızda Türkiye gibi güçlü bir devlet var. Bizi unutmadılar, bize sahip oldular. Çok teşekkür ediyorum, böyle bir program düzenledikleri için. Artık arkamda benim koskocaman bir ülkem var” diye konuştu.

16.07.2010


 

Güllerini dolu vurdu

Isparta Vali Yardımcısı İzzet Ercan, bu yılki aşırı yağışlar dolayısıyla kiraz başta olmak üzere elma, vişne, erik, ceviz ve kayısı meyvelerinin yanı sıra güllerin ciddî oranda zarar gördüğünü ve kiraz ihracatı rakamlarında da yüzde 60’lık bir düşüş yaşandığını belirtti.

Ercan, Nisan-Mayıs aylarındaki yağışların çiçeklenme aşamasında olan meyvelerin dolu ve aşırı yağış dolayısıyla ürün kaybına sebep olduğunu kaydetti.

16.07.2010


 

Rize’yi heyelan vurdu

n Isparta / aa nRİze’de önceki gün akşam etkili olan sağanak nedeniyle Pehlivantaşı Mahallesinde meydana gelen heyelanda, taş parçalarının çarpması sonucu yaralanan 3 kişiden 1’i yoğun bakıma alındı, 2 kişi ise tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Alınan bilgiye göre, yağmurun etkisiyle kayan toprak kütlesi, şehir merkezi ile mahalle arasında ulaşımın sağlandığı yolun alt kısmında bulunan Muzaffer Poyraz’a ait 3 katlı evin birinci katının duvarının yakılmasına neden olmuş, içeri dolan toprağın binanın çıkış kapasını kapatmasıyla Gökhan (30) ve Fatma Poyraz (28), çocukları Melisa (6) ve Nisa Poyraz (4) evde mahsur kalmıştı. Mahsur kalanları kurtarmak için eve giren Recep Poyraz’ın (55) ikinci heyelanda ağır yaralanmıştı. Hayati tehlikesi bulunan Recep Poyraz’ın tadevisi Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sürüyor. Rize İl Özel İdare Genel Sekreteri Sultan Yılmaz, heyelan tehlikesine karşı 7 evin tahliye edildiğini bildirdi. Yılmaz, toplam 23 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirtti. Rize / aa

Çiftçilere anız dersi

nAnkara’nIn Şereflikoçhisar İlçe Tarım Müdürlüğü, köy muhtarlarına anız yakmanın zararlarını anlatan bir seminer verdi. Seminerde bilgilendirilen muhtarlar anız yakan çiftçileri uyararak, anız yakmanın zararlarını anlatacak. Şereflikoçhisar İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hacı Tevfik Emre tarafından verilen anız yakmanın zararları adlı seminere köy muhtarları katıldı. Çiftçilerin anız yakmanın zararlarından çok yararlarını bildikleri için anız yaktıklarını söyleyen Emre, yararlarından çok zararı olan bu uygulama hakkında çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Bunun için köy muhtarlarına böyle bir seminerin tertip edildiğini ve bu seminerde elde edilen verilerin çiftçilerle paylaşılması gerektiğini kaydetti.

16.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.