18 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Zebari: Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz

IRAK Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, terör örgütü PKK konusunda, “Türkiye’nin haklı güvenlik kaygılarını anlayışla karşıladıklarını, ancak Türkiye’nin iadesini istediği örgüt üyelerinin çoğunun Irak hükümetinin kontrolü dışındaki bölgelerde bulunduğunu” söyledi.

ABD’nin başşehri Washington’da hafta içinde temaslarda bulunan Zebari, Amerika’nın Sesi Kürtçe yayınının sorularını cevapladı. VOA Türkçe servisinin internet sitesinde çıkan habere göre Zebari, röportajda, Türkiye’nin, terör örgütü PKK’nın önemli isimlerinin yer aldığı 248 kişilik listeyi, bu kişilerin teslim edilmesi talebiyle ABD, Irak ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetime verdiği yönündeki haberlere ilişkin olarak, “adı geçen PKK üyelerinin Irak hükümetinin kontrol ettiği bölgelerde bulunmadığını” savundu.

Zebari, “Kişisel olarak böyle bir talep aldığımızı bilmiyorum. Ancak Türkiye’nin bu gibi isimleri talep ettiğini de reddetmem. Bu kişilerin çoğunluğu Irak hükümetinin kontrol ettiği bölgelerde değil. Bu insanlar dağlarda, bunlar isyancı. Aranıyorlar ve Irak hükümetinin kontrolünün dışındalar” diye konuştu. Iraklı bakan, “PKK’nın artan eylemleri ve terör saldırıları konusunda Türkiye’nin haklı güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Bu zarar verici eylemleri bastırmak ve kontrol etmek için biz de Türk ve Amerikan hükümetleriyle oluşturduğumuz üçlü komisyonda elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

18.07.2010


 

Kapak da iyi bir sonuç vermedi

MEKSİKA Körfezi’ndeki petrol sızıntısını durdurmak için kuyu çıkışına yerleştirilen yeni kapağın arzulanan mükemmel sonucu sağlamadığı ancak kapağın denemesinin sürdüğü açıklandı.

Çalışmaları denetleyen emekli amiral Thad Allen yaptığı açıklamada, kapağın, ‘’Arzulandığı şekilde, hiçbir sızıntının olmaması’’ gibi bir sonucu sağlayamadığını belirtti. Allen, BP firmasının kapağın denemesini en az 6 saat daha sürdüreceğini, bunun sonucunda kapağı kaldırıp kaldırmamaya, böylece petrol sızıntısının yeniden başlamasına izin verip vermemeye karar vereceğini ifade etti.

18.07.2010


 

CAMERON, BP’Yİ SAVUNACAK

İNGİLİZ Financial Times (FT) gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın gelecek hafta ABD’nin başşehri Washington’a yapacağı ziyarette, Meksika Körfezindeki çevre felâketi sebebiyle zor durumda olan İngiliz petrol şirketi BP’yi savunacağını yazdı.

Gazetenin manşetten verdiği haberde, Cameron’ın BP’nin İngiltere’de çok sayıda hissedarı olduğunu ve İngiliz ekonomisi için şirketin “istikrarlı ve güçlü bir geleceğe ihtiyacı bulunduğunu” söylemesinin beklendiği belirtildi. ABD Kongresinde BP’ye, Nisan ayında İngiliz petrol şirketine ait platformda meydana gelen patlamayla başlayan petrol akışının ardından ağır eleştiriler yöneltilmişti.

18.07.2010


 

Irak cezaevleri güvenli ellerde

IRAK'TAKİ ABD güçlerinin denetimindeki son cezaevi olan Camp Cropper’ın Iraklı yetkililere devrinden sonra Irak Adalet Bakanı Dara Nureddin, Tarık Aziz’in güvenliği, sağlıklı ve rahat bir ortamda yaşaması için her tür tedbiri aldıklarını söyledi.

Tarık Aziz kendilerine teslim edilmeden önce de tutukluların güvenliği, sağlık durumu ve rahat bir ortamda yaşamaları için her türlü tedbiri aldıklarını dile getiren Nureddin, ‘’Tarık Aziz bize teslim edilmeden önce de eski rejimin bazı elemanları elimizde bulunuyor. Onlara birçok imkânı sağlamış durumdayız. Hapishaneleri teslim almak, tutukluların güvenliği, sağlığı ve ihtiyaçları konusunda bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Irak kanunlarına göre tutuklulara en uygun şekilde bakılacak. Tutuklular arasında ayırım yapılmayacak. Herhangi bir taraf, grup ya da parti bu hapishanelere müdahale edemeyecek. Tutuklulara işkence eden ya da haklarını çiğneyen ve emirleri dinlemeyen görevlilerin işine son verilecek’’ dedi. Nureddin, hapishanelerin idaresi konusunda Amerikan tarafıyla olan işbirliğinin devam edeceğini ve bu konudaki bütün ihtiyaçların Amerika tarafından karşılandığını kaydetti.

18.07.2010


 

Avrasya’nın güvenliği yeniden ele alınmalı

AVRUPA Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) Dışişleri Bakanları Gayri Resmî Toplantısı, Kazakistan’ın Almatı şehrinde başladı.

Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edildiği toplantının açılış konuşmasını yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Avrupa ve Asya’nın güvenliğinin yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Nazarbayev, “Avrupa ve Asya’nın güvenliği yeniden ele alınarak, güçlü bir yapı oluşturulmalıdır. Dünya son zamanlarda üst üste yaşanan krizlerle boğuşmuştur. AGİT’in işlevleri günümüzün sorunlarını daha modern bir şekilde ele alarak çözecek yeni bir yapıya devredilmelidir” diye konuştu. Kırgızistan’daki olaylara da değinen Nazarbayev, dünyanın bu bölgeye karşı daha duyarlı olmasını istedi. Kırgızistan’da istikrarın bir an önce sağlanmasının ülkenin ekonomik kalkınmasına bağlı olduğunu ifade eden Nazarbayev, Kırgızistan’daki mevcut durumun hala bir tehdit barındırdığını, ülkenin ekonomik kalkınması için herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti. Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının da katıldığı toplantıda Nazarbayev, Yukarı Karabağ sorununun her iki ülkenin ortak çabası ile bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Almatı’ya 35 kilometre mesafedeki tatil beldesi Ak Bulak’ta yapılan toplantıya 56 ülkenin dışişleri bakanları ve üst düzey yöneticileri katılıyor. Almatı / aa

18.07.2010


 

İngiltere de peçeyi yasaklamak istiyor

İNGİLTERE'DE yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 67’sinin ülkede peçeli çarşafın yasaklanmasını istediğini ortaya koydu.

YouGov adlı araştırma şirketi, Fransa’da yüzü de örten giysilerin kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören yasa tasarısının bu hafta mecliste kabul edilmesinin ardından, 2 bin 205 kişiye, “İngiltere’de de peçeli çarşafın yasaklanması gerektiğini düşünüyor musunuz” sorusunu yöneltti. İnternet üzerinden 14-16 Temmuz tarihleri arasında yapılan araştırma sonucuna göre, katılımcıların yüzde 67’si ülkede peçeli çarşafın yasaklanması gerektiğini belirtti. Bölgelere göre de değerlendirilen araştırma sonuçlarına göre, İngiltere’nin kuzeyi ve Galler’de yüzde 71 peçeli çarşafın yasaklanması gerektiğini düşünürken, başşehir Londra’da yaşayanların yüzde 32’si kesinlikle yasaklanmaması gerektiğini ifade etti. Fransa’da peçeli çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören yasa tasarısı mecliste kabul edilirken, Belçika’da da benzer bir yasak geçen Nisan ayında getirilmişti.

18.07.2010


 

Güney Kore, uzun menzilli füze geliştirdi

GÜNEY Kore’nin, Kuzey Kore’nin nükleer veya askerî tesislerini vurabilecek kapasitede 1500 kilometre menzilli cruise füzesi geliştirdiği bildirildi.

Yonhap ajansının ismini açıklamak istemeyen bir savunma yetkilisine dayanarak verdiği haberde, savunma kalkınma ajansının, 1500 kilometre menzile sahip karadan karaya Hyunmu-3C füzesini imal etmeye başladığını belirtti. Hyunmu-3C’nin, Çin, Rusya ve Japonya’nın bazı bölgelerine de ulaşma kapasitesinde olduğu kaydedildi. Hyunmu’nun eski versiyonunun menzili 1000 kilometreydi. Güney Kore, ABD’yle yaptığı bir anlaşma uyarınca, füzelerinin menzilini en fazla 300 kilometreyle sınırlıyor. Ancak Seul’un savaş başlığı kapasitesi 500 kiloyu geçmedikçe cruise füzelerinin menzilini artırma hakkı bulunuyor.

18.07.2010


 

Sudan’da şiddet durmuyor

SUDAN ordusu, Darfur’daki isyancılarla son birkaç gündür süren çatışmalarda, bölgedeki önde gelen isyancı örgüt Adalet ve Eşitlik Hareketinin (JEM) en az 300 militanının öldürüldüğünü bildirdi.

General Tayib el Musah Osman, 86 isyancının da yakalandığını, örgütün onlarca aracının tahrip edildiğini açıklarken, ülkenin kuzeyinde 5 bölgedeki çatışmalarda 75 Sudan askerinin de vefat ettiğini kaydetti. JEM ise çatışmalarda hükümet güçlerini bozguna uğratmayı sürdürdükleri açıklamasını yaptı. Bölgedeki BM-Afrika Birliğinin ortak barış gücü de çatışmaları doğruladı ancak can kaybı konusunda bir rakam vermedi. Darfur’da çatışmalar 2003’de, hükümetin bu çorak bölgeyi ihmal ettiği suçlamasında bulunan isyancı örgütlerin ayaklanması üzerine başladı. BM rakamlarına göre, bölgede çatışmaların başlangıcından bu yana yaklaşık 300 bin kişi öldü.

18.07.2010


 

Çin’de boru hattı patladı

ÇİN'İN kuzeyindeki Dalyan şehrinin işlek limanında bir petrol boru hattının patlaması sonucu çıkan yangın 15 saatte söndürülebildi.

Resmî haber ajansının duyurduğuna göre, ölen ya da yaralananın olmadığı patlama gece meydana geldi. Yaklaşık 2 bin itfaiye görevlisi, yangını kontrol altına almak ve ikinci boru hattında yeni bir patlamayı engellemek için çalıştı. Alevlerin yüksekliğinin 30 metreye kadar çıktığı yangına yol açan patlamanın sebebi henüz tesbit edilemezken, patlamanın limanda bir tankere petrol doldurulmasından sonra meydana geldiği haber verildi

18.07.2010


 

Afganistan’da NATO kayıpları artıyor

AFGANİSTAN'IN güneyinde yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda, NATO komutasındaki uluslar arası güçte görev yapan 2 askerin öldüğü bildirildi.

Uluslar arası güç tarafından yapılan açıklamada, ölen askerlerden birinin Amerikalı olduğu kaydedilirken, saldırıyla ilgili ayrıntı verilmedi ve diğer askerin hangi ülkeden olduğu belirtilmedi. Taliban militanlarının etkin olduğu bölgede uluslar arası gücün devriyeleri arttırdığı da belirtildi. Afganistan’da ABD öncülüğündeki güçler tarafından Taliban yönetiminin devrildiği 2001’den bu yana süren savaşta, NATO komutasındaki uluslar arası güç en büyük kaybını geçen ay verdi. Haziran ayında 103 uluslar arası güç askeri ölürken, Temmuz ayı başından bu yana öldürülen NATO askeri sayısı, 38’i Amerikalı olmak üzere, 50’ye yükseldi.

18.07.2010


 

Komşuda halk umutsuz

YUNANİSTAN'DA yapılan kamuoyu araştırması, halkın yüzde 60’ının “ülkede işlerin gidişatından memnun olmadığını” ortaya koydu.

VPRC araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Yunanlılar kendilerini gelecek konusunda güvensiz ve çaresiz hissediyor. Halkın yüzde 50’si en önemli sorunun fakirlik olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 66’sının, “İktidardaki PASOK Partisi mi yoksa anamuhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi mi ülke yönetimi için en uygun olandır” sorusuna “Hiçbiri” cevabını verdiği ankette, yüzde 64 “Hiçbir partinin beklentilere uygun olmadığını” belirtti.

ATİNA’DA ORMAN YANGINI KORKUTTU

Yunanistan’ın başşehri Atina’nın yaklaşık 65 kilometre güneydoğusunda yer alan Lavrion sahil şehrinde orman yangını çıktı. Yunan televizyonları normal yayın akışlarını keserek verdikleri haberlerde, şehrin Pasa yerleşim birimi yakınında çıkan yangının, evlere yakınlığı açısından endişe meydana getirdiğini duyurdu. Yangının çıktığı alana yakın bir çocuk kampının da boşaltılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi. Bölgede şiddetli rüzgarların hakim olduğu belirtilerek, itfaiye ekiplerinin yangının yayılmasını önlemeye çalıştığı bildirildi. Bu arada, Acil Kurtarma ekibinin de 45 itfaiye eri, 15 itfaiye aracı, 4 uçak ve bir helikopterin görev yaptığı olay yerine hareket ettiği açıklandı.

TAM GÜN YASASINA KARŞI 5 GÜN GREV

Yunanistan’da doktorlar, hükümetin doktorlar için tam gün çalışma öngören yasa tasarısını protesto etmek amacıyla 5 günlük grev kararı aldı. Yunan basını, grevin 19 Temmuzda başlayacağını duyurdu. Doktorların, Atina’da, Yunan parlamentosunun da bulunduğu Sindagma meydanında protesto gösterisi de yapacağı kaydedildi.

18.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.