22 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

OYAK ’A AKP KIYAĞI

Kamu İhale Kurumu (KİK), OYAK'ın iştiraki Bolu Çimento A.Ş.'nin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, ilgili mevzuata uymak zorunda olduğuna karar verdi. OYAK, karara karşı Ankara 7. Bölge İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma ve iptal dâvâsı açtı. Bütün girişimlere rağmen Bölge İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini reddetti.

BAŞBUĞ, SAVUNMA BAKANINI DEVREYE SOKTU

OYAK şirketlerinin bazı ihalelere katılması riske girince, konu, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'a iletildi. Başbuğ'un devreye girmesi üzerine Bakanlık, KİK'in kararıyla ortaya çıkabilecek “olumsuzluklar”ın önüne geçilmesi amacıyla düzenleme yapılması gerektiğine kanaat getirerek bu talebi hükümete iletti.

VE AKP KURMAYLARI OYAK’A “HAK” VERDİ

Yapılan yoğun kulisler sonucunda AKP kurmayları OYAK ve iştiraklerinin ayrı değerlendirilmesi gerektiği noktasına gelerek, "Bu şirketlere kamudan kaynak aktarılmıyor, bütün vergilerini ödüyorlar, imtiyazlı değiller, taleplerinde haklılar. İhale Kanununa göre ihale yapmaları, kamu kurumlarıyla aynı statüde değerlendirilmeleri yanlış. Bunu düzelteceğiz" dediler.

AKP’den OYAK’A kıyak

SABAH'IN haberine göre Hükümet, Türk Silâhlı Kuvvetleri (TSK) mensupları için yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) şirketlerinin, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulması için düğmeye bastı. Bolu, Ünye, Adana Çimento, Erdemir ve İsdemir’in aralarında bulunduğu OYAK iştirakleri İhale Kanunu dışında tutulacak. AKP kurmayları OYAK ve iştiraklerinin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu şirketlere kamudan kaynak aktarılmıyor, bütün vergilerini ödüyorlar, imtiyazlı değiller, taleplerinde haklılar. İhale Kanunu’na göre ihale yapmaları doğru olmaz. Kamu kurumlarıyla aynı statüde değerlendirilmeleri yanlış. Bunu düzelteceğiz” dedi. Yaklaşık 60 şirket ve iştiraki bulunan ve yıllardır “imtiyazlı holding” eleştirilerinin hedefi olan OYAK şirketleri İhale Kanunu’na tabi olunca kulisler karıştı. Olay şöyle gelişti: Kamu İhale Kurumu (KİK), OYAK’ın iştiraki Bolu Çimento AŞ’nin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının mevzuatına uymak zorunda olduğuna karar verdi. Bunun üzerine OYAK, KİK’in kararına karşı Ankara 7’nci Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve iptal dâvâsı açtı. Bütün girişimlere karşın Bölge İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini reddetti. OYAK şirketlerinin bazı ihalelere katılması riske girdi. Konu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a iletildi. Başbuğ’un devreye girmesi ile birlikte Bakanlık, KİK’in kararıyla ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla düzenleme yapılması gerektiğine kanaat getirdi. Bu talebi hükümete iletti. KULİS SONUÇ VERDİ Bir haftalık yoğun kulis çalışmalarının ardından AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli başkanlığında bir ekip, OYAK’ın talebini dikkate alarak çalışma başlattı. Genel Kurul’da torba yasaya önergeyle eklenecek düzenlemeyle Bolu Çimento gibi OYAK şirketleri İhale Kanunu dışına çıkarılacak. 9 MİLYAR NAKİTİ VAR OYAK, 1961’de 205 sayılı yasa ile kuruldu. TSK mensuplarına destek vermek için kurulan OYAK’ın hemen her sektörde iştiraki ve şirketi bulunuyor. OYAK’ın 241 bini aşkın üyesi, 9 milyar lirayı aşkın nakit varlığı bulunuyor. Şirketleri arasında, OYAK Renault ve MAİS Otomotiv, Ereğli Demir, İsdemir, Bolu, Ünye ve Adana Çimento yer alıyor.

22.07.2010


 

2 çocuk daha tutuklandı

Kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri devam ediyor.

Tasarının Meclis tatile girmeden önce kabul edilip yasalaşması amaçlanıyor. 6 ÇOCUK GÖZALTINA ALINDI

Bu arada önceki gün Mersin’de izinsiz gösterilere katıldıkları iddiasıyla adliyeye sevk edilen 6’sı 18 yaşından küçük 9 kişiden 2’si çocuk, 5 zanlı tutuklandı.

2 çocuk daha tutuklandı

Mersİn’de izinsiz gösterilere katıldıkları iddiasıyla adliyeye sevk edilen 9 kişiden 5’i tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, izinsiz gösteri organize ettikleri, küçük yaştaki çocukları ön saflarda kullanarak barikat kurmak suretiyle yolu trafiğe kapatmaya çalıştıkları, vatandaşların evlerine, araçlarına, iş yerlerine, kamu binalarına, güvenlik güçlerine ve ekip araçlarına yönelik taşlı, molotof kokteylli, havai fişekli saldırılarda bulundukları iddiasıyla dün 9 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte 1 tabanca, 1 şarjör, 3 dolu fişek, çok sayıda dijital delil, cep telefonu ve sim kartı ile bir sapan, bilye ve maytap ele geçirildi. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen 6’sı 18 yaşından küçük 9 kişiden 2’si çocuk, 5 zanlı tutuklandı.

22.07.2010


 

Din görevlilerine tatbikat umresi

DİYANET İşleri Başkanlığı, 2010 hac sezonunda görev alacak, daha önce hacca veya umreye gitmemiş bin 200 personelini ‘’tatbikat umresine’’ gönderiyor.

Diyanet’in 14 Temmuzda gönderdiği 600 din görevlisinin ardından dün de 300’er kişilik iki grup, bir haftalık tatbikat umresi için Esenboğa Havalimanı’ndan Mekke ve Medine’ye hareket edecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Esenboğa Havalimanı İrtibat Ofisi görevlilerinden alınan bilgiye göre, Türk hacılara rehberlik yapacaklardan, daha önce hacca veya umreye gitmemiş toplam bin 200 din görevlisi, bu uygulamayla hem umre ibadetini yerine getiriyor hem de hacda yapılacak bütün görevleri uygulamalı olarak öğreniyorlar.

Bu arada, 14 Temmuzda Mekke ve Medine’ye gönderilen ilk kafile, bir haftalık eğitim amaçlı umrelerini tamamlayarak, yurda döndü. Bu yılki hac sezonunda görev alacak Diyanet personelinden, daha önce hacca veya umreye gidenlere ise bulundukları illerde kısa süreli hazırlık kursları verilecek.

22.07.2010


 

ÖSYM Kılavuzunda bir hata daha

ÖSYM, LYS sonuçlarında yer alan ‘’Y-MF-4 Puan Türünde Alanında Başarı Sırası’’ değerinin yanlış olduğunun belirlendiğini belirterek, Y-MF-4 puanıyla (alanında) tercih yapacak adayların doğru başarı sıralarını internetten öğrenebileceğini bildirdi.

ÖSYM’den 15-20 Temmuz tarihlerinde adayların internetten öğrendikleri 2010-LYS sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: ‘’Y-MF-4 Puan Türünde Alanında Başarı Sırası değerinin yanlış olduğu belirlenmiştir. Y-MF-4 puanıyla (alanında) tercih yapacak adaylar doğru başarı sıralarını 21 Temmuz 2010 tarihinden itibaren internetten öğrenebilirler. Sonuç belgesinde Y-MF-4 başarı sırasının (alanında) doğru değeri yer alacaktır.’

22.07.2010


 

Aynalı süpürge artık minyatürde yaşayacak

EDİRNE'NİN geleneksel el san'atlarından aynalı süpürge, genç kızların çeyizlerinde yerini elektrikli süpürgeye bırakmasının ardından minyatür boyutlarda üretilerek hediyelik eşya olarak kullanılmaya başlandı.

Şehrin önde gelen el san'atlarından süpürgecilik, teknolojik gelişmeyle geriledi ve eskiden 300 olan süpürge imalatçılarının sayısı 15’e düştü. Babadan oğula aktarılan ve yıllardır Edirne’nin en önemli el san'atlarından biri sayılan süpürgecilik, zahmetli bir zanaat olarak da biliniyor. Mart, Nisan ayında ekilen süpürge otu, Ağustos ayında biçiliyor. Otların sarılması, kesilmesi gibi aşamaların ardından süpürge oluşuyor. Bir usta bir günde 20-30 süpürge üretebiliyor. Mesleklerini yaşatmak için yetiştirecek çırak ve kalfa bulamayan süpürge ustaları geleneksel el sanatını yaşatmaya çalışırken, eskiden çeyiz sandığının baş köşesinde bulunan, güzelliğin ve temizliğin sembolü olarak bilinen aynalı süpürgenin varlığı, buzdolabı süsü halinde minyatürleştirilerek yaşatılmaya çalışılıyor.

22.07.2010


 

Netten en çok bilet alıyoruz

LPSOS KMG şirketinin araştırmasına göre, internet kullanıcıları en çok uçak bileti ve otel rezervasyon ve alış verişlerini online yapıyor.

Türkiye’de internet penetrasyonu ve kullanım alışkanlıklarını ortaya çıkarmak için yürütülen İnternet Kullanım Alışkanlıkları Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’de yaklaşık 4,2 milyon kişinin farklı sıklıklarla da olsa internet üzerinden alış veriş yaptığı bildirildi.

22.07.2010


 

Hekimlere zorunlu sigortada esaslar belirlendi

TAM GÜN Yasasında hekimler için getirilen zorunlu sigortanın uygulanmasına yönelik usul ve esaslar belirlendi.

Tıbbî Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Malî Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ Resmî Gazete’de yayımlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, ödeyecekleri prim tutarının yarısını döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçesinden geri alacak. Geri ödeme, sigortaya ilişkin poliçe veya prim ödeme makbuzunun bir örneğinin ibrazı üzerine ilgili kurum tarafından en geç 30 gün içinde yapılacak. Kurum ve kuruluşlar tarafından ödenecek özelde çalışanların primlerinin yarısı da yine sigortalıya yansıtılacak. Mesleklerini serbest olarak icra eden hekimlerle sözleşmeli aile hekimleri ise sigorta primlerinin tamamını kendileri ödeyecek. Kamudaki hekimin kurum katkı yükümlüsünü değiştirecek şekilde iş değiştirmesi halinde, sigorta sözleşmesi sona erdirilmemişse, değişiklik tarihinden sonraki günlere ait primdeki kurum katkısı 30 gün içinde sigorta ettiren tarafından ilgili kuruma geri ödenecek.

22.07.2010


 

Kapalıçarşı, Pazar günleri de açılacak

3 bin 600 adet dükkânın bulunduğunu, yazları çalışan sayısının 30 bine ulaştığı ve mevsimine göre günde 250 bin ile 400 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı, Pazar günleri de ziyarete açılmaya hazırlanıyor.

Kapalıçarşı’nın esnaf ve çalışanlarından bir kısmı, 2007 yılında ‘’çarşı pazara karşı’’ diyerek, çarşının Pazar günleri de açılmasına karşı çıkarken, krizin çarşı ekonomisine olumsuz etkisi, bu konuyu yeniden gündeme getirdi. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, Kapalıçarşı’nın Pazar günleri açılmasına ilişkin olarak 2007 yılında çalışma yürüttüklerini, ancak esnafın ve çalışanların bir kısmının bunu istemediğini hatırlattı. Hasan Fırat, çarşının Pazar günleri kapalı kalmasının eskiden kalma bir gelenek olduğunu, buna yönelik bir karar bulunmadığını kaydederek, çarşının Pazar günü açılması durumunda güvenliğinin sağlanması, turizm operatörleri ve acentelerin organize edilmesi için birlik içerisinde çalışması gerektiğine işaret etti. Tarihî yarımadanın hemen hepsinin turizme bağlı ve müşterilerin yüzde 70’inin yabancı olduğunu vurgulayan Fırat, şu değerlendirmelerde bulundu: ‘’Çarşının Pazar günü açılması, burasının ekonomisinin artacağı, çalışanın para kazanacağı, artı mesai yapacağı anlamına geliyor. İşleyen bir çark... Pazar günü açıldığında, günlük cirodan daha fazla ciro olur. Biz daha önce Pazar günü açtığımızda normal günün daha fazlası oldu. İnsanlar, çevre illerden merak edip burayı görmeye geldi.’’

22.07.2010


 

Tarladaki karpuz sıcağa karşı kâğıtla kaplanıyor

ADANA'NIN Ceyhan ilçesinde bazı üreticiler, aşırı sıcaktan sararan karpuzu korumak için tek tek gazete kâğıdına sarıyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, bu yıl karpuza talebin düşük olmasının hasatta sıkıntı meydana getirdiğini, ayrıca aşırı sıcakların ürün kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Ürününü satamayan bazı üreticilerin karpuzları tek tek gazete kâğıtları ile sararak güneş ışınları ve aşırı sıcaktan korumaya çalıştıklarını ifade eden Tezcan, ‘’Çiftçi ürününü kurtarmak için her yola başvuruyor’’ dedi. Bu yıl hasadın başladığı dönemde her zaman olduğu gibi fiyatların yüksek olduğunu, ancak sonrasında düşüşün yanı sıra istikrarsızlık yaşandığı ve bir günün diğerini tutmadığını ifade eden Tezcan, şunları söyledi: ‘’Karpuz son dönemde çok düşük fiyatlarla satıldı. Havaların da aşırı sıcak gitmesi, tarlasında ürün bulunan üreticiyi endişelendirdi. Bazı üreticiler, kâğıtla kaplama yöntemiyle en azından sezonun son günlerinde biraz da olsa para kazanmayı planlıyorlar.’’ Öte yandan, kâğıtla kaplanan karpuzların renklerinin parlak ve yeşil olduğu, diğerlerinin ise güneş ışınları dolayısıyla sarardığı ve aşırı sıcak havanın etkisiyle de çürüdüğü gözlendi.

22.07.2010


 

PKK üst düzey yöneticisi İtalya’da yakalandı

TÜRKİYE, Suriye ve İran’da gerçekleştirilen operasyonlarda büyük kayıplar veren terör örgütü PKK’ya bir darbe de İtalya’dan geldi. Terör örgütünün üst düzey yöneticisi ve kırmızı bültenle aranan Nizamettin Toğuç, Venedik’te yakalandıktan sonra tutuklandı.

İtalyan Gizli Servisi DİGOS ile Padova polisinin Venedik’te ortak operasyonu sonucu İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan terör örgütünün üst düzey yöneticisi Nizamettin Toğuç gözaltına alındı. Toğuç ile aynı araçta bulunan örgütün 4 mensubunun da yakalandığı bildirildi. Terör örgütünün finans kaynaklarının kurutulmasına yönelik yakın takibe alındığı bildirilen Nizamettin Toğuç ile gözaltına alınan 4 teröristin 18 Temmuz 2010’da tutuklandığı bildirildi. Terörist Nizamettin Toğuç’un, terör örgütü PKK tarafından Venedik şehrinde düzenlenen gizli bir toplantıya katılmak üzere İtalya’ya geldiği kaydedildi. Bu arada kırmızı bültenle aranan Toğuç’un, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’ye iade edilmesinin beklenildiği kaydedildi.

22.07.2010


 

Bürokrasi direniyor

Belgelerin elektronik ortama atılmasıyla emekli aylığı bağlama süresinin 3 güne indirilebileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun için bürokrasinin tuş edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bürokrasiyi ‘tuş’ etmemiz lâzım BELGELERİN elektronik ortama atılmasıyla emekli aylığı bağlama süresini 3 güne indirilebileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun için bürokrasinin tuş edilmesi gerektiğini dile getirdi.Ulaştırma Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki basılı bilgi ve belgelerin e-devlet hizmetlerinde kullanılabilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzaladı. Protokol öncesi konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kurumların ellerindeki bütün yazılı kâğıt dokümanları elektronik ortama atacağını bu projenin iki yıl içinde hayata geçeceğinin altını çizdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise projeyle 81 ildeki her türlü bilgi ve belgeyi elektronik ortama atacaklarını bildirdi. Emeklilerle ilgili hizmetlerin daha etkin ve hızlı sunulmasının önünde bazı eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Dinçer, “Emeklik müracaatı için aşağı yukarı 50 günde cevap veriyorduk. İç düzenlemeler ve operasyonlarla bu süreyi 31 güne indirmeyi başardık. Biz emeklilik başvurularına 3 gün içinde cevap vermek istiyoruz” dedi. Bir basın mensubunun sorusu üzerine Yıldırım, işlemlerin hızlanması için bürokrasiyi tuş etmek gerektiğini ifade ederek, “Şu anda direnç var. Bürokrasinin değişimi dönüşümünden bahsediyoruz. Geleceksin memurun önünde ellerini bağlayacaksın gözlerinin içine bakacaksın sonra tekrar işine dönecek. Bunları değiştirmek 1 günde olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

22.07.2010


 

BBC: PKK şartlı olarak silâh bırakmayı teklif etti

TERÖR örgütü PKK’nın önemli isimlerinden Murat Karayılan, silah bırakma karşılığında Türkiye’den bazı taleplerde bulundu.

BBC’ye konuşan Karayılan, kültürel ve siyasî bazı haklar karşılığında silah bırakabileceklerini söyledi. BBC, söz konusu teklifin bir anlaşmaya varması sonucunda 26 yıllık iç savaşın sona erebileceğini yazdı. Türk yetkilileri ise, BBC’ye yaptıkları açıklamada terör örgütü tarafından yapılan açıklamalara yorum yapma taraftarı olmadıklarını belirtti. Son aylarda PKK’nın saldırılarının artığına dikkat çeken BBC’nın Karayılan ile görüşen muhabiri Gabrial Gatehouse, teklifin net ve açık bir şekilde yapıldığını aktardı. Terör örgütü liderlerinden Karayılan, taleplerinin karşılanması durumunda örgüte silâh bırakmalarını emredeceğini söyledi. Karayılan, bu talepleri ise Güney ve Doğu Anadolu’daki Kürt politikacıların göz altına alınmalarının ve Kürtlere yapılan saldırıların durdurulması olduğunu açıkladı. BBC, PKK’nın geçmişte de bir çok teklifte bulunduğunu ancak bu tekliflerin Türk devleti tarafından kabul görmediğini hatta müzakere bile edilmediğinin altını çizdi. Ancak BBC, bu teklifin farklı değerlendirilebileceğini çünkü yapılan teklifin geçmişte olduğu gibi artık terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’nın serbest bırakılması şartını içermediğine dikkat çekti. Bu arada Karayılan, teklifin yanında bir de tehditte bulundu. Karayılan, bu teklifin Türk hükümeti tarafından reddedilmesi durumunda, özerkliklerini ilân etmek zorunda kalacakları uyarısında bulundu.

22.07.2010


 

Şehitler dualarla uğurlandı

Hakkari ve Van’da şehit düşen 7 asker dün dualar ve gözyaşlarıyla toprağa verildi. Çukurca'da çıkan çatışmada şehit olan Uzman Onbaşı Samet Yılmaz Turgutlu'da, Onbaşı Hakan Yutkun Bursa’da, Piyade Üsteğmen Çetin Aylar Turhal'da, Uzman Çavuş Turgay Yılmaz Avanos’ta, Uzman Çavuş Ayhan Say Hatay Dörtyol’da ve Uzman Çavuş Mesut Keklikçi Islahiye'de, Van-Gürpınar'da şehit olan Çavuş Serdar Yeşilyurt ise Kozan'da defnedildi.

ŞEHİTLER DUALARLA UĞURLANDI HAKKÂRİ'NİN Çukurca ilçesinde çıkan çatışmada şehit olan uzman onbaşı Samet Yılmaz için Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, onbaşı Hakan Yutkun Bursa’da, piyade üsteğmen Çetin Aylar Tokat’ın Turhal ilçesinde, uzman çavuş Turgay Yılmaz Nevşehir Avanos’ta, uzman çavuş Ayhan Say Hatay, Dörtyol’da ve uzman çavuş Mesut Keklikçi Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yapılan törenlerin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi. Şehit onbaşı Hakan Yutkun için Bursa’daki Hamit Dede Camii’nde kılınan cenaze namazına, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Devlet Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Turgutlu’daki cenaze törenine, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök de katıldı. Turgutlu Müftüsü Vefa Özdemir, namaz öncesi yaptığı konuşmada, vatandaşlardan cenaze töreninin, şehidi incitmeden ve Müslüman’a yakışır bir şekilde icra edilmesini isteyerek, topluluğu sükûnete dâvet etti. Vatandaşlardan sabırlı ve metanetli hareket etmelerini isteyen Özdemir, aksi halde istenmeyen olaylar yaşanabileceği ve bunun önüne geçilemeyeceği uyarısı yaptı. Van’ın Gürpınar ilçesinde şehit olan çavuş Serdar Yeşilyurt ise Adana’nın Kozan ilçesinde düzenlenen tören sonrasında toprağa verildi. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının çelenk gönderdiği cenaze törenlerine şehitlerin aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar sloganlar atarak teröre tepki gösterdi.

22.07.2010


 

YAŞ toplanıyor

YAŞ, 1-4 Ağustos’ta toplanacak. Org. İlker Başbuğ’un emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner’in atanması beklenen YAŞ’ta, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığına da atamalar yapılacak.

YAŞ, 1 Ağustos’ta toplanacak

Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ), 1-4 Ağustos’ta, Türk Silâhlı Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumları ile gündemdeki diğer konuları değerlendirmek üzere toplanacak. YAŞ’ın Ağustos Ayı Olağan Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki Çakmak Salonu’nda yapılacak. Bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerle, general ve amiralliğe yükselecek albayların durumunun yanı sıra, kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacakların ve görev süreleri bir yıl uzatılacakların da belirleneceği Şûrâ’da, komuta kademesi de yeniden şekillenecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın görev süreleri 30 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla sona eriyor. Orgeneral Başbuğ’un emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in atanması bekleniyor. Orgeneral Koşaner, atanması halinde bu görevi 3 yıl yapacak. Şûrâ’da Orgeneral Koşaner’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Orgeneral Işık’tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na da atamalar yapılacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini bir yıl daha sürdürecekler. Şûrâ’da, 134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşülmesi, 35 civarında general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 45 albayın da general ve amiral rütbesine yükselmesi bekleniyor. TSK’yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği Şûrâ’da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

22.07.2010


 

3 polis kaza kurbanı

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde polisleri taşıyan otomobilin devrilmesi sonucu 2 polis memuru, 1 polis meslek yüksek okulu öğrencisi vefat etti, 1 polis memuru da ağır yaralandı.

3 polis kaza kurbanı Elaziğ’in Karakoçan ilçesinde polisleri taşıyan otomobilin devrilmesi sonucu 2 polis memuru, 1 polis meslek yüksek okulu öğrencisi öldü, 1 polis memuru ağır yaralandı.Alınan bilgiye göre, Muş’un Varto ilçesinde görev yapan polis memuru Adem Demirel’in kullandığı 23 AE 671 plâkalı özel otomobil, Elazığ’ın Karakoçan ilçesi Başyurt Köyü yakınlarında devrildi. Kazada, araçta bulunan ve Varto’da görev yapan polis memurları Seyfettin Yeşil (37), İrfan Uzun (30) ile Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu öğrencisi Sinan İneci (20) olay yerinde öldü. Ağır yaralanan sürücü Adem Demirel, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

22.07.2010


 

AB’den 4,5 milyar Euroluk Ar-Ge hibesi

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında, Ar-Ge projeleri, araştırmacı değişimi ve istihdamı gibi alanlarda 4.5 milyar Avroluk 50 yeni çağrı açıldı.

TÜBİTAK’tan yapılan yazılı açıklamada, dünyanın en büyük sivil Ar-Ge programı olan 7. Çerçeve Programı kapsamında, 4.5 milyar Avroluk 50 yeni çağrı açıldığı belirtildi. 6-8 ay açık kalacak çağrılar kapsamında Ar-Ge projelerine, araştırmacı değişimine ve istihdamına, KOBİ’lerin Ar-Ge ihtiyaçlarının karşılanmasına ve araştırma merkezlerinin kapasitelerini geliştirmeye hibe desteği verileceği kaydedilen açıklamada, TÜBİTAK’ın ulusal koordinasyonunu yürüttüğü projelere Türk kuruluşlarla araştırmacıların Avrupalı paydaşlarla eşit şartlarda katılabileceği ifade edildi. Açıklamada, öncelikli projelerin yanı sıra bütün bilimsel alanlarda sunulacak konu ve bağımsız projelere destek sağlanacağı bildirildi.

22.07.2010


 

Erdoğan’dan Bahçeli’ye tazminat dâvâsı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı konuşmalarında kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye manevî tazminat dâvâsı açtı.

Erdoğan’ın avukatları Muammer Cemaloğlu ve Fatih Şahin’in açtığı davanın dilekçesinde Bahçeli’nin önceki gün TBMM grubunda yaptığı konuşma ile 13 Temmuzda ‘’Referanduma Hayır’’ kampanyası kapsamında yaptığı konuşmadaki bazı ifadelere yer verildi. Dilekçede, Bahçeli’nin bu ifadeleriyle Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği ve gerçek dışı ithamlarda bulunduğu kaydedilerek, Bahçeli’den manevi tazminat talebinde bulunuldu.

22.07.2010


 

Habersiz patlatılan dinamit hastanelik etti

Van’in Çatak ilçesinde özel bir şirkete ait taş ocağında, dinamitin haber verilmeden patlatılması sonucu, korku ve panik yaşayan 27 kişi hastanelik oldu.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Ağaçlık Köyü yakınındaki özel bir şirkete ait taş ocağında, vatandaşlara haber verilmeden dinamit patlatıldı. Patlamanın etkisiyle gürültü ile sarsılan Ağaçlık Köyü sakinleri, büyük korku ve panik yaşadı. Toz bulutu ve kötü kokunun yayıldığı köyde fenalaşan 10’u çocuk 27 kişi Çatak Devlet Hastanesine kaldırdı.

22.07.2010


 

Son Heronlar ay başında teslim edilecek

Türkİye ile İsrail arasında insansız hava araçlarının alımı konusundaki 180 milyon dolarlık, 10 uçaklık Heron teslimatının kalan 4 uçağı, ay başında Türkiye’ye teslim edilecek.

Edinilen bilgiye göre, 4 Heron uçağı, yer kontrol istasyonları, data linkleri ve diğer teçhizatı ile birlikte 1 veya 2 Ağustosta Batman’da olacak. Heronların geçici kabulleri için Türkiye’den ilgili kurumların personelinden oluşan kalabalık teknik heyetin katılımı ile yapılan çalışmalar, Temmuz ayının ilk haftasında tamamlandı, geçici kabul heyeti temasların ardından Türkiye’ye döndü. Sistemlerin bakım, paketleme ve sevkıyat işlemleri için de küçük gruplar halinde gelen bazı teknik heyetler de çalışmalarını sonlandırdı.

İsrail, anlaşma kapsamındaki 6 Heron’u Şubat ayı sonunda Türkiye’ye teslim etmişti. Terörle mücadele için istihbarat toplamada büyük önemi bulunan insansız hava araçları Heronların en büyük özelliği, telsizlerinden gece-gündüz termal kameralarına kadar, Türkiye’de üretilmiş birçok ürünün kullanılması. Bu arada, İsrail donanmasının 31 mayıstaki Mavi Marmara gemisine baskınından sonra kısa süre aksayan teknik destek hizmeti normale döndü. İsrail önce 2 kişilik heyeti, ardından, önceki Heron sisteminin bakımı ve idamesi için gereken 4 uzmanı Türkiye’ye gönderdi. İsrailli uzmanlar halen Türkiye’de çalışmalarını sürdürüyorlar. Ayrıca Heronların nihaî kabul çalışmaları için de kalabalık bir İsrail heyeti Ağustos ayının ilk yarısında Türkiye’de olacak. Öte yandan Türkiye ile İsrail arasında askeri alanda yürütülen diğer ortak projelerle ilgili teknik heyetlerin çalışmaları da normal seyrini aldı.

Tank modernizasyonu çerçevesinde Kayseri’de ekip bulunduran İsrail Askerî Sanayii’nin elemanları, 31 Mayıs akabinde İsrail Savunma Bakanlığının İsrailli askerlere koyduğu Türkiye yasağı ile geri çekilmişti. İsrail Askerî Sanayii elemanları, bir süre önce yeniden Türkiye’ye gönderildiler. Türk hükümetinin satın aldığı bazı küçük çaplı uçaklar için İsrailli Aeronautics savunma sistemleri firmasının verdiği teknik destek kapsamında Batman’da görev alan ve 31 Mayıs sonrası geri çekilen İsrailli ekip de yaklaşık 3 hafta önce Türkiye’ye gitti.

22.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.