10 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Çetin Doğan taburcu oldu

Hakkındaki yakalama emri nedeniyle Bodrum Havalimanında gözaltına alınan, İstanbul’a geldiğinde kalp krizi geçirme riski nedeniyle Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisine başlanan Doğan, taburcu oldu. Hastane çıkışında gazetecilerin sorularına cevap veren Doğan, “Evet, ben 28 Şubat'ta vardım. Onun hesabını vermeye her zaman hazırım, bu dâvânın devam etmesini istiyorum” dedi.

Çetin Doğan: 28 Şubat’ın hesabını vermeye

hazırım

‘’Balyoz Planı’’ dâvâsının sanıkları arasında yer alan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, ‘’Evet ben 28 Şubat’ta vardım. Onun hesabını vermeye her zaman hazırım. Ama görülecektir ki 28 Şubat’ta da biz, o zamanki sorumlu komutanlar, devamlı meşru bir zeminde bulunduk. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın’’ dedi. Hakkındaki yakalama emri nedeniyle Bodrum Havalimanı’nda gözaltına alınan, İstanbul’a geldiğinde kalp krizi geçirme riski nedeniyle Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisine başlanan Doğan, taburcu edilmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Doğan, yakalama kararının hukuksuzluğunun ortaya çıktığını ve 10. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın iptal edildiğini belirtti.Çetin Doğan, ‘’Ben bu davanın devam etmesini istiyorum. Bu davanın devam etmesini ne için istiyorum? Bunu tezgahlayanların ortaya çıkması için istiyorum’’ diye konuştu. ‘’Hangi partiden, hangi düşünceden olursanız olun Türkiye’nin esenliğe çıkması, ancak adaletin olmasıyla mümkün’’ diye konuşan Doğan, şunları söyledi: ’’Herkes demokrat, herkes insan haklarına düşkün, ama kendi çiftliğine dokunduğu zaman kaskatı faşist kesiliyor. İnsanları önyargılarla hapsediyoruz. Evet ben 28 Şubat’ta vardım. Onun hesabını vermeye her zaman hazırım. Ama görülecektir ki 28 Şubat’ta da biz, o zamanki sorumlu komutanlar, devamlı meşru bir zeminde bulunduk. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. O zamanın hesabını da vermeye hazırım. Mesele budur. Adalet olmadan demokrasi olamaz.’’

10.08.2010


 

TSK’NIN BAŞINA KOŞANER

Yeni Genelkurmay Başkanı, YAŞ toplantısı sona erdikten dört gün sonra belli oldu. Bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner getirildi.

IĞSIZ YERİNE CEYLANOĞLU

Kara Kuvvetlerine, internet andıcından ifadeye çağrılan Org. Hasan Iğsız değil, 28 Şubat'ta Sincan'da tank yürüten Org. Erdal Ceylanoğlu atandı.

1. ORDU’YA KIVRIKOĞLU

I. Ordu Komutanlığına Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Ege Ordu Komutanlığına Org. Nusret Taşdeler getirildi. Atamalar Resmî Gazete'de yayınlandı.

YAŞ’ta sancılı çözüm

Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Erdal Ceylanoğlu atandı. Cumhurbaşkanlığı Basın Müşaviri Ahmet Sever, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Dışişleri Konutu’ndan ayrıldıktan sonra, atamalara ilişkin açıklama yaptı. Sever, Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Işık Koşaner’in, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun atandığını açıkladı. 1. Ordu Komutanlığına Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Ege Ordu Komutanlığına Orgeneral Nusret Taşdelen, Harb Akademileri Komutanlığına Orgeneral Bilgin Balanlı atandı.

Genelkurmay Başkanlığı, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı Orgeneral atamaları ile oluşan Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevlendirmeleri internet sitesinden duyurdu. Duyuruda, ‘’9 Ağustos 2010 günü yüksek onaydan geçen orgeneral atamaları ile oluşan Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevlendirmelerin’’ şu şekilde olduğu belirtildi:

nGenelkurmay Başkanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner

nKara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu

nDeniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit

n Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay

nJandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel

n1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu

n2’nci Ordu Komutanı Korgeneral Servet Yörük

n3’üncü Ordu Komutanı Korgeneral Yalçın Ataman

nEge Ordusu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler

nK.K. Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk

nGenelkurmay II nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner

nKara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu

nDonanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel

nHarp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı

KOŞANER’İN ÖZGEÇMİŞİ

30 Ağustostan itibaren Genelkurmay Başkanlığını yürütecek olan Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner’in özgeçmişi şöyle: Orgeneral Işık Koşaner, 1945 yılında İzmir’de doğdu. 1965 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1966 yılında Piyade Okulu’ndan mezun olan Orgeneral Koşaner, 1976 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik ve Harekat Eğitim Subaylığı yaptı. Kara Harp Akademisi’nden 1978 yılında mezun olan Orgeneral Koşaner, kurmay subay olarak Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı emrinde çalıştı. Çeşitli kademelerde iç ve dış görevlerde bulunan Koşaner 30 Ağustos 2008 itibariyle de Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Nurdan Koşaner ile evli olan Orgeneral Koşaner, iki çocuk babası. Orgeneral Koşaner, İngilizce biliyor. Yüksek Askeri Şura kararı ile Genelkurmay Başkanlığına atanan Orgeneral Işık Koşaner, bu görevi yapan üçüncü İzmirli komutan olacak. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden derlediği bilgiye göre, Orgeneral Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı yapan 3. İzmirli komutan oldu. Orgeneral Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) birinci Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mustafa İsmet İnönü ve 3. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mehmet Kazım Orbay gibi İzmir doğumlu.

CEYLANOĞLU’NUN ÖZGEÇMİŞİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığını 30 Ağustos itibarıyla yürütecek olan Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun özgeçmişi şöyle: Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, 1945 yılında Kayseri’de doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulundan, 1967 yılında Piyade Okulundan mezun oldu.1974 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı yapan Orgeneral Ceylanoğlu, 1976 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu; ardından çeşitli kademelerde TSK’da görev yapan Ceylanoğlu 30 Ağustos 2007 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etti. Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine atandı. Şule Ceylanoğlu ile evli olan Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun iki çocuğu var. Orgeneral Ceylanoğlu, İngilizce biliyor.

ATAMA KARARLARI RESMÎ GAZETE’DE

Bu atamalara ilişkin karar, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Resmî Gazete’deki diğer atama kararları şöyle: ’’30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak tümgeneralliğe terfi ettirilen Genelkurmay Adlî Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun 357 sayılı Askerî Hakimler Kanunu’nun 16’ncı maddesi gereğince yeni rütbesiyle aynı göreve atanması uygun görülmüştür. Askerî Yargıtay 1. Daire Üyesi Askerî Hakim Albay Hasan Dengiz 1600 sayılı Askerî Yargıtay Kanunu’nun 14’üncü maddesi gereğince Askerî Yargıtay Başkanlığı’na, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire Başkanı Askeri Hakim Albay Abdullah Arslan 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu’nun 9’uncu maddesi gereğince Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığı’na 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak atanmıştır.’’

10.08.2010


 

Komutanlar veda ziyaretlerine başladı

2’ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır, yeni görev yerine atanması dolayısıyla Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek’e veda ziyaretinde bulundu.

Tekirdağ Valiliği’ne gelen Özbahadır, Vali Kemelek tarafından kapıda karşılandı. Daha sonra, Kemelek ve Özbahadır, Valilik makamında basına kapalı olarak yarım saat görüştü. Korgeneral Özbahadır, 2’nci Kolordu Komutanlığından, EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanlığına atanmıştı.Jandarma Genel Komutanlığına atanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ve İstanbul Levazım Maliye Okul Komutanlığına atanan 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Malatya Valisi Ulvi Saran’a veda ziyaretinde bulundu. Tümgeneral Canan ile birlikte makamında Vali Saran’ı ziyaret eden Orgeneral Özel, yeni görevi dolayısıyla Malatya’dan ayrılacağını söyledi.Necdet Özel, Vali Saran ve yerel yöneticilerle uyum içinde olduklarına değinerek, hem Saran’a hem de yerel yöneticilere teşekkür etti. Vali Saran da son atamalarla birlikte Orgeneral Özel ve Tümgeneral Canan’ın Malatya’daki görev süresini doldurduklarını belirtti. Orgeneral Özel ve Tümgeneral Canan, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı da ziyaret etti.

10.08.2010


 

Propaganda afişleri mahkeme yolunda

Antalya Valiliği, bilboardlara asılan afişlerle referandumun propaganda yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle AKP Antalya İl Başkanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni uyardı.

Valilik, afişlerin kaldırılmasını istedi.Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin toplumda yaşanan çeşitli sorunlarla ilgili sosyal duyarlılığı artırmak amacıyla hazırladığı ve altında büyük puntolarla ‘hayır’ yazan afişlere Valilik el koydu. Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı yazıda, asılan afişlerin 12 Eylülde halk oylamasına sunulacak anayasa paketi için yapılacak referandumun propaganda yasağını ihlal ettiğini gerekçe göstererek, afişlerin kaldırılmasını istedi. Valilik ayrıca yazıyı savcılığa da ileterek takip edilmesini istedi. Antalya Valiliği, AKP Antalya İl Başkanlığı’na da yazı yazarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya mitingi nedeniyle asılan ‘Başbakan geliyor Antalya evet’ diyor afişinin de kaldırılmasını istedi.Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı açıklamada, valiliğin yazısı üzerine afişlerin kaldırılacağını, ancak konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.Akaydın, ‘’Valimiz, ilimizin mülki idare amiridir, böyle uygun gördüyse afişleri kaldıracağız. Ancak konuyu hukukçularımıza inceleteceğiz. Konuyu yargıya taşıyacağız. Yargı karar verirse boynumuz kıldan ince. Ancak bu afişlerin hiçbir ayıbı yoktur’’ diye konuştu.

10.08.2010


 

5 terörist ölü ele geçirildi

Batman’in Beşiri ilçesi kırsal kesiminde teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada biri kadın 5 terörist ölü olarak ele geçirildi.

Çatışmada 2 uzman erbaş yaralandı. Batman Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Beşiri ilçesi kırsal kesiminde güvenlik güçleri tarafından sürdürülen operasyonda bir grup teröristle karşılaşıldı. Çıkan çatışmada, biri kadın toplam 5 terörist ölü olarak ele geçirildi. Çatışmada 2 uzman erbaş hafif şekilde yaralandı. Olay yerinde yapılan ilk incelemede 4 kalaşnikof piyade tüfeği, bir M-16 piyade tüfeği, 100 elektrikli fünye, bir miktar C-4 patlayıcı madde ve bir uzaktan telsiz kumandalı düzenek bulundu.

10.08.2010


 

Eyleme hazırlanan teröristler yakalandı

Diyarbakir Valisi Mustafa Toprak, Ergani ilçesi yakınlarında ele geçirilen bombalı araçla teröristlerin Diyarbakır ve çevre illerde sansasyonel eylem yapma hazırlığındayken yakalandığını belirtti.

Vali Toprak, İl Emniyet Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu:’’Gözaltına alınan şahısların üzerlerinde ve patlamaya hazır bomba yüklü araçta yapılan aramada, sahte kimlik, sahte sürücü belgesi, elektrikli kapsül, 90 kilogram ağırlığında LPG tüpü içerisine hazırlanmış el yapımı ve plastik patlayıcı, araçta gizlenmiş patlamaya hazır uzaktan kumandalı elektronik bomba düzeneği, bombayı patlatmaya hazır ayrı bir basma butonlu bomba düzeneği, örgüt mensubunun üzerinde araç içerisindeki bomba düzeneğini harekete geçirmede kullanacağı uzaktan kumanda, 3 bin 125 lira ve çok miktarda doküman ele geçirildi.’’

10.08.2010


 

Erdoğan: Heron skandalının takipçisiyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki Hantepe baskının da insansız hava uçakları olarak adlandırılan Heron’ların çektikleri görüntüler ve sonrasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın soruşturma başlattığını ve konunun takipcisi olduklarını söyledi.

Altı askerin şehit olduğu hain saldırıda Heronlar, baskını önceden haber verdikleri gibi saatlerce yardım gelmemesini de birebir görüntülemişti. Bu olayın üzerinden günler geçmesine rağmen Genelkurmay’ın resmi bir açıklama yapmaması eleştirilirken konu Başbakan Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, İzmir'de bir gazetecinin sorusu üzerine, “Genelkurmay konuyla ilgili çalışmasını şu anda sürdürüyor. Ne nedir, ne değildir diye... Çıktıktan sonra gerekli müdahaleler yapılır. Biz de takipçisiyiz. Alınmamış bir neticeyi boşu boşuna konuşmanın bir anlamı yok. Önce neticeyi bir alalım, ondan sonrada gerekli açıklamalar yapılır” dedi.

10.08.2010


 

Yabancı öğrenciler, Türkçe öğrenecek

’Erasmus Öğrenci Değişimi Programı’’ kapsamında, 68 yabancı öğrenci, Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) teorik ve pratik Türkçe eğitimi alacak.

Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı tarafından kabul edilen Erasmus Yoğun Türkçe Dil Kursu Projesi kapsamında, 14 farklı ülkeden gelen 68 öğrenciye SAÜ’de bir ay boyunca Türkçe eğitimi verilecek. Projenin tanıtım toplantısında konuşan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Binnaz Baytekin, 14 farklı ülkeden 68 öğrencinin Türk dilini ve kültürünü öğrenmek için gelmelerinin kendilerini çok memnun ettiğini ifade etti. Baytekin, ‘’Üniversitemiz Erasmus Programı ile Avrupa’ya öğrenci göndermede birinci ve ikinci sırada olmuş, Bu yıl Avrupa’ya 488 öğrenci gidecektir. ’’ dedi.

10.08.2010


 

Demokrasilerde askerleri siviller yönetir

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, demokrasilerde sivillerin askeri yönettiğini söyledi. YAŞ kararları sonrasında yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamasında demokrasi uyarısında bulunan Coşar, ‘’Demokrasi sivil bir yönetim biçimi olmakla demokratik hukuk devletlerinde askerler sivilleri değil, siviller askerleri yönetir. Bu bağlamda askerlerin siyasî iktidara karşı tavır alma, muhalefet yapma gibi bir hakları yoktur” şeklinde konuştu.

Demokrasilerde askeri siviller yönetir

Türkİye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Vedat Ahsen Coşar, demokratik hukuk devletlerinde askerlerin sivilleri değil, sivillerin askerleri yönettiğine dikkati çekerek, bu bağlamda askerlerin siyasî iktidara karşı tavır alma, muhalefet yapma hakları olmadığını vurguladı. Coşar, 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla TBB genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Anayasanın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkındaki 5982 sayılı kanuna yapılan eleştirilerin, yasanın getirdiği temel hak ve özgürlüklere ilişkin değişikliklerinden daha çok, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ilişkin hükümleriyle, siyasî partilerin kapatılmasına yönelik maddeleri üzerinde odaklandığını belirtti.

Askerlerin sivil yönetimin kararlarına uymak zorunda olduklarını dile getiren Coşar, ‘’Kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanı dahil, ordumuzun üst komuta kademesinin kimlerden oluşacağı hususu, yasa ve hukuk gereği doğrudan sivil yönetimin yetkisinde ve takdirinde olmakla, sivil yönetimin bu konuda yaptığı veya yapacağı tercihe saygı duymak, hem demokrasinin ve hem de hukukun gereğidir’’ dedi.

Coşar, 5982 sayılı ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’ yönelik bazı itiraz ve eleştirileri dile getirdi. Anayasa’nın 53. maddesinde yapılan değişiklikle memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu iş sözleşmesi yapma hakkı sağlanmış olmasının ‘’yerinde’’ bir düzenleme olduğuna işaret eden Coşar, ‘’Bu hakkın grev hakkıyla desteklenmemiş olması, hak arayışında son derece etkili bir pazarlık aracını memurlardan ve kamu çalışanlarından esirgemek sonucunu doğurmakla, verilen toplu iş sözleşmesi yapma hakkını etkisiz kılmaktadır. Anayasa’nın 74. maddesinde yapılan değişiklikle kamu denetçiliği/Ombudsman kurumunun ihdas edilmiş olması isabetli olmakla birlikte, partiler üstü bir konuma sahip bulunması ve tarafsız olması gereken Kamu Başdenetçisi’nin nitelikli çoğunluk yerine basit çoğunlukla seçilmesinin hükme bağlanmış olması hatalıdır.”

Yüksek Askerî Şûrâ kararlarının tamamının yargı denetimine tabi tutulmamış olmasını eleştiren Coşar, ”Bu bağlamda Anayasa’nın 125. maddesinde yapılan değişiklikle Yüksek Askerî Şûrâ’nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma işlemlerinin yargı denetimi dışında bırakılmış olmasını, bu düzenlemenin temelini oluşturan idarenin keyfi uygulamalarının önüne geçmek amacıyla bağdaştırmak mümkün değildir” görüşünü dile getirdi.

HAKİM VE SAVCI ÜST KURULLARI AYRILSIN

Hakİmlİk ve savcılık meslekleri birbirlerinde farklı olan iki ayrı meslek olduğuna dikkat eçen Coşar,”Gerek buna, gerekse silahların eşitliği ilkesi gereğince, Yüksek Kurulun, kıt'a Avrupa’sındaki ve dünyanın diğer demokratik ülkelerindeki uygulamalara benzer biçimde Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak iki ayrı yapı üzerine kurulmamış olması da bizce isabetli olmamıştır.’’ Meşruiyetini seçimden ve halkın iradesinden alan yasama organının Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmek hakkına sahip olmamasının demokratik meşruiyet ilkesiyle bağdaşmadığının altını çizen Coşar, ‘’Anayasa’nın 146. maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmek yetkisinin verilmiş olması demokratik meşruiyet ilkesine uygun olmakla yerindedir’’ diye konuştu. Coşar, ayrıca Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmek konusunda Cumhurbaşkanına tanınan doğrudan ve dolaylı yetkinin geniş tutulmuş olmasını da isabetli bulmadıklarını söyledi.

10.08.2010


 

Şehitler memleketlerine gönderildi

Mardİn’de teröristlerce yola döşenen uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu şehit düşen 3 uzman çavuşun cenazeleri, Kızıltepe Jandarma Komando Taburu’nda düzenlenen törenin ardından memleketlerine gönderildi.

Nusaybin ile Ömerli ilçeleri arasındaki Kovancılar mevkiinde terör örgütü PKK üyelerince yola döşenen uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu şehit olan jandarma uzman çavuşlar Taner Özdemir, Hacı Ahmet Efil ve Zeki İnan için Kızıltepe Komanda Taburu’nda tören düzenlendi. Törene, AKP Mardin milletvekilleri Cüneyt Yüksel ve Gönül Bekin Şahkulubey, Vali Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, 70. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Selim Mert, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, şehitlerin silâh arkadaşları ve vatandaşlar katıldı. Törenin ardından Taner Özdemir’in cenazesi Kars’a, Hacı Ahmet Efil’in cenazesi Kahramanmaraş’a, Zeki İnan’ın cenazesi Ordu’ya, Mardin Havaalanından askerî uçakla gönderildi. Bu arada, şehit Hacı Ahmet Efil’in eşi Gülsüm Efil, eşinin asker kıyafetlerini ve komando beresini giyerek havaalanına geldi. Eşinin yakınları ve silâh arkadaşları tarafından teskin edilmeye çalışılan Gülsüm Efil, ambulanstan alınan eşinin cenazesini asker selâmı vererek uğurladı.

10.08.2010


 

Çubukçu: Sanayici kendi ara elemanını kendi yetiştirsin

MİLLî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Sanayicinin ara eleman demesinden rahatsızım. Ben sanayici için çalışmıyorum. Görevim sanayiye ara eleman yetiştirmek değil” dedi.

Bitlisli iş adamları tarafından kurulan Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı (BETAV) üyesi Nezir Gencer’in annesi adına Bitlis’de yaptırdığı Necibe Gencer Kız Meslek Lisesi açılış töreninin ardından Bitlis Polis Evi’nde basın mensuplarıyla biraraya gelen Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, meslekî eğitime ilişkin bakanlık politikalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Meslek Liseleri’nin sanayiciye ara eleman yetiştirmek için kurulmadığını söyleyen Çubukçu, sanayicilerin sektörel beklentilerini karşılamaları adına meslek liselerini savunmalarına tepki gösterdi. Bu anlayışı yıkmak için orta öğretimi yeniden yapılandırmayı planladıklarını ifde eden Çubukçu şöyle devam etti: "Her öğrencinin belli bir düzeyde sosyal bilimler, matematik eğitimleri alması gerekiyor. Meslek eğitimleri yeniden yapılandırılmalı. Bunun çok örnekleri var. Almanya’ya erken yönlendirilme nedeniyle Avrupa Birliği’nden uyarı alıyor. Sanayiciler daha yüksek para harcamak yerinde cüz'î paralarla kısa sürede ara eleman yetiştirebilirler.”

Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde kız çocuklarının orta öğretime devam oranın düşüklüğünün altını çizen Millî Eğitim Bakanı bu oranın arttırılması için gerekirse belli bölgelerde sadece kızlar için okul açılması taraftarı olduğunu belirterek, "Kızların okula gidebilmesi için gerekiyorsa karma okul yanında kız okulları da açabiliriz. Bunun için bana çağ dışı deselerse, haremlik selamlık deselerde buna aldırmam. Bunun için yasal engel söz konusu değil” ifadelerini kullandı. Orta öğretimin kız çocukları için kırılma noktası da olduğunu kaydeden Bakan, “Şayet kızlarımız bu eşiği geçerse üniversiteye kadar gidebiliyorlar. Aksi durumda eğitimden mahrum kalıyorlar” diye konuştu.

MUSTAFA GÖKMEN

10.08.2010


 

Şentürk’ün avukatı tutuklamaya itiraz etti

‘’Balyoz Planı’’ dâvâsı kapsamında hakkındaki yakalama kararı uyarınca Afyonkarahisar’da yakalandıktan sonra cezaevine konulan emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk’ün avukatı Zeki Arslan, müvekkilinin tutuklanmasına itiraz etti.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine gelen avukat Arslan, hazırladığı itiraz dilekçesini, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine iletilmek üzere 10. Ağır Ceza Mahkemesine sundu. Arslan, dilekçesinde, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yakalamayı kaldıran kararını hatırlatarak, müvekkilinin tutuklanmasının hukuka aykırı olduğunu savundu. Dilekçede, Şentürk hakkında kaçma ve kuvvetli suç şüphesinin bulunmadığı belirtilerek, tahliyesine karar verilmesi istendi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘’Balyoz Planı’’ dâvâsı kapsamında 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartmış, bu kişilerden kurmay albay Ahmet Şentürk, Afyonkarahisar’da gözaltına alındıktan sonra İstanbul’a getirilmesinin ardından tutuklanarak Metris Cezaevine konulmuştu.

10.08.2010


 

CHP’li Erdem istifa etti

CHP Parti Meclisinde, 4 Ağustosta, ‘’İhraç istemiyle’’ Disiplin Kuruluna sevk edilen, CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, partisinden istifa ettiğini bildirdi.

Erdem, Gordion Otel’de düzenlediği basın toplantısında, partisinden istifa ettiğini söyledi. Erdem, ‘’Ben siyasette ömrümün sonuna gelmişim, sol, CHP bugüne kadar bana çok şey verdi. Kendi çapımda 37 yıldır kayıtlı üyesiyim. 40 yıla yakın bir süredir oraya hizmet ediyorum. Bundan bir pişmanlıkta duymuş değilim. Ama geldiğimiz noktada maalesef, böyle bir disiplin işlemi ile karşı karşıya kaldım’’ dedi. Partisinden istifa ettiğini bildiren Erdem, istifa dilekçesini öğleden sonra partiye sunacağını açıkladı.

10.08.2010


 

Demokratik Toplum Kongresi’ne inceleme

DİyarbakIr Cumhuriyet Başsavcılığı, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yapılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile ilgili inceleme başlattı.

Edinilen bilgiye göre, savcılık önceki gün başlayan ve 2 gün süren sözkonusu toplantı ile ilgili görüntü dökümlerini, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden istedi. Yapılan konuşmalarla ilgili inceleme başlatıldığı öğrenildi. DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk’ün başkanlığa getirildiği kongreye, aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bazı BDP’li milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katılmıştı.

10.08.2010


 

ORMANCILAR TEYAKKUZDA

ORMAN Genel Müdürü Osman Kahveci, aşırı sıcaklar dolayısıyla orman yangını riskine karşı ‘’kırmızı alarm’’da olduklarını bildirdi.

Aşırı sıcaklar dolayısıyla orman yangınları riskine karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Kahveci, hava sıcaklıklarının mevsim şartlarının çok üzerinde seyrettiğini, bunun da orman yangınları açısından büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti. Son haftalarda özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangınları açısından en riskli dönemin yaşandığını aktaran Kahveci, ‘’Yılbaşından bu yana ülkemizde 700 orman yangını çıktı. 720 hektar orman alanımız zarar gördü’’ dedi. Yurt genelinde her gün yaklaşık 1015 civarında çeşitli sebeplerle orman yangınları çıktığını ifade eden Osman Kahveci, ‘’Aldığımız etkin tedbirlerle söz konusu yangınların bazılarını bir kaç dakika içinde, bazılarını ise ilk 15-20 dakika içinde söndürmek suretiyle müdahale ettik. Bugüne kadar herhangi bir büyük orman yangınıyla karşı karşıya kalmadık. İnşallah bundan sonra da büyük bir orman yangınıyla karşı karşıya kalmayız. Bu konuda bütün tedbirlerimizi aldık. Orman teşkilâtı orman yangınlarına karşı kırmızı alarmda. Çıkacak her yangına en hızlı şekilde müdahale edebilecek şekilde kırmızı alarmda bekliyoruz’’ dedi. Orman Genel Müdürlüğü olarak sınır ötesi yangınlara müdahale için özel timler oluşturduklarını kaydeden Osman Kahveci, Antalya, Adana, Mersin, Muğla, İzmir, Balıkesir ve İstanbul’da hazır bekleyen ekiplerin, gerek havadan gerekse karadan gidebilecek şekilde hazır bekletildiğini belirtti.

10.08.2010


 

THY servisi kaza yaptı: 3 ölü, 7 yaralı

Türk Hava Yolları personelini taşıyan servis minibüsünün kaza yapması sonucunda 3 THY personeli ölürken, 7 kişi de yaralandı.

Kazaya aracın lastiğinin patlayıp kontrolden çıkmasının sebep olduğu belirtilirken, öte yandan polis kayıtlarında yer alan bilgide ise ticarî bir taksi tarafından sıkıştrılması sonucu meydana geldiği ifade ediliyor. Kaza saat 06.00 sıralarında D-100 Karayolu Edirne istikameti Yenibosna mevkiinde meydana geldi. Görgü şahitlerine göre, minibüs şoförün kontrolünden çıkarak önce metrobüs hattını koruyan bariyerlere çarptı. Daha sonra takla atmaya başlayan minibüs yaklaşık 20 metre ileride, yan devrildi. Kaza anında bazı personellerin camdan fırladıkları görüldü. Kaza sonrası THY personeli olduğu öğrenilen 3 kişi olay yerinde vefat etti. Kazada 7 personel vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılara müdahale etmek için çevreden çok sayıda ambulans sevk edildi. Kaza sonrası metrobüs yolunun Avcılar istikameti trafiğe kapanırken, metrobüs trafiği aksadı. Kazada, Orhan Cevdet, Selçuk Uludağ, Yaşar Çetin isimli THY personeli vefat etti.

10.08.2010


 

Sıcaklar elektrik arızalarını arttırdı

AŞIRI sıcaklar dolayısıyla elektrik kullanımında rekorlar kırılırken, meydana gelen arızaların da en üst seviyeye ulaştığı bildirildi.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş Şirket Müdürü Hüseyin Günbey, sorumlu oldukları Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova’da ciddî sıcakların yaşandığı son günlerde elektrik tüketiminde artış olduğunu belirtti. Sıcaktan bunalanların günün önemli bölümünde klima ve vantilatör çalıştırdığına dikkati çeken Günbey, bu kullanımlara sıcak dolayısıyla daha fazla çalışan buzdolaplarının da eklenmesiyle elektrik tüketiminin arttığını bildirdi. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı rakamlarına göre, bu yıl elektrik tüketiminde rekor kırıldığını anlatan Günbey, şunları kaydetti: ‘’Rekorlar kırılırken, meydana gelen arızalarda da en üst seviyeye ulaşıldı. Aşırı yüklenme trafolar ve kablolarda sorunlara yol açıyor. Yükü fazla olan trafolar fanlarla soğutuluyor, ancak bazen yeterli gelmiyor. Daha fazla akım çeken kablolar yoruluyor ve sorun meydana getiriyor. Sıcaklar bu şekilde devam ettikçe elektrik arızalarında azalma olacağını sanmıyorum.’’

10.08.2010


 

Bunaltan havalar devam edecek

BÜTÜN yurdu etkisi altına alan hava sıcaklıkları, Kırklareli’nde de etkisini gösteriyor.

Hava sıcaklığının 36 dereceye, nem oranının yüzde 60’a yükseldiği Kırklareli’nde sıcaktan bunalan çocuklar baraj, göl ve süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışıyor. Kırklareli Barajına giren çocuklar, tehlikelerden habersiz bellerine bağladıkları pet şişelerle yüzmenin ve serinlemenin keyfini yaşıyor. Barajda yüzen çocuklardan Güven Günves, sıcaktan bunaldığını ve gidecek başka bir yer olmaması dolayısıyla, serinlemek için barajı tercih ettiğini söyledi. Denize ve havuza gidecek kadar maddî durumlarının iyi olmadığını ifade eden Günves, boğulma riskine rağmen baraja girdiğini belirtti. Kırklareli Meteoroloji Müdürü Naci Gürbüz, hava sıcaklıklarının normal olduğunu, ancak nem oranının yüksek olmasından dolayı hava sıcaklığının bunaltıcı olduğunu söyledi. Şehirde akşam saatlerinde nem oranının yüzde 80, gündüz ise yüzde 60 civarında olduğunu bildiren Gürbüz, ‘’Bunaltıcı sıcaklar en az 6 gün daha devam edecek’’ dedi.

10.08.2010


 

İlk teravih, ilk sahur

Ramazan ayının ilk teravih namazını bu akşam kılacak, ilk iftarı ise yarın tutacağımız ilk orucun ardından açacağız. Ağustos ayına denk gelen bu Ramazan'da, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaşacak.

RAMAZAN-I ŞERİF TERAVİHLE BAŞLIYOR

Ramazan ayının ilk teravih namazı bugün kılınacak, ilk iftar ise yarın yapılacak. Ağustos ayına denk gelen Ramazanda, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaşacak. Bu Ramazanda ilk iftar Ankara’da saat 20.01’de, İstanbul’da saat 20.18’de, İzmir’de saat 20.20’de, Çanakkalede 20.27’de, Hakkâri’de ise saat 19.12’de açılacak. Ramazan ayında ilk gün oruçlu geçen süre Ankara’da 15 saat 50 dakika, İstanbul’da 15 saat 57 dakika, İzmir’de 15 saat 40 dakika, Hakkâri’de 15 saat 36 dakika, Çanakkale’de ise 15 saat 52 dakika olacak.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan hizmetleri konusunda il ve ilçe müftülüklerine genelge gönderdi. Buna göre, Ramazan boyunca sabah ezanları Diyanet Takvimi’nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak. Müftülükler, Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırlayacak. Programlar, Ramazan’dan 10 gün önce Diyanet İşleri Başkanlığına gönderilecek ve başkanlık internet sitesinde yayımlanacak.

Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezleri öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin bu camilerde vaaz vermeleri sağlanacak. Vaazların zamanında başlaması ve ezan vaktinde bitirilmesi konusunda gerekli dikkat gösterilecek. Mahalli radyo ve televizyonlarda irşat programlarının düzenlenmesi için girişimlerde bulunulacak. Ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlarda bayram mesajları sadece Diyanet İşleri Başkanı veya vekili tarafından verileceği için ayrıca mesaj yayınlanmayacak.

ÇADIR MESCİTLER

Ramazan ayının Ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde ve yayla turizminin yoğun olduğu yerlerde, teravih namazının kılınması, vaaz ve irşat hizmetlerinin sunulması konusunda gerekli tedbirler alınacak. Turizm bölgelerinde sahil sitelerinin bulunduğu mahallelerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde bu vatandaşların Ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için imkânlar ölçüsünde namaz kılınabilecek, çocuklara yönelik yaz Kur’ân kursları düzenlenebilecek çadır (mobil) mescitler kurulacak. Mahalli imkânlar dahilinde oluşturulacak çadır mescitler için mülki amirlerden onay alınacak. Çadır mescitlerde mevcut görevliler arasından mülkî amirin onayıyla geçici görevlendirme yapılacak.

HATM-İ ŞERİFLE TERAVİH

Cami ve minare hoparlörlerinin ses düzeni, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacak. İmam hatipler, namaz kıldırırken tadil-i erkân’a mutlaka riayet edecekler. Bazı camilerde hatm-i şerifle teravih namazı kıldırılacak, bu uygulama cemaate daha önceden duyurulacak. Ramazan süresince zarurî haller dışında hiçbir din görevlisine izin verilmeyecek. Görevli bulunmayan veya ibadete açıldığı halde kadro tahsis edilmeyen camilerde, din hizmetleri emekli personel ya da imam hatiplik yeter belgesi almış olanlara öncelik vermek şartıyla ehil kişiler tarafından yürütülecek. İmkânlar dahilinde görevlisi olmayan hiçbir cami bırakılmayacak. Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak kaydıyla il ve ilçelerde en az bir cami Kadir Gecesi sabah namazına kadar açık kalacak.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE İFTAR

Din görevlileri Ramazan boyunca hastane, hapishane, çocuk ıslâhevi ile yurt ve yuvaları ziyaret edecek, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerle ilgilenecek. Maddî durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar dâvetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayacak, ihtiyaç sahiplerinin katıldığı iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılacak.

Din İşleri Yüksek Kurulunca asgarî 7 TL olarak karara bağlanan sadaka-i fıtr (fitre) miktarı için müftülükler, ayrıca bir miktar belirlemeyecek.

MAHYALARIN MUHTEVASINI

BAŞKANLIK BELİRLEYECEK

MAHYA konulacak camiler ve mahyada yer alacak yazı metinleri Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek. Ramazan boyunca kandiller iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek. Camilerde kadınlara geniş, aydınlık ve sağlıklı mekânlar ayrılması için çalışmalar yapılacak. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilecek. Camide yaşının gereği davranışlar sergileyen, dikkat dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine, onları camiye ısındıracak şekilde yumuşak, sevecen ve hoşgörülü davranılacak.

Ramazan öncesinde camilerin, şadırvan ve tuvaletlerin temizliği yapılacak, elektrik ve ısıtma ile ses cihazları elden geçirilecek, camiler havalandırılacak ve klimalar cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılacak.

10.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.