10 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

‘Ustalar, Âlimler, Sultanlar’ ezber bozacak

BİR medeniyeti inşa eden ve cihan devleti kurma fikrini sultanların zihnine yerleştiren âlimlerin ve san'atkârların hikâyesini anlatan ‘Ustalar, Âlimler, Sultanlar’ belgesel filmi bugüne kadar işlenen tarih tezlerinin ezberini bozarken Rumeli'ye geçiş, İstanbul’un Fethi, Yavuz Sultan Selim’in ordusunun çölden geçişi ve Mohaç Savaşı sahnelerinin 3 boyutlu animasyon görüntüleri ile sinema severlere farklı görsel tatlar sunacak.

Ustalar, Âlimler, Sultanlar Belgesel Filmi tarihin yapraklarını aralayıp Osmanlı İmparatorluğu’nun 350 yılı ve sultanlara kılavuzluk eden, bir medeniyet inşa eden Davudel El Kayseri, Süleyman Paşa, Akşemsettin, Molla Gürani, Hoca Zeyrek, Yahya Efendi, Matrukçu Nasuh, Pargalı İbrahim, Bellini, Mimar Sinan, Fuzuli ve Piri Rei’sin düşünce ve insana bakışlarını gözler önüne serecek.

TANIMADIĞIMIZ OSMANLI

Dönem filmi 120 ile iddiasını ortaya koyan Yönetmen Murat Saraçoğlu, “Tarihin en büyük medeniyetlerinden birinin hikâyesini medeniyet kurucularının üzerinden anlatıyoruz. İzleyici belgesel filmimizde bu güne kadar duymadığı, görmediği bir Osmanlı ile karşılaşacak. Örneğin Yavuz Sultan Selim genelde celâli ve hiddeti ile bilinir. Biz bir ahu göze şiir yazan Yavuz Sultan Selim’i de izleyiciye aktaracağız.”

3 BOYUTLU ANİMASYON

ÇEKİMLERİ Kayseri’de süren ve Aralık ayında vizyona girmesi planlanan Ustalar, Âlimler, Sultanlar Filmi altyapısından senaryosuna, kullandığı teknolojiden dekor ve kostümlerine kadar Türk sinemasında birçok ilke imza atarken Türkiye’de yapılan en görkemli belgesel film olacak. Yapımcılığını Tekden Film ve Yayıncılık adına Kemal Tekden ve Mehmet Bozdağ’ın, Yönetmenliğini Murat Saraçoğlu, Sanat Yönetmenliğini Mustafa Ziya Ülkenciler ve Görüntü Yönetmenliğini Gökhan Atılmış’ın üstlendiği Ustalar, Âlimler, Sultanlar Belgesel Filmi dalında Türkiye’nin en pahalı yapımlarından birisi.

İLHAMİ PINAR

10.08.2010


 

Türkiye fotoğrafları Avrupa’da

2010 Avrupa Kültür Başşehirlerinden biri olan, Macaristan’ın Pécs şehri; “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesi kapsamında san'atseverlerle buluşan “Human Landscapes” adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor!

Proje süresince çeşitli şehirleri ziyaret eden sekiz fotoğrafçının çalışmalarından oluşan serginin Pécs durağındaki açılışı; yarın saat 17:00’de House of Arts and Literature Pécs’te gerçekleşecek! İlk olarak, “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesinin son durağı Brüksel’de, kapanış faaliyetleri kapsamında sunulan “Human Landscapes” sergisi; Belçika, Macaristan ve Türkiye’den sekiz fotoğraf san'atçısının proje kapsamında kaydettikleri çalışmalarından oluşuyor. Proje kapsamında; Belçikalı fotoğrafçı Francois Goffin, Kütahya, Konya ve Kayseri’yi ziyaret ederken, Philippe Herbet İstanbul’un farklı semtlerini araştırdı. Macar fotoğrafçı Krisztián Bócsi güneyde Antakya, Adana ve Mersin’de çalışmalarını gerçekleştirdi; Gyula Sopronyi ise Antalya, Muğla ve İzmir’e gitti. Projeye Türkiye’den katılan fotoğrafçılar Refik Anadol ve Alican Aktürk Brüksel’de; Efe Mert Kaya ve Maurizio Braggiotti ise 2010 Avrupa Kültür Başşehirleri’nden biri olan Pécs’te izlenimlerini kaydettiler.

10.08.2010


 

Kosova’nın İpek şehrine “Mehmet Âkif Ersoy” parkı

GEÇEN yıl Kosova’nın İpek şehriyle kardeş olan Denizli’nin Kale İlçesi Belediyesi, şair Mehmet Âkif Ersoy’un hatırasına, baba memleketi İpek’te park inşa ediyor.

Bir ziyaret için Kosova’da bulunan Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, İpek Belediye Başkanı Ali Berişa ile bir araya geldi. Ticaret, turizm, elektrik ve çevre alanında ortak yatırım imkânlarının ele alındığı görüşmede İpek şehrinin merkezindeki Karaağaç ormanında ünlü şair Mehmet Âkif Ersoy’un hatırasına bir park yapılması konusunda görüş birliği sağlandı. Kale Belediye Başkanı Yarımca, kardeş belediyeyle yakın işbirliğinden duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, bu işbirliğinin giderek artacağına olan inancını dile getirdi. İpek Belediye Başkanı Berişa da, kardeş belediye Kale’den çok sayıda iş adamının yatırım amaçlı ziyaretlerde bulunduğuna dikkati çekerek, işbirliğini özellikle tekstil ve eğitim alanında geliştirmek istediklerini söyledi. Berişa, kurulması planlanan Mehmet Âkif Ersoy Parkı için belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi. Berişa, ünlü şair Mehmet Âkif Ersoy’un babasının İpek doğumlu olmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

10.08.2010


 

Balkanlara “Bereket Konvoyu”

İSTANBUL Bayrampaşa Belediyesinin organizasyonuyla 8 Balkan ülkesinde iftar sofrası açacak ve bu yıl 6. kez Balkanlara giden Bereket Konvoyu için uğurlama programı gerçekleştirildi.

Bayrampaşa Belediye binasının önünde düzenlenen programda konuşma yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Balkanlara yapılacak olan bu hizmetin mutluluk ve kıvanç verici olduğunu dile getirdi. Vali Mutlu, ‘’Bu konvoy medeniyetimizin izlerini her yere taşıyacak. Bizim medeniyetimiz yardımlaşma ve sevgi medeniyetidir. Bu duygularla herkesin Ramazanını kutluyor, yardımlaşmanın ve sevginin hakim olacağı bir ay diliyorum’’ diye konuştu. Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge de Balkanlara götürülmesi gereken birçok hizmetin bulunduğunu belirterek, ‘’Oradaki kardeşlerimize yardım etmek Ramazan ayında ayrı bir sevinç veriyor’’ dedi. Bürge, Bereket Konvoyu projesinin ana fikrinin ‘’Ramazan ayının hatırını Türk soydaşlara hissettirmek’’ olduğunu belirtti. Programda, mehter konseri de sunuldu. Uğurlama programının ardından, 4 tır, 2 otobüs, 4 minibüs ve canlı yayın aracı ile 150 kişilik ekipten oluşan Bereket Konvoyu, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’nın da aralarında bulunduğu 8 Balkan ülkesine doğru yola çıktı.

10.08.2010


 

Ramazan’da internetten mukabele fırsatı

ONBİR ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte Kur’ân-ı Kerim’i bir ayda hatmetmek isteyen başta çalışanlar olmak üzere birçok kişi internetten ortak hatim yapan sitelere üye oluyor.

Yeterli arkadaş grubu bulamayanların hatim yapmasına internet siteleri imkân veriyor. İsteyenler bu sitelerden günde bir sayfa alıp okuyarak hatime ortak olabiliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte artık internetten ortak hatim yapma imkânı bulunabiliyor. İşte, evde internetin olduğu her yerde ortak hatime katılınalabiliyor. Bu sitelerden biri olan www.ortakhatim.com adlı internet sitesi de ortak hatim yapmak isteyenlere fırsat sunuyor. İsteyenler siteden hatm-i şerif dışında Kur’ân-ı Kerim’in mealini, Cevşen-i Kebir, Peygamber Efendimiz’e salât-u selâmlar, esma-i Hüsna ve ism-i Âzam dualarıyla, enbiya, sahabe ve bazı büyük zatların duaları, haftalık vird ve hiziplerinin bulunduğu geniş bir dua arşivi olan el-Kulûbu’d Dâria’lardan da okuyabiliyor. Sitede hatim programı üç basamaktan oluşuyor. Siteye üye olanlar, cüzlerden istediği kadar sayfa seçiyor. Seçilen sayfaları okuduktan sonra ‘okudum’ butonu işaretleniyor. Eğer okunmayacaksa seçilen sayfalar havuza bırakılabiliyor. Site, 15 gün içinde okunup işaretlenmeyen sayfaları okunmamış olarak kabul ederek havuza bırakıyor. Üyeler bu siteler vasıtasıyla günde bir sayfa da olsa okuyarak hatime ortak olabiliyor.

10.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.