11 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail: Askerimi sorgulatmam

BİRLEŞMİŞ Milletler tarafından Mavi Marmara saldırısını soruşturmak için kurulan heyetin, İsrail askerlerini sorgulayıp sorgulamayacağı tartışma konusu oldu.

Soruşturmadan çekilme tehdidi İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, askerlerin soruşturulması durumunda soruşturmadan çekilecekleri tehdidinde bulunurken, BM Genel Sekreteri Ban KiMoon ise askerlerin soruşturulmamasına yönelik “perde arkasında bir anlaşma olmadığını” söyledi. İsrailli yetkiler önceki gün BM soruşturmasına şartlı olarak katıldıklarını ve bu şartın soruşturmada İsrailli askerlerin ifadelerinin değil, İsrail ordusu tarafından yapılan soruşturmanın temel alınması olduğunu belirtmişlerdi.

Ancak BM Genel Sekreteri Ban KiMoon, New York’ta düzenlediği bir basın toplantısında askerlerin ifadelerinin alınmaması için bir anlaşma olup olmadığının sorulması üzerine “Perde arkasında böyle bir anlaşma yok” dedi. Kurulan heyetin Türk ve İsrailli soruşturma heyetleri ile birlikte çalışacağını kaydeden BM Genel Sekreteri, “Bunun ötesinde ne gerekliyse bunu kendileri tartışmaları gerekecek. Ulusal hükümetleri ile yakın bir işbirliği çerçevesinde kendi adımlarını atabilirler” diye konuştu. Ban Ki Moon ayrıca “Başta bu benzeri olmayan panelin benim girişimimle sorumlunun bulunması amacıyla kurulduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sadece gerçeklerin ve yaşananların ortaya çıkarılmasında değil gelecekte bu tür trajik olayların yaşandığını görmemek için çok önemli olacak” dedi.

Ban KiMoon’un bu ifadeleri üzerine de İsrail Başbakanı Netanyahu’nun sözcülüğü “Başbakan Netanyahu, İsrail, İsrail askerlerini sorgulamak isteyen hiçbir kurulla işbirliği yapmayacak, böyle bir kurulda yer almayacaktır” şeklinde yazılı bir açıklama yaptı. İsrail’in, Mavi Marmara baskını için BM’nin kurduğu soruşturma paneline katılması, BM soruşturmalarını boykot politikasında bir değişiklik olduğunu gösteriyor. Ancak yaşanan son baskın, dünya kamuoyunun dikkatini Gazze ablukasına çektiği ve Türkiye sert tepki gösterdiği için, İsrail’in panele katılmaktan başka seçeneği kalmamıştı.

Savunma Bakanı Barak: Bütün sorumluluğu

üstleniyorum

İsraİl’İn İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze’ye yardım götüren gemilerden Mavi Marmara’ya 31 Mayıs’ta düzenlenen baskının bütün sorumluluğunu üstlendiğini söyledi. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre Barak, emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Jacob Turkel’in başkanlık ettiği İsrail komisyonuna verdiği ifadede, Gazze’ye giden gemilerin engellenmesi için orduya verilen talimatların sorumluluğunu kabul ettiğini belirtti. Ehud Barak, “Benim komutam altında meydana gelen her şeyin sorumluluğunu üstleniyorum. Siyasî düzeyde verilen bütün emirlerin mesuliyetini taşıyorum” dedi. İsrail’in Mavi Marmara’ya baskınında 9 Türk vefat etmişti.

11.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Nasrallah: Hariri’yi İsrail öldürdü

  İsrail: Askerimi sorgulatmam

  Mekke, ‘dünyanın en güzel şehri’ olacak

  Çin’de toprak kayması: 337 kişi öldü, 1148 kişi kayıp

  Pakistan’ın kuzeyinde sular çekiliyor, güneyde kaos var

  Kırgızistan’da seçimler 10 Ekim’de yapılacak

  İnşaatların durması için görüşme istiyor

  Afganistan’da ölen ve yaralanan siviller arttı

  ABD ve Rusya ortak tatbikatta

  Güney Pasifik’te 7,5 büyüklüğünde deprem

  Guantanamo’daki en genç mahkûmun duruşması başladı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.