11 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

İthalat cazip olmaktan çıkarılsın

EREN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Türkiye’de üretilebilecek aliminyum merdiven gibi küçük şeylerin dahi ithal edildiğini belirterek, "Bu tür küçük şeyleri sokaktaki bir adam bile imal edebilir.

İthalat cazip olmaktan çıkarılsın” dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi’ndeki yatırımları yerinde incelemek ve Necibe Gencer Kız Meslek Lisesi’nin açışılı için geldiği Bitlis’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, şirketin yeni yatırımları ve Türkiye’nin ekonomik politikalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İthalatçı bir firma olmasına rağmen, Türkiye’de üretilebilecek küçük şeylerin dahi ithal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Eren, devletin bu duruma bir an önce çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

“İthalat cazip olmaktan çıkarılsın” diyen iş adamı, ithalat yerine ihracatçıların dünyanın her noktasına ulaşabilmeleri için ihracatın kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa ülkelerine olan yakınlığının ihracatta avantaja dönüştürülmesi gerektiği vurgulayan Eren Holding’in patronu, ihracatçıların rekabet gücünün arttırılması içinde bu alanda uygulanan kurun değiştirilmesi gerektiğini savundu. Sıcak paraya ‘Tobin Vergisi’ uygulanması gerektiğini kaydeden Eren, yurtdışından ülkemize kısa vadeli giriş yapan paralara da vergi konulmasının faydalı olabileceğini dile getirdi. İhracatçı birliklerinin hedefinde olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a sahip çıkan Eren, “Onun görevi, piyasaları dengelemek. O para musluğunu açsa, piyasaya sıcak para girecek ve enflasyon yükselecek. Türkiye’de yeteri kadar para var. Ancak, nereye gideceğini bilmiyor” şeklinde konuştu.

ENERJİDE CAZİP ÜLKE OLDUK

Eren’in verdiği bilgilere göre Türkiye’nin coğrafi konumu yerli ve yabancı işletmelerin enerji yatırımlarında önemli bir yer tutuyor. Özellikle Çin, Rusya ve Fransalı enerji devleri Türkiye’ye gelerek termik, hidroelektrik, güneş, nükleer ve rüzgâr enerjisi yatırımlarını yakından takip ediyor. Yabancı yatırımcıların bu alana ilgisini arttırması Türk müteşebbislerin de dikkatlerini bu yöne çevirdi. Perakende, tekstil, çimento, kâğıt ve turizm alanlarında faaliyet gösteren Eren Holding, bütün yatırımlarına 1 yıl ara vererek enerjiye yoğunlaşma kararı aldı. 2011 sonuna kadar enerji yatırımlarını bin 500 megavata çıkaracaklarını açıklayan Eren Holding Başkanı Eren, Mersin’deki 400 milyon dolarlık çimento fabrikası ve İstanbul’da 150 milyon dolara mal olacak Rixos lüks otelin inşaatını bu sebeple 2011’e ertelediklerini söyledi. Eren Holding olarak yeni dönemde enerji sektöründe büyümeyi amaçladıklarını kaydeden Bitlisli iş adamı, yatırımlar için ayrılan 1 milyar 700 milyon doların, 1 milyarının Garanti ve İş Bankası’ndan, geri kalan kısmın da şirketin özsermayesinden karşılanacağını açıkladı. Şirketin bünyesinde faaliyet gösteren termik ve doğalgaz santrallerinin bin 400 megavatlık bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Eren, hedeflerinin bu oranı 2010 sonuna kadar bin 500 megavata çıkarmak olduğunu dile getirdi.

MUSTAFA GÖKMEN-BİTLİS

11.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İthalat cazip olmaktan çıkarılsın

  HIRKA-İ ŞERİF HASRETİ BİTİYOR

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.