12 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İlk teravihte camiler doldu, taştı

Ramazan ayının ilk teravihinde yurdun her yerinde camiler doldu. Eyüp Sultan Camii de cemaatle doldu taştı. Ramazan ayının ilk teravihini İstanbul’un tarihî camilerinde kılmak isteyen Müslümanlar, Sultanahmet, Eyüp Sultan, Süleymaniye, Fatih ve Beyazıt camilerine akın etti. Eyüp Sultan Camii, yatsı ezanının okunmasına yaklaşık 1 saat kala doldu. Kadınların bir kısmı ile erkeklerin çoğunluğu cami içerisinde yer bulamayınca, namazlarını caminin avlusunda eda etmek zorunda kaldı. Sultanahmet Camii’ndeki namaz ise ‘’Enderun usulü’’ ile kılındı. Vatandaşlar, teravih namazı sırasında Sultanahmet Camii’nin içini ve avlusunu doldururken, namazı çok sayıda yabancı turistin de izlediği görüldü. Teravih namazının her dört rekâtının Türk musikîsinin beş ayrı makamında kılınmasını ve bu makamlarda bestelenmiş ilâhilerle süslenmesini içeren ve adına ‘’Enderun usulü’’ denilen gelenek, 80 yıl sonra ilk kez Sultanahmet Camii’nde uygulandı. Enderun usûlü ile teravih namazı Ramazan ayının her günü başka bir camide uygulanacak. İlk teravih için en çok tercih edilen camilerden biri de Edirne’deki tarihî Selimiye Camii oldu. Şehir merkezinde oturan insanların yanı sıra civar illerden ve yurt dışından gelenler de Selimiye Camii’ni doldurdu. İnsanlar, Ramazan’ın ilk gününde bol bol dua etti.

RAMAZAN

DAVULCULARI İLK MESAİLERİNİ YAPTI

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte sahurun simgesi davulcular ilk mesailerini yaptı. Ramazanın vazgeçilmezleri arasında yer alan davulcular, vatandaşları sahura kaldırabilmek için gecenin karanlığında yollara düştü. İmsak öncesinde mahalleleri adım adım dolaşan davulcular, vatandaşları uyandırmaya çalıştı. Bu arada, pideciler, restoran ve lokantalar da Ramazan mesaisine başladı. Sahura kadar açık olduklarını astıkları pankart, afiş ve yazılarla ilân eden işletmecilerin ilk gün olması dolayısıyla boş oldukları gözlendi. Bazı vatandaşların ise lokantalarda sahur için Ramazan pidesi yaptırdıkları görüldü.

YERİN ALTINDA VE ÇADIRLARDA İLK SAHUR

Zonguldak’In Kilimli Mahallesi’nde faaliyet gösteren Zirve Madencilik Şirketi’nde çalışan işçiler, yerin binlerce metre altında ilk sahurunu yaparken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden, fındık bahçelerinde çalışmak üzere Karadeniz bölgesine gelen mevsimlik işçiler de, odun ateşinde ve piknik tüplerinde pişirdikleri yemekle sahurlarını yaptılar.

12.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İlk teravihte camiler doldu, taştı

  İskenderun saldırısında İsrail sansürü

  Saldırgan radardan belirlendi

  Kore: Türk şehitler sayesinde geliştik

  Aynı hassasiyet Hantepe’ye niye gösterilmedi?

  Afrika’nın bile gerisindeyiz

  Bağış: Her kesiminden AB uzmanına ihtiyaç var

  Işık: İstifa kendi kararım

  Eylemci öğretmen disipline

  Albaya da tahliye

  Siyasî partilerde “Ramazan mesaisi”

  Kaynaşma fırsatı

  Atalay: Provokatörlere izin vermeyeceğiz

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.