14 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

BURNUMUZ

Solunum organlarımızdan olan burnumuz, kolayca nefes alma ve vermemize yardımcı olur. Burun delikleri boğazımıza açılmaktadır. Orada nefes borusu üzerindeki küçük dilin açılıp kapanmasıyla nefesimiz hareket etmektedir.

Burnumuz aynı zamanda koku alma organımızdır. Yüce Yaratıcı, yediğimiz birçok yiyeceğe mükemmel bir koku vermiştir. Bizler daha o sebze ve meyveleri yemeden önce kokuları burnumuza gelmektedir.

Bir bahçe düşünün, içinde her türlü yiyecekler mevcut olsun. Böyle bir bahçeye girer girmez önce kokusu bizi mest eder.

Pişirdiğimiz birçok yiyecek vardır ki etrafa saçtığı koku burnumuza çok hoş gelmektedir. Hatta bazen o koku dilimizle aldığımız lezzetten daha üstün olabilmektedir.

Evet, bütün bu kokulu yiyecekler Rabbimizin sonsuz hazinesinden her gün bizim sofralarımıza hiç hesap etmediğimiz şekilde önümüze geldiğini görürüz.

Güzel kokular nasıl ki insanın hoşuna gider. Kötü kokular da insanı o derece rahatsız eder. O açıdan pis kokularla karşılaştığımızda ya burnumuzu kapatır, ya da oradan uzaklaşırız.

Hiç dikkatinizi çekti mi acaba? İnsanın kendi burnu içindeki veya vücudu içindeki kokular onu rahatsız etmez. Yine evlerimizdeki kısa mesafedeki tuvaletlerdeki kokular bile bizi etkilemez.

İnsan burnu işte böyle hassas bir denge ve program içerisinde yaratılmıştır. Yani en yakın ve en uzak yerdeki kokulardan etkilenmeyen bir özelliği vardır burnumuzun.

Bir çiçeği alır koklarız. Kâinat sergisinde açılmış bin bir güzellik ve özellikteki çiçeklerden, hassas şekilde hazırlanmış hoş kokulardan insanlar asırlarca faydalanmış ve faydalanmaya da devam ediyorlar.

Burnumuzun sağlığı için şunlara dikkat edilmelidir. Burundan kıllar kopartılmamalıdır. Burun karıştırılmamalı. Burun kanaması ve iltihaplanmaları gibi durumlarda doktora gidilmelidir.

Evet, bizi yaratan Cenâb-ı Hak duygularımızın nelerden hoşlandığını bildiği için onları bizim hizmetimize vermiştir.

Ne mutlu güzel kokuları bizim için yaratan güzel Rabbimize şükredenlere…

MEHMET ERBAŞ

14.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Şefkat sırrına ermek

  YA RAHÎM

  BURNUMUZ

  ‘İĞNECİYE VERİRİM SENİ’

  RAMAZAN TAKVİMİ

  PAYLAŞMAK

  KUR'ÂN'DAN BİR DUA

  EN-NAFİ

  BİR İFTAR VAKTİ

  YER ALTINDA GEÇMEZ

  ORUÇ TUTANIN GÜNAHLARININ BAĞIŞLANMASI

  ‘SEÇME-BULMA’ DÜNYASI

  GAYB VE ŞEHÂDET ÂLEMİNİN AÇIKLAYICISI

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.