16 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Faysal Camiinde Ramazan coşkusu

Pakİstan’da projesi Vedat Dalokay tarafından çizilen ve inşasında Türk mühendislerinin çalıştığı Kral Faysal Camii Ramazan ayında Müslümanların akınına uğruyor. Başşehir İslamabad’da Margala Dağlarının eteklerine inşa edilen Kral Faysal Camisi, ülkenin sembolleri arasında gösteriliyor ve dünyanın en büyük 3 camisi arasında bulunuyor. Kendine özgü ve sıra dışı mimarisiyle Bedevi çadırını andıran cami, geniş ve aydınlık içi, köşeli hatları, süslemeleri, uzun minareleri ve sadeliğiyle çağdaş mimarinin bütün özelliklerini taşıyor. Modern İslâm mimarisinin baş yapıtlarından gösterilen cami, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Yabancı medyanın canlı yayınlardaki fon olarak tercih ettiği cami, dünyanın en ünlü camileri arasında yer alıyor.

HATİMLE TERAVİH NAMAZI

Ramazanla birlikte Müslümanların akınına uğrayan camide teravih namazları çeşitli İslâm ülkelerinden davet edilen tanınmış imamlar tarafından kıldırılıyor. Kadir Gecesine kadar kılınan teravih namazlarında Kur'ân hatmediliyor. Camide asıl yoğunluk Ramazan ayının son 10 günü yaşanıyor. Kadın erkek binlerce kişi cami içindeki perdelerle ayrılmış bölümlerde kalıyor. Bu ibadete ‘’itikaf’’ deniyor. Kadir Gecesi ve kalan 3 veya dört gecede de Kur'ân bir kez daha hatmediliyor ve bu son günlerdeki teravih namazları sahura kadar sürüyor. Cami bahçesinde kurulan yüzlerce metreyi bulan iftar sofralarında Müslümanlar orucunu açıyor. İftar sofralarının vaz geçilmezi ise; gül suyu, hurma, meyve salatası ve Pakistan sofralarının vazgeçilmez yemeği, kıyma veya sebzeyle yapılan yağda kızartılmış börek, samosa.

CAMİNİN TARİHİ

Dönemİn Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdulaziz’in 1966 yılında Pakistan ziyareti sırasında yapılması teklif edilen ve yapımı için ilk adımı 1969 yılında atılan cami için Pakistan hükümeti tarafından açılan proje yarışmasına 17 ülkeden 43 proje katıldı. Cami komitesi, uzun tartışmalardan sonra Türk mimar Vedat Dalokay’ın Ankara Kocatepe’ye yapılması düşünülen, ancak geleneksel Türk mimarisine uygun olmadığı için kabul edilmeyen projesini beğendi. Yapımına 1976 yılında başlanan ve inşaatında Türk mühendisler ve işçilerin görev yaptığı cami, 1986 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Caminin 120 milyon dolar tutarındaki maliyetinin tamamı, Suudi Krallığı tarafından karşılandı. Dünyanın en tanınmış camileri arasında bulunan Kral Faysal camisinde 54 bin metre kare kapalı alanında 74 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor, açık alanla birlikte bu sayı 200 bini kişiyi aşıyor. Cami, 1977 yılından beri üç yılda bir dağıtılan ve dünyanın en saygın mimarlık ödülleri arasında kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülüne de lâyık görüldü. Vedat Dalokay 1977’ye kadar dört yıl Ankara Belediye Başkanlığı da yapmıştı.

16.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Slovenya vatandaşlarına vize kaldırıldı

  Münih Merkez Camii’nde iftar

  Sızıntıda sona gelindi

  Hindistan da Black Berry’i yasaklıyor

  Teravihte bomba

  Faysal Camiinde Ramazan coşkusu

  Irak’ta saldırılar: 8 kişi öldü

  Netanyahu, Atina’yı ziyaret edecek

  Çin ordusundan özeleştiri

  Afganistan’da yeni petrol sahası bulundu

  Hindistan 64 yaşında

  Tahran Bildirisi çatışmayı önleyecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.