17 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Ayin İngiliz basınında

İngiliz The Financial Times gazetesi, 88 yıl sonra ibadete açılan Sümela Manastırı’ndaki ayini sayfalarına taşıyarak, hükümetin komşularla ilişkileri geliştirmek için bu adımı attığı yorumunu yaptı.

YUNAN GAZETECİ: ATİNA’YA DA CAMİ YAPILSIN Öte yandan, ayin, Yunanistan devlet televizyonu NET’in sabah yayınlanan haber programında gündeme geldi. Programa katılan konuk gazeteci, ayini örnek vererek, din özgürlüğü kapsamında Atina’da cami yapılmasının da şart olduğu vurgulandı. Komşudan Sümela’ya karşı cami jesti Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra önceki gün ayin yapılması, Yunan medyasında geniş yer buldu. Gazetelerin tamamı haberi ilk sayfadan büyük şekilde görürken, bazı gazeteler ise manşetten verdi. Sümela Manastırı’nda yapılan tarihi ayin devlet televizyonu NET’in sabah yayınlanan haber programında gündeme geldi. Programa katılan konuk gazeteci, Türkiye’nin Ortodoks Hristiyanlarca kutsal sayılan Sümela Manastırı’nda ibadet yapılmasına izin vermesini övdü. Din özgürlüğü kapsamında Atina’da cami yapılmasının da şart olduğu vurgulandı. Yunan gazeteci, Atina’da 200 bin dolayında Müslüman yaşadığını, ancak on yıllardan bu yana cami konusunun sürüncemede bırakıldığını vurguladı. Kilise, siyaset ve halkın cami konusuna olumlu yaklaşmasına rağmen, inşa edilmemesine anlam verilemediği kaydedildi.

FT: HARABEYDİ, AYİNE AÇILDI

Sümela Manastrı’nda 88 yıl sonra düzenlenen ayin Türkiye dışında da yankı buldu. İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin AB sürecine katkıda bulunacağına inanılan yasağı 88 yıl sonra kaldırdığına dikkat çekti. Haberde bin 600 yıllık manastırda yapılan ayine Rusya, Yunanistan, Gürcistan ve ABD’den 550 Ortodoks Hristiyanın katıldığı, bu durumdan çevre ilçelerde bulunan otel sahiplerinin de memnun kaldı belirtildi. Ayine açılan Sümela Manastırı’nın on yıl öncesine kadar harabe bir halde bulunduğunu ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle restore edildiğini yazan FT, geçtiğimiz yıl yine Sümela Manastırı’nın önünde yaşanan gerginlikten sonra Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de bulunan tarihi kiliseler üzerindeki ayin yasağını hafiflettiğini, bunun AB ile devam eden üyelik sürecine de yardımcı olunmasının beklendiğini yazdı. FT, önümüzdeki ay Akdamar Ermeni Kilisesi’nde de yine bir ayin düzenleneceğini, bunun da 1915’en bu yana ayinlerin yasaklandığı kilise için tarihi bir an olduğu vurgulandı.

17.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD Başkanı Obama, Erdoğan’ı uyarmış

  YUNANİSTAN VE İSRAİL ARASINDA YAKINLAŞMA

  Ayin İngiliz basınında

  İKT’den Pakistan’a yardım çağrısı

  Nijerya, açlıkla boğuşuyor

  İran, 10 nükleer tesis inşa edecek

  ISAF, Taliban’la işbirliğini reddetti

  Kırgızistan ordusuna etnik şiddet suçlaması

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.