18 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

BÖBREKLERİMİZ

Boşaltim organları, böbrekler ve idrar torbasıdır. Böbreklerimiz vücudumuza aldığımız suyu süzerek zararlı olanları eleyip dışarıya göndermeye yardımcı olan bir organımızdır.

Böbreklerimiz karın boşluğumuzun arka kısmında bel omurlarının yanında yer alan fasulye şeklindeki organımızdır.

Hücrelerimizde oluşan su, ürik asit ve madensel tuzlar kana karışarak böbreklere gelir.

Böbreklerimizin kabuk bölgesindeki süzme cisimcikleri fazla suyu, üre, ürik asit ve madensel tuzları süzerek havuzcuk kısmında toplar. Bu toplanan sıvıya idrar denir. Bu idrarı, idrar boruları böbreklerin havuzcuğundan idrar torbalarına akıtır. Dışarı atılmadan önce idrar bu torbalarda toplanır.

Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin hepsinde yukarıda saydığımız bu muâmeleler hiç aksamadan sistemli bir şekilde devam eder. İnsan ihtiyaç hissettiğinde de bu idrarı dışarıya vermek sûretiyle vücudunda bir rahatlama meydana gelir.

Eğer böbreklerde bir rahatsızlık olursa yani böbrekler normal işleyişini aksatırsa işte o zaman idrarı dışarıya verememe gibi bir durum olur ki, bu da insan için rahatsızlık verir. Vücutta bir sıkıntı meydana gelir. Artık ilâç veya başka şekillerde tedavi ile bu sıkıntılar atlatılmaya çalışılır.

Yine akciğerlerimiz, derimiz, karaciğerlerimiz boşaltıma yardımcı organlarımızdır. Kandaki karbondioksit gazı akciğerlerden dışarı atılır. Kandaki bu zararlı maddelerin bir kısmı da deriden ter yoluyla dışarı atılır. Kandaki zehirli maddeler karaciğerlerde değişikliklere uğratılarak zararsız hale getirilir.

Bu boşaltım organlarımızın sağlığını şu şekillerde korumaya çalışmalıyız. Aşırı biberli, kızarmış yiyeceklerden kaçınmalıyız. Derimizi temiz tutmalı ve sık sık yıkamalıyız. Soğuk ve yağmurlu havalarda ayaklarımızı kuru tutmalı ve üşütmemeye çalışmalıyız.

Evet, kısaca bu boşaltım organlarımızın insan hayatı için çok önemli görevleri ve faydaları vardır. Bunları mükemmel şekilde yaratıp bizlere veren Rabbimize ne kadar şükretsek azdır.

MEHMET ERBAŞ

18.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Allah çeşitli şekillerde imtihan eder

  KÜÇÜK MÜSLÜMAN

  Cennetten yeryüzüne...

  RAMAZAN RİSÂLESİ

  BÖBREKLERİMİZ

  Yâ Şekür!

  KUR’ÂN’DAN DUÂLAR

  “Benim İçin medrese yapınız”

  ‘Ben oruçluyum!’

  Antika san'at; İnsan!

  YALAN

  GAYBDAN GELEN RIZIKLARIN HAZİNESİ

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.